Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 лютого 2020, 16:13

Новий закон щодо компенсації за Приватбанк. Депутати йдуть назустріч Коломойському

Рада розгляне нову версію законопроекту №2571, який, як планувалося, мав  зробити майже неможливим отримання грошової компенсації ексвласниками Приватбанку. Після доопрацювання та скорочення документу фінкомітетом ВР,  Коломойський може отримати компенсацію за Приват.

Нову версію законопроекту, який скоротили із майже 400 до 6 сторінок, оприлюднило НВ Бізнес.

Що пропонує новий законопроект

  • У разі визнання незаконним і скасування рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, власники банку на момент прийняття такого рішення НБУ мають право на отримання компенсації.

  • Протягом шести місяців з моменту вступу в законну силу судового рішення про визнання протиправним і скасування відповідного рішення НБУ, Кабмін, НБУ і колишні власники банку проводять переговори про порядок, спосіб і терміни здійснення компенсації.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

  • У разі досягнення згоди, учасники переговорів укладають угоду у вигляді договору, істотними умовами якого є узгоджений порядок, способи і терміни компенсації.

  • І лише якщо не буде досягнуто угоду, суперечка переходить в судову площину. Хоча не зазначено, за якою формулою суд має рахувати компенсацію.

  • У новому проекті закону вказується, що загальний розмір шкоди, який може бути стягнуто з НБУ на користь колишніх власників банку, обмежується розміром збитку, крім моральної шкоди.

  • У документі не уточнюється за якими саме стандартам та параметрам буде визначаться збиток колишніх власників.

Читайте також: Нові факти у справі Приватбанку. Чим закінчаться суди

  • Але прописується, що скасування відповідного рішення НБУ і його окремих положень не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого рішення, включаючи відновлення правового статусу цього банку.

  • Колишні власники банку також матимуть можливість на компенсацію у разі скасування через суд рішення Фонду про введення тимчасової адміністрації і початку процедури ліквідації банку.

  • А також якщо будуть визнані незаконними рішення Кабміну про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку (націоналізації) і подальші рішення Міністерства фінансів, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

  • На переговори сторонам також, як і у випадку з НБУ, дається 6 місяців. При досягненні згоди укладається відповідний договір з умовами компенсації.

Читайте також: Рожкова назвала дії НБУ в разі програшу суду по Привату

  • Якщо ж домовленості не досягнуті, то сторони йдуть до суду. Розмір збитку, який буде стягуватися в такому випадку з ФГВФО, обмежується розміром збитків.

Ця версія законопроекту буде схвалена профільним комітетом ВР і винесена на голосування парламенту найближчим часом.

Про що йшлося у першій редакції законопроекту

Колишні власники здобували законне право на компенсацію від Нацбанку у випадку скасування рішення про неплатоспроможність. Але з другого боку, загальний розмір шкоди обмежувався розміром реальних, а не уявних збитків.

«Розмір визначається із застосуванням міжнародних стандартів фінансової звітності як розмір капіталу банку з урахуванням якості його активів за умови врахування наслідків дострокового погашення усіх зобов’язань такого банку перед кредиторами на день прийняття відповідного рішення та має бути підтверджений міжнародно визнаною аудиторською фірмою», – зазначалось в законопроекті.

Раніше повідомлялося

  • У Міністерстві фінансів не планують компенсувати колишньому власникові Приватбанку Ігорю Коломойському гроші за націоналізацію банку.

  • На зустрічі з послами країн Великої сімки в Офісі президента заявили, що, якими б не були судові рішення, підстав для повернення Приватбанку колишнім акціонерам немає.

  • Коломойський хоче $2 млрд компенсації за націоналізацію Приватбанку, яку вважає експропріацією.

 Розмісти депозит у надійному банку

  • 15 жовтня Приватбанк виграв апеляцію у Лондонському суді, який підтвердив юрисдикцію розгляду позову банку проти Коломойського і Боголюбова.

  • Цим рішенням суд продовжив всесвітній арешт активів колишніх власників Приватбанку, яких підозрюють у тому, що вони вивели з банку 1,9 мільярда доларів на офшорні компанії.

  • 19 жовтня Госпсуд Києва переніс ухвалення остаточного рішення у справі про повернення акцій Привату Коломойському.

Коментарі - 34

+
+191
zzel
zzel
6 лютого 2020, 16:18
#
Игорь Валерьевич молодец, показывает 73 кто кому доджен
+
+99
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:49
#
Результати є — зе-корупція впевнено перемагає.
+
+15
rredrred
rredrred
7 лютого 2020, 13:18
#
Вот при чем тут зе?
ведь решение о неплатежеспособности банка принимали реально протвоправно (он был ликвидным на день принятия решенеия) по договоренности его владельцем с гонтаревой и порошенко, которые и разделили то что яко бы «тайком» вывели из банка, и налогоплательщики как всегда за все заплатили.
руки гонтаревой в нбу (рожкова) до сих пор рулят в стране, а вы про Зе все. то что ему не хватило духу обрубить эти руки и посадить - это правда, кишка тонка, так сейчас будет повод ему исправиться как только будет решение о противоправности решений и действий фонда и нбу
+
0
Andrey M
Andrey M
7 лютого 2020, 15:48
#
В чому саме протиправність його продажу (нагадую що він був не ліквідований а проданий державі за  1 грн)?
Коломойський під дулом пістолета підписував угоду? Чи може під беззаперечним фактажем щодо виводу більше 5 млрд з банку, що й призвели до проблем в ньому?
Ну і Беня не був би собою, щоб не спробував повернути собі банк і на цьому мати непоганий гешефт.
+
+55
Влад Разумовский
Влад Разумовский
6 лютого 2020, 16:26
#
Ой, какая досадная неожиданность
+
+91
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:28
#
Депутати Коломойського.,, як і вся зе-влада.
+
+32
Maksym .
Maksym .
6 лютого 2020, 16:36
#
Какие неожиданные от вас слова)))
+
+9
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:48
#
Все прогнозовано для МВФ та світової спільноти.
+
+281
Toxa David
Toxa David
6 лютого 2020, 16:34
#
После доработки и сокращения документа финкомитетом ВР №2571 который, как планировалось, должен был сделать почти невозможным получение денежной компенсации экс-владельцами Приватбанка.- Коломойский может получить компенсацию за Приват.
Хорошо доработали! Аплодирую стоя!
+
0
BexOne
BexOne
6 лютого 2020, 16:49
#
Рано аплодировать. Это ещё Гончарук рот не раскрыл… Дождитесь этого момента и будете рыдать от счастья и гордости за свое правительство.
+
+20
Toxa David
Toxa David
6 лютого 2020, 16:59
#
Да и так видно: Начинали за Здравие — а закончили за Упокой.
+
0
Barmaley33
Barmaley33
6 лютого 2020, 18:26
#
Начинали за Зе, а закончили за Ко
+
+60
bonv
bonv
6 лютого 2020, 18:43
#
Мы говорим Зе подразумеваем Бе
Мы говорим Бе подразумеваем Зе
+
+39
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:57
#
Треба боротися з корупцією а не співпрацювати з олігархами корупціонерами які нашахраювали 5,5 млрд баксів з Привату…
Такою «боротьбою» з корупцією слуги типу народу  будуть виправдовуватися банальні бажання розпиляти чуже добро, домогтися політичного результату, вибудувати авторитарну систему.
+
+143
Maleficarum
Maleficarum
6 лютого 2020, 16:38
#
МВФ   денег   в  таком  случае  не  даст.
+
+27
BexOne
BexOne
6 лютого 2020, 16:45
#
Боюсь, что такое развитие событий властимущие предусмотрели и готовят чемоданы. Ну а чтобы эти самые чемоданы не были слишком лёгкими - вот вам и откатик от Ко, вот вам и оверпрайснутая зарплатка, и т.д.
+
0
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:52
#
І землю спішать продати поскоріше..
+
0
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:49
#
Зе-команда обещали одно, делают противоположное.
+
+24
BexOne
BexOne
6 лютого 2020, 16:50
#
Смотря кому и что обещали... Или Вы про народ?
+
+46
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:51
#
Народу одне а бені інше:)
+
0
AnnaGerman
AnnaGerman
6 лютого 2020, 17:04
#
Quo Bene ...
как говорили в древнем Риме..
+
0
Sozdatel
Sozdatel
6 лютого 2020, 16:51
#
Интересно, на какую благодарность можно рассчитывать, если бене отдать его два лярда зелени с бюджета Украины, отдать прибыльный Прихватбанк с вложенными 5 лярдами в ОВГЗ, но обязать эти 5 млрд у.е. вернуть в течении ближайших 10 лет?)
+
+15
bonv
bonv
6 лютого 2020, 16:56
#
Націоналізація, до якої готувалися 2,5 роки, проходила відкрито, прозоро, на базі міжнародних оцінок в тому числі і МВФ.
Проблеми у банку були системні і накопичувалися роками. Його невиважена кредитна політика призвела до втрати капіталу а 97% кредитів банк видав компаніям, пов'язаним з його акціонерами Коломойським та Боголюбовим, заявили в НБУ.
Попередні власники не забажали, чи не змогли провести докапіталізацію банку, — такими називає причини націоналізації економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Коли банк стикається з проблемою недостатності капіталу, то існують декілька рішень — ліквідація або націоналізація, розповідає інвестиційний банкір Сергій Фурса. Він називає націоналізацію поганим рішення, але найкращим із усіх можливих, такою собі необхідною жорстокістю.
Держава забирає на себе не актив бізнесменів Ігоря Коломойського і Генадія Боголюбова, а пасив, вартістю у мінус 5,5 млрд. доларів, і ці гроші ляжуть на плечі платників податків.
5,5 млрд доларів які олігарх Коломойський вивів з Привату в офшори.
+
+9
Sozdatel
Sozdatel
6 лютого 2020, 17:00
#
Ну вивів, бо зміг.. Трохи віддав щоб тут усе утрясти та не робити шум.. А зараз нові голодні пси хочуть шматок урвати та й є повод.. Ви теж виводьте, якщо маєте таку можливість..
+
0
bonv
bonv
6 лютого 2020, 17:09
#
При цьому конфлікт з опальним олігархом навряд чи вдасться вирішити полюбовно: одночасно отримати транш МВФ і повернути олігарху «Приват» все-таки не вдасться.
+
+9
Sozdatel
Sozdatel
6 лютого 2020, 17:36
#
Можуть через суд віддати з бюджету значну сумму, а потім отримати відкат + з Лондону посов відкликати.. Беня нагибає піпл, а вони отримають чималий відкат.. Піпл негодує, а вони ділять прибуток.. Ймовірний сценарій..
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 лютого 2020, 11:31
#
Из Лондона может и смогут отозвать, а вот из США - дохлый номер.
+
+20
bonv
bonv
6 лютого 2020, 17:06
#
За словами керівництва НБУ, саме питання ринку землі та неповернення «ПриватБанку» є особливо важливими для отримання траншу МВФ. Окрім цього, відкриття ринку землі важливе для уряду Гончарука, з яким воює Коломойський, адже від цього досить відчутно залежить і виконання державного бюджету. Зупинка співробітництва України з МВФ – основна мета Ігоря Коломойського, адже саме цей аспект є конфліктним у його відносинах з Зеленським. Президент не може відмовитися від траншу, у той час як олігарх – від свого банку. Банк потрібний йому не стільки з економічних міркувань, скільки для того, аби зруйнувати проти себе ж справу в Лондонському суді, відкриту за позовом від імені «ПриватБанку».
+
+15
Буква Ґ
Буква Ґ
6 лютого 2020, 17:41
#
В чем проблема скормить его чуме отправив в боинге  в Китай дополнительно груженным 5 тоннами взрывчатки чтоб наверняка?
+
+6
alexat3107
alexat3107
6 лютого 2020, 17:54
#
С меня 1к $, сделай это, или заставь других)
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
6 лютого 2020, 17:56
#
Ок
+
+14
ROMA KOMA
ROMA KOMA
6 лютого 2020, 20:03
#
Бариги завжди домовляться...
+
0
Cudzik
Cudzik
7 лютого 2020, 1:20
#
Новость о ночном заседании ВР по рынку земли,потом отмена.ета новость про Ко-ето что должно выплеснутся уже сегодня на межбанк...очередной загон?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
8 лютого 2020, 22:45
#
Украина в рамках шестого заседания Совета ассоциации Украина – ЕС в Брюсселе подтвердила необратимость национализации «ПриватБанка». Об этом говорится в совместном заявлении украинского правительства и Совета ассоциации, опубликованном на сайте Кабинета Министров Украины 28 января.

«Стороны согласились с важностью необратимости реформ в банковском секторе, в частности в связи с национализацией „ПриватБанка“, сделав особый упор на осуществлении правосудия в отношении лиц, ответственных за широкомасштабное мошенничество в „ПриватБанке“, и возвращении активов», – сказано в тексте заявления.

https://www.kmu.gov.ua/news/rada-asociaciyi-ukrayina-yes-visoko-ocinila-plani-ukrayinskogo-uryadu-ta-rezultati-na-shlyahu-integraciyi-ukrayini-z-yevrosoyuzom-spilna-zayava

И если для ЕС публично декларируют необратимость реформ в банковском секторе, то в непубличной области делают всё возможное для дальнейшего продвижения интересов гражданина Коломойского и не только в части Приватбанка, но и по другим направлениям, особенно в области энергетики…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися