Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 14:50

Загрози для гривні. Два фактори Х, здатні обвалити курс

З весни минулого року нерезиденти активно купують українські ОВДП. Весь цей час експерти пророкують обвал курсу гривні, якщо іноземці почнуть різко продавати облігації. Разом з тим, поза увагою залишаються інші фактори, які можуть вплинути на стійкість національної валюти.

Які «чорні лебеді» загрожують курсу гривні і чи робить щось регулятор, щоб протидіяти їм, на своїй сторінці в фейсбук розповів аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.

ОВДП під контролем

От причепилися просунуті економісти до наших ОВДП, які активно скуповують нерезиденти: бачать там піраміду, ризики для курсу тощо. Але ризики для курсу гривні там невеликі.

По-перше, якщо іноземцям сильно і одночасно «припре» вийти з тих ОВДП, то вони просто цього не зможуть зробити, бо ніхто у них то не купить. А якщо і купить, то зі знижкою 40%-60%, — відповідно, багато валюти накупити на виручені гроші вони не зможуть.

Друге — і головне — як би там не було, про такий ризик вже говорено-переговорено, він є зрозумілим і до нього готові, в тому числі, в НБУ. Тобто проблема чітко окреслена, ситуація під контролем.

Обирай валютний депозит в каталозі від «Мінфіну» і отримуй до 4% річних

Але скільки в нашому платіжному балансі є інших «потенційних пірамід» не меншого ніж ОВДП розміру, які не є ані зрозумілими, ані окресленими. І там може статися все що завгодно, і до цього в нас ніхто не готовий. Ось два приклади.

Приклад 1: торгові кредити

Стаття платіжного балансу «торгові кредити», яка «принесла» в Україну у 2019 році рекордні 4,2 млрд — майже стільки ж, як і валюта від покупців ОВДП. В теорії — це валюта, яку недоплатили наші імпортери. Хоча на практиці це може бути все, що завгодно. А якщо так, то цю валюту треба буде віддавати вже і зараз. І якщо ці долари/євро/юані дійсно треба буде віддавати – то наслідки для гривні будуть в рази тяжчими, ніж від малоймовірної втечі нерезидентів з ОВДП. І проблема в тому, що в НБУ не розуміють природу цих кредитів, а отже ніяк не готові до можливого «шухеру».

Приклад 2: валюта поза банками

Стаття платіжного балансу «готівкова валюта поза банками», яка «винесла» з фінансової системи країни в невідомому напрямку $3,4 млрд у 2019 році. Причому, тенденція «виносу» — досить промовиста: 0,4 – 2,4 – 3,4 млрд доларів відповідно у 2017 – 2018 – 2019 роках. Ці долари, що зникають невідомо куди, теж можуть негативно вплинути на курс гривні.

Схоже, що природа цього виносу теж незрозуміла нашим регуляторам. Бо вони не знаходять кращого рішення, ніж очікувати, що ця проблема вирішиться сама собою: НБУ очікує, що «виніс готівки» зменшиться до $1,1 млрд доларів у 2020 році. Чому у них такі очікування – мабуть вони і самі не розуміють. А якщо їх прогноз не здійсниться, і продовжиться тенденція зростання?

Читать также: ОВДП втрачають привабливість. Що буде з бюджетом і гривнею

Стануть чи ні ці невеличкі статті платіжного балансу чорними лебедями для гривні – важко сказати. Але якщо у нас і буде чорний лебідь – то народиться він десь у таких статтях, а не на ринку ОВДП.

Коментарі - 16

+
+54
BexOne
BexOne
20 лютого 2020, 15:45
#
Третий фактор: власть.
+
+18
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
21 лютого 2020, 19:52
#
Мало хто прогнозує різкий вихід нєрєзів, бо це глупо, як автор пише. Але вони дали майже 5 лярдів 2019. Якщо в 2020 вони через відшкодування виведуть 1 лярд або навіть менше, все одно це буде на 5-6 лярдів менше, ніж торік, бо торік плюс 5 а цього року ні очікуваних ще 5 і якщо буде мінус однин, то недобор буде 6 в порівнянні з 2019 роком.
+
+7
Александр Кайт
Александр Кайт
20 лютого 2020, 19:24
#
Ага, обвалили вниз)))
+
0
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
21 лютого 2020, 10:35
#
А можна більш детально, як готівковий долар може обвалити курс гривні?
Я чомусь розумію, що все може бути тільки навпаки, якщо є долар, то його можна поміняти на гривні, тим самим сприяючи зміцненню гривні, а не її девальвації
+
0
Maleficarum
Maleficarum
21 лютого 2020, 10:57
#
"А можна більш детально, як готівковий долар може обвалити курс гривні?
Я чомусь розумію, що все може бути тільки навпаки, якщо є долар, то його можна поміняти на гривні, тим самим сприяючи зміцненню гривні, а не її девальвації«  Всё  не  так  просто. Ибо   вся  валюта  наличная которая  оседает  в ПОВ  а  затем  в  банках  в  конечном  итоге  таки  попадает на  МБ.. Если   экспортёры на МБ предлагают  мало  валюты к  продаже-  курс  оной на МБ  соответственно  растёт.  Высокие  котировки-  доходят  и  до  наличного  валютообмена  Появляется   некий  арбитраж Выгодно  продать   банкам  и оптам  »залежалый«  доллар  дабы  откупить (  поставить  его  на  место)    значительно  дешевле. Как  только  наличка  ушла  из  банков  на  МБ  и покрыла  недостачу-  курс  опять  проседает   как  на  МБ  так и на  наличке.. Если  же  наличный  доллар  »куда то  пропадает"  (  как  пишет  эксперт)  то  тогда  гасить  те  пожары  на  МБ  при  росте  курса    нужно  будет  только  НБУ  из  резервов  А  они  как  видим  очень  далеки  до  насыщения..
+
+6
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
21 лютого 2020, 13:48
#
С этим могласен, да, бесспорно эти деньги могут принимать участие в «качелях», но если взять рядовых украинцев, то пожалуй 80-90% в них участия не принимает, люди просто меняют доллары и складывают под матрас, или для накопления на жилье, или просто «на всякий случай пусть лежат», знаю и таких кто любит поиграть на курсе, но их значительно меньше, не думаю, что при таком развитии событий эти наличные доллары большая угроза для гривны, гораздо опаснее если люди начнут снимать гривневые депозиты и менять на доллары «под матрас»...
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
21 лютого 2020, 19:46
#
А потім зпід матраса платять за машину чи квартиру і далі через десяток рук попаде до бариг на ринку, або в банк. Але і бариги часто від банків працюють. А далі міжбанк і ...
+
+22
Tod
Tod
21 лютого 2020, 10:42
#
Каждый год наступает зима, и мы всегда к ней не готовы. А с ОВГЗ риск «является понятным, и к нему готовы» . Ну… ну…
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
21 лютого 2020, 10:43
#
Статья платежного баланса «наличная валюта вне банков», которая «вынесла» из финансовой системы страны в неизвестном направлении $3,4 млрд в 2019 году.
Скорее  всего  такая  сумма  была  выкуплена в обменниках и осела  под матрасами у населения.
+
0
SW7
SW7
21 лютого 2020, 11:19
#
Время от времени появляются новости, как на границе останавливают авто и в тайниках находят 1-2млн. долларов. А ещё очень много не находят. И если есть свои люди на границе, то можно и микроавтобус налички вывезти беспрепятственно. Так что часть из 3,4 млрд. долларов просто выехали в тайника авто за пределы страны.
+
+20
Tod
Tod
21 лютого 2020, 11:34
#
Пфф...микроавтобус налички вывезти, ни о чем, тут тип рассказывал, что КамАз бабла простаивают, девать некуда.

motoruller      6 февраля 2020, 11:56
Есть инсайд что после правок с таможней наши компании не могут вывести наличную валюту со страны. Они думают ее сливать под рынок земли. Как он сказал: камаз налички некуда девать, деньги считают на вес.
+
0
SW7
SW7
21 лютого 2020, 12:51
#
:D Если у людей есть такие деньги, значит есть и власть, а соответственно они могут за взятку отписать себе любое количество гектаров в собственность практически даром.
+
+29
Vlad UKR
Vlad UKR
21 лютого 2020, 17:11
#
В целом в течение 2020 года Украине необходимо выплатить 169,24 млрд гривен по внешним долгам и 231,46 млрд гривен по внутренним долгам
Вот вам и все факторы для обвала гривны
Возврат около 30 миллиардов гривень в месяц
Но про это стараются не фигурировать не спугнуть инвесторов ОВГЗ
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
22 лютого 2020, 23:04
#
Это, конечно, верно, что продав ОВГЗ, курс и просел, но ведь это носит временный характер, ибо время идёт, экономика спит, поднятые $$ проедаются так или иначе, и наступает то время, когда опять надо что-то продавать, там или закладывать, для дальнейшего проедания! А с чего получать деньги при стагнации в войне?, - разве что землю начать продавать! Таки, народ взбрыкнётся! И шо тогда ...?! Землю продавать не разрешат точно.
         вывод: знать бы, или расчитать на сколько этой молодой-зелёной власти хватит бабла с реализации ОВГЗ! А если учесть раннюю весну, жаркое сухое лето, неурожай хлеба, падение цен на железо, удобрения...,  опять же войну, то гривне «крепкой» жить осталось совсем немного! И, даже, интересно ... куда сбежит молодая зелёная команда, и ... опять госказна пуста будет! И не надо дуть губы: власть в Украине не изменилась, она последовательно идёт по протоптанному пути: пообещал, сел в кресло, обогатился, сбежал!
+
0
90054602
90054602
22 лютого 2020, 23:09
#
Точно но может же прежние хоть нормальный человек
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
24 лютого 2020, 10:03
#
Курс доллара, МВФ и теневая экономика [Украина 2020]

https://www.youtube.com/watch?v=y6cLQV9PYbI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися