Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 березня 2020, 7:00

Березневе загострення: чи буде нова девальвація гривні

Гривня стрімко девальвує. Паніка через коронавірус, валютні ралі на міжнародних ринках за парою євро/долар, обвал фондових і сировинних ринків дають спекулянтам шанс сколотити статок.

Незважаючи на продаж Нацбанком минулого тижня майже $982 млн — з 10 до 13 березня, долар на міжбанку злетів з 25,25/25,295 до 26,19/26,22 грн/$, а обмінники минулої п'ятниці продавали долар за 26,65 гривень і вище. І це притому, що ще тиждень тому можна було без проблем купити готівкову валюту за 25,40 грн/$.

Для продажу валюти на міжбанку Нацбанк використовував не тільки Matching, але і вже таку «забуту» форму інтервенцій як аукціон.

Основними покупцями валюти цими днями були нерезиденти, які виводили за кордон частину свого капіталу, а також великі імпортери. Останні побоювалися подальшого зростання курсу і прагнули оперативно закрити зобов'язання за своїми зовнішніми контрактами.

У свою чергу експортери, навпаки, не поспішали з продажем валютної виручки. Вони почали притримувати валюту або продавати її тільки на піку котирувань, що створювало проблеми для гривні протягом торгової сесії.

Зниження Нацбанком облікової ставки до 10% річних також спрацює проти гривні. Це рішення знизить привабливість вкладень у гривневі інструменти. А отже, вільна ліквідність банків та їх клієнтів піде на валютний ринок і створить додатковий тиск на гривню.

Паніка, що вміло підігрівається через коронавірус, валютні ралі на міжнародних ринках за парою євро/долар, обвал фондових і сировинних ринків — ось той ґрунт, на якому в даний час спекулянти роблять свої статки. Вони заробляють не тільки на угодах купівлі-продажу валюти у форматі «у дві сторони», але і за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів. У пікові періоди ця різниця становить майже 1 гривню, що дозволяє проводити надприбуткові операції.

На жаль, населення легко піддається «промиванню мізків» в умовах економічних потрясінь. Ажіотаж зробив готівковий ринок реальним драйвером зростання котирувань.

Справедливості заради відзначимо, що обвал фондового, валютного та сировинного міжнародних ринків призвели до серйозних втрат у всьому світі. Курс російського рубля просів майже до 74 рублів за долар, нафта впала нижче 35 доларів за барель, а за парою євро/долар спостерігалися валютні ралі від 1,147 до 1,1078 долара за євро. Експорт Китаю скоротився на 17%. Все це призведе до погіршення показників зростання світового ВВП до рівнів 2,5%-2,7% за рік, а то і нижче.

Переговори України з МВФ можуть сильно затягнутися і в цій ситуації становище нашої країни з її сировинною моделлю економіки погіршується. Це серйозний виклик як для нового уряду, так і для Нацбанку.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів і цього тижня вплинуть наступні фактори:

1) Проведення Нацбанком валютних інтервенцій. В умовах істерії навколо коронавірусу, а також в результаті погіршення показників на міжнародних ринках, буде спостерігатися підвищений попит на валюту. Попит буде як з боку нерезидентів, які виходять з ОВДП, так і з боку місцевих великих імпортерів.

Ситуація складається явно не на користь гривні і Нацбанку доведеться гасити нові валютні пожежі. За минулий тиждень він уже витратив майже $1 млрд і від готовності регулятора проводити такі вливання другий тиждень поспіль буде залежати динаміка курсу на міжбанку. Використовувати регулятор для своїх інтервенцій буде Matching, а також аукціони;

2) Наближення періоду бюджетних платежів у клієнтів. В кінці цього тижня починається черговий період розрахунків бізнесу з державою, що частково підтримає нацвалюту. Дефіцит гривні у більшості клієнтів буде сприяти продажу валютної виручки експортерами, а також обмежить можливості імпортерів щодо її скупки;

3) Поведінка готівкового ринку і спекулянтів. Підвищений попит на валюту з боку населення, що запанікувало, перетворив готівковий ринок в один з головних чинників формування курсу. А зростання валютних ризиків призвело до збільшення спреду між купівлею і продажем готівкової валюти. Спекулянти продовжать грати на різниці між котируваннями міжбанку і готівкового ринку. Це створює серйозну загрозу подальшої девальвації гривні.

Читайте також: Готівковий ринок: чи чекати на новий обвал гривні

Користуючись істотною нестачею валюти на торгах — спекулянти продовжать спроби розгойдати котирування протягом щоденних міжбанківських сесій, підлаштовуючись під дії великих гравців;

4) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та ліквідність у банківській системі.

ОВДП. 17 березня Мінфін України спробує розмістити гривневі облігації на 154 дні, 490 і 1064 дні, а також валютні доларові папери на 294 дня. Загальна сума розміщень станом на вечір 13 березня Мінфіном України ще не оголошувалася.

Мінфіну навряд чи вдасться продати нерезидентам великі обсяги гривневих паперів. Особливо, якщо врахувати зниження Нацбанком облікової ставки до 10% річних, а той факт, що після обвалів на фондових ринках США і Європи облігації країн розміщуються важко. Тож на великий приплив валюти на міжбанк від нерезидентів ми б не розраховували.

Читайте також: Чи можливий в Україні дефолт та чи є для нього передумови

А ось перспективи з розміщення доларових облігацій — досить райдужні. Незважаючи на значні проблеми на світових ринках, основне питання для інвесторів полягає в рівні дохідності. Якщо чиновники Мінфіну та потенційні покупці зійдуться в ціні — певний обсяг валютних ОВДП (за нашими розрахунками до $200-300 млн за номіналом) — цілком може бути розміщений.

Ліквідність банків. За рахунок масованого продажу валюти Нацбанком, обсяг гривні у банківській системі поступово скорочується. Необхідність розрахуватися з бюджетом також спрацює на користь нацвалюти.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зменшення обсягів коштів, розміщених банками в депсертифікати НБУ як мінімум ще на 4-7 млрд гривень.

Залишки на коррахунках банків будуть в межах 41 — 55 млрд гривень. Основна частина клієнтів та фінустанов буде відчувати дефіцит гривні.

5) Міжнародний фактор. Ситуація з коронавірусом тільки загострила торгові і валютні протиріччя основних світових гравців. Більшість провідних світових економістів говорять про те, що вірус загострив економічні проблеми більшості країн планети. Падіння цін на нафту і скорочення споживання інших видів сировини будуть «бити» по ринках, що розвиваються. Валюти на них буде надходити менше, до того ж відбувається втеча капіталів у розвинені країни.

Масовий перетік інвестиційних і спекулятивних грошей буде розгойдувати міжнародні ринки. В тому числі і пару євро/долар, крос-курс яких хоч і опосередковано, але сильно впливає і на співвідношення цих валют до гривні. У нашому випадку це призведе до великої волатильності курсу євро до гривні найближчим часом.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 16-20 березня

На міжбанку

Нестача валюти на торгах – виходи і невиходи Нацбанку з продажем відсутніх обсягів долара на міжбанку і ціни, за якими регулятор буде продавати цю валюту — залишаться головними чинниками формування курсу.

Аукціон Мінфіну України з розміщення облігацій та ліквідність банківської системи будуть опосередковано впливати на курс. Необхідність розрахунків бізнесу з бюджетом допоможе Нацбанку в його зусиллях з утримання гривні від подальшого падіння.

За нашими розрахунками Нацбанку доведеться витратити ще $450 — 700 млн у вигляді інтервенцій, щоб хоч якось стабілізувати ситуацію і зупинити девальвацію гривні цього тижня.

За прогнозами «Мінфіну», враховуючи несприятливу для гривні ситуацію на валютному ринку, курс долара на міжбанку в період з 16 до 20 березня буде перебувати в межах дуже широкого коридору 25,95-26,90 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $310-390 млн при укладенні до 510-620 угод;

У четвер — п'ятницю — особливого зниження активності до кінця тижня не буде. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій складуть $ 300-360 млн при укладенні до 420-490 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників будуть орієнтуватися на реальний попит та пропозицію з боку населення (а попит поки що зростає) з постійною оглядкою на ситуацію на міжбанку. Це призведе до частої зміни цінників обмінників протягом дня.

Читайте також: Долар залишиться на рівні вище 26 грн. Прогноз читачів «Мінфіну»

Більше того, поширення коронавірусу призвело до обмеження авіасполучення між багатьма країнами. В результаті доставка готівкової валюти для підкріплення кас банків і фінкомпаній зараз стала ускладненою. Тому буде відчуватися дефіцит готівкової валюти в обмінниках, що створить психологічний тиск на курс. Фінансисти будуть додатково заробляти на цьому і намагатися максимально завищувати свої цінники.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту», але зі збільшенням спреду в межах 25-65 копійок за доларом, 25-80 копійок — за євро і 0,003-0,010 гривень за рублем.

На 16-20 березня в обмінниках фінкомпаній курс буде в межах 25,90-27,50 гривень, а в банках 25,75-27,60 гривень.

Коментарі - 43

+
+107
knocking
knocking
16 березня 2020, 7:13
#
С таким коридором 25.9-27.5 попробуй промахнуться... Вы господа эксперты не утруждайтесь - давайте схожу до конца года «доллар будет от 25 до 30грн» за бакс)))) и не пишите до конца года! Прогноз сбудется
+
+105
Алексей Козырев
Алексей Козырев
16 березня 2020, 8:46
#
Вот интересно. Как в обменках спред до 1 гривны и более ставят из-за возросших рисков, так это вас не удивляет. А как из- за такого мирового и местного бардака эксперты тоже вынуждены коридор расширять, так это вас уже удивляет. Не вините в данном случае журналистов и аналитиков. Ситуация сейчас действительно очень непростая.

+
+15
baks07
baks07
16 березня 2020, 9:58
#
Как прошёл ужин с победителем вашего конкурса?! Все счастливы?
+
+37
Алексей Козырев
Алексей Козырев
16 березня 2020, 11:19
#
Пока не было. Договорились на 18 марта. Думаю будет интересно. Спасибо.
+
0
Tod
Tod
16 березня 2020, 10:05
#
Так-то да, но не всё оно так. Для обменника чем больше спред, тем лучше – они на этом зарабатывают. А для прогноза наоборот – чем меньше коридор, тем лучше.
Просто толку от прогноза с такой вилкой? Да, и понять общее направление движения – затруднительно.
+
+64
Алексей Козырев
Алексей Козырев
16 березня 2020, 11:20
#
Направление простое — пока играют на повышение. Это выгодно и экспортерам, и бюджету, и самому НБУ.
+
0
gamble2020
gamble2020
16 березня 2020, 10:50
#
Местный не бардак, а умышленная девальвация. Вопрос только, а если играют с огнем и не смогут удержать от полного краха, скажем 50?
+
+10
Makc Mark
Makc Mark
16 березня 2020, 20:29
#
Не если  а когда (((( Не было  еще кризиса при котором гривна не девальвировала снача с 2 до 5 потом с 5 на 8 потом с 8-10-15 -24 а сейчас кризис....  вангую с 23 на 43... а тридцатку буднично пройдем.... уже о конца месяца...
+
+51
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
16 березня 2020, 15:29
#
А мені здається, Ви не праві. Хоча б тому, що слід говорити не про коридор 25,9-27,5, а про коридор 26,9 — 28,5 щонайменше. Адже вже сьогодні долар «відіграв» половину вказаного експертами коридору. І, здається, це ще не кінець.

Експерти явно відстають від життя…
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
16 березня 2020, 7:32
#
Если заболевание начнёт распространятся, это даже может сделать дальнейший рост на наличном рынке. Просто снизится деловая активность. Да и для покупок внутри страны всё таки нужна гривна. Но если будет массовый выгод спекулятивного капитала, то население со своими 100 долларами роли играть не будет.
+
+24
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
16 березня 2020, 15:36
#
Ви явно недооцінюєте гривневий потенціал наших бабусь...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
16 березня 2020, 8:48
#
Поведение наличного рынка и спекулянтов. Повышенный спрос на валюту со стороны запаниковавшего населения превратил наличный рынок в один из главных факторов формирования курса.

Ликвидность банков. За счет массированных продаж валюты Нацбанком объем гривны в банковской системе постепенно сокращается.


Господа эксперты, вы можете «сложить один плюс один»?
У нас самыми главными спекулянтами являются банки, которые перекачивают валюту с межбанка — на наличный рынок, и обратно.
Забыли, что банковская система представляет собой трансмиссионный механизм денег в экономику?
НБУ, заливая межбанк валютой, таким образом заливает и наличный рынок, подпитывая таким образом ажиотаж, а объём гривны в банковской системе снижаться не будет.
Возникает вопрос к НБУ — почему для борьбы с инфляцией они повышают учётную ставку и таким образом угнетают СПРОС на деньги УМЕНЬШЕНИЕМ предложения, а для борьбы с девальвацией они этот СПРОС наоборот — стимулируют, УВЕЛИЧЕНИЕМ предложения?
Может нужно вводить валютные ограничения,а не «заливать» валютой?
+
0
gamble2020
gamble2020
16 березня 2020, 10:47
#
НБУ ещё и хитросделанные аукционы проводит в сговоре — банки выкупают малые объемы подешевле, а потом в течение дня взвинчивают дальше курс на продажах matching.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
16 березня 2020, 11:23
#
Для Игорь Коляда. Насчет определенных вводов ограничений в такой ситуации я, да и не только я — а много практиков с рынка — говорили уже регулятору не так давно. Думаю — скоро НБУ это услышит…А вот захочет ли по этому поводу идти против методички МВФ — это уже его вопрос.
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
16 березня 2020, 11:43
#
А вот захочет ли по этому поводу идти против методички МВФ — это уже его вопрос.

А не надо нарушать методички МВФ,достаточно снизить лимиты валютных позиций комбанков,которые они подняли в январе.
НБУ ведь заявляет о ДЕдолларизации финсектора,а сам эту долларизацию стимулирует такими шагами.
На прошлой неделе НБУ заявил о сверхликвидности в банковской системе - 200 млрд.грн и 9млрд.долл,вот снижение лимитов обяжет комбанки тратить валюту со своих счетов,а не НБУ из ЗВР.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 березня 2020, 21:45
#
Не треба було роздувати облігації, бо банки торік рекорди заробили, тепер щоб не втратити вкладають в бакси.
+
+10
UncleTema
UncleTema
16 березня 2020, 9:33
#
Так звані прогнози мінфіна - це шапіто повне.
+
+15
Алексей Козырев
Алексей Козырев
16 березня 2020, 11:24
#
И в чем шапито- аргументируйте.Но только по делу, а не в формате «сам дурак».
+
+25
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
16 березня 2020, 15:46
#
Погоджуюсь з попереднім дописувачем.
1. Тільки в  шапіто можна прогнозувати коридор 25,95-27,5, коли в обмінниках планка прийому вже задрана до 26,8 (ще до Вашого прогнозу). На МБ вже в поточній ситуації є 26,6, а цьому прогнозу ще не виповнилося і 10 годин. Який «практик» може опиратися на такий прогноз?
2. Почекаємо до завтра. Завтра курс цілком може вийти за верхню планку прогнозу, який наведений з величезним запасом у 1,5 гривні. Так як такий прогноз називати?
+
+10
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 березня 2020, 21:48
#
Віктор, для мінфіну і особисто Олексія друкувати проноз, не дивлячись на табло обмінника за вікном це норма. Я колись задав таке питання, відповідь поразила… тіпа, експерт написав і там так все складно, що якщо махіна запущена, то вже всьо. Прогноз виходить об 11 ранку і вже весь коридор в молоко, бо міжбанк вже пішов не туди. То не публікуй ту єресь, навіть якщо криво склав. Хто мовчить, той може здатися розумним, а тріпло ніколи.
+
0
Dimitras
Dimitras
16 березня 2020, 10:04
#
США снижает учётную ставку и печатает доллары,чтобы снизить стоимость денег и раскачать спрос. Когда ситуация с вирусом сойдёт на нет американская валюта может повести себя непредсказуемо.
+
+88
Алексей Козырев
Алексей Козырев
16 березня 2020, 11:29
#
Для Dimitras. Важно то — что обратите внимание, они это деоают для стимулирования СВОЕЙ экономики и не особо прислушиваются при этом к мнениям «партнеров» из ЕС, Китая и т.д. Мы же во всем следуем указаниям и рекомендациям «старших товарищей»(которым часто даже не до нас и проблем страны), за что и получаем: 1) запоздавшие решения; 2) потери в экономике страны и обнищание населения; 3) информационные поводы при этом разные, а вот результат один. Сейчас повод -коронавирус. Может пора самой Украине свои интересы отстаивать, а не жить под методички достаточно оторванные от наших реалий.
+
+10
Kanarej
Kanarej
16 березня 2020, 15:04
#
Вот тут поддержу, в отличии от недавней рекомендации держать 60% своих сбережений на гривневых депозитах :)
+
+15
yarg
yarg
16 березня 2020, 19:36
#
А мы хоть раз выполнили их методички? вот ни разу же.....
+
+61
QGS
QGS
16 березня 2020, 13:12
#
30 ближе чем думали раньше.
+
0
Diego Donati
Diego Donati
16 березня 2020, 14:17
#
Будет ли новая девальвация гривны? Будет
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
16 березня 2020, 14:23
#
До 29 планируют дотянуть и отвоевать под шумок коронавируса, потери по бюджету, помоему все раздувание по вирусу идет для замыливание глаз резкого скачка курса и наполнения бюджета и подписания слива Украины в Минских соглашениях, правда не вижу смысла еженедельно Сливать 1 лиард баксов НБУ для поддержки гривны на долго так не хватит нужно отпустить до реальных обоснованных дырявой экономикой 40 за у.е)
+
0
Diego Donati
Diego Donati
16 березня 2020, 15:47
#
40 — это высокая температура.
36,6 — норма.
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
16 березня 2020, 15:53
#
1) Долар в основному викуповують українські банки. Завтра вони ж зайдуть в доларові ОВДП. Не здивуюсь, якщо зайде до 500 млн. Тобто все вернеться назад.
2) НБУ - регулятор. Він не може тупо вмити руки і не згладжувати коливання. Тож злив доларів - це ще й показуха: ми робимо все можливе, а він пре вгору, тож «інвестори» в гривневі ОВДП звиняйте, ми не винні.
3) Нарешті, колись же цю девальвацію треба зупинити. Якщо пустити на «самотьок», то можна обвалити неконтрольовано. Процес повинен йти в натяжку.
+
+50
bublik
bublik
16 березня 2020, 15:32
#
Закрепление над 27 открывает путь на 45. Даже не думайте о 29-30, это будет мимолетное виденье )
+
0
Kanarej
Kanarej
16 березня 2020, 21:40
#
О чего не на 75? :)
+
0
yarg
yarg
17 березня 2020, 0:22
#
Вангую - 100 !
+
0
motoruller
motoruller
16 березня 2020, 16:13
#
Среди всего бреда одно: когда фрс понизит ставку до отрицательной на плановом заседании 18 марта, доллар пошатнется и нерезы начнут заходить в бумаги других стран.
+
+7
motoruller
motoruller
16 березня 2020, 16:22
#
Судя по данным казначейства налоги в нашей стране перестали платить. 8млрд грн за неделю. В общем пора сливаться, день два и 27 межбанк может не увидеть. Правда успеть и зайти в воскресенье после коррекции не грех
+
+8
alexat3107
alexat3107
16 березня 2020, 21:11
#
Давай давай сливайся уже, только воздух сотрясаешь, баламут.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 березня 2020, 22:09
#
Завтра будет как 1.5 недели, когда на доллар можно продать с разницей 3 грн.

Идея хранить 60% в гривне не отменяется? :)
+
0
Tod
Tod
17 березня 2020, 20:15
#
23 и ниже в силе??? банкасаша...
+
0
unknown unknown
unknown unknown
17 березня 2020, 0:33
#
Полное мамаду 
Яша-копрофил таки да
инсайд от Зели доллар =36.6/1
+
0
Wless
Wless
17 березня 2020, 8:01
#
Как может быть слабой валюта страны у которой лучшая земля и которая выпускает стратегический товар-продовольствие. Все эти голубые фишки могут кушать во время кризиса свои телефончики на завтрак вместо хлеба.  Кризис -это рост цен на продовольствие это же факт. Не надо менять свое «золото» на бусинки. И всё будет хорошо.
+
0
Teilor
Teilor
17 березня 2020, 9:13
#
В мире нет богатых сельскоаграрных стран и никогда не было. Только промышленность и новые технологии дают высокую добавленную стоимость.
Украина увы к ним не относится.
+
0
yarg
yarg
17 березня 2020, 22:57
#
Серьезно ? 
США , Канада , Австралия. 
мало ?
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
17 березня 2020, 18:31
#
Доллар пошел на взлет: причины и что будет дальше?

https://www.youtube.com/watch?v=Cq2zzegV6D8&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии под видео.
+
0
Максим Петренко
Максим Петренко
17 березня 2020, 23:54
#
Наживаться на беде?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися