Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 лютого 2020, 12:45

НБУ виявив підозрілі операції клієнтів 35 банків

Національний банк за 2019 рік направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 35 банків та 2 небанківських фінансових установ. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк за 2019 рік направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 35 банків та 2 небанківських фінансових установ.
Фото: psm7.com

Яку інформацію Нацбанк надсилав правоохоронцям

  • Під час перевірок з питань фінансового моніторингу — 24 листи з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів банків та небанківських фінансових установ на загальну суму близько 29,2 млрд грн, $98 млн;

Читайте також: Фінмоніторинг: Акордбанк оштрафували на 2,3 мільйона за порушення

  • Валютного нагляду — 18 листів про великомасштабні операції клієнтів банків щодо фінансових операцій на загальну суму близько 1,4 млрд грн, $1,12 млрд, 51,1 млн євро, 69,6 млн російських рублів, 48 млн злотих.

  • Водночас упродовж 2019 року надіслано чотири повідомлення про підозрілі фінансові операції до Національного антикорупційного бюро України, а також на підставі статті 9 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» — один лист до Служби безпеки України.

Нові правила фінмоніторингу

Вже через 3 місяці банки подвоять пильність і почнуть з особливим завзяттям блокувати підозрілі операції клієнтів. Причина проста: новий «антивідмивний» закон в рази збільшив розмір штрафів для суб'єктів моніторингу за недбайливе виконання обов'язків.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і доносити на клієнтів

Які операції контролюватимуться

Закон збільшив граничні суми фінансових операцій, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.

Зараз моніторяться суми від 150 тис. грн, з кінця квітня — тільки операції, які стартують з 400 тис. грн. Аналогічним чином зміниться і поріг валютного контролю за експортно-імпортними операціями.

Читайте також: Фінмоніторинг: Нацбанк оштрафував чотири банка

1. У поле зору потраплять всі закордонні та внутрішні грошові перекази і фіноперації з готівкою — внесення, переказ, отримання на суму від 400 тис. грн.

2. Грошові перекази без відкриття рахунку, в тому числі міжнародні на суму від 30 тис. грн. Ініціатору такого переказу доведеться представити повну інформацію про себе та одержувача.

3. Ставки і виграші в лотерею, казино тощо. Моніторити будуть суми від 30 тис. грн.

4. Операції з віртуальними активами, в тому числі, криптовалютами.

Раніше повідомлялося

За 2018 рік Національний банк направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 50 фінансових установ.

Коментарі - 7

+
0
Ferox
Ferox
6 лютого 2020, 13:24
#
Вообще не понимаю этот закон, будут мониторить суммы переводов от 30000 за один раз, что значит за один раз? То есть если мне переведут миллион за сутки, но 50 транзакциями с от разных физлиц и юрлиц с разных карт и счетов по 20000, то их уже не мониторят?
+
+41
yarg
yarg
6 лютого 2020, 14:42
#
На третьей трансакции счета поблочат на веки- вечные. это один из самых злобных индикаторов - дробление же.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 лютого 2020, 13:47
#
Коли я купляв квартиру, то банк запрпонував переводити до 150 тис в день, щоб не попасти під це, хоча мені не важливо, я маю білий дохід. Але їм це також головняк.
+
+29
Qwerty1999
Qwerty1999
6 лютого 2020, 13:56
#
А в чем банковскому финмону головняк…

Вы предоставили декларации за пару лет — в финмоне ознакомились, оставили себе в документах дня и дали добро на транзакцию оплаты пл безналу.

Если платить по 150 тыс ежедневно, то у продавца через некоторое время будет аналогичный головняк по подтверждению общей суммы о продажи недвижимости…
+
+37
matroskin
matroskin
6 лютого 2020, 14:27
#
Всё чаще убеждаюсь, что в Украине есть 2-3% чиновников которые абсолютно не понимают как живут люди в этой стране. И вот иногда они испускают шедевры типа: «как можно прожить на 36 тыс з.п.», или «в чем проблема купить квартиру за пару лет». Они понятия не имеют, что если отбросить их миллионы, то средняя з\п по стране меньше 10 тыс. (а в регионах меньше 5), понятия не имеют что средняя пенсия 3000 грн, что пол страны получает субсидии т.к. не в состоянии даже платить за комуналку, что абсолютное большинство украинцев в лучшем случае может заработать на квартиру лет за 10, и то не на квартиру а на какую то её часть, на всю же квартиру помогают родители и или берут кредит.
+
0
yarg
yarg
6 лютого 2020, 14:44
#
«Они понятия не имеют, что если отбросить их миллионы, то средняя з\п по стране меньше 10 тыс. (а в регионах меньше 5)»

при этом главные вопросы в интернете - «как внести на счет миллион и не попалится» « как переслать »другу« пару сотен тысяч» и т.п.  Наверное это все чиновники спрашивают....
+
0
YliyaR
YliyaR
6 лютого 2020, 14:08
#
Не знаю чому Вам таке запропонували - це один із показників ризиковості - намагання уникнути процедури ідентифікації по фінмону, розділяючи суму на кілька платежів - все одно гроші прийдуть одному отримувачеві, і це буде видно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися