Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 квітня 2020, 12:59

Віртуальні банки переходять у наступ

Банківський сектор поступово йде в онлайн. Клієнти вже на повну користуються інтернет- та мобільним банкінгом. До їх послуг чат-роботи і всілякі додатки. Але і цього недостатньо, щоб йти в ногу з часом.

В Україні вже працює кілька мобільних банків, але всі вони — не більше, ніж цифрові додатки до звичного банку. Справжній прорив у сфері необанків зараз відбувається в Азії. Гонконг вже схвалив видачу 8 ліцензій віртуальним фінустановам. У Сінгапурі скоро з'явиться 5 таких проектів.

Про те, як необанки працюють в інших країнах і коли в Україні з'являться справжні банки без відділень, «Мінфіну» розповіла юрист практики міжнародного бізнесу Juscutum Юлія Денисова.

Чим «беруть» клієнтів віртуальні банки

Перебуваючи у самоізоляції, можна помітити, що цілком можна жити, і не звертаючись до відділення банків. Фізичні пункти обслуговування клієнтів несуть за собою серйозні витрати на оренду, обслуговування офісів і на зарплату численним працівникам. Більшість операцій вже доступно в мобільних додатках, терміналах, банкоматах або ж в особистому кабінеті.

Насправді відділення навіть для клієнтів несуть витрати, адже саме тут втрачається в чергах настільки цінний час. Віртуальні банки пропонують більш вигідні умови обслуговування, кредитування і більш високі депозитні ставки.

Читайте також: Традиційний банк, необанк або фінтех: порівняння платіжних карток

Банки без відділень – це не новинка, і навіть в Україні є такий проект. Але різниця в тому, що «перший мобільний банк в Україні» діє на підставі ліцензії іншого банку і, по суті, є просто зручним цифровим доповненням до звичайного банку.

Варто відзначити, що похвалитися отриманням власної ліцензії може не кожен віртуальний банк.

Банківська революція в Азії

Азія вирішила слідувати новій тенденції і впровадила видачу спеціалізованих ліцензій віртуальним банкам. Гонконг вже схвалив 8 ліцензій, і в березні 2020 року перший віртуальний банк ZA Bank розпочав свою роботу.

На даний момент рахунок у ZA Bank можуть відкрити тільки резиденти Гонконгу у віці від 18 років, які повинні мати мобільний номер місцевого оператора.

Читайте також: Банки зможуть ідентифікувати клієнтів дистанційно

Саме відкриття відбувається через мобільний додаток всього за 5 хвилин. Банк пропонує кращу депозитну ставку серед своїх конкурентів і заявляє, що зберігати гроші у них вигідніше в «1000 разів», наводячи порівняльні математичні розрахунки.

Недовго змусив себе чекати і другий гонконгський банк Airstar, але поки що запущена пілотна версія для обмеженого числа клієнтів.

Тайвань видав свої перші ліцензії трьом віртуальним банкам: LINE Financial Taiwan, Rakuten International Commercial Bank, Next Commercial Bank.

Сінгапур оголосив про намір видати до 5 ліцензій для необанків. Перші три плануються бути випущеними вже в червні 2020 року.

Також банк Таїланду розглядає можливість видавати ліцензії цифровим банкам для створення конкурентного середовища в країні, а центральний банк Малайзії поспішив опублікувати вимоги для отримання віртуальних банківських ліцензій.

Якщо розглядати азійський напрям, то банки без відділень вже успішно функціонують у Китаї та Японії.

Читайте також: Рахунок скайпом. Коли банки почнуть приймати клієнтів онлайн

Відкрити рахунок за 10 хвилин

Так, діджитал-банки зародилися не в Азії і зараз це вже не новинка. США, Великобританія, Австралія, Індія, Бразилія та інші країни вже освоюють цей бізнес.

Зараз більшість необанків доступні виключно резидентам країни, але є винятки. Наприклад, німецький N26 відкриє рахунок після підтвердження електронної адреси, заповнення інформації про себе та верифікації особистості онлайн.

Щоб відкрити рахунок фізичній особі у французькому банку без відділень Anytime всього за 10 хвилин, потрібно підтвердити проживання у Європейському Союзі, для отримання французького IBAN необхідно мати рахунок в іншому європейському банку, але якщо рахунку немає, то отримати можна британський IBAN. Надана інформація обробляється до двох днів і вже через тиждень карта Mastercard буде у власника на руках.

Читайте також: НБУ вводить комерційну модель використання системи BankID

Азія може призвести до нової хвилі діджитализації банківського сектора. Те, з якою швидкістю і ефективністю відгукнулися ряд країн регіону на модернізацію банкінгу, викликало ланцюгову реакцію у регіоні і цілком очікувано, що зовсім скоро ми відчуємо ці зміни на собі в Україні.

Після кризи не всі банки зможуть уникнути банкрутства і на арену вийдуть нові гравці, які будуть змушені складати конкуренцію і задовольняти сучасні потреби вже зараз мінливого світу Fintech.

Коментарі - 8

+
+28
mary27
mary27
17 квітня 2020, 16:07
#
Нет никаких ''необанков'', есть хитрецы, пользующиеся чужой инфраструктурой.
+
+4
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2020, 11:44
#
Ох уж эти поберушки что даже терминал поставить или банкомат не могут
+
0
Італій .
Італій .
20 квітня 2020, 8:40
#
пользующиеся чужой инфраструктурой.

Кооперация это плохо?

+
0
dvded .
dvded .
19 квітня 2020, 12:48
#
«Находясь в самоизоляции можно заметить, что вполне можно жить, и не обращаясь в отделения банков.»
Д***льное предложение.
Оно взывает к каким-то физлицам, которые отстали от жизни, и вынуждены не ходить в отделения, и им приходится учиться новому, а они так не хотят.

Но что насчёт того, что сами банки не готовы проводить операции удалённо.
— Либо по своей тупости (ПУМБ, например, включил обмен валют в своём приложении буквально полторы недели назад)
— Либо из-за ограничений регуляторов

Например, АльфаБанк просто не меняет лимит на карте без заявления в отделении, просто вот так и всё.
+
0
Італій .
Італій .
20 квітня 2020, 8:33
#
Сейчас большинство необанков доступны исключительно резидентам страны, но есть исключения. Например, немецкий N26...

Точно так же доступен только резидентам ЕС.
+
+25
Qwerty1999
Qwerty1999
20 квітня 2020, 10:48
#
Возможно и эта инфа укрепит евроскептиков в необходимости
сближения с Евросоюзом и поменьше оглядываться назад...
+
0
Італій .
Італій .
20 квітня 2020, 8:37
#
Прочитал.

Постные наезды на Моно что де у него лицензии нет. Такое для эксперта вообще плохой тон.

Революция необанков в Азии... При том что десятки таких необанков уже работают в Европе и имеют миллионы клиентов (я сейчас не только о Монобанке говорю).

Что хотел сказать автор, какую информацию донести - я не понял. Где-то в Азии открылся пяток необанков доступных резидентам. Очень полезная информация на Минфине.
+
+15
Італій .
Італій .
20 квітня 2020, 9:30
#
Азия может привести к новой волне диджитализации банковского сектора. 

Не может привести к новой, это лишь применение в Азии опыта европейских необанков.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися