Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 квітня 2020, 11:31

Ціни на золото підскочили до 8-річного максимуму

14 квітня ціна на золото зростає, досягнувши максимуму з 2012 року, на тлі побоювань, що зберігаються через вплив коронавірусу на економіку. Про це повідомляє Bloomberg.

14 квітня ціна на золото зростає, досягнувши максимуму з 2012 року, на тлі побоювань, що зберігаються через вплив коронавірусу на економіку.
Фото: epravda.com.ua

Торги на біржі

Ф'ючерси на Comex подорожчали на 1,3% до $1785 за унцію, досягнувши самого високого рівня з жовтня 2012 року, і торгувалися на рівні $1768,70 в 7:27 ранку в Лондоні.

Спотове золото подешевшало майже на $60 за ціною $1 712,63 за унцію. Травневий ф'ючерс на срібло дорожчає на 3,15%, до 16,02 долара за унцію.

Чому зростає золото

Котирування дорогоцінного металу зросли через побоювання різкого уповільнення економічного зростання в світі, викликаного введенням карантинних заходів. Інвестори традиційно використовують золото як захисний актив в періоди високої волатильності на фінансових ринках.

Читайте також: Ціни на золото рекордно зросли

Попит на золото також залишається високим через побоювання інфляції, яка буде спостерігатися після прийняття масштабних грошових програм найбільшими центробанками світу.

ФРС оголосила про пакет стимулювання економіки обсягом $2,3 трлн, а міністри фінансів Європейського союзу домовилися про економічну підтримку у розмірі 0,54 трлн євро.

Читайте також: Ціна на золото досягла максимуму за останні вісім років

У той час як зростання світової економіки сповільнюється, а невизначеність на фінансових ринках залишається високою, можна очікувати подальшого зростання цін на золото, ніж зниження, вважає керівник напрямки перспективних досліджень Next Generation Julius Baer Карстен Менке.

Міфи і реальність: Інвестиції в золото в 2020 році

Тим не менш, котирування золота може досягти історичного максимуму лише у випадку, якщо ситуація вийде з-під контролю і очікувана коротка, але нетривала, рецесія світової економіки переросте у більш тривалу депресію.

Раніше повідомлялося

  • В умовах нестабільності на валютному ринку та криз в економіці багато інвесторів направляють свої інвестиції в золото. З початку століття вартість золота виросла в 5 разів, тобто до 2000 року золото коштувало близько $300.

Читайте також: Золото 2019: Скільки заробили інвестори

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку телеграм-каналі «Економіка та коронавірус»

Коментарі - 47

+
0
mary27
mary27
14 квітня 2020, 12:11
#
И где в Украине эти фьючерсы и споты на золото?
+
0
LISTT
LISTT
14 квітня 2020, 12:14
#
Где и везде, на брокерских счетах
+
0
kingcity
kingcity
14 квітня 2020, 13:03
#
І навіщо Вам ці ф`ючерси і споти ? Купуйте фізичний метал - надійніше.
+
0
mary27
mary27
14 квітня 2020, 23:20
#
Ровно до момента попытки их продать - тут начинается весь трэш.
+
0
kingcity
kingcity
14 квітня 2020, 23:33
#
Не зрозумів. Треш при спробі продажу фіз.металу? Не бачу проблем. Чи треш при спробі продажу ф`ючерсів та спотів?
+
+15
mary27
mary27
14 квітня 2020, 23:38
#
Первое)
Для начала, очень немногие отделения выкупают.
Второе — разница между покупкой и продажей.
Третье — не выкупают металл, купленный в др.банке.
Б/н занимаются очень немногие, и там феерические условия+вне гарантий ФГВФЛ.

По сути — токсичный актив без вторичного рынка.

Контракты на бирже решали б многие вопросы, но у на с этим сами знаете как.
+
0
kingcity
kingcity
14 квітня 2020, 23:59
#
mary27

Щодо фізичного золота:

З 1-м пунктом згідний повністю
З 2-м — частково (у різних місцях по-різному)
З 3-м — не згідний, у всякому разі я ще з таким не стикався. Може у Вашому регіоні свої порядки.

Актив якраз непоганий, та й з вторинним ринком не так погано.

Якщо є потреба, продати банківський злиток — не є проблемою. Якщо цікавить — пишіть в особисті повідомлення, поділюсь інформацією.
+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 1:02
#
Щодо пункту 3, я теж чув таке, що злиток, куплений в одному банку, інші банки не приймуть просто так.
Принаймі потрібна експертиза, щоб підтвердити. А це додаткові витрати.

Навіть, якщо купити в одному банку і винести злиток за поріг (а не зберігати в цьому ж банку), то теж потрібна буде додаткова експертиза.
+
0
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 10:34
#
Експертиза потрібна у будь-якому випадку. Навіть якщо ви купивши злиток покладете його у скриньку у цьому ж банку, а потім надумаєте цьому ж банку продати - все одно експерт повинен буде засвідчити його справжність. Образно кажучи, якщо ви отримали злиток в руки - щоб продати його банку назад потрібна експертна оцінка.

Щодо додаткових витрат - переважно це разові витрати, які банк здійснює, коли запроваджує у себе цю послугу - відкуп злитків.
+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 13:02
#
«Експертиза потрібна у будь-якому випадку»
— але ж це зовсім різний рівень — переконатись в справжності злитка, що був проданий банком і лежав у власному банківському сейфі і в злитку, що «принесли з вулиці».
В першому випадку це проста безкоштовна процедура. В другому — це серйозна складна процедура, що має свою ненульову вартість.

Це мої припущення, я не маю такого досвіду. Але мені цікаво, розкажіть, якщо знаєте, як воно на практиці.
+
0
mary27
mary27
15 квітня 2020, 14:12
#
Потому и пишу, токсичный актив, купить просто, продать — с кучей проблем.
Запилили бы, как в РФ, ОМС.

А биржевые контракты — с не менее геморройным выходом на иностранные биржи.
+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 15:00
#
Якщо купувати і зберігати злитки в одному банку, то нема ніякої токсичності.
А є ж ще електронне золото, яке теоретично можна переказати на рахунок в іншому банку.
+
0
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 15:01
#
Маю практичний досвід. Продати злиток банку не є складно, правда далеко не всі банки відкуповують злитки. У будь-якому випадку повинна бути здійснена експертна оцінка злитка - чи він не є фальшивим.І навіть, якщо Ви пред`явите банку документ, що ви раніше купували злиток у банку - це нічого не міняє, у квитанціях, які видає банк, не вказується номер злитку і відповідно немає гарантії, що ви продаєте саме той злиток, який раніше купили згідно цієї квитанції. Сама процедура проста - експерт робить свою справу і дає (чи не дає) «добро», якщо висновок експерта позитивний - злиток віддається у касу, видруковуються документи для банку і для клієнта (квитанція), клієнту виплачуются кошти, та й на тому все. На банківських екземплярах обов`язково повинен бути підпис або особистий штамп експерта.
Тепер щодо експертизи і самого експерта. Експертом може бути як працівник банку, так і стороння людина, з якою укладено трудовий договір.Обов`яковою умовою є наявність у цієї людини свідоцтва експерта-оцінщика. Копія цього свідоцтва повинна зберігатися у банку. Отримати його не особливо складно - потрібно пройти курси у Пробірній палаті або її регіональному відділенні, по закінченні їх скласти іспит. Тривалість таких курсів всього 2-3 тижні, яка їхня вартість на сьогоднішній день - не знаю. Продовження у наступному коментарі.
+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 15:21
#
Я 9 років назад цікавився золотом і розглядав можливість купити злитки. Представник банку мене попередив, що якщо я заберу злитки на зберігання вдома, то для викупу назад потрібно буде пройти експертизу, яка буде щось коштувати. І можуть бути проблеми з викупом, якщо наприклад упаковка буде пошкоджена. Якщо ж зберігати злитки в банку, то експертиза не потрібна.
Тоді я вирішив не заморочуватись і обрав електронне золото.

Цікаво, скільки Вам коштувала експетиза, чи був це той самий банк де купували і наскільки відрізнялась у % ціна викупу від поточної ціни продажу?
+
+15
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 15:31
#
Щодо експертизи - немає якихось  вимог, які закріплені на рівні офіційних документів як вона повинна проводитись і тому кожен банк (чи кожен експерт) використовує свої способи. Взагалі методів перевірки злитків є багато, цьому можна окремий допис присвятити.Як це виглядає на практиці у укр.банках.Далеко не всі банки готові вкладатись у якесь дороге обладнання і стараються обмежитись простішими методами.Та й є деякі нюанси. Наприклад, якщо клієнт приносить злиток у заводській упаковці (у 90% випадків це штамповані злитки), його ніхто не буде розпаковувати, бо його привабливість для подальшого продажу знижується (втрата товарного вигляду). У такому випадку експертиза робиться лише методом візуального огляду (клеймо, поверхня злитка) і зважування (кілька грамів запасу робиться на упаковку, зрештою є навіть дані скільки важать злитки різних виробників в упаковках). Якщо злиток без упаковки (переважно це литі злитки) - то стараються провести ще якесь додаткове дослідження - наприклад, перевірити реактивом поверхню злитка або перевірити за допомого зважування у воді і на повітрі (метод Архімеда, є ваги, які дозволяють це робити). Якщо у банку є ультразвуковий детектор (а він є далеко не у всіх) - робиться перевірка однорідності злитка ним. Можуть використовуватись і інші методи, але це окрема тема та й використовують їх не часто. Ще кілька слів у наступному коментарі.
+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 15:50
#
Дякую за відповідь.
Але не зрозумів щодо вартості цієї послуги і чи застосовується інша ціна викупу для «не своїх» злитків?

І взагалі, є приклад банку, який зараз викупає «чужі» злитки?
+
0
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 15:51
#
Щодо того, що банки відкуповують лише злитки, придбані у них же - чув про те, що якісь банки таке вимагають, але на практиці реально з цим не стикався ні разу. Зрештою, навіть не знаю, як це практично реалізовується - у квитанціях, які видаються клієнту номери злитків не вказуються, отже немає гарантії, що клієнт приніс на продаж саме той злиток, який раніше купив у цьому ж банку. Може хіба якісь банки ведуть для себе облік номерів злитків, які вони продавали. Або можливо вважають, що якщо клієнт купив у них раніше якусь кількість золота, то таку саму кількість вони у нього приймуть назад (при наявності квитанції). неважливо чи то ті ж злитки чи ні. Зрештою, деякі банки при закупівлі золота за кордоном замовляли на злитках свій логотип («Надра», «Хрещатик», «Правекс»).
До речі, продати злиток Правексу досить складно, якщо Ви не у Києві. Експертизу злитків вони роблять лише у Головному офісі банку. Коли клієнт у регіоні приносить злиток у відділення, його відправляють у Головний офіс (клієнту видається документ, що прийнято злиток для експертизи), там робиться оцінка і клієнту повідомляють ціну, по якій банк може його взяти.Якщо клієнт погоджується - йде у відділення і отримує кошти. Якщо ні - злиток пересилається назад у відділення і повертається клієнту. Наскільки мені відомо, транспортні витрати оплачує клієнт (але не поручусь за це точно).
+
0
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 15:53
#
mary27, якщо у Вас буде потреба продати злиток і з цим виникнуть проблеми - пишіть в особисті повідомлення, постараюсь допомогти.
+
0
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 16:50
#
ballistic

Представник банку мене попередив, що якщо я заберу злитки на зберігання вдома, то для викупу назад потрібно буде пройти експертизу, яка буде щось коштувати.. .Якщо ж зберігати злитки в банку, то експертиза не потрібна« - що він мав на увазі ? Хотів, щоб Ви фізично не отримували злитки, а зберігали їх на »металевому" депозиті чи поточному рахунку ? Тоді зрозуміло, навіщо експертиза, якщо Ви ці злитки навіть у руки брати не будете. У іншому випадку - потрібна експертиза, навіть якщо Ви зберігали ці злитки у скриньці у банку. Подумайте самі: клієнт працює зі скринькою наодинці, у спеціальному приміщенні . Як працівник банку може бути впевнений, що Ви дійсно поклали злитки у скриньку і потім ті самі злитки взяли і принесли у касу ? З Ваших слів ? 
« І можуть бути проблеми з викупом, якщо наприклад упаковка буде пошкоджена» - проблем не повинно бути, просто можуть оцінити злиток дешевше та й все.
Вартість експертизи - деякі банки не беруть за це окремої плати (переважно), деякі можуть брати якусь символічну плату (сотню-другу гривень). Це вже залежить від політики банку, в т.ч. цінової, а також від того чи експертом є працівник банку (який отримує фіксовану зарплату незалежно від того, були якісь експертизи, чи ні) чи стороння людина, якій платять додатково. Можливо є і ще якісь фактори.
Повертаючись до працівника банку, про якого Ви говорили: скоріш за все, він просто хотів «натягнути» Вас на металевий депозит чи рахунок, тому й почав Вам «лапшу на вуха вішати».

+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 17:44
#
"Хотів, щоб Ви фізично не отримували злитки, а зберігали їх на »металевому" депозиті чи поточному рахунку ?"
- напевно так, деталі процедури я не уточнював.
Але була різниця між безготівковим золотом і фізичним, який зберігався у банку.

«проблем не повинно бути, просто можуть оцінити злиток дешевше та й все»
- так це ж і є проблема - втрата частини вартості :)

«Вартість експертизи - деякі банки не беруть за це окремої плати»
- ось тут цікаво, чи є в Україні банк, який викупить злиток, куплений в іншому банку без додаткових комісій?
+
0
kingcity
kingcity
15 квітня 2020, 18:03
#
Щодо оцінки злитку у зв`язку з пошкодженням.
Ключове слово "можуть". Можуть за це знизити ціну, а можуть цього і не робити. Знову таки залежить від політики банку ну і від ступеню та характеру пошкоджень.

«чи є в Україні банк, який викупить злиток, куплений в іншому банку без додаткових комісій?» — є. Напишу у приватні повідомлення.
+
0
ballistic
ballistic
15 квітня 2020, 18:21
#
Ось якраз свіжа стаття по темі:
https://minfin.com.ua/ua/2020/04/15/43567407/
+
+15
mary27
mary27
15 квітня 2020, 19:21
#
Ждем статью ''как продать золото банку'')
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 15:48
#
Я про б/нал пишу, что услуга крайне редкая и дорогая.
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 15:50
#
Вы напишите, какую доходность вы получили, после вычета комиссий.

Определить пробу золота на пробирном камне — там максимум на полчаса объяснений+покупка пробирного камня, рективов и пробничков.
Все очень легко и просто.
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 15:51
#
А ''электронное золото'' это...?
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 15:52
#
Литые ''юмикоры'' тоже в упаковке идут, примерно как вакуумная пленка)
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 15:53
#
У ''ТАСа'' та же история, только головной офис выкупает, и ''ОТП'' так же.
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 15:54
#
Благодарю) Я больше по инв.монетам)
+
0
kingcity
kingcity
16 квітня 2020, 19:45
#
Так. Нічого складного у цьому немає. Але пробірний камінь - не єдиний метод. І головна біда - він визначить лише матеріал поверхні злитка. Щоб перевірити злиток на однорідність (другими словами, чи матеріал поверхні співпадає з тим, що всередині) найкраще ультразвуковий детектор застосовувати.Правда. він далеко не у всіх є.
+
0
kingcity
kingcity
16 квітня 2020, 19:48
#
Ну ballistic такий термін для б\г золота вживає. Я й не сперечався,головне - обом зрозуміло, про що йде мова.
+
0
kingcity
kingcity
16 квітня 2020, 20:23
#
Так, але номіналом від 250 гр. Та й упаковкою це важко назвати - тоненький целофанчик. Мені попадались і литі 100-ки в упаковці (Argor). Упаковка у них значно якісніша. Але такі дуже рідко з`являються. Навіть дуже-дуже.
+
0
kingcity
kingcity
16 квітня 2020, 20:27
#
mary27

Хоча був такий проект: e-gold (electronic gold).
Успіху, наскільки я пам`ятаю, не досяг.

+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 23:01
#
Ломбарды за редким исключением пробирным камнем работают.
А детекторы…
Помню, где-то на юге, кажется в Одессе, был казус, когда кто-то умный заменил слитки в сейфовых ячейках на муляжи.
Интересно, ультразвуковой детектор установил бы разницу?
Там вроде свинец был.
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 23:03
#
Я прошлой осенью серебряные ''юмикоры'' смотрела, упаковка конечно...)
Как колбаса в вакууме.
А вот ''Argor Heraeus'' — там все солидно.
Они есть в банке, про который я вам писала в л.с.
+
0
kingcity
kingcity
16 квітня 2020, 23:19
#
Ломбардам рідко доводиться з банківськими злитками мати справу, при перевірці ювелірних виробів детектор не потрібен, там достатньо каменя і реактивів.

Один мій знайомий, власник ломбарду, коли йому попадається банківський злиток, особливо якщо без упаковки, то перекусує його пополам ножицями (не канцелярськими, звичайно, а для металу) і на зламі перевіряє реактивом.
+
0
kingcity
kingcity
16 квітня 2020, 23:20
#
Штамповані Umicore (1 - 100 гр.) теж гарну і якісну упаковку мають.
+
0
kingcity
kingcity
17 квітня 2020, 0:07
#
«Интересно, ультразвуковой детектор установил бы разницу?» - встановив би.
+
0
kingcity
kingcity
17 квітня 2020, 0:11
#
«Они есть в банке, про который я вам писала в л.с.» - дякую за інформацію. Але сріблом менше цікавлюсь.
+
0
mary27
mary27
17 квітня 2020, 13:17
#
Представила себе это зрелище, доставило)
+
0
kingcity
kingcity
17 квітня 2020, 13:30
#
Нормальне «зрелище», нічого «умопомрачительного»  : )
+
0
mary27
mary27
15 квітня 2020, 14:11
#
Хм, если продать по цене ломбарда - да, не проблема. По цене ломбарда я и сама купить могу)
+
0
bonv
bonv
14 квітня 2020, 12:18
#
Тихий актив:)
+
+15
LISTT
LISTT
14 квітня 2020, 12:40
#
Пока маржинколы не посыплются)
+
0
AnnaGerman
AnnaGerman
14 квітня 2020, 12:54
#
Виктор Федорович неспроста вкладывался в золото с самого начала столетия !
Но тут важно вложиться так чтобы в случае чего можно было вывезти .
+
+16
bonv
bonv
14 квітня 2020, 12:57
#
Росія своїх (своє золото) не кидає. Мадуро підтвердить:)
+
0
4862222
4862222
16 квітня 2020, 18:33
#
Никогда не понимал цен таких на этот рост
но и всегда, старались менять
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися