Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 лютого 2020, 7:00

Початок лютого: чи чекати нового обвалу курсу гривні

Початок лютого вимагатиме від НБУ спритності й винахідливості. Хоча надходження валюти від нерезидентів умовно зберігається, регулятору все частіше доводиться гасити пожежі на валютному ринку, продаючи валюту з резерів.

Минулий тиждень виявився надзвичайно складним на валютному ринку. Гривню на міжбанку лихоманило.

Це змусило власників обмінників істотно збільшити спред між купівлею і продажем валюти, а також коригувати свої цінники декілька разів за день. Своєї гри «на підвищення» обмінники не вели і практично стали заручниками ситуації на міжбанку.

У цілому, за період з 27 до 31 січня безготівковий долар подорожчав з 24,49/24,53 до 25,025/25,05 гривень, а готівковий курс продажу на кінець місяця в обмінниках фінкомпаній досяг 25,05-25,10 грн/$ і навіть вище.

Незважаючи на досить гарні результати аукціону з розміщення ОВДП 28 січня (продано облігацій на 6,29 млрд гривень) — приплив «живої» валюти від нерезидентів скоротився. Причина — погашення 29 січня (в день розрахунку за облігації нового аукціону) попередніх випусків ОВДП на 5,5 млрд гривень. Справа в тому, що іноземці частково перевклали отриману 29 січня гривню в нові папери, через що їх потреба у продажі додаткової валюти знизилася. Більше того, частина нерезидентів фіксувала валютний прибуток, купуючи валюту за отриману від погашення держпаперів гривню і виводячи її з країни. Це посилило тиск на нацвалюту.

Додавши до цього ще й зростання попиту на валюту з боку імпортерів, в той час як експортери свою валютну виручку продавати не хотіли, так як отримали гривню у вигляді відшкодування ПДВ. У підсумку сформувалися всі складові зростання курсу долара останніх днів.

Це призводило до лихоманки на торгах і змушувало Нацбанк щодня продавати долар. За тиждень регулятор продав $143,50 млн. Причому тактика його виходу на ринок день від дня відрізнялася. З понеділка до середи регулятор чекав доки котирування зростуть до максимальних рівнів і лише потім виходив з продажем. Це дозволяло спекулянтам на початку сесії розгойдати курс, що відбивалося потім і на загальній динаміці котирувань за підсумками дня.

Але коли в четвер зростання долара на міжбанку почало відчутно тиснути на ринок — НБУ змінив тактику. Він вийшов з самого початку сесії і «заливав» ринок валютою, попереджаючи зростання курсу. Це призвело до зниження котирувань 30 січня.

Однак у п'ятницю регулятор знову пішов шляхом очікування і цим дав спекулянтам можливість знову зіграти «на підвищення». В результаті долар на торгах піднявся вище рівня у 25 грн/$, а ринок в цілому був налаштований на девальвацію.

Читайте також: Що з курсом гривні: локальний «відкат» або падіння

Треба зазначити, що валютні ралі останніх днів з однієї сторони «налякали» покупців валюти, але вони ж «порадували» експортерів і податківців. Перші — стали отримувати більше гривні від продажу валютної виручки, а другі — більше податкових надходжень за статтями, прив'язаними до офіційного курсу долара і євро.

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1) Початок нового звітного періоду. В понеділок бізнес буде підводити підсумки січня і визначати свої завдання на лютий. Спрацює ефект першого робочого дня місяця, для якого характерний менший обсяг операцій на міжбанку. З вівторка ринок увійде у свій звичний ритм і обсяги торгів почнуть зростати;

2) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 4 лютого. Цього вівторка Мінфін буде продавати гривневі облігації на 4 млрд гривень. В тому числі: на 154 дні — на 500 млн, на 483 дні — на 1 млрд і на 1106 днів — на 2,5 млрд гривень. Попит на українські папери залишається на прийнятному рівні. Послідовне зниження дохідності держпаперів Мінфіном України (нині в межах 10% річних і трохи нижче) і зниження облікової ставки Нацбанком відразу на 2,5% до 11% річних дають сигнал інвесторам про те, що дохідність ОВДП буде знижуватися і далі. Заяви НБУ про те, що облікова ставка незабаром буде знижена до рівнів, близьких до 7% річних, повинні, за задумом чиновників, стимулювати потенційних покупців до активного скуповування ОВДП, доки їх дохідність не впала.

Читайте також: Ризик інфляції і курсу. До чого призведе різке зниження облікової ставки

Значна частина покупців наших паперів — професійні спекулянти. І вони активно намагаються «боротися» за дохідність, періодично «шантажуючи» Мінфін і Нацбанк, погрожуючи вивести свої гроші з українського ринку. Фактично йде торг за прийнятну дохідність між покупцями українських паперів та Мінфіном. Тому найближчим часом обсяг вливань нерезидентскої валюти на міжбанк під операції з ОВДП може знизитися, а «ігри» навколо дохідності держпаперів, в тому числі і за рахунок гри на курсі, — посилитися;

3) Господарські операції клієнтів і репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній. Цього тижня експортери все ще не будуть гостро потребувати продажу валютної виручки, так як все ще будуть використовувати гривню, отриману від держави у вигляді відшкодування ПДВ. Це з одного боку скоротить обсяги пропозиції валюти на міжбанку, а з іншого, дозволить експортерам максимально підвищувати ціну продажу валюти. Попит на валюту, до того ж, зросте за рахунок «дочок» іноземних компаній, які будуть купувати її для виведення дивідендів, що відбувається кожну першу декаду місяця.

Але витрати на ведення бізнесу (зарплати персоналу, оплата сировини і матеріалів на новий період, оренда) швидко поглинуть вільні запаси гривні у експортерів. В результаті після стрибка котирувань необхідність у продажі валютної виручки змусить експортерів виходити на міжбанк, що частково підтримає гривню;

4) Поведінка Нацбанку, курс в обмінниках, спекулятивні ігри і ліквідність у банківській системі.

Поведінка НБУ - ключовий фактор у курсоутворенні цього тижня. Враховуючи “ігри“ навколо дохідності, між покупцями ОВДП та Мінфіном можливе зниження припливу валюти на міжбанк від нерезидентів. Курс, за яким НБУ буде продавати долар, в моменти перекосів попиту і пропозиції стане ключовим чинником у визначенні вартості валюти на ринку цього тижня.

Якщо нерезиденти будуть активно купувати ОВДП 4 лютого і забезпечать цим новий приплив валюти на ринок — вона буде викуплена Нацбанком у резерви. Це не дозволить долару сильно впасти навіть в моменти, коли пропозиція долара буде перевищувати попит на нього.

Готівковий ринок. Власники обмінників залишаться заручниками ситуації на міжбанку і будуть змушені постійно озиратися на його котирування, але основним для них залишиться співвідношення реального попиту і пропозиції на валюту з боку населення.

Спекулянти продовжать активно грати на дисбалансі попиту і пропозиції валюти на торгах. Особливо в дні, коли «дочки» іноземних компаній будуть купувати валюту для виведення дивідендів. Спекулянти будуть працювати як у форматі «в дві сторони», так і з грою «на підвищення».

Ліквідність у банківській системі. Основними чинниками зміни ліквідності в банках цими днями будуть:

1) операції нерезидентів з купівлі ОВДП у вівторок і їх оплата в середу;

2) операції Нацбанку з продажу/купівлі валюти на міжбанку;

3) необхідність у компаній проведення господарських витрат, у тому числі виплат зарплати персоналу. При таких виплатах компанії платять податки, що призводить до перерахування частини коштів компаній на казначейські рахунки, тобто поза банківською системою. А частину отриманого співробітники знімають з зарплатних карток готівкою. Це впливає на обсяги грошових агрегатів банківської системи і на загальний стан ліквідності банків.

За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків в період з 3 до 7 лютого будуть знаходитися в межах від 41 до 57 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку фінансисти при виставленні котирувань будуть орієнтуватися на:

  1. реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян і конкуренцію між обмінниками в їх регіоні;

  2. поведінка міжбанку з жорсткою прив'язкою до котирувань на торгах.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній розширять і будуть тримати в межах 15-25 копійок, а в банках — до 25-45 копійок.

«Мінфін» прогнозує розширення коридору за доларом на 3-7 лютого в обмінниках фінкомпаній в межах 24,60 — 25,30 грн/$, а в банках 24,55 -25,35 грн/$.

На міжбанку. Ситуація на торгах залишиться жорсткою. Основним маркетмейкером на міжбанку буде Нацбанк з його цінниками продажу/викупу долара через Matching. А додатковим важелем впливу стане оперативність втручання/невтручання регулятора в ситуацію на торгах через інтервенції.

Спекулятивні атаки на гривню, як за рахунок об'єктивних внутрішніх чинників, так і за рахунок умовно «зовнішніх» причин, — продовжаться.

За розрахунками «Мінфіну» максимально можливий обсяг викупу долара Нацбанком на торгах за ці дні становитиме $70 — 110 млн, але швидше за все, НБУ доведеться періодично продовжувати гасити ажіотаж на міжбанку і витратити за цей же тиждень близько $80 — 130 млн для стримування курсових коливань.

Таким чином, ми не чекаємо великого фактичного зростання резервів у цей період за рахунок інтервенцій НБУ. Застосовувати у всіх випадках Нацбанк буде менш публічні форми інтервенцій через Matching. При цьому, можливі різкі стрибки курсу в той момент, коли НБУ буде навмисно або ненавмисно «запізнюватися» з виходом на ринок.

За прогнозом «Мінфіну» в період з 3 до 7 лютого коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 24,60-25,30 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

В понеділок — середу — в межах $190-250 млн при укладенні до 480-620 угод за рахунок ефекту першого дня місяця, а потім підготовки, проведення та розрахунків за аукціоном Мінфіну України від 4 лютого. При цьому, найнижчими обсяги будуть 3 лютого за рахунок ефекту першого робочого дня місяця, а піковими — у вівторок — середу через аукціон та подальші розрахунки за ОВДП;

В четвер — п'ятницю в межах $180-210 млн при здійсненні до 440-530 угод з поступовим зменшенням обсягів до п'ятниці, за рахунок фактора зниження ділової активності до кінця тижня.

Коментарі - 28

+
+39
Все буде Україна
Все буде Україна
3 лютого 2020, 8:52
#
Не знаю,ей Богу.Уже ни цыфры ни красивые слова ни о чем не говорят.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
3 лютого 2020, 9:14
#
Давос, коронавирус, доллар растет: что будет дальше?

https://www.youtube.com/watch?v=wR0kOHbfhBU

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+132
VVS16
VVS16
3 лютого 2020, 9:19
#
Когда уже сменят пластинку. В первую очередь будут влиять внешние факторы: 1. Ухудшение ситуации с короновирусом. 2. Обвал на китайских биржах - 8-9%. 3. Обвал цены на железную руду -17,4%. 4. Активные розпродажи на фондовым рынке. 5. Брексит. 6. Провал бюджета за январь -недополучили 25%. 7. Продолжающее падение мировых цен на металлы, продовольствие. И т.д.
+
+50
frontman
frontman
3 лютого 2020, 10:30
#
Минфин не пишет об очевидных фактах потому как боиться паники. Одно умиротворение! да и честно авторы их статей оторваны от реальной жизни.
+
0
Oleksandr M
Oleksandr M
3 лютого 2020, 12:20
#
Шеф, все пропало, всё пропало! Гипс снимают, клиент уезжает!
+
0
Італій .
Італій .
3 лютого 2020, 9:37
#
По моему весеннему прогнозу обвал долже будет произойти в марте.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
3 лютого 2020, 9:39
#
1. Как это относится к гривне??? 2. Сам придумал? За неделю Китай прочёл на 1.4% другие рынки просели больше(некоторые) 4. На каком рынке и с чего они будут активные? 5. Гривна при чем здесь?
+
+9
VVS16
VVS16
3 лютого 2020, 10:46
#
Пока ты спал, китайские биржи и обвалились. Утро там начинается раньше.
+
0
VVS16
VVS16
3 лютого 2020, 10:48
#
Индексы
+
0
Вася Местный
Вася Местный
3 лютого 2020, 17:14
#
Сегодня индекс вырос на 1 процент. не пошел бы ты в тайгу?
+
+10
Вася Местный
Вася Местный
3 лютого 2020, 9:43
#
Спекулянтам овдп не выгодно просаживать курс, они несут прямые потери от этого. Если спекулянты имеют влияние на нацбанк/Минфин ,то за курс можно быть спокойными год/два. Для государства было бы логично девальвировать гривну в пару раз и расплатиться с долгами по дешёвке.
+
0
manhatta
manhatta
3 лютого 2020, 12:42
#
Как раз наоборот пиковые года пройдут на сильной гривне так дешевле выплачивать (считай за счет кубышек украинцев и выручки экспортеров рассчитаться по долгам).
Рассчитывается по внеш. долгам минфин - минфин идёт на мвр и тарит валюту за дёшево ведь гривна крепкая, возвращает долги и гривну отпускают печатный станок даёт минфину глоток воздуха и возможность исполнить обещания перед пенсионерами о повышении пенсий на очередные 6-10 грн.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
3 лютого 2020, 17:15
#
Это если долги валютные. А я говорю об ОВДП гривневых.
+
+48
Vladimir T
Vladimir T
3 лютого 2020, 9:58
#
Только вверх! К заветной цели 60 грн за евро!
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
3 лютого 2020, 10:12
#
Буджет недовыполнен на 13,8 млрд.грн. Что немало. Цены действительно падают на основные экспортные товары, т.е. валюты меньше. Потому оптимизма не вижу с курсом ниже 25. Потому что многие гос.программы так и не начнутся без финансирования.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
3 лютого 2020, 17:36
#
Как нерезы могут выйти из ОВГЗ????
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 лютого 2020, 17:47
#
Они уже начали выходить в январе. Те у кого заканчиваются по сроку или те кто решит вывести с Украины, у кого лежали в укр.банках и после ситуации в Китае решили выйти.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
3 лютого 2020, 17:56
#
Чтобы выйти, они должны кому-то их продать. У государства же нет обязательств выкупа ОВГЗ до срока погашения. Так как они могут выйти?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 лютого 2020, 18:09
#
Я же написал, у тех у кого заканчиваются сроки. Как на прошлой неделе выпало 5,5 млрд.грн и 260 млн.дол.
+
0
motoruller
motoruller
3 лютого 2020, 10:16
#
«Но когда в четверг рост доллара на межбанке начал ощутимо давить на рынок — НБУ сменил тактику.»

Почитал события за август 2018: НБУ с самого утра обьявил аукцион по продаже $100млн. Подобное было замечено не раз, депсертификаты упали до 9млрд, а курс достиг 28.5. Но пока рано говорить о выводе сертификатов, а погашений овгз за 2019 и 2018 в феврале нет, отсюда бублик нерезам от выплат.
+
+6
AleksandrBank
AleksandrBank
3 лютого 2020, 11:25
#
Февраль 2020 не такой как ранее и аграрии не помогут

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/126490/

Новый Блог на этот месяц.
+
+16
Tod
Tod
3 лютого 2020, 11:59
#
Саша, перечитал Ваш прогноз на февраль, и пришел к выводу, что 31 января 2020, 17:14 я написал Вам аннотацию.
Вот можете убедиться : «Саша, у нас ручное управление! Точными цифрами никто не скажет, что будет в феврале. А на самом деле не важно, что там будет в том феврале, интереснее, что будет потом!!! Но Вы Саша, конечно, напишите, что нас ждёт тяжёлый зимний месяц, с целой кучей проблем и вызовов, но наше умное руководство примет очередное верное решение. Затем много воды и Ваш прогноз курса 24.70-26.20.»
Саша, да вы плагиатор.
P.s. 
Ваш прогноз на январь не оправдался.  И в ближайшее время мы станем свидетелями, как вы эффектно переобуетесь окончательно став приверженцем «секты 27+»
+
+6
AleksandrBank
AleksandrBank
3 лютого 2020, 12:04
#
Мой прогноз в январе почти полностью оправдался, последняя неделя рост 75 коп с учетом каждого дня залива НБУ - как по мне я в январе дал самый точный прогноз, даже лучше самих НБУ и Гончарука.

Вы свой озвучили, при этом факторов не описали, 24,70-26,20. ОК.
У меня он другой, и я написал почему, и какие вызовы и проблемы.
+
0
motoruller
motoruller
3 лютого 2020, 11:38
#
На овернайте 18.7млрд плюс 26млрд относительно пятницы. Это указывает на удачный аукцион овгз, деньги уже под него лежат. Коррсчета тоже в таком порядке выросли. Все это будет давить на гривну, но нбу продал 40млн чем сбил спрос. Я думаю это продолжают выводить дивиденды кто не успел
+
0
Cudzik
Cudzik
3 лютого 2020, 17:38
#
Уже даже не интересно!!!крупье читаем.завтра -0.14коп.,-падаем.ето на активной фазе торгов,часов до 13.в среду тоже минус-копеек 8-падаем
+
0
Cudzik
Cudzik
3 лютого 2020, 17:43
#
Вечьно зелёный падает-уточьняю
+
0
ImA
ImA
4 лютого 2020, 0:09
#
Думаю, что Зе команде не удастся протолкнуть через ВР закон о продаже земли. И тогда валюта вряд ли потечет в закрома НБУ. А значит, доллар в этом году будет расти.
+
0
Petr Maslov
Petr Maslov
8 лютого 2020, 8:36
#
Зелёные зелёный валят чтобы земельку подешевле за бумагу взять...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися