Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 лютого 2020, 16:01

Точка відліку. Чому світові гроші тільки зараз злякались коронавірусу

Як би по-блюзнірськи це не звучало, але для економіки не дуже важливо, скільки людей захворіє і помре. Головної шкоди завдає зупинка економічної діяльності через вірус і карантин.

Минулого тижня світові фінансові ринки впали, злякавшись коронавірусу. Dow просів на 3,55%, Nasdaq втратив 3,71%, а S&P 500 подешевшав на 3,35%. Виникає закономірне питання: чому це сталося саме зараз? Адже вірус лютує вже майже два місяці. На це питання «Мінфіну» відповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Дві сторони проблеми коронавірусу

Часовий розрив між виникненням загрози і обвалом фінансових ринків стався через оцінку впливу вірусу на світову економіку. Йдеться саме про економіку, а не про сам вірус. Адже проблема коронавірусу має дві сторони.

Перше питання, про яке я, не будучи медиком і біологом, судити не можу. І друге питання — це вплив даного вірусу на економіку світу.

Як би грубо і по-блюзнірськи це не звучало, але для економіки не так важливо, скільки людей захворіє і скільки помре. Адже у світі є хвороби, які забирають мільйони життів щорічно, але економісти ці хвороби не бачать. Для економіки, якщо формулювати точніше, шкоди завдає зупинка економічної діяльності через вірус і карантин.

Читайте також: Bloomberg показав, як коронавірус поширюється планетою

В Ухані загинуло 2,5 тисячі осіб, але шкоди економіці завдає те, що 11 млн осіб через вірус вже тривалий час не працюють. Не виробляють і не споживають товари та послуги в звичайному режимі. А в цілому у Китаї, в тій чи іншій мірі, під карантин підпадає велика частина населення країни.

З масштабами впливу прорахувалися

Ще зовсім нещодавно світові гроші не сильно боялися вірусу. Вважалося, що, незважаючи на зупинку китайської економіки, вплив коронавірусу буде обмеженим. Інвестиційне співтовариство, звичайно ж, розуміло і усвідомлювало всю широту проблеми, що Китай зараз несе величезні втрати.

Споживання нафти ще на початку лютого впало на чверть. До 70% сталеливарних підприємств в Китаї або простоюють, або знизили виробництво. А за зниженням споживання цих ключових товарів можна зробити висновок про те, що дійсно значна частина економіки зараз не працює. І масштаби втрат дуже великі.

Але гроші думали, що якщо ситуація не затягнеться, то вплив вірусу на економіку буде мати V-подібну форму. Тобто після завершення карантину економіка Китаю швидко відновиться до минулого рівня, а втрачені показники економіки будуть надолужені за рахунок збільшення відсотку завантаження виробничих потужностей, і до кінця року втрати здебільшого будуть відбиті.

Умовно кажучи, якщо звичайне завантаження виробничих потужностей становить 75%, а в першому кварталі через вірус воно впало до 50%, то всі втрати будуть відбиті, якщо в наступні квартали завантаження зросте до 80-85%, що в середньому за рік дасть потрібні 75%.

Думка, в даному випадку, проста. Якщо зараз завод Foxcon, що виробляє iPhone, простоює, то це не так страшно, адже попит на смартфони у світі, в цілому за рік, ніяк не зміниться. А за рахунок збільшення потужності в майбутньому весь виробничий розрив з попитом вдасться закрити. Адже сьогоднішня економіка – це економіка, де першу скрипку грає сукупний попит, і саме від його величини залежить те, як буде розвиватися економіка світу. А тимчасова зупинка заводів – це не проблема.

Читайте також: Світ «купить» майже будь-яку кризу. І навіть китайську

Несподіваний поворот

Оптимісти розраховували, що вже в середині лютого вдасться почати перезапуск економіки Піднебесної. І що ще важливо, так це те, що Китай почав вливати в свою економіку величезні гроші. У підсумку, це повинно згладити негативний вплив від карантину на сукупний попит всередині Китаю.

Оцінка МВФ про те, що при «хорошому варіанті» через вірус світова економіка позбудеться всього 0,1% світового зростання економіки, якраз і є відображенням минулого відношення ринків.

Але коронавірус розпорядився інакше. До понеділка 24 лютого в Кореї та Італії було зафіксовано велику кількість заражень, плюс у самому Китаї були випадки повторного зараження вірусом. І ці дві новини своєю появою посилили позиції «поганого варіанту» в світовій економіці, де варіант з V-подібною формою розвитку подій може не спрацювати.

Поширення коронавірусу на інші країни і його затягування може призвести до того, що і в інших країнах десятки, а може, і сотні мільйонів людей так само опиняться в карантині. В таких умовах економіка Китаю не зможе швидко відновитися. До того ж більш тривалий її простій вже не вдасться відпрацювати за рахунок майбутнього збільшення завантаження виробничих потужностей, оскільки умовний «касовий розрив» торкнеться вже і сукупного попиту і призведе до його зниження.

Капкан для економіки

Міцність економіки не безмежна. Наприклад, у Китаї було проведено опитування серед 1506 малих і середніх підприємств. Як з'ясувалося, 85% з них витратять всі свої запаси готівки через 3 місяці, адже багато хто продовжує платити зарплати своїм співробітникам, незважаючи на зупинку діяльності. Тривалий простій поставить ці компанії в дуже складне становище.

Зараз багато непрацюючих людей, що знаходяться в карантині, продовжують отримувати зарплату. Їх невитрачений дохід в «хорошому варіанті» в майбутньому буде витрачений. У найгіршому варіанті, компанії не зможуть платити їм зарплату тривалий час і будуть відправляти працівників у неоплачувані відпустки. Це вдарить по доходах населення Китаю і відіб'ється на внутрішньому попиті. У цьому випадку буде падіння як сукупного попиту, так і сукупної пропозиції, і в майбутньому наздоганяти й відпрацьовувати буде вже нічого.

Тому фінансові ринки і почали падати тільки зараз. Світовий капітал засумнівався в «хорошому варіанті» з V-подібною формою розвитку подій, у який вірив, а можливо, хотів вірити до 24 лютого.

Читайте також: Коронавірус тисне на євро. Експерт розповів, що буде з курсом європейської валюти

Коментарі - 35

+
0
brigadirius
brigadirius
26 лютого 2020, 16:17
#
По моим прикидам мировой ВВП в 2020 году упадёт на 10 %.
+
+60
aktibuhs
aktibuhs
26 лютого 2020, 17:26
#
Ну и как вы считали?
+
+9
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 11:07
#
Мой расчёт не столько математический, сколько интуитивно-интегральный. Если много лет следить за развитием сегодняшней «мировой» цивилизации в разрезе разнообразных проявлений её деятельности, то дальнейшие вероятности событий чётко видно. 
Прогнозирование можно сравнить с игрой в шахматы. Гроссмейстеру не нужно как компу просчитывать все ходы, он и так видит картину в целом.
Я например во втором полугодии 2007 года рассказывал всем своим знакомым о скором крахе на рынке недвижимости и приближении экономического кризиса. Но моё мнение считали, как бы так сказать маргинальным.
О теперешней эпидемии коронавируса конспирологические тусовки начали трубить в первых числах января 2020 года, с выкладкой динамики распространения. Китай сумел выпрямить гиперболу распространения заболевания путём карантина 760 миллиардов человек. Не каждая страна будет на такое способна.
+
0
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 11:17
#
Сори 760 миллионов.
+
0
Остап Бендер
Остап Бендер
2 березня 2020, 10:32
#
А что думаете насчет недвижимости в Украине в ближайший год? Стоит продавать квартиру сейчас, или лучше перетерпеть год?
+
0
brigadirius
brigadirius
2 березня 2020, 10:51
#
Квартира в Киеве?
+
0
Остап Бендер
Остап Бендер
2 березня 2020, 12:05
#
Да. Не нужна (наследство), не хочется дождаться обвала цен
+
+24
brigadirius
brigadirius
2 березня 2020, 12:47
#
Тогда если есть необходимость в деньгах то продавайте сейчас. Недвига не то чтобы рухнет, она опустится. Ну а через несколько лет восстановится. Ну а если срочной надобности нет то я бы сдавал её в аренду. Ну и не забывайте, если не прошло три года с момента появления права собственности, то попадёте в НДФО + ВЗ.
+
0
Остап Бендер
Остап Бендер
2 березня 2020, 14:21
#
Спасибо за совет!
+
0
ekokill
ekokill
3 березня 2020, 14:05
#
Если имущество получено в наследство, то налог на доходы при продаже не насчитывается даже при владении меньше 3х лет
+
0
brigadirius
brigadirius
8 вересня 2020, 16:11
#
Японія 2 квартал 2020 до 2 квартала 2019 падіння на 28 %. Навідь я такого не очікував. Але в цілому по більшості країн я був правий.
+
+39
Tisha ™
Tisha ™
26 лютого 2020, 19:11
#
Надо же. :) Коронавирус уже который месяц шустрит по планете, а паника поднялась только в понедельник.
Вообще-то, я придерживаюсь такого мнения, что в тот момент когда созревает техническая картинка для какого-то действия, рынок ищет драйверы. В этот раз «под руку» попалась тема с коронавирусом в Италии. И вдруг все «обеспокоились». На самом деле, рынок ушел в коррекцию, которой так не хватало к концу месяца. И, подозреваю, это еще не финал.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
28 лютого 2020, 9:44
#
Панику объявили только сейчас, ибо до этого коронавирус царил лишь в китае, сейчас по сотне и более в день заражаются в Южной Корее и Италии
+
+13
sadbuttrue
sadbuttrue
26 лютого 2020, 19:12
#
Гарна стаття. Правдива.
+
+15
ballistic
ballistic
27 лютого 2020, 1:03
#
"шкоди економіці завдає те, що 11 млн осіб через вірус вже тривалий час не працюють"
— але ж це всього 0.8% населення Китаю.

І мені не зрозуміло, як так сталося, що непрацездатність ~1% працівників привела до того, що:
— споживання нафти впало на 25%
70% сталеливарних підприємств простоюють чи знизили виробництво
— споживання ключових товарів знизилось настільки, що значна частина економіки зараз не працює

В моїй логічній уяві масштаби причин та наслідків не сходяться.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
27 лютого 2020, 9:31
#
Как правило, на козла отпущения вешают всех собак... :)
+
0
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 11:17
#
11 млн. это только в Ухане. В целом по Китае 760 млн.
+
0
ballistic
ballistic
2 березня 2020, 15:13
#
~50% китайців тривалий час сидят вдома і не працюють?!
Звідки такі дані?
+
0
brigadirius
brigadirius
2 березня 2020, 15:44
#
З відкритих джерел. З різних сайтів які висвічують новини, та з роликів на ютубі мешканців Китаю. На сьогодні в багатьох провінціях та менших адміністративних одиницях послабили какрантин, але переміщуватися з одного міста в інше заборонено. Заводи стоять, так як переважна більшість працівників на свята виїзжали на батьківщину, а тепер не можуть повернутися.
Для прикладу можете набрати в Ютубі: Максим Сотников.
+
0
ballistic
ballistic
3 березня 2020, 14:07
#
Так, я вже сам знайшов в різних джерелах.
В такому разі дані, що наведені тут в статті, далеко неточні.
+
0
brigadirius
brigadirius
3 березня 2020, 14:58
#
В найближчі дні наслідки епідемії стануть цілком зрозумілі. Дивитися потрібно на Південну Корею. Там відкрите суспільство і свобода преси, тому темпи поширювання захворювання та смертність можливо буде достовірно оцінити. Бо вірити цілком Китаю, це як вірити в Радянську статистику.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
28 лютого 2020, 9:48
#
Ухань - это очень крупный и важный город. Как говориться 20% городов страны делают 80% экономики, оставшиеся 80% городов - 20%.
+
0
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
27 лютого 2020, 8:26
#
Статья отличная. Надо  теперь Китай экстраполировать на весь мир и вы увидите очень мрачную картину будущего.
+
+45
ballistic
ballistic
27 лютого 2020, 9:31
#
«вы увидите очень мрачную картину будущего»
— це написав «Сергей Панасенко». Він же «dikkens». Він же і «prorok». Невпинно струячить маніпулятивні страшилкі про коронавірус тут на мінфіні і на інших інтернет ресурсах.

Тисячі акаунтів у соцмережах, пов'язані з Росією, здійснюють скоординовані зусилля, щоб посіяти тривогу через коронавірус, підриваючи глобальні зусилля для боротьби з епідемією
+
0
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
27 лютого 2020, 10:43
#
Слушай сюда, как говорят в Одессе, ты хоть одну книжку прочитал в детстве?
+
0
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 11:21
#
Насправді трішки не так. Москалі поширюють не стільки «тривогу» через коронавірус, а думку що це біологічна зброя застосована американцями проти китайців.
+
0
ballistic
ballistic
27 лютого 2020, 12:30
#
А як Ви пояснюєте мету діяльності Діккенса-Панасенка, у якого останні коменти в основному лише маніпуляції про коронавірус в стилі «мрачноє будущєє»?
І при цьому деякі його коменти-маніпуляції дослівно (copy-paste) повторюються на інших сайтах.
+
+15
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 12:50
#
Я не маю бажання обговорювати вчинки будь якої третьої особистості. Якщо вам хамлять, то відповідайте на хамство особисто. Якщо це хамство переходить межі, то сповіщайте адміна про образу.
+
0
ballistic
ballistic
27 лютого 2020, 12:56
#
А я дозволяю собі обговорювати діяльність деяких надто активних дописувачів, що невпинно тут струячать надто підозрілий контент.
Страусину позицію в таких випадках вважаю не найкращою.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
27 лютого 2020, 9:34
#
Когда американские индексы после коррекции начнут расти вверх, о коронавирусе в экономике забудут навсегда. Да вот еще наконец-то изобретут вакцину и мир покажется не таким мрачным, как его рисуют аналитики...
+
0
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 11:30
#
Эфективную вакцину не изобретут никогда. За 3 месяца распространения ncov2019 уже появилось более 20 штамов вируса. При такой вирулентности вакцина впринципе не возможна. Этот коронавирус во вирулентности чуть превзошёл грип группы А. Против гриппа вакцины тоже по этой причине не эффективны. Так что похоже коронавирус с нами теперь будет всегда, как и грипп первые случаи которого были задокументированы ещё Гипократом.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
27 лютого 2020, 13:24
#
Эбола с нами всегда, оспа с нами всегда (да и чума, похоже тоже), со спидом уже рождаемся... Ничего не упустил? :)
+
0
brigadirius
brigadirius
27 лютого 2020, 13:30
#
С оспой немного не так. Это единственная человеческая болезнь, которая уже не встречается в природе. А в остальном да, человечество выработает иммунитет к любой болезни. Вопрос только какой ценой.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
27 лютого 2020, 14:43
#
Вот и я об этом...
+
0
Kalluri
Kalluri
27 лютого 2020, 11:30
#
Этот псевдоэксперт что знаменит своим бредом ни о чем не знает что Foxconn с 2мя n пишется даже
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися