Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2020, 11:57

Промінвестбанк пішов з молотка. Російський ВЕБ заявляє, що це незаконно

В Україні на аукціоні продали акції української «дочки» російського державного Зовнішекономбанку (ВЕБ) — Промінвестбанку невідомому покупцеві. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву ВЕБ.

В Україні на аукціоні продали акції української «дочки» російського державного Зовнішекономбанку (ВЕБ) — Промінвестбанку невідомому покупцеві.
Фото: delo.ua

Що говорять в Росії

«Україна завершила незаконну експропріацію інвестицій російського інвестора, остаточно порушила двосторонню угоду про захист капіталовкладень, продемонструвала світовій спільноті небажання дотримуватися норм міжнародного права», — йдеться в повідомленні.

За інформацією ВЕБ, Україна нібито «проігнорувала рішення незалежного трибуналу в Стокгольмі й чітко продемонструвала, чому не можна інвестувати в країну, де відсутній незалежний суд, повага та захист прав власності».

Читайте також: 28 років роботи. Промінвестбанк збирається здати банківську ліцензію

Зовнішекономбанк планує компенсувати свої втрати за рахунок активів України на території іноземних юрисдикцій.

Що відомо про угоду

Пакет акцій ПАТ «Промінвестбанк», дочірнього банку російської держкорпорації ВЕБ.РФ, в розмірі 99,7726% дійсно проданий з аукціону на фондовій біржі ПФТС. Про це повідомляється на сайті біржі.

Згідно з повідомленням ціна продажу пакета склала 268 709 960,78 грн (близько $ 10,8 млн). Аукціон відбувся 4 березня.

Передісторія

  • 11 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов Промінвестбанку до відділу примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби.
  • Суд заборонив проводити аукціон з продажу 97,7726% акцій ПІБа, який повинен був відбутися того ж дня.
  • З 1 грудня 2019 року Промінвестбанк поступово припиняв роботу з фізичними особами, а з 10 грудня 2019 року припинив дистанційне обслуговування клієнтів.

Читайте також: Українська «дочка» російського банку не здала ліцензію. Акціонер не з'явився

  • Раніше стало відомо, що Альфа-Банк виставляє на продаж центральний офіс Промінвестбанку в Києві. Будівлю оцінили в $40 млн.
  • 16 вересня 2019 року Печерський районний суд Києва за клопотанням Генпрокуратури заарештував центральний офіс Промінвестбанку в Києві і ще 15 об'єктів, що належать фінустанові.

Читайте також: Промінвестбанк змінив збитки на прибуток

  • Також повідомлялося, що компанія «Дайріс» із групи «Приват» Ігоря Коломойського повторно виставила на торги контрольний пакет акцій Промінвестбанку, який раніше належав російському Внєшекономбанку. Аукціон був запланований на 20 вересня 2019 року на ПФТС.
  • Раніше Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в ході розгляду інвестиційного спору між російським ВЕБ та Україною про експропріації дочірнього банку держкорпорації — Промінвестбанку — заборонила Україні продавати акції ПІБу і зобов'язав відшкодувати ВЕбу понесені арбітражні витрати.

Коментарі - 7

+
+73
yarg
yarg
5 березня 2020, 12:06
#
На россию международное право не распространяется. они сами так решили.
+
0
beb
beb
5 березня 2020, 12:37
#
Росія сама по собі незаконне утворення, тому нема чого слухати кого попало. Продали та й годі.
+
+43
artarlit
artarlit
5 березня 2020, 12:37
#
Ага. Вот только международное право, чье соблюдение прописано в конституции, нарушила Украина и параллельно создала прецедент, опираясь на который теперь не только Россия будет вертеть украинские хотелки по Крыму.
+
0
Італій .
Італій .
5 березня 2020, 12:46
#
Россия будет вертеть российские хотелки по Крыму.
+
+15
yarg
yarg
5 березня 2020, 12:48
#
Какое право ? у россии  - прав нет.
россия может вертеть что хочет и где хочет - это ничего не меняет. пока опущенные чудики краденое не вернут - таким и и останутся.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
5 березня 2020, 14:13
#
Россию укололи методом самой России, как больно то...
+
0
Andrey M
Andrey M
5 березня 2020, 15:50
#
На жаль, це рішення нам не на користь.
Якщо сусід дурний та нехтує законами та міжнародним правом, то це не означає що ми маємо так само діяти...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися