Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 квітня 2020, 14:06

Ціни на нафту впали всерйоз і надовго. Трамп не допоможе

У світі можуть закінчитися вільні резервуари для зберігання нафти ще до того, як ОПЕК+ свідомо почне скорочувати видобуток.

Після нетривалого зростання, ціни на нафту знову почали падати. На цьому тлі Дональд Трамп загрожує митами, якщо Росія і Саудівська Аравія не домовляться про зниження видобутку.

Чи є шанс, що переговори ключових нафтовидобувачів матимуть успіх, і що буде з цінами на «чорне золото» якщо вони домовляться, «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Падіння споживання

Дональд Трамп написав у своєму твіттері, що він зателефонував принцу Саудівської Аравії, який, за словами Трампа, спілкувався з президентом Росії. Трамп сподівається, що вони скоротять видобуток нафти на 10 млн. барелів на добу. На цій заяві президента США ціна на нафту почала зростати.

Але як я вважаю, цінам на нафту це вже не сильно допоможе. Так, ймовірно ціна сорту Brent буде торгуватися за $30-35, замість $20-25 за барель протягом цього року. Однак на більше нафтовим цінам розраховувати не варто. Навіть якщо ОПЕК+ домовиться про скорочення видобутку нафти на 10 млн. барелів на добу, як цього хоче Трамп, це вже ніяк не змінить фактичну ситуацію на нафтовому ринку, і вся ця дія носитиме лише номінальний, декларативний характер.

Причина цього досить проста і випливає з найпростіших розрахунків. Світ до кризи споживав близько 100 млн. барелів нафти на добу. Але зараз світовий попит, за різними оцінками, впав на 15-25 млн. барелів при тому, що видобуток нафти не впав. І поточна різниця у видобутку і споживанні нафти збільшує складські запаси нафти і нафтопродуктів у всьому світі на ці 15-25 млн. барелів щодоби.

Читайте також: Найбільші мережі АЗС погодилися знизити ціни на бензин — АМКУ

Наприклад, найбільше зниження попиту зафіксоване в споживанні гасу в авіації. Якщо раніше світ спалював гасу в обсязі 7 млн. барелів щодня, то зараз його споживання впало мало не до 1,3 млн. барелів на добу. І при такому положенні справ, якщо взяти за орієнтир середню величину з надлишку нафти в розмірі 20 млн. барелів на добу, то за 50 днів світ накопичить 1 млрд. барелів надлишкових запасів.

Високі ставки переговорів

Цілком очевидно, що ОПЕК+ не зможе скоротити видобуток нафти вже із завтрашнього дня. Їм потрібен час на те, щоб домовитися, і час на фактичне виконання домовленостей. І якщо в найбільш оптимістичному варіанті з травня вони все ж скоротять видобуток, то світ за цей час встигне накопичити просто величезні надлишкові запаси. У квітні та березні 61 день зростання запасів і плюс до цього потрібно додати скорочення споживання нафти в Китаї (в лютому і січні).

Загалом, все це може призвести до зростання запасів нафти на 1,5 млрд. барелів, перш ніж вони скоротять видобуток. Навіть після скорочення видобутку нафти на 10 млн. барелів у травні, у світі все ще збережеться надлишок пропозиції в розмірі 5-15 млн. барелів на добу при збереженні карантину.

Ставки за депозитами зростають. Обери вигідний вклад в каталозі від «Мінфіну»

Проте все це взагалі може не мати значення, оскільки у світі можуть просто закінчитися вільні резервуари для зберігання нафти ще до того, як ОПЕК+ свідомо почне скорочувати видобуток. Тобто, мова йде про те, що з високою часткою ймовірності навіть без будь-яких угод, видобуток нафти через місяць впаде до рівня попиту, тобто скоротиться сам собою на 15-25 млн. барелів. Тобто величину навіть більшу, ніж потенційно хоче Дональд Трамп, оскільки нафту просто нікуди буде продавати, відвантажувати і зберігати. Тому ніякого сенсу в цьому скорочення просто не буде.

Жити по-новому

Що стосується майбутніх перспектив ринку нафти після карантину, то і тут великих райдужних перспектив на 2020 рік просто немає. У кращому варіанті, навіть якщо світова економіка до літа повністю вийде з карантину, на ринок нафти будуть тиснути зайві запаси нафти, що накопичилися до того моменту, в обсязі 1-1,5 млрд барелів. І щоб їх стерилізувати світу потрібно 100-150 днів при дефіциті видобутку в розмірі 10 млн барелів на добу.

Читайте також: Назад у 90-і. Ціна російської нафти Urals знизилася до $10

Але попит на нафту явно не відновиться одноразово, оскільки світова економіка після карантину не вийде на свою 100% потужність відразу, світ буде відчувати економічні труднощі і після карантину. Тому попит буде поступово відновлюватися, і величина попиту не скоро вийде на свій докризовий рівень у 100 млн. барелів на добу. Через це скорочення видобутку нафти зі 100 до 90 млн барелів не змінить баланс на нафтовому ринку протягом всього 2020 року, навіть при найсприятливішому збігу обставин.

В гіршому варіанті коронавірус може гальмувати світову економіку і влітку. І наступна економічна криза в світі затягне відновлення попиту на нафту на роки, і весь цей час надлишкові запаси нафти будуть чинити тиск на нафтові ціни, створюючи надлишок пропозиції нафти, а ОПЕК+ за цей час ще не раз встигне посваритися і змінити свої плани. Тому мрії Трампа навряд чи справдяться, та нафті він ніяк допомогти не зможе.

Як пройдуть переговори

Що стосується самих перемовин, найцікавіше це те, яка позиція буде у Саудівської Аравії. Раніше вони добували 9,7 млн. барелів нафти на добу, а з 1 квітня збільшили свою пропозицію до 12 млн. барелів. І коли мова йде про скорочення видобутку на 10 млн. барелів на всіх, то яким буде внесок Аравії і з якого рівня, з 12 або з 9,7 млн. барелів. Саудівська Аравія цілком може сказати, що скоротить свій видобуток, наприклад на 3 млн. з 10 млн. барелів, але з поточного рівня пропозиції в обсязі 12 млн. барелів на день, тобто до 9 млн. барелів.

Читайте також: Падіння цін на нафту і карантин: скільки буде коштувати бензин на АЗС в Україні

В цьому разі, щодо березневих і лютневих показників, фактичне скорочення складе всього 700 тисяч барелів нафти. А такий підхід явно не влаштує інших учасників ОПЕК+. Так само варто взяти до уваги той факт, що президент Росії наприкінці минулого тижня звинуватив Саудівську Аравію у зриві минулих переговорів, що в самій Саудівській Аравії було cприйнято негативно, і через що потенційна зустріч була перенесена. Тому є великий шанс, що сторони не зможуть домовитися і «велика угода» Трампа просто не відбудеться.

Коментарі - 8

+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
6 квітня 2020, 14:23
#
Я даже могу сказать когда нефть начнёт расти в цене: когда обанкротится последняя американская нефтяная компания по добыче фрекингом, а США в этом сегменте — мировой лидер (18%).
Россия мстит за «Северный Поток — 2», а саудиты просто «упали на хвост»…
https://www.lavanguardia.com/economia/20200405/48312027453/golpe-corazon-energetico-estados-unidos.html
+
+67
Kanarej
Kanarej
7 квітня 2020, 1:38
#
Не обанкротится. Трамп просто введет пошлины на импорт, как и сказал, и на внутреннем американском рынке цена буде такой, чтобы американские нефтяные компании не были в минусе. Скорее в России нефтяная отрасль уйдет в небытие ;)
+
+15
BeTheMusic
BeTheMusic
7 квітня 2020, 15:04
#
Да, но Россия почти не экспортирует в США. Пошлины США не спасут. У низ уже 6 трлн. собираюся печатать. А вот к краху good old Murica это может вплне привести.
+
+54
Strelok777
Strelok777
7 квітня 2020, 8:49
#
Не смешите мои тапочки. США и Китай только выиграют от низких цен. Это скорее рашка обанкротится.
+
0
ballistic
ballistic
14 квітня 2020, 14:19
#
«Россия мстит за «Северный Поток — 2»» #SemenSalabol
- не перестаю дивуватися здатності Сємьона видавати відверті провали Московії за видатні перемоги :)
+
+81
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
7 квітня 2020, 10:11
#
США виробляє майже стільки, скільки використовує, тому мита зможуть стабілізувати ситуацію на ізі. Плюс врахуйте транспортну складову, якщо штати виробляють нафту там, де і використовують, то москалям треба перегнати її за 10 тис км, до берега, а потім морем в танкері або трубами до споживача. Арабам простіше, вони практично на березі добувають. Ну і законсервувати американські скважини можна легко, а от старі радянські зараз дихають, а після зупинки їх просто не рентабельно буде роздупляти. А на нові грошей нема. А на війну є.
+
+15
BeTheMusic
BeTheMusic
7 квітня 2020, 15:10
#
Сразу видно, что вы не в теме ...
+
0
BeTheMusic
BeTheMusic
7 квітня 2020, 15:03
#
Один из немногих толковых экономистов на минфине.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися