Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 лютого 2020, 11:42

Підвищення лімітів не вирішить проблему псевдофопів — експерт

Збільшення лімітів для фізичних осіб-підприємців (ФОП) – правильне рішення. Проте цей крок не допоможе вирішити проблему «дроблення» бізнесу на псевдофопи. Таку думку у коментарі «Мінфіну» висловив старший економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла поправку до законопроекту №1210, яка передбачає підвищення річних лімітів граничного доходу для ФОПів 1-3-ї груп.

«Рішення про підвищення лімітів для ФОПів вважаю абсолютно доцільним і своєчасним. Але воно не має ніякого відношення до виправлення ситуації зі «схемами з ФОП», – вважає Володимир Дубровський.

Водночас експерт наголошує на необхідності скасування законів про РРО, які передбачають значне розширення кола РРО-зобов'язаних. На його думку, в умовах тотальної фіскалізації підвищення лімітів полегшує життя схемникам і «дроблення» бізнесу на псевдофопи.

Йдеться про випадки, коли великі підприємства змушують своїх співробітників реєструватися як ФОПи. Це дозволяє їм економити на податках із зарплати. Або ж крупні компанії подрібнюють свій бізнес, щоб розподіляти оборот і мінімізувати податки.

Читайте також: Деофшоризація або демонізація: про спірні норми законопроекту №1210

Хто серед зацікавлених

«У мене є підозра, що власники великих магазинів і десятків псевдофопів навіть зацікавлені, щоб, з одного боку, ввести касові апарати, а з іншого – підвищити ліміти», – зауважує експерт.

Наявність РРО відкриє для інспектора можливість прийти до ФОПа з перевіркою, знайти порушення і накласти штраф. Таким чином є ризик винищення дрібних підприємців. Для великих компаній чим менше конкурентів, тим краще. За перевірки вони не хвилюються, їхні доходи дозволяють найняти фахових бухгалтерів, які надійно прикриють всі тили.

Потрібні гроші? Обирай кредит зручно і швидко в каталозі від «Мінфіну»

Як вирішити проблему «дроблення»

Експерт не виключає, що компанії – власники десятків псевдофопів скористалися можливістю полегшити собі життя і приєдналися до справжніх ФОПів у вимогах збільшити ліміти.

«Боротися з «дробленням» треба точно не за допомогою касових апаратів, і не за допомогою контролю лімітів. Потрібно проводити аналіз власне бізнес-моделей. І з перевірками приходити не до десятків ФОПів, а до власника компанії, на якого вони працюють», – переконаний Володимир Дубровський.

Читайте також: Тотальна фіскалізація. П'ять кроків до порозуміння з ФОПами

Які ліміти підвищать

Згідно з поправкою, ліміти для ФОПів, в рамках яких вони зможуть зберегти знижені податкові ставки, будуть підвищені:

  • для 1-ї групи (не використовують найману працю, працюють самі на себе) ліміт річного доходу підвищили з 300 тис. до 1 млн грн;
  • для 2-ї групи (не більше 10 найманих працівників) — з 1,5 млн до 5 млн грн;
  • для 3-ї групи (необмежений штат працівників) — з 5 млн до 7 млн грн.

Коментарі - 4

+
0
yurikiev
yurikiev
5 лютого 2020, 11:55
#
«Збільшення лімітів для фізичних осіб-підприємців (ФОП) – правильне рішення.» 
Так я не зрозумів,  чому ж воно правильне?
+
+14
Bischof
Bischof
5 лютого 2020, 12:02
#
Может потому, что лимиты не пересматривались ещё со времен доллара по 8?
+
+28
Bischof
Bischof
5 лютого 2020, 12:03
#
Проблему псевдофопов можно легко и быстро решить. Нужно упростить «усложнённую» систему налогообложения и снизить налоги.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 лютого 2020, 12:32
#
Увеличение лимитов для физических лиц-предпринимателей (ФОП) – правильное решение. Однако этот шаг не поможет решить проблему «дробления» бизнеса на псевдофопы.

Есть «Кодекс законів про працю України»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08, которым регулируются трудовые отношения между ФИЗлицами(наёмными работниками) и ЮРлицами(работодателями).
Ещё есть Закон Украины «Про підприємства в Україні» https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/887-12 , который фактически определяет статус ЮРлица и есть «ГОСПОДАРСЬКИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ru/436-15, которым регулируются отношения между ЮРлицами(субъектами хозяйствования).
Проблема если и есть, то в органах госуправления, не способных РАЗЛИЧИТЬ ФИЗлицо и ЮРлицо при наличии уже существующей законодательной базы.
И единственное, что нужно делать в данном случае — это правильно определить тип отношений — между ФИЗлицом vs ЮРлицом или ЮРлицом vsЮРлицом, и следовать «букве» соответствующего Закона, регулирующего эти отношения.
ФОП имеет признаки ЮРлица и является субъектом хозяйствования, и поэтому какие-то изменения если и требуются — то в «ГОСПОДАРСЬКИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ», регулирующий отношения между ЮРлицами(субъектами хозяйствования), а не в «Кодекс законів про працю України», которым регулируются трудовые отношения между ФИЗлицами(наёмными работниками) и ЮРлицами(работодателями).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися