Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 лютого 2020, 14:09

НБУ та Фонд гарантування виграли справу Укрінбанку (відео)

Велика палата Верховного Суду, яка розглядала вимогу компанії «Укрінком» визнати її правонаступником збанкрутілого Укрінбанку, відмовила позивачеві.  Таке рішення було прийняте Верховним Судом в грудні 2019 року. Про це повідомили в Фонді гарантування вкладів фізосіб.

Суд уточнив, що банки-банкрути не можуть бути повернуті на ринок без відповідного рішення Національного банку.

Пояснення ФГВФО

«Згідно з постановою Великої палати, рішення судів про скасування неплатоспроможності - це не привід для припинення тимчасової адміністрації або ліквідації банку, які проводить ФГВФО. Крім того, Палата зробила висновок, що суди нижчих інстанцій не можуть скасовувати рішення НБУ про виведення банків з ринку тільки на підставі порушень процедури», - зазначив заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков.

За його словами, оскільки суди нижчих інстанцій зобов'язані враховувати висновки Великої палати, ФГВФО буде в судовому порядку вимагати скасування раніше прийнятих рішень.

Cкільки позовів у судах

Зараз в судах вищих інстанцій перебуває 25 таких позовів від різних банків, 10 з них фактично вийшли з-під контролю Фонду гарантування. Лише Златобанк виграв свій процес у Верховному суді.

Передісторія

  • НБУ визнав Укрінбанк неплатоспроможним наприкінці 2015 року. В середині 2016-го фінустанову перейменували, власники (неформальний вплив на банк приписують ексглаві НБУ Володимиру Стельмаху, офіційний мажоритарій - Володимир Клименко, якому належить близько 70% акцій) перереєстрували банк в звичайну юрособу під назвою Укрінком і «перевезли» його з Києва до Сєвєродонецька.

  • Фонд гарантування спочатку компенсував вкладникам банку 1,8 млрд грн депозитів, потім втратив контроль над ним.

Читайте також: Верховний суд визнав незаконною ліквідацію Укрінбанку

  • У 2016 році ФГВФО отримав рішення суду першої інстанції про те, що введення в Укрінбанк тимчасової адміністрації було незаконним. Оскаржити факт перереєстрації банку в юрособу Фонду поки не вдалося.

  • Компанія Укрінком - юрособа, в яку трансформувався Укрінбанк. Компанія наполягає, що саме вона залишається законним кредитором усіх боржників банку, оскільки вона й є банк - тільки з іншою назвою і без права займатися банківською діяльністю.

  • У серпні 2019 року Верховний Суд визнав незаконною неплатоспроможність Укрінбанку. Суд повністю відхилив аргументи НБУ і ФГВФО, що Укрінком не є правонаступником Укрінбанку, підтримавши позицію, що це одне і те ж юридична особа з такими ж правами, в тому числі і на звернення до суду.

 Обрати депозит в надійному банку

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися