Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2019, 8:01

Тотальна фіскалізація. П'ять кроків до порозуміння з ФОПами

Тотальна РРОізація зумовила гострий конфлікт між владою та бізнесом. Початкова мета законів № 128-IX та № 129-IX – унеможливити використання схеми ФОП великим бізнесом – швидко обросла новими цілями. Це призвело до додаткової звітності, низки обмежень у торгівлі, великих штрафів тощо.

На дії влади підприємці відреагували протестами та вимогами ветувати закони. В результаті задля досягнення компромісу уряд розпочав роботу над удосконаленням законодавства у сфері діяльності ФОП.

Що потрібно врахувати, аби тотальна фіскалізація не обернулася тотальним саботажем, у своїй колонці на «НВ» розповіла виконавчий директор Української асоціації прямого продажу, член Наглядової ради Української ради бізнесу Надія Бердичук. 

1. Направити дії на зловживання, а не на всіх ФОПів. Не треба боротися з «хворобами», вбиваючи весь організм. Якби ухвалені закони були націлені проти несумлінного бізнесу, який ухиляється від податків через спрощену систему, то малий бізнес міг би стати навіть союзником влади.

Малий бізнес потребує підтримки, великий — обмежень, інакше він поглинає малий. Великий бізнес здатен масштабуватися і тривалий час працювати на збиток собі, щоб витіснити дрібніших конкурентів і посісти монопольне становище на ринку. У малого бізнесу «жирового прошарку» немає, він швидко гине. Та чи ухвалені зміни унеможливлюють зловживання і захищають ФОПів, які нічого не порушують? Є сумніви. Підприємці справедливо кажуть, що великий бізнес зможе адаптуватися до нових правил, а от малий — не факт.

Читайте також: Пристрасті навколо РРО: коли запрацює тестовий режим

2. Працювати з ризиками. Тотальна фіскалізація створює ілюзію «простого рішення» для складної проблеми. Але ми бачимо чимало прикладів, коли не відбувається різкої зміни поведінки тільки на підставі прийняття законів. Фіскалізація торгівлі — це не одномоментний, а тривалий процес. Напевно, такий самий, як поширення державної мови на всі сфери діяльності чи обов’язкове перевезення дітей тільки в автокріслах. Закони ніби ухвалені, але наступного дня ми не прокинулися в іншій країні. Це процес поступовий.

Щоб не робити всіх ФОПів порушниками та не відкривати можливості для корупційних дій перевіряльників, варто відмовитися від ідеї тотальної фіскалізації, а сконцентруватися на роботі у сфері підвищених ризиків. З продажем товарів, які вже підпадають під обов’язкову фіскалізацію, досі є проблеми. То давайте спочатку там наведемо лад, а не будемо намагатися охопити неохопне.

На сьогодні визначені категорій товарів, при продажі яких є підвищені ризики уникнення оподаткування. Це складна побутова техніка, ліки, ювелірні вироби, паливо, автозапчастини тощо.

Очевидно, що потрібно працювати і з іншими критеріями. Великі брендові магазини, які розташовуються у торгівельних центрах, — це не такий самий малий бізнес, який має кіоск з шапками та рукавицями у підземному переході. Мережа спортивних клубів з басейнами, які продають свої абонементи через ФОП, — це не те саме, що «качалка» на 30 кв м у маленькому містечку. Великий ресторан на сто посадкових місць — це не кав’ярня з одним працівником. Потрібен диференційований підхід, і чіткі критерії оцінки (зокрема, метражі торгівельної площі), які не будуть ставити малий та великий бізнес в однакові умови. Експерти та представники бізнесу мають уже готові розрахунки та пропозиції. Головне — бажання влади.

3. Зміцнювати довіру. Різка реакція ФОПів багато в чому пояснюється попереднім негативним досвідом контактів з державною машиною. Потрібно провести інституційну реформу податкової та митної служби, довести до ладу ліквідацію Податкової міліції та інших економічних підрозділів у правоохоронних органах і створити єдину службу з боротьби з економічними злочинами. І головне — показати, що дії в цьому напрямку — це пріоритет для влади.

4. Дерегулювати та збільшити ліміти. Потрібно підвищити граничні ліміти для всіх груп ФОП, адже вони не переглядалися багато років і давно вже «з'їдені» інфляцією. А не переглядалися вони, очевидно, з прихованою метою відсікти частину бізнесу від використання спрощеної системи оподаткування. Нічого, окрім зростання тіньового сектору такі дії не принесли.

Також існує чимало «прогалин» у регулюванні сучасної торгівлі. Буває, і хочеш видати фіскальний чек, а немає визначеного правила. Деякі норми однозначно неактуальні, особливо це стосується дистанційної торгівлі. Мінфін має надати узагальнюючу консультацію щодо того, в який не складний спосіб суб'єкти мікро та малого підприємництва зможуть надавати фіскальні чеки в разі дистанційного продажу та при різних видах розрахунків між продавцем, покупцем, фінансовим посередником тощо.

5. Зрозуміти, що простого і швидкого рішення не буде. Критерії ризиків будуть змінюватися, і законодавче реагування на ризики — це постійний процес. Це шлях складний, але єдиний реальний. Як би привабливо не виглядала тотальна фіскалізація на папері, але на практиці вона не працюватиме.

Тотальна фіскалізація саботуватиметься. Перевірити 1,5 мільйона ФОПів неможливо, а отже, невідворотності покарання за порушення законодавства не буде. Небезпечно, якщо влада зробить з цього висновок, що гайки «прикрутили» недостатньо міцно, і з’являться нові законодавчі ініціативи на обмеження спрощеної системи, запровадження документообороту, маркування та інші шкідливі для малого бізнесу ініціативи.

Тож, раціональніше концентруватися на значних порушеннях, а не додавати ризиків малому бізнесу. Він і так має досить турбот.

Коментарі - 10

+
0
Bischof
Bischof
13 грудня 2019, 10:13
#
Государству надо бы не в «упрощёнку» лезть, а наконец упростить «усложнёнку», а ещё обуздать бандитов из налоговой и гоструда. Тогда и схематозничать меньше будут.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
13 грудня 2019, 11:08
#
Ну хватит уже ко-ко-ко.. Ну присосались ребята к корыту, семьи же кормить надо, роверы заправлять надо, прислугу содержать надо, еще и жену с детишками на мальдивы отправить пару раз в год не повредит.. Ну и пиплу нужно показать движ, мол не штаны протираем, а дело делаем.. Пипл особо не вникает, да оно и не надо, а то пойдут неудобные вопросы.. Оно и не нужно.. Если кого и дернуть то чтоб потом проблем не было, а то еще гляди кого из важных обидишь.. Поскольку вся мелочь сидит на упрощенке, то зачем заморачиваться.. Пока будет рентабельней - будет сидеть как миленькие, и можно понемногу доить, а как пойдут открытые бунты - чуть попустят чтоб не перегнуть и всем будет хорошо..

И не надо если б так абы.. Хотите что-то поменять - меняйте, но только не нойте.. Без обид, думайте головой..
+
0
Bischof
Bischof
13 грудня 2019, 11:33
#
Вы может не сильно в теме. Но когда ФОПы массово перекрывают улицы правительственного квартала в центре, шумят и дудят, каждый раз, в этот же день, к ним выходят чинуши и пытаются договориться, приглашают на встречи, обещают поблажки и т.д. 90% из всех тех мелких плюшек для ФОПов, типа моратория на проверки и поднятия лимитов, – отсутствовали изначально, но появились в процессе массовых акций и бесконечных переговоров. Бурление на фейсбучке и других площадках, посылание там чиновников на ..., иногда даже угрозы мордобитием – тоже внесли какую-то лепту и подогревали общую атмосферу неприятия и ненависти. Так что да, жаловаться не обязательно, но активно действовать – непременно.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
13 грудня 2019, 11:51
#
В этом случае чуть попускают и система работает дальше)
+
0
Bischof
Bischof
13 грудня 2019, 11:53
#
Да. Но без активных возмущений и так не попускали бы. А если давить дальше - и ещё попустить могут.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
13 грудня 2019, 12:17
#
Могут, а могут и не попустить.. Стоит ли оно того лично для вас? - Все индивидуально.. 

Может всеже лучше подумать как можно больше заработать, чем думать на чем еще можно секономить? У каждого свой ответ..
+
+4
Bischof
Bischof
13 грудня 2019, 12:22
#
Конечно оно того стоит. Будучи предпринимателем, я и так постоянно думаю, как заработать больше. Но давать по зубам зажравшимся чиновникам и воровскому государству тоже периодически нужно. Иначе, чем больше будешь зарабатывать, тем сильнее они будут разевать свой рот на твои деньги.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
13 грудня 2019, 12:29
#
Они и так будут, за это не переживайте.. Всю криминальную цепочку кормить нужно и кормить хорошо, а апетиты у них огого.. Иногда стоит забить на мелкие поблажки ради куска побольше и сосредоточиться на этом, чем принципиально выгрызать поблажки.. Хорошо было бы и так и так, но реальность такова что на все не хватает ни сил, ни времени, ни желания..
+
0
Bischof
Bischof
13 грудня 2019, 15:53
#
Конечно, тратить кучу времени и в ущерб своему делу заниматься общественной деятельностью будут немногие. Но и такие, слава богу, есть. Ну а для меня не сложно состоять в общественных организациях и периодически платить им взносы. Ну и изредка прийти на митинг. Станет сложно – перестану. А пока норм. Других нормальных способов отстаивать свои интересы я не знаю.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
13 грудня 2019, 17:07
#
На вашем месте, стоя в общественных организациях, сперва подумал как стричь паству, в рамках закона конечно, а остачу кинуть аля на благие цели.. Не подумайте ничего плохого, я тоже рад «общественным деятелям», но негоже такой ресурс тратить впустую, если понимаете о чем я..

Для начала сделать сбор платным, к примеру по 100грн с 50 человек = 5к.. 3000 потратить по делу, на 1000 организовать посиделки, а остачу на подарки к своему НГ, в след. раз суммы можно увеличивать.. Не благодарите..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися