Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 10:53

Соціальне житло в Україні стане доступнішим. Що змінив Кабмін

Кабінет Міністрів зробив доступнішим соціальне житло. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Мінсоцполітики.

Кабінет Міністрів зробив доступнішим соціальне житло.
Фото: khersontimes.ks.ua

Хто може претендувати на соціальне житло

За словами міністра соціальної політики Юлії Соколовської, осіб, які потребують соціального захисту та мають недостатній для придбання або оренди житла дохід, візьмуть на соціальний квартирний облік. Надалі вони зможуть отримати соціальне житло.

Це стосується громадян, для яких соціальне житло є єдиним місцем проживання. Їх середньомісячний сукупний дохід менше середньої вартості найму житла в населеному пункті та прожиткового мінімуму.

Читайте також: Мінрегіон змінює концепцію державної житлової політики. Хто може сподіватися на житло

Також на соціальне житло можуть претендувати внутрішньо переміщені особи, які не мають житла або житло яких зруйноване в результаті збройної агресії Росії.

Як було раніше

До прийняття відповідних змін соціальне житло залишалося недоступним через невідповідність норм чинного законодавства вимогам ринку.

За словами Соколовської, це відбувалося через те, що середньомісячний сукупний дохід громадян повинен бути менше величини середньої вартості оренди житла в гуртожитку і прожиткового мінімуму.

Тому громадян з доходом лише в розмірі мінімальної зарплати або пенсії не брали на соціальний квартирний облік.

Читайте також: Кабмін скасував безвідсоткові кредити на житло для держслужбовців

Як будуть розраховувати середню вартість оренди

Розмір орендної плати будуть розраховувати, помноживши мінімальний розмір плати за оренду 1 кв. м загальної площі квартири або житлового будинку на мінімальну норму забезпечення житлом, а не 1 кв. м кімнати в гуртожитку на мінімальну норму забезпечення житлом.

Читайте також: Що робити, якщо не вистачає грошей на житло в новобудові

Раніше повідомлялося

  • У звіті уряду за 2019 рік зазначається, що Кабмін розраховує надати допомогу в забезпеченні житлом 600 сім'ям у 2020 році та 4,6 тис. сім'ям — за період 2021-2024 роки.
  • До цього у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву заявили, що 54% українців проживає в перенаселеному житловому фонді.
  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року:
  • «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже складне завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.

Коментарі - 19

+
+92
tarick
tarick
20 лютого 2020, 11:00
#
Правительство заботится о бедных и делает всё для того, чтобы их количество не уменьшалось!
+
+15
bonv
bonv
20 лютого 2020, 11:05
#
В Україні попит на іпотеку впав після фінансової кризи 2008-го. Тоді стрімко зріс курс долара. В уряді планують відновити довіру українців до банків, обіцяють доступні кредити на житло.
Чекаємо на нову світову кризу..
+
+30
bonv
bonv
20 лютого 2020, 11:01
#
* Їх середньомісячний сукупний дохід менше середньої вартості найму житла в населеному пункті та прожиткового мінімуму.*
Як сукупний дохід може бути меншим за вартість найму житла?
+
+30
tarick
tarick
20 лютого 2020, 11:08
#
Создавая любые льготы для бедных - вы создаете барьер для роста их благосостояния - точку, в которой они теряют льготы при росте доходов. Создается парадоксальная с точки зрения рыночной экономики ситуация, когда работник просит не поднимать ему зарплату чтобы не потерять льготы.
+
+44
bonv
bonv
20 лютого 2020, 11:16
#
Так і не було мети «керувати». Поставлена мета зовсім інша – розпродати. А ліквідаційні команди ніколи не спантеличували себе проблемами розвитку. Їх завдання з допомогою яскравих презентацій пообіцяти збірному образу електорального осла небачене зростання економіки до 2024 року. І потай сподіватися, що «здохне» все-таки «осел», щоб по-англійськи «звалити з падишахом».
https://ua.112.ua/mnenie/na-shcho-zakhvoriv-vvp-ukrainy-i-chomu-vin-spovilniuietsia-526263.html
+
+15
bonv
bonv
20 лютого 2020, 11:08
#
Сьогоднішні зарплати чиновників у кілька сотень тисяч гривень - це цинізм по відношенню до всіх українців. Таку думку  висловив народний депутат України від партії «Опозиційна платформа - За життя» Юрій Загородній.
«Сьогодні зарплати (держслужбовців, – ред.) дуже високі, при низькому, злидарському рівні життя переважної більшості українців. Мінімальний прожитковий мінімум – 2 073 гривні, це при курсі долара 25 мінімальна зарплата – 4 723, і до кінця року вона не буде підніматися. Ціни на газ надзвичайно високі, а заборгованість за послуги ЖКП зростає. Якщо в серпні було 52 млрд гривень, то на січень вже 63,7 млрд гривень. Це говорить про те, що рівень життя людей дуже низький, жебрак», - підкреслив депутат.
Він підкреслив, що на рівні цієї злиденного життя захмарні зарплати держчиновника - це неприпустимо.
«І на рівні цього злиденного життя захмарні зарплати: 200, 300 і більше тисяч гривень, посадових осіб, які займають державні посади: міністрів, заступників міністрів. Але навіть говорити, що цих грошей їм мало, для того, щоб нормально жити, не кажучи вже про зарплати керівників »Укрпошти«, »Нафтогазу« і т. д. Журналісти вже розповіли, яка зарплата у президента США і керівника »Укрпошти«, при тому, що відділення »Укрпошти« закриваються практично по всій Україні», - підкреслив Заболотній.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 11:41
#
Загородній на зорі своєї карєри був директором моєї школи. Там він провернув одну з перших своїх афер. Зробив зі школи тіпа ліцей, отримали фінансування, додаткові уроки економіки, маркетинг. Обіцяли пільговий вступ до ВУЗів. Через 2 роки ми звернулися по документи, а ліцею нема. Лиш табличка на школі. А деякі їздили з сусідніх сіл.
+
+15
bonv
bonv
20 лютого 2020, 11:50
#
Всі вони одним миром мазані..
+
+13
ballistic
ballistic
20 лютого 2020, 11:28
#
«можуть претендувати» ≠ «зможуть отримати»

Соціальне житло в нинішньому вигляді — це джерело корупції.
Треба або всім малозабезпеченим давати (як субсидії), або нікому. Або знизити критерії настільки, щоб можна було давати тільки найбільш нужденним, але всім нужденним без вийнятку.

А зараз «на всіх не вистачає», тому чиновник вирішує кому давати, а кому ні. І тут вже без хабарів не обійдеться.
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 11:43
#
Всі пільги це корупція, це штат тих, хто їх призначає і контролює. Пільги сприяють тіні
+
+15
bonv
bonv
20 лютого 2020, 14:54
#
І це насправді не пільги..
+
+8
Ольга Демьянчук
Ольга Демьянчук
20 лютого 2020, 15:16
#
Знаю таких пільговиків переселенців які шикують і живуть набагато краще нас не переселенців.
+
+8
Lefert
Lefert
20 лютого 2020, 13:02
#
Есть много заброшенных общежитий при заводах в пром. городах. Есть множество заброшенных сёл, где хаты стоят пустые. Вот в сёла и на заводы людей, а не бесплатно им выдавать жильё. Умеют и хотят работать- будет жильё, хотят «сациальнава равинства» то копняка под зад, а там пусть катятся, да подальше.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 13:33
#
Та да. Багато переселенців поїхали в село? 99% в Київ.
+
0
demarin
demarin
20 лютого 2020, 13:59
#
Я сужу тільки по одній Полтавській області, але скажу вам переселенців багато по селах осіло, в усіх куточках області. Тут питання інше, ціни на житло відразу в селах росли з кожним днем і за хату яка раніше коштувала 5тис.дол. в кращому разі, почали продавати за 15-20тис. Ті хати які були закинуті і ніхто не жив,щоб туди поселити переселенців потрібно «порішати» з райрадами і сільрадами, просто так ніхто нікого не селив, і зрозуміло чому. Ну і яка в селах інфраструктура і які є розважальні заклади думаю не потрібно нічого говорити. От більшість і поїхали в Київ та обл.центри. Такий в нас народ!
+
0
Ольга Демьянчук
Ольга Демьянчук
20 лютого 2020, 15:19
#
Знаю таких переселенців які шикують та живуть набагато краще нас не переселенців і ще хочуть усе безкоштовно.
+
0
Lefert
Lefert
20 лютого 2020, 19:44
#
Из жизни: приехали ребзики из данеска, в Кривбасс, родненький, и такие: мы шахтеры, 1.5к зелени давайте, уже почти в шахте. А им: ребятки, а у нас ставка 6к грн (2014), так они отказались работать. Т.е. им жильё ведомственное выделили, а они отказались работать =) Так что- идти навстречу лодырям и люмпенам- быть дураком, вот и всё.
+
+15
bonv
bonv
20 лютого 2020, 20:51
#
В селі платять мало а в великих містах більше.. Плюс розваги та відпочинок...
+
0
Lefert
Lefert
20 лютого 2020, 21:44
#
Именно поэтому, предлагают кривых и убогих за гос. счёт в городах селить?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися