Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2020, 15:09

Шукаємо валюту: Як коронавірус просуне українські реформи

Коронавірус виходить з-під контролю і на горизонті маячить привид нової кризи. Інвесторам вже не до ризикових вкладень. Вони втрачають інтерес до українських ОВДП, потік валюти до країни з цього джерела пересихає. І це відбувається в рік, коли уряд повинен сплатити значну суму за зовнішнім боргом.

На останньому аукціоні Міністерство фінансів змогло розмістити ОВДП тільки на 1,6 млрд грн. Це досить скромний результат. Для порівняння: на аукціоні місяць тому Мінфін залучив 6,3 млрд грн. Наскільки небезпечна така ситуація для України і звідки уряд може взяти валюту, щоб розплатитися з боргами, на своїй фейсбук-сторінці розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Ефект доміно

Світові ринки лихоманить. Вони злякалися вірусу. Інвестори переймаються з приводу того, що заходи країн у боротьбі з поширенням вірусу можуть боляче вдарити по світовій економіці. І в найгіршому сценарії призвести до рецесії.

Ще зовсім нещодавно, наприкінці 2019 року, загальною стала теза, що для того, щоб поточна світова економіка потрапила в рецесію, потрібно щось екстраординарне: війна, епідемія, стихійне лихо. Адже тільки так можна закінчити кризою період дуже дешевих грошей. І ось зараз ризик матеріалізується.

Читайте також: Точка відліку. Чому світові гроші тільки зараз злякалися коронавірусу

Обмежувальні заходи спочатку в Китаї, а потім і в Європі, хвилюють інвесторів. Вони бояться, що критична маса економічних обмежень може викликати ефект доміно і таки запустити механізм рецесії. Тим паче, світова економіка зростає вже дуже давно. Дуже давно. І всі вже втомилися чекати кризи. І хто знає, може ми побачимо приклад самоздійснюваного прогнозу. Все ж таки економіка – це про психологію.

ОВДП більше не помічник

Поки що рано стверджувати, що «почалося» і діставати інструкцію поведінки від 2008 року. Поки що це може бути лише сильною корекцією на сильно перегрітих ринках. Але факт у тому, що ринки злякалися. І факт у тому, що це обмежує можливості України щодо доступу до зовнішнього фінансування. І це в 2020 рік, рік пікових виплат за зовнішнім боргом. На тлі переляку і втрати інвесторами апетиту до ризику, вже кілька аукціонів з розміщення ОВДП пройшли дуже скромно. Без іноземців. Їм зараз не до збільшення своєї присутності в Україні. Але адже саме ОВДП, внутрішні облігації, були основним джерелом залучення коштів для України у 2019 році.

Поки що цей краник прикрили. Чи надовго – залежить від того, чи спостерігаємо ми корекцію, чи реальний перехід до кризи. Відповіді на це питання немає. І його не буває. Але факт – внутрішні облігації не помічник для українського Мінфіну. Те ж саме можна сказати і про інший ринковий інструмент – єврооблігації. Там зараз неможливо здійснити новий випуск. Всі перелякані. І швидше продадуть, ніж куплять.

Гроші залишилися тільки у Фонду

У підсумку, запаморочення від успіхів, яке було в середовищі українських еліт, що тепер нам не потрібен МВФ і ми «самі з вусами», обійдемося ринком, закінчується. Стикаючись з жорстокою реальністю. Коли доведеться виконувати програму реформу, щоб уникнути економічного колапсу. Тому що для рефінансування боргу в таких умовах залишаються тільки наші друзі-кредитори – МВФ, Світовий Банк і ЄС. Та інші офіційні організації, які покликані підтримувати такі країни, як Україна.

Обирай валютний депозит у надійному банку та отримуй бонус від «Мінфіну»

Та фінансування від усіх наших партнерів прив'язане до програми МВФ. Буде програма МВФ – будуть гроші ЄС та Світового Банку. Не буде – Україна залишиться наодинці з перспективою дефолту.

Таким чином, для країни критично важливо отримати програму МВФ якомога швидше. Великі виплати припадають на березень і травень, і якщо ресурсів для березня поки що достатньо, то для травня необхідно залучати зовнішнє фінансування.

Коронавірус не залишає українській владі вибору. Вона зобов'язана в найкоротші терміни домовитися з МВФ. А отже припинити займатися незрозуміло чим в парламенті, який заблокований земельним питанням, і після прийняття багатостраждального закону про ринок землі якнайшвидше проголосувати «антиколомойский закон». І не виключено, що на тлі вкрай переляканих ринків, МВФ піде на зустріч українському уряду і в якості винятку виділить транш у бюджет. Розуміючи, що інших джерел фінансування немає.

Коронавірус – це погано. Для здоров'я людей. Але, як виявилося, добре для здоров'я українських реформ. Тому що не залишає владі вибору. У неї тепер немає жадібних інвесторів, які на тлі дешевих грошей, готові закривати очі на витівки влади і продовжувати купувати. Тепер є тільки досвідчені бюрократи, які знають, з ким мають справу, а тому повторюють сакраментальне «вранці реформи, увечері гроші».

Читайте також: Загрози для гривні. Два фактори Х, здатних обвалити курс

Не виключено, що істерика на ринках пройде і ми не побачимо переходу до затяжного падіння і рецесії. Але поточні події на ринках повинні нагадати владі України, як важлива співпраця з МВФ і що хороша погода не може тривати вічно. А, отже, потрібно мати з собою парасольку. А отже потрібно цінувати програму МВФ. А отже потрібно припинити викручуватися і намагатися пропетляти, залишаючись друзями як з МВФ, так і з українськими олігархами. Вірус не дозволяє служити двом панам одночасно.

Коментарі - 13

+
+15
Mess
Mess
27 лютого 2020, 16:13
#
Да только в проблемах с земельной реформой виновато не правительство, а недальновидные люди, и политики имеющие с этого дивиденды.
+
+142
Ferox
Ferox
27 лютого 2020, 16:50
#
Короновирус это спасение для укр пенсионного фонда! Везет же уряду.
+
+60
Андрей Олекс
Андрей Олекс
27 лютого 2020, 20:54
#
Ага, провести земельную реформу, стырить заработанные на продаже земли деньги и уйти в отставку. А дальше пусть следующее правительство разбирается. Отличное решение!
+
+15
BexOne
BexOne
28 лютого 2020, 10:54
#
Фурса не прекращает фонтанировать оптимизмом.
+
+12
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
28 лютого 2020, 11:36
#
И это происходит в год, когда правительство должно погасить значительную сумму по внешнему долгу. 
Такая история каждый год, чем 2020 хуже/лучше?
+
+12
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
28 лютого 2020, 11:42
#
«Утром реформы, вечером деньги»
Улыбнуло! :-)
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 лютого 2020, 11:43
#
Не будет – Украина останется наедине с перспективой дефолта.
Таким образом, для страны критически важно получить программу МВФ как можно скорее. Крупные выплаты приходятся на март и май, и если ресурсов для марта пока достаточно, то для мая необходимо привлекать внешнее финансирование.


Да не надо страхи нагонять,вон НБУ весь прошлый год что ли даром «старался»!?
Только и слышали весь год,как хвастались об увеличении ЗВР,теперь и пригодятся.
Нужно менять убогий менталитет наркомана и отказываться от «дозы» рефинансирований долга,и искать другие источники их погашения.
Это экономическая политика и её нужно менять,https://minfin.com.ua/blogs/igor68/119595/
+
+15
Cudzik
Cudzik
28 лютого 2020, 17:59
#
Приём наших граждан из Китая в Новых Санжарах по словам президента показал что украина в средневековье.А ведь началось ето в киевской обл.,продолжилось в Тернополе и Винниках-значит вся страна такая.А тут название статьи такое,да ещё и мол пенсионный фонд удержится,так как пенсионеры вымрут благодаря коронавирусу и столько лайков?люди одумайтесь,мы даже до палеолита не дотягиваем.
+
0
tarick
tarick
28 лютого 2020, 23:23
#
У вас оставались какие-то сомнения о всей стране после весенних выборов?
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
5 березня 2020, 14:32
#
Это надо в окно кричать, тут более-менее адекватный народ.
+
0
Cudzik
Cudzik
29 лютого 2020, 9:47
#
Была БОЛЬШАЯ надежда,но уже видно,что не срослось.
+
+15
oleksandr2020
oleksandr2020
4 березня 2020, 11:03
#
Вирус может продвинуть реформы только одним способом - попасть в ВР.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
5 березня 2020, 14:31
#
Ахахаха
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися