Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 лютого 2020, 13:10

Верховний суд визнав, що банківське законодавство потрібно змінювати — НБУ

Рішенням на користь НБУ у справі проти власників збанкрутілого Укрінбанку Верховний суд визнав необхідність змін банківських законів. Про це зазначила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Рішенням на користь НБУ у справі проти власників збанкрутілого Укрінбанку Верховний суд визнав необхідність змін банківських законів.
Фото: 5.ua

Передісторія

Нагадаємо, Нацбанк оскаржував у Верховному суді рішення судів попередніх інстанцій про скасування рішення НБУ щодо виведення з ринку Укрінбанку.

Колишні власники банку створили компанію «Укрінком», яку незаконно зробили правонаступницею Укрінбанку. Після цього почали вимагати від позичальників збанкрутілого банку, щоб вони погасили кредити.

Читайте також: НБУ та Фонд гарантування виграли справу Укрінбанку (відео)

При цьому «Укрінком» не взяв на себе зобов'язання Укрінбанку, залишивши їх на державі. Іншими словами, колишні власники хотіли отримувати доходи, не здійснюючи витрат.

Що кажуть в НБУ

«Висновки Верховного Суду прямо вказують на те, що не можна без відома НБУ та поза закону: міняти статут, виключати слово «банк» з назви, здійснювати правонаступництво і так далі», — зазначила Рожкова.

Нацбанк очікує, що таку практику Верховний суд збереже і в аналогічних справах, у яких власники збанкрутілих банків хочуть повернути їх на ринок.

Читайте також: Новий закон щодо компенсації за Приватбанк. Депутати йдуть назустріч Коломойському

«Важливо також і те, що Верховний Суд визнав існування прогалин у банківському законодавстві. І щоб вирішити ці питання з прогалинами, висновків суду недостатньо. Потрібні зміни у законодавство, про які ми говоримо з 2015 року і говоримо сьогодні», — додала заступниця голови НБУ.

Обрати депозит в надійному банку

Cкільки позовів у судах

Зараз в судах вищих інстанцій перебуває 25 таких позовів від різних банків. 10 з них фактично вийшли з-під контролю Фонду гарантування. 

Читайте також: Із законопроекту про неповернення Приватбанку зникла важлива норма — ЗМІ

Що відомо про «антиколомойський» закон

  • 11 грудня Кабмін подав у парламент законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань функціонування банківської системи», який змінює законодавство про виведення неплатоспроможних банків з ринку.

  • Згідно з законом всі поточні судові справи з цих питань на стадії апеляції повинні бути передані на розгляд Великої палати Верховного суду.

Читайте також: Катерина Рожкова: Якщо Приватбанк зупинити, клієнти у нього вже не повернуться

  • Крім того, законопроект містить цілий ряд поправок безпосередньо щодо регулювання діяльності банків та вимог до них, наділяючи Нацбанк додатковими повноваженнями, але в той же час скасовуючи норму про збільшення мінімального статутного капіталу з 200 млн грн до 500 млн грн.
  • Зокрема, НБУ зможе вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо він вважає їх неефективними, а також зобов'язати банк визначати пов'язаних осіб до здійснення операцій з ними.
  • МВФ уважно стежить за розвитком ситуації з Приватбанком. Фонд хоче бути впевнений, що Україна не допустить відкату банківської реформи, і що гроші платників податків, витрачені на очищення Приватбанку, повернуться державі.

Читайте також: Дубинський розкритикував законопроект Кабміну про неповернення банків екс-власникам

Коментарі - 1

+
0
kingcity
kingcity
16 лютого 2020, 21:06
#
Міняти банківське законодавство давно пора і по значно ширшому колу питань, ніж висвітлено у статті.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися