Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2020, 14:50

Уряд і Нацбанк готують програму кредитування для МСБ

Уряд і Національний банк до кінця 2021 року впровадять проект надання малому і середньому бізнесу державних гарантій і мікрокредитів для розвитку. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Національний банк до кінця 2021 року запровадить проект надання малому та середньому бізнесу державних гарантій та мікрокредитів для розвитку.
Фото: epravda.com.ua

Плани Нацбанку й Уряду

«До кінця 2021 року реалізувати проєкт з надання часткових гарантій за кредитами малим та середнім підприємствам, запровадити державну програму пільгового мікрокредитування», — йдеться у повідомленні.

Також до кінця 2021 року Нацбанк планує врегулювати питання надання сільськогосподарської землі у банківську заставу для видачі кредитів фермерам.

Читайте також: У НБУ пояснили, як банки кредитуватимуть фермерів після відкриття ринку землі

Крім цього, у планах Уряду запровадити механізм страхування ризиків експортерів. Це дозволить наростити обсяги експорту товарів з України.

Програма дешевих кредитів за ініціативою президента

Нагадаємо також, що наразі в Україні планують реалізувати урядову програму дешевих кредитів для малого бізнесу. Відповідний закон 21 січня підписав президент.

У межах програми банки видаватимуть кредити за заниженими (не ринковими) відсотками під 5-7-9% річних. Решту суми відсотків за кредитами відшкодовуватимуть з бюджету. На ці цілі уряд додатково виділив 2 мільярди гривень.

Читайте також: Дешеві кредити. Чи зможуть банки виконати обіцянки чиновників

На яких умовах можна отримати кредит

  • під 5% для нового або діючого бізнесу, який створить мінімум 2 робочих місця;
  • під 7% для нового або діючого бізнесу, з виручкою до 25 мільйонів гривень на рік, який не створює робочих місць. При цьому за кожне створене робоче місце такі підприємства зможуть зменшити розмір кредитної ставки на 0,5 відсоткового пункта;
  • під 9% для діючого бізнесу з виручкою 25-50 мільйонів гривень на рік для розширення власної справи.

Порівняти умови кредитів готівкою

Нагадаємо

  • Раніше в уряді повідомили, що програма кредитування бізнесу «Повертайся та залишайся» запрацює з 1 лютого. Гроші видаватимуть через Німецько-український фонд. Загалом планується, що у 2020 році на здешевлення кредитів для бізнесу витратять 5 мільярдів гривень.
  • Ощадбанк знизив процентні ставки на 1% по всій лінійці кредитів для малого і середнього бізнесу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися