Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 січня 2020, 16:18

У НБУ пояснили, як банки кредитуватимуть фермерів після відкриття ринку землі

Після відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення банки зможуть приймати земельні паї у якості застави для видачі кредитів фермерам. Детальніше про це розповіла заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю Finclub.

Після відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення банки зможуть приймати земельні паї у якості застави для видачі кредитів фермерам.
Фото: agroday.com.ua

Земля під заставу

«Сільськогосподарська земля, на яку сьогодні поширюється мораторій, стане заставою. Це дозволить фермерам, які працюють на своїй землі, отримати в банку під її заставу гроші для розвитку господарства», — повідомила Рожкова.

За її словами, Нацбанк змінить нормативні значення щодо землі, підвищивши коефіцієнт її ліквідності. Це означає, що землю вважатимуть більш ліквідним активом, тобто більш привабливим, адже її можна буде відносно швидко та вигідно продати.

Читайте також: Закон про ринок землі. Експерт назвав всі плюси й мінуси

«Це означає, що в тебе, як підприємця, покриття заставою кредиту буде вище, і ти зможеш взяти велику суму, або банк не буде завищувати ставку», — додала Рожкова.

Чому НБУ не рекомендує валютні кредити

За словами Рожкової, Нацбанк буде рекомендувати фермерам не брати кредити під заставу землі у валюті, оскільки вони не зможуть страхуватися від валютних ризиків самостійно.

Читайте також: Кредит на придбання землі можна буде отримати під 3-5% річних — Мінекономіки

Як функціонує ринок землі зараз

Через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні (дію мораторію на продаж) єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду.

Договори на оренду землі зазвичай є довгостроковими та укладаються в середньому на 8-10 років. При цьому, вартість оренди земельних паїв є заниженою, а ринок — неконкурентним, адже, як правило, на оренду паїв претендує лише один орендар, який і диктує ціну.

Ринок землі і газу: яким буде курсом валют (відео)

Раніше повідомлялося

  • 28 грудня профільний комітет Ради рекомендував парламенту ухвалити закон про ринок землі у другому читанні. Попередньо було внесено близько 4 тисяч поправок.
  • 11 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що винесе питання про продаж сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум після того, як парламент проголосує земельну реформу у першому читанні.

Читайте також: Законопроект про ринок землі затвердили до другого читання. 5 ключових положень

  • Найбільше дискусій викликали положення законопроекту про купівлю землі іноземцями та ліміт землі «в одні руки».
  • У версії законопроекту до другого читання ліміт зменшений з 200 тисяч га до 10 тисяч га, як і запропонував президент після протестів.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення після 1 січня 2020 року автоматично продовжений до прийняття нового закону.

Коментарі - 1

+
0
Strain
Strain
13 січня 2020, 16:44
#
А кто знает когда все таки откроют рынок земли?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися