Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 січня 2020, 12:28

ФГВФО виграв суд у справі Банку Михайлівський. «Плеяда» і «Фагор» не мають права стягувати кошти з позичальників

Фінансові компанії «Плеяда» та «Фагор» не мають правових підстав для стягнення коштів з позичальників банку «Михайлівський». Про це йдеться в повідомленні прес-служби фонду.

Фінансові компанії «Плеяда» та «Фагор» не мають правових підстав для стягнення коштів з позичальників банку «Михайлівський».
Фото: mind.ua

Що постановив суд

Касаційний суд у складі Верховного Суду скасував рішення судів нижчих інстанцій, якими було визнано правомірність договорів відступлення прав вимоги за кредитами банку «Михайлівський» на користь фінкомпаній «Плеяда» та «Фагор».

Відповідну постанову Верховний Суд прийняв 16 січня 2020.

Скільки виплатили вкладникам

Станом на 1 січня 2019 року Фонд гарантування вкладів виплатив понад 30 тисячам вкладників та фізичних осіб, які прирівнюються до вкладникам банку «Михайлівський», гарантоване відшкодування на загальну суму понад 2,47 млрд гривень.

Читайте також: НБУ: Суд підтвердив законність виведення банку з Михайлівський ринку

Передісторія

  • 3 грудня 2019 року Північний апеляційний господарський суд Києва відмовив у вимогах банку «Михайлівський» до ФК «Плеяда» та «Фагор» про визнання недійсними договорів факторингу і повернення прав вимог за кредитними договорами.

  • Перед введенням тимчасової адміністрації банку «Михайлівський» уклав договору факторингу з компанією «Плеяда», згідно з яким відступив їй право вимоги в частині кредитних договорів.

  • Після визнання банку «Михайлівський» неплатоспроможним і передачі його в управління Фонду гарантування, регулятор відніс ці договори до категорії нікчемних.

  • Фонд гарантування оскаржив це рішення Північного апеляційного господарського суду Києва і подав касаційну скаргу у Верховний Суд.

  • 23 травня 2016 Національний банк визнав неплатоспроможним банк «Михайлівський, а за кілька днів до того — 19 травня 2016 — між банком і фінансовою компанією „Плеяда“ був укладений договір факторингу, за яким кредитний портфель банку вартістю понад 682 млн гривень було передано цієї фінансової компанії за значно нижчою ціною.

  • Фонд гарантування вкладів відніс зазначений договір факторингу до категорії нікчемних. „Плеяда“, у свою чергу, „відступила“ права вимоги за цими кредитами фінкомпанії — »Фагор".

Коментарі - 4

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
28 січня 2020, 13:23
#
Все, кто ранее погашал свой долг банку Михайловский мошенникам из Фагора и Плеяды — возможно заплатят повторно, но уже ликвидатору банка Михайловский.
+
0
Andrey M
Andrey M
28 січня 2020, 13:25
#
І таке можливо
+
0
Італій .
Італій .
28 січня 2020, 16:25
#
Есть шанс что Фагор сдохнет из-за убыточности бизнеса облапошивания клиентов Михайловского. Но договора он фонду не вернет и право взыскания долга будет как и раньше зависить от доброй воли должника. Поскольку фонду не с чем идти в суд.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
28 січня 2020, 16:31
#
«Но договора он фонду не вернет»

Очень многое будет зависеть от доброй воли наших правоохранителей.
Если будет дилемма - или 15 лет с конфискацией или один год условно, но с возвратом украденных оригиналов договоров - то возврат оригиналов договоров будет вполне возможен...

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися