Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 січня 2020, 9:00

Ринки продовжують святкувати

Вартість Alphabet, відомої як Google, перевищила трильйон доларів. А на українському ринку єврооблігацій варанти вперше перевищили позначку в 100% від номіналу.

Акції, облігації, світовий ринок, форум в Давосі, курс гривні, економіка
фото: thepage.com.ua

Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів «НВ», чому ринки перебувають в ейфорії і якими подіями ознаменувався останній тиждень. «Мінфін» виділив головне.

Світові фондові ринки продовжують відзначати свята

Ралі триває. І п'ятницю індекс S&P500 відкриє на черговому історичному максимумі в 3316 пунктів. Цього тижня ринки раділи як підписанню міні-угоди з Китаєм, так і вихідній звітності компаній. При цьому зростали вартості акцій як традиційних секторів, так і технологічного сектора.

Вартість Alphabet, в світі відомої як Google, перевищила трильйон доларів. І тепер у світі таких компаній чотири — це Apple, Microsoft, Saudi Aramco і ось Alphabet. А на підході ще і п'ята — Джефф Безос і його Amazon. Та що там говорити, якщо навіть акції Тесли, яку майже приписали до банкрутів ще рік тому, зросли більш, ніж удвічі.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

Акули капіталізму підходять до зустрічі в Давосі в прекрасному настрої

Це дозволить їм легко говорити про такі речі як клімат, піддавшись загальносвітовому хайпу. Навіть, може, погодують соєвими котлетками одну жваву дівчинку, яка підніметься високо в гори на оленях. Вислухають пару кліматологів, які будуть розповідати, як швидко нагрівається світовий океан. І підуть кататися на лижах, щоб глінтвейном зігріти своє чуйне серце і припинити перейматися, а знову повернутися до питань прибутку та економічного зростання.

Цього разу в Давосі буде якось незвично багато росіян, що дозволить міжнародним журналістам поставити кожному мільярдерові питання, що ж сталося на тижні в Москві і що змінює Путін для того, щоб залишитися головним. І кожен мільярдер з Росії, кому дорогі ще мільярди, з легким серцем розповість цим нетямущим західним акулам пера, що все добре.

Читайте також: Консенсус-прогноз — 2020: курс гривні, інфляція, ВВП

Позитивні настрої в українському сегменті єврооблігацій

Цього тижня варанти вперше перевищили позначку в 100% від номіналу. Адже ще пару років тому вони коштували близько 30% від номіналу. На цьому тлі не дивно, що пройшла новина про те, що Україна обрала банки для здійснення випуску суверенних єврооблігацій, номінованих в євро.

Треба брати, доки дають. Адже невідомо, скільки ще триватиме такий прекрасний настрій на світових ринках. І під питанням, коли ж, нарешті, Україна отримає програму МВФ. Цього тижня депутати хоч і прийняли один із важливих законопроектів щодо боротьби з офшорами, план BEPS, але так і не дісталися до ринку землі. Та і два «антиколомойских» законопроекти тепер віддалилися в часі.

Читайте також: Чому нерезиденти можуть вийти з ОВДП. Три сценарії

Ринки перебувають у такій ейфорії, що їм поки що все дарма

Цього тижня дохідність чотирирічних українських державних облігацій опустилася нижче 10%. Що ще рік тому здавалося дивом. Як і рівень поточної інфляції. За рік дохідність українських облігацій, номінованих у гривні, знизилася майже вдвічі.

Тепер на Україну вже може заздрісно дивитися той же Єгипет, з яким нас звикли порівнювати, дохідність внутрішніх бондів якого становить близько 14%. І нехай у єгиптян там є податки, а українські держбонди звільнені від них, але навіть з такою корекцією Україна тепер позичає істотно дешевше.

Цікаво тепер, яку дохідність ми побачимо наступного тижня, коли Мінфін перший раз запропонує ринку семирічні облігації. Їх дуже чекають іноземці, але тепер питання, яку дохідність вони готові прийняти.

Читайте також: Боротьба НБУ зі зміцненням гривні підірве довіру до регулятора

Гривня дещо послабила позиції

Незважаючи на активну купівлю держпаперів минулого тижня з боку іноземців, гривня не зміцнилася. Вона навіть трохи послабила свої позиції і тепер торгується трохи вище, ніж 24 гривні за долар. Поки що важко однозначно сказати, чи це Нацбанк зайняв більш агресивну позицію з викупу надлишків доларів, чи то просто бізнес-середовище України ще не відійшло від свят. А, можливо, все разом.

Цього тижня ми дізналися, що між Мінфіном і Нацбанком налагоджена хороша комунікація. І нехай ми дізналися про це в дуже оригінальний спосіб, але факт залишається фактом. Тож не можна виключати, що Нацбанк наступив трохи на горло власній пісні і тепер стримує зміцнення гривні. Правда, зворотною стороною цієї історії стала потенційна урядова криза. І прем'єр вже написав заяву про відставку. Що це — красива гра або комплекси, що розігралися — ми скоро дізнаємося.

Коментарі - 8

+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
18 січня 2020, 14:29
#
Взгляды обращены на 2020 год как на маркер для выстрела из стартового пистолета уже давно. В октябре 2018 года я даже посвятил этой теме заметку блога.
Любой человек минимально интересующийся экономикой должен помнить следующее: рынки входят в фазу сильного, «необъяснимого» никем роста, чтобы затем медным грохотом таза накрыть всех раззяв. Действительно ли необъяснимого роста? Конечно же объяснение есть — достаточно задать простой вопрос: кому выгодно и кто может разогревать ситуацию, а кому предназначено быть жертвой обстоятельств.
Есть такая игра у костра с перекидыванием обжигающего картофеля: каждый из участвующих имеет право поймать и перебросить дымящуюся картофелину другому участнику только один раз. Кто обожжёт руки? Правильно — последний в кругу…
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 січня 2020, 20:17
#
Есть такая игра у костра с перекидыванием обжигающего картофеля: каждый из участвующих имеет право поймать и перебросить дымящуюся картофелину другому участнику только один раз. Кто обожжёт руки? Правильно — последний в кругу…

Неправильно,руки обожжёт первый,а пока картофелина дойдёт до последнего - остынет.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
18 січня 2020, 14:40
#
Кстати, по поводу упомянутой выше компании Гугл и её бухгалтерских успехах.
Как известно, миром до настоящего времени правила транснациональная финансовая олигархия. Говорю правила, потому что править им осталось недолго, и они это знают.
Состояние этих семей в сотни, а в некоторых случаях в тысячу раз превышает состояние самых богатых официальных миллиардеров на Земле. И что, им мало? Да, им мало. Почему? Потому что у них есть повседневные задачи, которые нужно решать. Прежде всего — это вопрос власти.
Подконтрольные им компании (Тесла, Эппл, Гугл и прочие) за 1-2 доллара в день используют детский труд в Африке. В прошлом месяце, в обвалившейся шахте по добыче кобальта в ДР Конго погибло 14 детей. Как вы думаете закончатся судебные разбирательства? Правильно. Заплатят три копейки семьям погибших и вопрос будет закрыт.
https://www.lavanguardia.com/vida/20191216/472270712917/familias-de-14-menores-muertos-en-una-mina-de-cobalto-de-rd-del-congo-demandan-a-apple-google-y-otras-tecnologicas.html
+
0
Anchem
Anchem
18 січня 2020, 19:41
#
А начиналось так хорошо...Я про первый комментарий...Уважаемый комментатор, я понимаю, что эти слова уйдут в радиоэфир без особой пользы, но хочу поделиться мыслью, которая возможно прорастет в будущем. Если бы условные рептилоиды или сообщество «Ротшильдов» существовали, то уже давно началась бы эра мегакорпораций с кабальными условиями во всех странах мира для обычных людей.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
18 січня 2020, 21:28
#
Я рад, что не оскорбили, и даже назвали «уважаемый».
Любая информация, если она правдива, рано или поздно находит своего адресата, и у меня есть достаточно оснований для того, чтобы называть публикуемую мной таковой…
+
0
zyrandol
zyrandol
19 січня 2020, 21:07
#
Мнение по сипишке, летим только вверх. Никакие плохие новости его не останавливают. Но если же будем падать вниз есть парочка зон, на которые будем упираться в первую очередь. 
График не могу скинуть сюда, по ссылке ниже увидите разметку на графике https://t.me/zrndl/5
+
0
Игорь Левченко
Игорь Левченко
20 січня 2020, 0:03
#
Да уж, эйфория...
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
23 січня 2020, 11:42
#
Выплата долгов Украиной 2020 [что будет с курсом]:

https://www.youtube.com/watch?v=ydiUHaN_C9c

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися