Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2020, 15:23

НБУ може визнати неплатоспроможним проданий з аукціону Промінвестбанк

Продаж Промінвестбанку з аукціону без погодження з Національним банком зміни власника може призвести до того, що банк буде визнаний неплатоспроможним. Про це йдеться в заяві НБУ.

Продаж Промінвестбанку з аукціону без погодження з Національним банком зміни власника може призвести до того, що банк буде визнаний неплатоспроможним.
Фото: psm7.com

Як зазвичай відбувається продаж банку

У НБУ нагадують, що особа, яка має намір набути або збільшити істотну участь у банках понад встановлені порогові значення, має отримати попереднє погодження Національного банк.

У НБУ заявляють, що не отримували пакет документів і не погоджували набуття істотної участі у Промінвестбанку іншим особам.

Читайте також: Промінвестбанк пішов з молотка. Російський ВЕБ заявляє, що це незаконно

Що загрожує новому власнику Промінвестбанку

«Особа, яка набула істотну участь без такого погодження, може бути позбавленою права голосу та оштрафованою, тоді як структура власності самого банку може бути визнаною непрозорою. Непрозора структура власності може стати підставою для віднесення банку до категорії проблемних, а згодом — у разі неусунення порушення — банк може бути визнаний неплатоспроможним», — йдеться в заяві НБУ.

Читайте також: 28 років роботи. Промінвестбанк збирається здати банківську ліцензію

Що відомо про угоду

Пакет акцій ПАТ «Промінвестбанк», дочірнього банку російської держкорпорації ВЕБ.РФ, в розмірі 99,7726% дійсно проданий з аукціону на фондовій біржі ПФТС. Про це повідомляється на сайті біржі.

Згідно з повідомленням ціна продажу пакета склала 268 709 960,78 грн (близько $ 10,8 млн). Аукціон відбувся 4 березня.

Передісторія

  • 11 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов Промінвестбанку до відділу примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби.
  • Суд заборонив проводити аукціон з продажу 97,7726% акцій ПІБа, який повинен був відбутися того ж дня.
  • З 1 грудня 2019 року Промінвестбанк поступово припиняв роботу з фізичними особами, а з 10 грудня 2019 року припинив дистанційне обслуговування клієнтів.

Читайте також: Українська «дочка» російського банку не здала ліцензію. Акціонер не з'явився

  • Раніше стало відомо, що Альфа-Банк виставляє на продаж центральний офіс Промінвестбанку в Києві. Будівлю оцінили в $40 млн.
  • 16 вересня 2019 року Печерський районний суд Києва за клопотанням Генпрокуратури заарештував центральний офіс Промінвестбанку в Києві і ще 15 об'єктів, що належать фінустанові.

Читайте також: Промінвестбанк змінив збитки на прибуток

  • Раніше Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в ході розгляду інвестиційного спору між російським ВЕБ та Україною про експропріації дочірнього банку держкорпорації — Промінвестбанку — заборонила Україні продавати акції ПІБу і зобов'язав відшкодувати ВЕбу понесені арбітражні витрати.

Коментарі - 1

+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
6 березня 2020, 18:35
#
НБУ может признать неплатежеспособным проданный с аукциона Проминвестбанк

Может или должен?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися