Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 лютого 2020, 17:30

Світ «купить» майже будь-яку кризу. І навіть китайську

Вплив коронавірусу на світову економіку не виходить з топ найбільш обговорюваних експертами тем. На думку Moody's, подальше поширення коронавірусу може стати для світової економіки «чорним лебедем». А його вплив - істотніший, ніж у 2008 році. Китайський фондовий ринок відреагував на хворобу падінням.

Однак, на думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, світ вже навчився протидіяти фінансовим труднощам. І цього разу також буде використовувати вже відпрацьований алгоритм. Який саме, експерт розповів у колонці для «Мінфіну».

Китай викликав занепокоєння

Через коронавірус у світі всерйоз почали турбуватися з приводу перспектив розвитку світової економіки. Багато хто навіть почав говорити, що поширення хвороби може стати причиною нової економічної кризи. І на цих страхах минулого тижня фінансові ринки світу почали активно знижуватися. Проте на відкритті торгів у понеділок, на подив багатьох, фондовий ринок США спробував рости. А причиною цього стала обіцянка Центрального банку Китаю влити у фінансову систему 1,2 трлн юанів.

Звичайно ж, проблеми у другій найбільшій економіці світу можуть зірвати з рейок світову економіку. І так, світова економічна криза можлива і, напевно, якщо відпустити ситуацію, тобто дати розвиватися стихійним процесам, то в світі буде криза і фінансові ринки впадуть. Однак сьогоднішній світ став таким, що логіка з лінійної функції часто не працює. Тому що на будь-яку дію є протидія. Фінансова влада світу за останні 10 років вже чітко дала зрозуміти і своїми словами, і діями, що вона готова друкувати гроші при виникненні будь-яких труднощів в економіці. І Центральний банк Китаю це у черговий раз довів.

У минулі роки на фінансових ринках склалася ситуація, при якій ринки продовжували зростати в ціні при виході негативних економічних даних. Тоді у 2009-2012 роках будь-який негатив ринок сприймав як привід для ще більшого вливання ліквідності. Та на ринках тоді запанувала своєрідна логіка, при якій погано — означало добре, тому що «дадуть» грошей.

Зараз ця логіка повертається на фінансовий ринок. Учасники ринку побачили вливання грошей китайського ЦБ і тепер вважають, що слідом точно так само вчинить і ФРС США та інші Центробанки світу. І в цьому у ринку є своя правда, адже монетарна влада світу сьогодні вже звикла друкувати гроші. Вони звикли робити це безкарно і роблять це нині, абсолютно не соромлячись і не боячись наслідків. Тому повторення кризи 2008 року з обвалом цін на все, від акцій до цін на мідь і пшеницю, швидше за все не буде.

Криза і не закінчувалася

Багато людей у світі чекають на економічну кризу кожен рік після 2008 року, і кожен раз вона не настає. Однак підстави для її настання були всі останні роки. І ті, хто чекають кризу, в чомусь мають рацію, адже саме поняття «економічна криза» досить відносне.

Якщо рахувати економіку в грошах, то економічної кризи в даний момент немає. Але якщо рахувати економіку у безпосередньо вироблених товарах, у рівні економічної активності та добробуті людей, то криза з 2008 року і не йшла.

Наприклад, якщо оцінити економіку США в бургерах Big Mac, а не в грошах, то економіка США з 2007 року не виросла взагалі. Адже номінальний ВВП США тоді становив $14,5, а Big Mac коштував $3,22. Не складно порахувати, що економіка США дорівнювала 4,5 трлн даних бургерів. За даними за 4 квартал 2019 року номінальний ВВП США склав $21,7 трлн, а Big Mac коштував $5,74 за штуку. А це означає, що економіка США дорівнювала лише 3,8 трлн бургерів, що приблизно на 20% менше, ніж у 2007 році, при тому, що населення США з того часу зросло, а отже ВВП на душу знизився ще більше.

Додайте до цього розрив, що збільшився, між бідними і багатими. У підсумку виходить, що звичайний американець сьогодні може собі дозволити набагато менше бургерів, ніж у 2007 році. Чому так виходить? А виходить так, тому що сучасний метод підрахунку інфляції не зовсім точний у своїх розрахунках.

Чи можна таке положення справ назвати економічною кризою? Думаю так! З 2008 року криза нікуди не йшла і світ живе у сучасній Великій Депресії! Тому абсолютно безглуздо панікувати з приводу настання економічної кризи, перебуваючи в ній.

Будуть просто більше витрачати

Так, коронавірус може зашкодити економіці світу. Він може знизити фактичний обсяг вироблених товарів і послуг, він може знизити ділову активність в світі і призвести до ще більшого матеріального розшарування людей. Але не в грошах!

З приводу грошей: фінансова влада світу буде робити те ж саме, що робила в останнє десятиліття – вона буде друкувати все більше і більше грошей. І це згладить ситуацію, і, точно так само як і в минулі роки, замаскує економічну кризу. Тобто криза ніби є і буде, але вона не матиме явної вираженої форми.

Читайте також: Чим небезпечний новий коронавірус для економіки України

В нинішніх умовах, мабуть, єдиною явною економічною кризою з симптомами, які будуть чітко видні і зрозумілі, може бути лише економічна криза, в якій гроші почнуть знецінюватися. Всі інші кризи просто «куплять». Але, звичайно, фінансові ринки світу можуть впасти, але це буде тимчасовим явищем. Доти, доки не надійде черговий грошовий допінг.

Коментарі - 16

+
+16
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 18:26
#
В нынешних условиях, пожалуй, единственным явным экономическим кризисом с симптомами которые будут четко видны и понятны, может быть лишь экономический кризис, в котором деньги начнут обесцениваться.

Судя по тому,что автор написал о бургерах в США и что американец может купить меньше бургеров ,то деньги - обесцениваются.
А следовательно и кризис уже наступил.
Причём не только в США.
+
+11
sergikas
sergikas
5 лютого 2020, 20:46
#
Просто центробанки всего мира постоянно печатают деньги и на любой вызов просто увеличивают кол-во денег в обороте.Не успел коронавирус появиться как центральный банк Китая тут же влил деньги в фондовый рынок.Прошло 3 дня после обвала рынков как они уже вернулись на свои высоты.Такая стратегия приводит к ещё большему расслоению общества на супербогатых(из-за цены акций которую накачивают ЦБ) и бедных.Следующий кризис может быть социальным из-за этого.
+
+44
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 лютого 2020, 10:02
#
Шкода, що наші Непрофани не можуть друкувати долари. Але зверніть увагу, як боряться з кризами? Друкують гроші, знецінюють власну валюту, тимчасово, не сильно. А наші лошари протупили, як тільки могли і подають плєбсу перемогу про міцну гривню, про підвищенні доларової зарплати, про те, що мінімалка більша, ніж в росії. І на що це впливає, якщо зарплата в гривнях і ціни зросли? Людина відчуває, що купити може менше, а телевізор каже, що жити стало краще. Я думав, що корупція то найгірше, що може бути у влади, але ні, ДУРЕНь то найбільше зло. Наскрізь корумпований Порошенко з Гройсманом крали частину, але хоча б щось лишалося. А ці телепні просто тупо прос...ли і все. Ні собі, ні людям.
+
+27
vipost
vipost
6 лютого 2020, 12:17
#
Ну неправда ж. Ви судите по собі, бо маєте дохід у валюті. Я також маю дохід у валюті і мені зміцнення гривні теж не вигідно. Але більшість населення, значна більшість, отримують доходи в грн. Наприклад, мої батьки, та інші родичі.
Мої батьки змогли відкласти значно більшу частину з доходу, поміняти на Валюту і купити кращу машину. Все решта у них просто є. Також вклали у бізнес, гривневий і знову ж їм знадобилось менше часу на те, щоб зібрати необхідну суму.
Ціни виросли, але не так це критично і зараз ріст цін значно повільніший, ніж при попередній владі (інфляція всього біля 5%). Тому не будьте лицеміром, корупція Порошенка та його команди була значно більшим злом, ніж укріплення гривні. Це є злом тільки для егоїстів як ви, тому і добре, що ви страждаєте. Чисто через таких як ви, я би хотів, щоб гривня була 20, бо лицеміри та егоїсти мусять страждати
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 лютого 2020, 14:29
#
У мене дохід в гривні і я не кажу про 1% населення, який із зарплати може купити машину. Так, викупили більше доларів. А 98% населення отримує стільки, скільки витрачає на поточні потреби. Вони купували свій кошик товарів торік за 350 доларів, а цього року за 400... бо в гривнях ціни трохи зросли, а в перерахунку на долари вони зросли ще більше, рівно так само, як і зарплати. Тому більшості населення нічого від курсу не обломилося. А зарплати затримують, на пів дня переводять... Про порошенка погоджусь, це приклад не найвдаліший, але головна ідея вірна, гірше ДУРНЯ нема нікого.
+
+27
vipost
vipost
6 лютого 2020, 15:26
#
Ціни ростуть постійно, через інфляцію і не може бути 0% інфляції. Ріст курсу гривні просто зменшив цю інфляцію. А залишайся курс 27грн/доллар, то інфляція і відповідно ріст цін був би 9%
Відповідно звичайні громадяни ще менше товарів/послуг могли би придбати
Немає кандидата, якого можна було би обрати і щоб ціни не росли, ні Трамп, ні Порошенко ні будь хто інший цей процес би не міг би зупинити. Тільки ріст курсу гривні може применшувати ріст цін
+
+26
mary27
mary27
6 лютого 2020, 14:22
#
Хм, валюта Украины с 1996 года обесценилась во сколько раз?)
И во сколько раз ''укрепилась''?
Вы перепутали, у упомянутых стран валюты наоборот ''железобетонные'' в сравнении с нашей.

И что, это помогло нашему экспорту?
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 лютого 2020, 14:36
#
Марі, ви мали би знати, що для того, щоб мати секс не достатньо зняти штани. Потрібні ще деякі умови. Але в надітих штанях варіантів немає взагалі. Тому при укріпленні валюти економіка падає, а при ослабленні валюти є шанс для відновлення, але треба ще постаратися, бо за час падіння наші ринки втрачено, клієнти перейшли до інших і щоб повернути їх назад, треба напрягатися, а не чекати дива від девалу. Не плутайте, будь-ласка, такі коменти не додають вам авторитету. Якщо ви впевнені в своєму твердженні, то чому США і Китай міряються, чия валюта більше ослабла? Чому долар коштує понад 100 яп. Йєн? Чому японці з такою залізною економікою не роблять ревалу чи деномінації? Тому, що ревал шкідливий, а деномінація не впливає ні на що.
+
0
Цой Жив
Цой Жив
6 лютого 2020, 20:15
#
«...щоб мати секс не достатньо зняти штани... Але в надітих штанях варіантів немає взагалі.»
Деяких депутатів вдягнені штани не стримують. Кива, до прикладу.
+
+11
mary27
mary27
6 лютого 2020, 20:17
#
За сравнение вам +15.
По факту, гривна уже много раз снижалась, и это ни разу не помогало экономике.

Все эти игры в управляемую девальвацию годятся для стран, состояние экономики которых делает валюту слишком дорогой. У нас другая история.

Огромное количество товаров и комплектующих завозятся извне, потому девальвация только помешает.

Вы слишком наслушались наших офшорных экспортеров, которые доходность бизнеса увеличивали на коэффициент сехзонной девальвации.
А в этом году остались без премии.
+
+15
ToniM
ToniM
10 лютого 2020, 0:34
#
Во во, от управляемой девальвации хорошо нас только экспортером. А это не означает, что хорошо каждому, кто работает на этого «экспортера». Типам и бенефициаром хорошо, а простым работникам вряд ли. Законы экономики не в этой стране. У нас куда курс не идет - цены на товары только в одну сторону в основном. И кто реально верит, что инфляция у нас менее 5%?
+
0
Oleksandr M
Oleksandr M
7 лютого 2020, 10:57
#
У нас тоже «Друкують гроші», ОГВЗ - это и есть эмиссия
+
+15
Kalluri
Kalluri
6 лютого 2020, 13:57
#
Этот китайский эксперт уже бесит, такой бред несет, может хватит постить его?
+
0
Graycat
Graycat
7 лютого 2020, 12:00
#
Судя по тому что вы написали, я думаю, что он поумнее вас в разы будет
+
0
Kalluri
Kalluri
7 лютого 2020, 12:34
#
Судя по тому что вы написали странно что вы умеете думать
+
0
Graycat
Graycat
7 лютого 2020, 13:19
#
Я оставил для вас эту ловушку и вы в неё попались:)
Теперь вы пишете заметно вежливее. Спасибо!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися