Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 квітня 2020, 7:56

Яка валюта замінить долар після кризи

Спалах коронавіруса може змінити світову економіку до невпізнання. Вже до 2021 року, коли ринки пройдуть крутий розворот, повинні з'явитись нові валютні тренди.

Як зміняться валютні розклади і які чинники будуть задавати тон на світовому валютному ринку, проаналізував головний валютний стратег Saxo Bank Джон Харді. Його думку наводить One Financial.

Чому дно ще не пройдено

Цікаво, що долар США на початковому делевереджингу (зниження рівня закредитованності — ред.) став знижуватися відносно японської ієни і євро. Але пізніше зробив широкий і потужний підйом, подібний до того, що ми бачили на гіршому етапі кризи 2008-2009 рр.

І це незважаючи на те, що ФРС, як і тоді, зрізала ставки до нуля і запустила всілякі заходи кількісного пом'якшення та інших способів надання ліквідності.

Схоже, що, як і на початку 2009 року, не можна оголосити про проходження ринками дна, а кризою – піка, доки USD не поверне вниз. Якраз у березні 2009-го індекс S&P 500 пройшов мінімум, а USD – максимум.

У всьому світі боргові та інші інструменти настільки зав'язані на американський долар, що Федрезерв не дуже-то встигав за загальним розпродажем у божевільній гонитві за готівкою.

Ця ситуація чимось нагадує 1933 рік, коли Ф. Д. Рузвельт нарешті девальвував USD щодо золота (приблизно на три роки пізніше, ніж це треба було зробити) і найгірша фаза Великої депресії пішла на спад.

Читайте також: Особливості нової фінансової кризи і чим вона небезпечніша за попередні

Долар США в період кризи 2008-2009 рр. і зараз

В цю кризу, що поки ще не отримала назви, ми увійшли зовсім не з тієї позиції, що у фінансову кризу 2008 року.

Тоді USD був досить слабкий, так як політика «легких грошей», що Федрезерв вів у 2002-2004 рр., роздула доларову ліквідність і баланси інвестиційних банків.

Цього ж разу, ще до спалаху COVID-19, долар йшов вгору через пошук дохідності від керрі-трейдингу (стратегія торгівлі, що передбачає отримання прибутку за рахунок придбання валюти країни з високою відсотковою ставкою, за рахунок валюти країни з низькою відсотковою ставкою — ред.).

Стрибок долара показує, що коли починається криза, світ починає гребти долари і не може насититися ними. Ми вважаємо, що для припинення «ведмежого» тренда в акціях і ризикових настроях потрібно зниження USD.

Безпосередньою причиною такої небаченої кризи кредитування послужив, звичайно, спалах коронавірусу. Але його тяжкість є продуктом «фінансіалізованої» світової системи, настільки крихкої через леверидж (закредитованість), який стимулювала політика нульових і від'ємних відсоткових ставок, а також частого застосування QE (кількісного пом'якшення — ред.) в останню кризу.

Щоб дійти до мінімуму за цикл на ринках і до максимуму USD, потрібно ще принаймні пара кварталів, хоч влада і докладає більше зусиль, ніж ми коли-небудь бачили.

Цбого разу проблема досить серйозна, щоб регулятори відкинули коливання і відмовилися від традицій, почавши друкувати необмежену кількість грошей для вкидання в економіку.

У порівнянні з фінансовою кризою 2008 року, лікування припускає куди більш значну роздачу грошей і куди менше кількісне пом'якшення. Реальний темп зростання ВВП, можливо, буде відновлюватися повільно, а ось номінальний, завдяки роздачі грошей, може швидко злетіти на колишній рівень.

Обнадійлива нотка в обстановці страху: як відомо довгостроковим інвесторам, кризи є точками максимальних можливостей для тих, у кого є в запасі гроші.

У найближчі 6-12 місяців дуже цінними виявляться різні надмірно розпродані активи, регіони та їхні валюти, хоча вказувати конкретний час – сумнівна ідея. Нижче ми розглянемо нові валютні тренди, які, на нашу думку, повинні з'явитись, коли ринки пройдуть крутий розворот, вдарившись об дно до початку 2021 року.

Ризики для валют країн, що розвиваються

Ми впевнені, що з часом, щоб уникнути дефляції, будуть достатньою мірою застосовані «ліки» сучасної грошової теорії (MMT). Якщо так, і якщо інфляція різко відновиться і навіть розженеться, то багато хто, швидше за все, будуть оцінювати відносну силу валют за реальною дохідністю.

Тобто, наскільки інфляція перевищує відсоткову ставку на різних точках кривої дохідності держоблігацій. Ті країни, які доведуть друкарський верстат до перегріву, а реальні ставки – до глибоко негативного рівня, врешті-решт отримають не стільки фіскальний поштовх, скільки ослаблення своєї валюти.

Для валют країн, що розвиваються, так зазвичай і буває. Такий інфляційний перехід повинен початися в найближчі місяці: криза попиту знищує капітал і, відповідно, доступний запас ключових продуктів, доки економіка знову встає на ноги.

Крім того, коли в найближчі квартали буря стане заспокоюватися, інвесторам треба буде стежити за купівельною спроможністю різних валют: неминуче виявиться, що деякі з них виплеснуті з водою, як дитина з приказки, – у кризу завжди так буває. Це можуть бути шведська крона, канадський долар. А при певному терпінні також фунт стерлінгів і австралійський долар.

Читайте також: Корона-криза: як боротьба за економіку вбиває світові валюти

Світ рухається до нової деглобалізації

І спалах коронавірусу, і торговий конфлікт, що передував йому, між США і Китаєм посилять деглобалізаційний імпульс, який спостерігався ще до них. І країни, і економічні блоки на зразок ЄС стануть набагато більше зацікавлені в тому, щоб життєво необхідні товари – скажімо, ліки, медичні маски, апарати ШВЛ, а також продукти для забезпечення національної безпеки, електрообладнання тощо – вироблялися ближче до дому.

Звідси виникають інвестиційні та пов'язані з рахунком поточних операцій міркування, які матимуть вирішальний вплив на фундаментальні показники для валют, зменшивши, можливо, традиційні фінансіалізовані потоки капіталу.

Країни, уразливі з точки зору поточного рахунку, можуть зазнати збитків: Великобританії, наприклад, потрібно показати, що вона зможе збалансувати свій, якщо нинішня ера фінансіалізації піде на спад.

З іншого боку, традиційні експортні гіганти, на кшталт Німеччини (валюта – EUR, а то, може, з часом і DEM?), Сінгапур (SGD), Швеція (SEK), Швейцарія (CHF) й інші, можуть відчути не дуже дружню атмосферу для своїх валют через обмеження доступу на міжнародний ринок – все це щодо купівельної здатності, як сказано вище.

Орієнтація на сировину

Із закінченням ери надмірної фінансіалізації, матеріальні активи і біржові товари, які важко зробити або замінити у себе, можуть випробувати ренесанс і дати окремим валютам значне підвищення.

У цій категорії переможцями з часом можуть стати австралійський долар, новозеландський долар і канадський долар (коли відповідні країни пройдуть через згортання кредитних бульбашок). Сюди належить також і бразильський реал, і навіть російський рубль, що знаходиться зараз на дуже низькому рівні.

Американський долар тут теж виграє, але у найближчі роки він має значно знизитися, щоб дозволити світовій економіці відновитися. І у нього можуть бути проблеми з реальною дохідністю, як вже говорилося вище.

Японська ієна буде вразлива, якщо зросте імпорт сировини, а деглобалізація стане загрожувати експортним ринкам Японії – це крім давніх проблем країни на зразок скорочення робочої сили і гігантського числа пенсіонерів.

Припинення залежності від долара

Крім вищезгаданих факторів, найцікавішою з актуальних на найближчі роки тем повинні стати спроби знайти альтернативу долару США.

Нинішня криза ще ясніше за попередні показує, що система «паперовий долар як глобальна резервна валюта» нікуди не годиться, скільки б не намагалися її полагодити. Пошук альтернативи ускладнюється тим, що в світі, що деглобалізується, домовленості на кшталт Бреттон-Вудської буде дуже складно досягти.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

Коментарі - 45

+
+61
Все буде Україна
Все буде Україна
9 квітня 2020, 8:16
#
Какая страшная статья,бррррр...,минфин не пугайте так с утра...
+
+20
Loginfunt
Loginfunt
10 квітня 2020, 8:42
#
Статья прекрасна. Возможно дополню. Короновирус не с проста .уничтожает антисоциальные элементы и пожилых. Похоже таки пробный. Дальше появится боевой. все дружно станут на вакцинацию. В месте с вакциной подарят чип. Доллар исчезнет будет карточка контролируемая . Никто не может купить продать. Следовательно. Золото серебро медь выход, и уже сейчас заботьтесь о б этом. Оптимизация биомассы. Ищите островки без тотального контроля 5 Джи. Или если мы не биомасса берите власть над собственным государством.
+
+131
djjack
djjack
10 квітня 2020, 9:44
#
Пока одни с утра пугают, другие уже что-то курят...
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
25 квітня 2020, 19:42
#
Аххахаха. Видимо речь о золотом миллиарде Гейтса :)
+
+65
yarg
yarg
10 квітня 2020, 11:37
#
Золото и серебро у вас отберут. Простыми и народными мерами. «за расчеты золотом - конфискация имущества. тому кто донес - половина». 

какие «5 джи» ? у нас и 3 джи не везде ловит -то... 
или вы о каких-то других странах ? нам нужно брать власть там ?
+
0
Loginfunt
Loginfunt
11 квітня 2020, 5:35
#
В Исландии Убер не работает строятся кварталы новых зданий. Yarg посмотрите « грани . Христос камень преткновения » . « Тайное и явное цели и деяния сионистов. » 1979. Сдополнениями 91 года . Прочитайте план Андиния. Они это курят тысячи лет.
+
+33
yarg
yarg
11 квітня 2020, 10:50
#
Убер не работает ? и что ? это признак чего ? его во многих странах запретили , т.к. это фактически грачевание , конкурирующее с таксистами , платящими налоги. 

кварталы новых зданий ? это вы Позняки не видели. Население которых уж евдвое превышает население всей Исландии...

план андиния ? Страшный еврейский заговор с целью поссорить Чили и Аргентину ? конечно. о нем все знают. Это вы еще о плану Баргузина не слыхали - тысячелетнем сионистском заговоре с целью разделить Буркина-Фасо на Буркина и Фасо.
+
+30
erodimon
erodimon
10 квітня 2020, 12:17
#
И кислород попробуйте, и ванны...
+
0
Ivavita
Ivavita
29 липня 2020, 13:23
#
Закусивать надо!
+
+84
semenvekselberg
semenvekselberg
9 квітня 2020, 8:24
#
Альянс Китая и России взаимовыгоден и неизбежен. На основе возможностей Китая как мирового производственного центра, а России как гаранта этого производства с материальной и оборонной точки зрения, и совместно с усилиями всего блока незападных государств, созрела объективная необходимость в создании новой финансовой системы. И как бы это грустно не звучало для некоторых, этот процесс должен и может происходить за счёт…. разрушения старой. Почему? Потому что право производить международные деньги — а это самый выгодный бизнес в мире, по всем макроэкономическим, а уже и во многом политическим параметрам развития западного общества, он (этот бизнес) должен принадлежать именно блоку незападных государств. Они имеют полное моральное и материальное право стать его законными владельцами, чего и требуют в активной и пассивной форме.
Вот что я писал ровно три года назад, и похоже, не ошибся…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/108120/
+
+179
kilibomb
kilibomb
9 квітня 2020, 10:01
#
Россия для Китая это сырьевой придаток и территория для распространения. А запад - рынок сбыта и высокие технологии. Мало того, после этого кризиса - не известно будет ли Китай фабрикой мира.
+
+84
semenvekselberg
semenvekselberg
9 квітня 2020, 10:09
#
Не стройте из себя умника фразами-клише десятилетней давности. То, что сказано выше, признаётся (с большой грустью и натяжкой) даже самыми реакционными финансовыми изданиями США:
https://www.cnbc.com/2019/09/27/russia-and-chinas-relationship--how-deep-does-it-go.html
+
+30
kilibomb
kilibomb
9 квітня 2020, 10:52
#
В этой авторитетной статье еще не предполагалась глобальная пандемия, и как мир изменится после неё. Путин всю дорогу с Китаем «сдруживается», но со своими 3% товарооборота этот альянс останется только в дипломатических формулярах.
+
+240
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 квітня 2020, 10:59
#
Семен з упоротістю конспіролога зауральського, сказав правду, що найкраще той живе, хто доллари друкує, але проміж правду вкинув просто ржачну навіть не брехню, а тупу дурницю. Росія гарант для Китаю з ОБОРОННОЇ точки зору. Сьома, 1970-ті скінчилися давно. Зараз рашня і близько по оборонці не стоїть в порівнянні з Китаєм. Вона потрібна Китаю лиш через ресурси, але ринку збуту там нема практично, голодні та голі москалі не купують стільки, скільки ситі та багаті європейці та американці. Тому так, Китай триматиме рашню біля себе, але ніколи на ріних з ними не буде. Яскравий приклад Білорусь. Повністю залежить від рашні. І що? Зараз почалися проблеми і в кого допомоги попросили? У ЄС. А чого ж не в рашні? А тому, що там як в типовій рашнянській сім'ї, тільки но бацька став строїти глазки Європі, зразу отримав по сусалам податковим маневром і ціною на нафту. А тепер рашня як імпотент для Білорусі, сама не може, то тепер білоруська жонка звернулася до європейського хахаля, щоб той щось по сусєкам пошкріб, бо у свого шкребок не шкребе, у нього нафта упала, фубль упав, коротше, упав в рашні потенціал. Так диви і інші затюкані жонки потікають, сирійка в паранжі, абхазка з осетинкою, навіть гагаузка. Лиш вірні ОРДЛОвці не кинуть папу. Але головне, щоб сурова Чечня не збунтувалася...
+
+67
yarg
yarg
10 квітня 2020, 11:39
#
Семен застрял в российских геополитических статьях образца 2006 года.
россия и китай — вместе против запада
европа разлагается
прибалтика деиндустриализована
везде крах — и только бриксы процветают

и тому подобное. он дик и отстал… :(
+
+110
krv77
krv77
9 квітня 2020, 10:23
#
Китая как мирового производственного центра по производству людей, а Россия как большая территория, где их можно селить.
+
+86
Kalluri
Kalluri
9 квітня 2020, 16:16
#
Осторожнее с парами антисептика
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
21 квітня 2020, 14:59
#
Так это ж местный проповедник, типа Леонтьева - доллару точно конец. У них обострение. Этот про крах США, выше конспиролог вышки 5G поджигать собирается. Все норм. Это не психотропные вещества, это обычное состояние.
+
+38
krv77
krv77
9 квітня 2020, 10:21
#
Так а где ответ на заглавие статьи?
В статье написано что всем валютам будет проблемно...
А какая станет резервной - ни слова, хотя бы в заключительной ремарке
«Мы думаем (мы надеемся) что резервной валютой мира станет ....»
+
+24
R S
R S
9 квітня 2020, 22:23
#
«Мы думаем (мы надеемся) что резервной валютой мира станет .... туалетная бумага и влажные салфетки...» ))
+
0
Loginfunt
Loginfunt
10 квітня 2020, 9:50
#
Мда бедное обсуждение. Давайте придумаем . Виртуальную изначально каждому человеку сумма . Какое-то минимальное пополнение в день. Дальше по участию. Через год скажем обновление счета.
+
+19
yarg
yarg
10 квітня 2020, 11:40
#
А зачем ?
+
0
Loginfunt
Loginfunt
11 квітня 2020, 5:50
#
Чтобы народ имел власть в собственном государстве.
+
+30
yarg
yarg
11 квітня 2020, 10:52
#
Т.е. если вам будут давать по 20 гривен день - вы будете иметь власть ? над чем ? над бутылкой пива , которую за эти деньги купите  ?
+
+62
Все буде Україна
Все буде Україна
9 квітня 2020, 11:16
#
Доллар заменить только можна долларом.Стаття на испуг.Нам всю жизнь забивают баки тем-а что же будет дальше...
+
0
VladMe
VladMe
9 квітня 2020, 14:51
#
Можно заменить криптодолларом.
+
+38
Все буде Україна
Все буде Україна
9 квітня 2020, 11:26
#
Лучше смотрите, что бы гривню не заменили внезапно
+
0
yarg
yarg
10 квітня 2020, 11:42
#
На что ? на евро ?
+
0
Loginfunt
Loginfunt
11 квітня 2020, 6:01
#
Ответ уже был. На пластиковую карточку.
+
0
yarg
yarg
11 квітня 2020, 10:52
#
Пластиковая карточка - это инструмент доступа к счету. А что на этом счету будет ? 
+
+6
Vintristan
Vintristan
9 квітня 2020, 12:38
#
Хватить купляти забезпечений золотом долар, пора надавати перевагу дерев`яній гривні, тим більше судячи зі статті українська валюта має всі шанси замінити на олімпі валюту найрозвиненішої країни в світі. А рубль російський, той взагалі запанує. Не смішіть людей, а  реально дивіться на речі. США роздали в економіку і людям 2,2 трильйони баксів. Пройдуть будь-яку кризу трішки скинувши жирку, а такі економіки як українська чи російська будуть животіти ще не один рік.
+
+41
ofindependence
ofindependence
9 квітня 2020, 13:41
#
А що в україні є економіка?))
+
+53
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 квітня 2020, 14:20
#
Долар золотом не забезпечений ось вже майже 50 років
+
+2
Vintristan
Vintristan
9 квітня 2020, 16:29
#
Ну, якщо буквально, то може і не золотом, але на рахунок надійності валюти, то золота середина точно.
+
0
Cudzik
Cudzik
9 квітня 2020, 12:51
#
Ну ето как в биатлоне,кто будет лучше стрелять(принимать правильные решения),соответственно бежать меньше штрафных кругов.
+
0
VladMe
VladMe
9 квітня 2020, 14:57
#
Litecoin для законопослушных (там публичный журнал всех платежей и мгновенные транзакции), и Monero или Dash для любителей приватности (эта парочка наверное станет любимчиком коррупционеров всех мастей).
+
+15
Volos86
Volos86
9 квітня 2020, 15:55
#
Бред сивой кобылы написан, статья для кликбейта
+
+4
Анатолий Маркович
Анатолий Маркович
9 квітня 2020, 18:28
#
Вот вот и я об этом что бред Америка показала бесполезность всех вооруженных сил а они кормятся и продолжают кормится за счёт народа!
+
+15
Cudzik
Cudzik
9 квітня 2020, 19:30
#
Ну теперь под вечер,когда появились новости о саудитах и россии,я бы выбрал такую корзину:рубль,франк,канадец.согубо личное мнение.хотя в канадце я был уверен давно.
+
+4
Vasilius2020
Vasilius2020
9 квітня 2020, 22:11
#
Доллар он был 100 максимальным так и есть уже давно. А у нас фантики менялись миллионами, если бакс даже и девальвирует, то гривна улетит быстрее. Поэтому не стоит доверять стране при власти которой олигархи и воры.
+
0
Беня Зенукович
Беня Зенукович
11 квітня 2020, 15:59
#
Он уже обесценен на 90 с куем процентов за 100 лет
+
+40
Fedor Fedorin
Fedor Fedorin
10 квітня 2020, 9:08
#
Минфтн уподобляется россиянам, которые бедняги вот уже сколько лет спят и видят шо доллар рухнул. Скорее исчезнет Россия, чем ам доллар. Сколько лет России???? 30 ??? И сколько лет ам доллару!!! Мечтатели
+
+24
Oleksii Alexey
Oleksii Alexey
10 квітня 2020, 10:40
#
Путин ранее заявлял, что доллар ничего не стоит и углеводороды Россия будет продавать за рубли! И....?
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
14 квітня 2020, 23:29
#
Какая валюта? Какая валюта?
        Конечно, монгольские тугрики! 
        Ну, не виртуальная, типа, «валюта» там разные биткоины ... и т.д, которым не то что доверять, но и думать-говорить на хочется!
+
+24
Kharkivcity
Kharkivcity
21 квітня 2020, 15:01
#
Автор писал, старался, устал, на вывод сил не хватило. Спасибо за потуги.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися