Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 квітня 2020, 11:42

НБУ запроваджує комерційну модель використання системи BankID

Національний банк створив передумови для запровадження комерційної моделі використання системи BankID у найближчій перспективі.  Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Національний банк створив передумови для запровадження комерційної моделі використання системи BankID у найближчій перспективі.
Фото: rbc.ua

Пояснення НБУ

«Зараз дистанційний доступ до фінансових, адміністративних та інших послуг за допомогою системи BankIDНБУ можуть отримати громадяни, що мають рахунки в 14 українських банках», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Віртуальний фейс-контроль. Кому і куди відкриває доступ BankID

Зараз система BankID НБУ налічує 33 учасники – 14 банків та 19 інших фінустанов. Проте незабаром цей перелік може значно розширитися.

Що це дасть банкам

Абоненти-ідентифікатори (банки) зможуть монетизувати передавання даних на користь абонентів-надавачів послуг, які дистанційно надають комерційні послуги (адміністративні послуги залишаться безкоштовними).

Читайте також: Банки отримають фінансовий стимул для підключення до BankID

Як це вплине не послуги

Завдяки зростанню кількості абонентів-ідентифікаторів та їх клієнтів зростатиме і кількість надавачів послуг. Тарифікуватимуться лише ті операції, під час яких дані для ідентифікації клієнта були успішно передані між абонентами. Водночас сплачувати кошти за отримані послуги буде абонент-надавач послуг абоненту-ідентифікатору.

«Зауважимо, що лише сам клієнт ініціює передавання інформації про себе від одного абонента до іншого. Передавання ідентифікаційних даних третім особам без згоди користувача (власника даних) заборонене», — пише НБУ.

Реалізація норм цього документа надасть абонентам додаткову мотивацію для підключення до системи, а також сприятиме підвищенню рівня якості послуг та удосконаленню її роботи.

Постанова №32 набирає чинності з 1 квітня 2020 року.

Що таке BankID

BankID – це система Національного банку, яка забезпечує здійснення електронної дистанційної ідентифікації фізичних осіб. За її допомогою користувачі мають можливість легко та безпечно отримувати віддалений доступ до адміністративних (державних), фінансових, комерційних та інших послуг.

Коментарі - 2

+
0
Vanya7777
Vanya7777
1 квітня 2020, 17:46
#
Как это повлияет не услуги
+
0
sergunya73
sergunya73
2 квітня 2020, 1:00
#
BankID от НБУ - самое натуральное фуфло, лажа на лаже. Лично мне НИ РАЗУ не удалось верифицироваться через эту «систему». А они ещё собираются бабки драть за её использование.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися