Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 жовтня 2019, 16:20

Дешеві кредити. Чи зможуть банки виконати обіцянки чиновників

Знизити ставки за кредитами – одна з ініціатив, яку неодноразово висловлювали представники влади. Зниження облікової ставки Нацбанку до 15,5% посилило переконання Зе-команди у тому, що цієї цілі вдасться досягнути. Однак банкіри вважають, що цього для суттєвих змін буде недостатньо.

«Національний банк зменшив ставку рефінансування для банків на 1%. Це означає, що потенційно на ринку вже зараз можуть дешевшати кредити. Ми очікуємо, що цього року ще мінімум один раз цю ставку буде переглянуто. Наступного року кредити взагалі можуть коштувати 10-12% в гривні», – заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

У тому, що подальші кроки регулятора допоможуть знизити вартість позик переконаний і член правління Піреус Банку Олексій Аніпер. «Радикальне зниження облікової ставки буде стимулювати банки до розміщення вільної ліквідності в кредити суб'єктам господарювання та населенню», — пояснив він «Мінфіну».

Водночас лише за рахунок зменшення облікової ставки зробити кредити дешевшими не вдасться. Потрібні й інші кроки, на яких наголошують банкіри.

«Довгі» гроші

Для забезпечення економічного зростання потрібні не тільки «дешеві», але й «довгі» гроші, доступ до яких у комерційних банків наразі обмежений, зазначив Олексій Аніпер.

«Переважну частину банківського фондування формують кошти клієнтів, які розміщуються на короткі терміни, що не дає банкам стійкого ресурсу для розміщення в довгострокові кредитні програми», — пояснює заступник голови Правління – директор з роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олег Пахомов.

Терміново потрібні гроші? Отримай кредит швидко і зручно

Економіка і право

Банкіри вказують, що наразі в Україні не вистачає не лише громадян, які готові розміщувати кошти на тривалий час, але й платоспроможних позичальників, яким «нестрашно» дати в борг. Олег Пахомов пояснює, що такі позичальники повинні мати офіційні прозорі доходи, відповідати внутрішнім стандартам кредитування банків та вимогам фінустанов.

Ще одна проблема – відсутність правової захищеності кредиторів. Як наслідок у кредитні ставки включена «плата за ризик».

Змінити ситуацію, переконаний Олег Пахомов, можна лише завдяки виконанню наступних умов:

  • макроекономічна стабільність і передбачуваність, що дозволить довгострокове фінансове планування;
  • детінізація економіки, що сприятиме збільшенню офіційних доходів позичальників;
  • ефективне регуляторне поле і працююча судова система як гарантії цивілізованих правових відносин кредиторів та позичальників.

Пряма допомога

Ще один варіант здешевлення кредитів – прямі фінансові вливання. «Як варіант, НБУ може фінансувати комерційні банки за низькими ставками для подальшого розміщення коштів у кредити юридичних та фізичних осіб. При цьому Нацбанк ретельно контролюватиме об’єми та умови кредитування, маржинальність банків за такими кредитами», — вважає директор кредитного департаменту банку Південний Вікторія Скоч.

Читайте також: Чотири поради тим, хто позичає «до зарплати»

Водночас, зазначають експерти, навряд чи така фінансова підтримка допоможе змінити загальну картину кредитування в країні. Швидше фінансування кредитів може бути доречним для тих проектів, у розвитку яких держава найбільше зацікавлена. Наприклад, іпотека для молодих сімей, експортно-орієнтоване виробництво, програми енергозбереження тощо.

Коментарі - 5

+
+43
proot
proot
31 жовтня 2019, 17:42
#
Дешевые кредиты. Смогут ли банки выполнить обещания чиновников - тобто я пообіцяв а ти виконуй. Гарний заголовок та вдалий бізнес підхід.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
31 жовтня 2019, 18:43
#
Точно подмечено!!
+
0
Італій .
Італій .
31 жовтня 2019, 20:06
#
Сразу отвечу на заголовок: не смогут.
+
0
lika197
lika197
1 листопада 2019, 1:03
#
Нужно развивать внутренних инвесторов.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
3 листопада 2019, 6:52
#
Банки могут, помойки что сидят на деньгах НБУ нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися