Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2020, 10:32

Що з курсом гривні: локальний «відкат» чи падіння

В кінці січня долар почав дорожчати, поступово відвойовуючи втрачені позиції. На початку цього місяця офіційний курс був біля позначки 23,68 грн/$. На 30 січня НБУ встановив його на рівні 24,84 грн/$.

Чи варто остерігатися девальвації гривні, і чи подорожчає знову національна валюта, розповів аналітик інвестиційної групи «Універ» Михайло Федоров.

Мінливий курс – це нормально

Причин для нагнітання страху зараз немає, адже коливання курсу валюти – це нормальне явище при вільному ціноутворенні.

Наприклад, можна взяти валютну пару євро/долар. За останні три роки коливання курсу двох основних валют світу між собою склало близько 20%. На початку 2017 року євро коштував 1,03 долара, а до початку 2018 року курс зріс до 1,25 долара за євро. Зараз курс становить 1,1 долара за євро.

Точно таку ж аналогію можна провести і з іншими світовими валютами. Курс мінливий, і це — нормально.

При вільному ціноутворенні ціна не може вічно рости або вічно падати. Неважливо, про який актив йде мова: про валюту, про акції компаній або ж про ціну нафти. Ціна завжди коливається і вниз, і вгору. І в цьому ключі важливо бачити не локальні коливання курсу — вони будуть завжди. Важливо розуміти і оцінювати загальні тенденції та тренди.

І якщо сьогодні гривня знижується, то це зовсім не свідчить про загальну тенденцію — що тренд у гривні став падаючим.

Відкат після бурхливого зростання

Поміркуйте самі, гривня за рік зросла з 28 до 23,2 гривень за долар і зараз просіла до рівня 24,8 грн/$, таким чином, скоригувавши третину свого торішнього зростання.

«Відкат» ціни на третину можна назвати цілком пересічною подією. Така корекція не говорить про якісь глобальні зміни в ситуації. Адже в будь-якому великому циклі зростання ціни бувають «відкати» і цикли меншого масштабу.

З точки зору оцінки ціни, то «відкат» курсу до позначки 25,2 гривні за долар можна вважати простим відскоком після бурхливого зростання минулого року. І навіть зниження гривні аж до позначки 26 грн/$ буде вкладатися в рамки локального циклу зниження гривні, без зміни загальної тенденції щодо зміцнення гривні. А говорити про злам зростаючого тренду гривні можна буде вже після того, як курс перевищить 26 грн/$.

Найвигідніші ставки за депозитами в доларах

Фактори зміцнення

Фундаментальні фактори, які зумовили зміцнення гривні — це макроекономічна стабілізація, досягнута в останні 2-3 роки, падіння військових страхів і зростання припливу грошей від трудових мігрантів.

Приплив іноземного капіталу – це вторинна причина, яка випливає з макроекономічної стабільності і падіння військових страхів. Так ось, якщо всі ці фактори залишаться незмінними, то «великий тренд» зі зміцнення гривні буде залишатися в силі.

З цих складових я не беруся передбачати військовий ризик і можу припустити, що мігранти і в майбутньому, незважаючи ні на що, будуть переказувати свої гроші в Україну.

Що стосується макроекономічної стабільності, то в цьому питанні найбільш важливим маяком для курсу гривні і економіки в цілому залишається співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Читайте також: НБУ пояснив, чому дорожчає долар

Вирішальний МВФ

В кінці минулого року ринок повірив українській владі з приводу майбутнього схвалення нової програми МВФ. В основному на цьому в кінці року гривня і росла, випереджаючи подію.

Проте остаточного рішення ще немає, і ринок на поточний момент вже не цікавлять чиїсь заяви щодо цього питання. Ринок чекає конкретний результат у вигляді фінального схвалення нової програми співпраці МВФ і України. А доки результату немає, абсолютно справедливо, що курс гривні почав локальне зниження.

Я очікую, що якщо МВФ затвердить нову програму найближчим часом, то ослаблення гривні обмежиться рівнем 25,2 гривень за долар. Якщо ж програма не буде схвалена найближчим часом, то вже навесні курс може досягти 26 гривень за долар.

Якщо ж програма не буде схвалена до літа, то це буде серйозною загрозою для макроекономічної стабільності країни. Настільки тривале затягування переговорного процесу з МВФ буде свідчити про серйозні проблеми, що, безумовно, негативно позначиться на інвестиційному кліматі в країні. І тоді це дасть повноцінні підстави для зламу «великого тренду» зростання гривні. Однак якщо це і буде, то потім.

На даний момент рано говорити про падіння гривні і зародження «великого тренду» на девальвацію. Поточне ослаблення гривні — це просто локальний відкат після попереднього зростання.

В перспективі може статися і негативний, і позитивний сценарій. Але я все ж зарахую себе до табору оптимістів і тому вважаю, що нова програма з МВФ буде. І як тільки вона буде остаточно схвалена, курс гривні знову розгорнеться в бік зміцнення.

Але залишається відкритим питання: де поверне курс? З позначки 25,2 гривні за долар або з позначки 26 гривень за долар?

Читайте також: Чому зміцнюється гривня і які будуть наслідки

Коментарі - 11

+
+55
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
31 січня 2020, 11:01
#
Щойно експерт починає говорити про курс гривні: «При свободном ценообразовании цена не может вечно расти или вечно падать», як бажання читати далі пропадає. Вибачте, ви де тут побачили «свободноє ценообразованіє»? У щоденних відкупах або заливах валюти НБУ? А ви готові спрогнозувати, яким реально буде курс, якщо НБУ просто буде спостерігачем за «свободним ценообразованієм»?

Таки дочитав до кінця. Значить, вся «загвоздка» зараз в МВФ, якби не їх «нерішучість» то був би уже долар по 22? А чому це усю другу половину 2019 МВФ ніяк не заважав гривні укріплятись? Тренд тримався на обіцянках МВФ? Так і зараз обіцяють...
+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
31 січня 2020, 13:36
#
Ниочем.

26 весной? Аналитик давайте пари что 26 будет в феврале?
+
+7
jeka0047
jeka0047
31 січня 2020, 13:38
#
Го 28 курс
+
+27
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
31 січня 2020, 14:46
#
Спробую зробити середньостроковий прогноз.
Сьогодні дискусія тих, хто був за долар по 20, з тими, хто за долар по 28, зводиться по суті до того, чи буде черговий відкат курсу вниз, чи буде тільки дорожчати.

ІМХО, ніякого відкату вниз НЕ БУДЕ. НБУ взяв чіткий курс на девальвацію до реальних показників. У лютому немає значних виплат по ОВДП (щонайменше нерезидентам), тож можливий певний тиск пропозиції валюти на МБ. Але у випадку високої пропозиції НБУ буде відкуповувати і поповнювати так необхідні йому запаси. Тобто лютий буде або місяцем відносного спокою і «передишки» на курсі 24,8-25,3 (з подальшим стартом вгору при першій ліпшій нагоді), або ж курс продовжить рости, якщо складуться умови: подальше загострення з китайським корона вірусом, відсутність рішення МВФ, поки що невизначена поведінка готівкового ринку після зниження банками депозитних ставок (вважаю, тут є ризик зміни тренду на готівковому на «бичачий», зараз НБУ вибрав найбільш невдалий час для такого потужного зниження облікової ставки). У будь-якому випадку НБУ не допустить зміцнення гривні.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 січня 2020, 18:08
#
50 коп колебания за месяц? Это смело, с учетом того, что за эту неделю у нас 75 коп рост.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
31 січня 2020, 17:39
#
Фундаменталисты доказывают фундаменталистам, кто прав, а кто «вас тут не стояло» :) Но взглянув на техническую картинку по гривне (тыц сюда) я подумал, что некоторый смысл в озвученных в статье уровнях есть.

Единственная проблема. Да, у нас не рыночная (надеюсь пока) экономика и, вследствие этого, «ручное» управление курсом. А картинка весьма оптимистична для гривни. Ну, по крайней мере, пока не пробъём 26-ть. ;)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 січня 2020, 18:06
#
Эти все тех анализы, не учитывают многих решений. А потому когда такие графики рисуют - только улыбка на лице.
+
+26
Tisha ™
Tisha ™
31 січня 2020, 18:31
#
Ага, согласен, зато фундаментальный анализ включает в себя все, до единого, факторы. :) Тоже улыбка на лице.

ЗЫ. Теханализ в первую очередь призван анализировать тенденции.
+
+15
Антон Марюхнич
Антон Марюхнич
31 січня 2020, 20:40
#
Александр, сам в финсистеме с дня введения гривны в обращение, и только последние 3 года говорю всем, что финсистему Украины превратили в предсказуемый форекс. Все мувинги курса чётко вкладываются в ТА. И кстати, ваши высказывания всегда читаю с уважением. Удачи нам в нашем профессиональном нелёгком финансовом деле.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 лютого 2020, 16:46
#
Спасибо
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
3 лютого 2020, 9:18
#
Давос, коронавирус, доллар растет: что будет дальше?

https://www.youtube.com/watch?v=wR0kOHbfhBU

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися