Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 січня 2020, 7:32

Консенсус-прогноз — 2020: курс гривні, інфляція, ВВП

«Мінфін» попросив експертів спрогнозувати курс гривні, інфляцію і темпи зростання економіки у 2020 році. Публікуємо наш традиційний консенсус — прогноз.

Прогнози — справа невдячна. Як показує практика, з макроекономічними передбаченнями часто помиляються навіть найвідоміші аналітики.

Ось і минулого року українців чекав несподіваний сюрприз. Згідно з консенсус-прогнозом на 2019 рік, який готував «Мінфін», національна валюта повинна була подешевшати до кінця року до позначки близько 30,09 грн/$. Але станом на 31 грудня офіційна гривня зросла до 23,68 грн/$.

Непередбачувана поведінка курсу призвела до інших несподіванок, наприклад, з різким зниженням інфляції. Базовий сценарій на 2019 рік передбачав, що споживчі ціни зростуть на 9%, а оптимістичний — на 7,27%. Однак реальність перевершила очікування: в 2019 році зростання споживчих цін стало мінімальним за останні 6 років — 4,1%.

Перемогли оптимісти

Найбільш близьким до реального виявився прогноз курсу гривні від аналітиків Альпарі. На початку 2019 року вони спрогнозували курс 25 грн/$. Правда, мова йшла про середньорічний курс і це був оптимістичний сценарій. Базовий передбачав курс 27 грн/$, а песимістичний — 29 грн/$. Але прогнози інших аналітиків були ще дальше від цілі. 

Та ж ситуація і з інфляційним прогнозом. Оптимістичний сценарій від Альпарі потрапив прямо в точку — 4% на кінець 2019 року. Базовий варіант передбачав зростання споживчих цін на 6%, а негативний — на 10% рік до року. 

Що стосується зростання ВВП, то остаточних підсумків за рік ще немає. Поки що в Держстаті підрахували лише цифри за 3-й квартал.

Консенсус-прогноз на 2020 рік

Компанія

Курс гривні

Реальний ВВП, % рік до року

Інфляція на кінець року, % рік до року

Мінімальний

21 грн/$

2,7%

5%

Максимальний

30 грн/$

4%

8,9%

Консенсус

25,5 грн/$

3,35%

6,95%

Dragon Capital

На кінець року – 26 грн/$; середньорічний — 25,2 грн/$

3,2%

5,2%

Альфа-Банк

26,4 грн/$

3%

5,6% — середньорічний 6,5% — на кінець року

Райффайзен Банк Аваль

На кінець року: оптимістичний — 21,9 грн/$

базовий – 26 грн/$

песимістичний — 30 рн/$;

Середньорічний (базовий) – 24,7 грн/$

3,3%

6,5%

Альпарі

Оптимістичний: 22 грн/$

Песимістичний: 27 грн/$

3%

5%

Forex club

Оптимістичний — 26 грн/$;

Песимістичний -27 грн/$

3%

7,5%

ICU

25,5 грн/$ на кінець року

3,2%

5,4%

IBI-Rating

28 грн/$

2,7%

8,9%

ОТП Банк

Оптимістичний — 22 грн/$; 

базовий – 23 грн/$;

песимістичний – 26 грн/$

3-4%

5-6%

«Мінфін»

Оптимістичний 21 грн/$;

базовий — 26 грн./$;

песимістичний — 26,5 грн/$;

середньорічний — 25,2 грн/$

3,2%

Середньорічний — 5,4%; на кінець року — 6,3%

Що буде з курсом

У бюджеті на 2020 рік уряд заклав курс 27 грн/$. Діапазон прогнозів опитаних «Мінфіном» аналітиків набагато ширший.

Найоптимістичніша оцінка у аналітика «Мінфіну» — 21 грн/$ (позитивний сценарій). На другому місці — прогноз Райффайзен Банку Аваль. Аналітики банку вважають, що у гривні є шанс зміцнитися у 2020 році до 21,9 грн/$ (оптимістичний сценарій).

Найбільш негативний сценарій передбачає девальвацію національної валюти до 30 грн/$ (Райффайзен Банку Аваль).

Консенсус-прогноз від аналітиків на 2020 рік — 25,5 грн/$.

Не виключено, що свій курсовий прогноз переглянуть і в Кабміні, адже його складали ще у жовтні. За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, Кабмін може оновити макропрогноз найближчим часом і внести зміни до держбюджету-2020.

Читайте також: Гривня у 2019 році зміцнилася щодо всіх світових валют — НБУ

Наміри уряду підтвердив і міністр економіки Тимофій Милованов. Він заявив, що Мінекономіки вже в січні перегляне свій макроекономічний прогноз. Причина — невідповідність нинішнього курсу валют тому, який очікували.

Які чинники допоможуть гривні зміцнюватися

  • Збереження валютних надходжень від транзиту природного газу;
  • Низькі середньорічні світові ціни на нафту і природний газ;
  • Гроші кредиторів. Передбачається, що в рамках нової EFF -програми Україна отримає від МВФ в 2020 році $1,5 — 2 млрд (загальна сума програми — $5,5 млрд). Також Україна може розраховувати на $1-1,5 млрд від ЄС та інших міжнародних фінансових партнерів.
  • Високий інтерес нерезидентів до ОВДП. За 2019 рік сума інвестицій нерезидентів у вітчизняні держпапери зросла у 18,5 разів і перевищила 117 млрд грн. Приплив валюти від інвесторів у держпапери — один з головних чинників, що дозволили українській гривні серйозно потіснити долар. Нещодавно українські ОВДП були включені в індекс боргових цінних паперів MVIS. Це підвищить довіру до українських облігацій та залучить ще більше інвесторів.

До того ж, є шанс, що міжнародні рейтинги України зростуть, а уряд нарешті підпише нову програму з МВФ. Це підігріє інтерес нерезидентів до наших боргових паперів. Також підмогою має стати розміщення урядових облігацій — ймовірно, на суму близько $1,5 — 2 млрд;

Читайте також: Чому іноземці продовжать розкуповувати ОВДП, а українські банки почнуть кредитувати

Що може вдарити по гривні

  • Пікові виплати за валютними боргами, які у 2020 році складуть близько $10 млрд.

Читайте також: Скільки Україна повинна виплатити МВФ цього року (графік виплат)

  • Зниження темпів приросту переказів від заробітчан. За даними НБУ, в січні—листопаді 2019-го ці перекази досягли $11,7 млрд. Це на 12,5% більше, ніж у січні—листопаді 2018 року у валютному еквіваленті, але на 4,4% меньше — в гривневому. «Грошові перекази з-за кордону можуть скоротитися, якщо будуть реалізовані ініціативи щодо зміни оподаткування самозайнятих осіб (експорт IT-послуг), а мігранти будуть асимілюватися в інших країнах і поступово перевозити туди свої сім'ї. У цьому випадку, навіть якщо еміграція зросте, обсяги переказів в Україну впадуть», — вважає директор департаменту управління проектами рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.
  • Непередбачувана поведінка інвесторів в ОВДП. На етапі купівлі держпаперів нерезиденти конвертували валюту у гривню, що підтримувало курс нацвалюти. Але невідомо, що буде після того, як термін обігу ОВДП закінчиться – чи стануть нерезиденти реінвестувати гривню в держпапери на новий термін або вийдуть у валюту і виведуть капітал з країни. Поки що виглядає так, що в інвесторів немає підстав залишати Україну. У 2020 році планується відкриття ринку землі. До того ж Україна впевнено погашає свої боргові зобов'язання.
  • Погіршення ситуації у світовій економіці. «Ми очікуємо істотне падіння експортних надходжень металургійної галузі. Ризик подальшого погіршення ситуації на зовнішніх ринках несе загрозу розбалансування валютного ринку, припинення припливу спекулятивного капіталу і можливі наслідки у вигляді девальвації національної валюти, прискорення інфляції та розвороту монетарної політики Нацбанку», — припускає головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

Аналітики говорять і про інші ризики.

«Ситуацію можуть сильно ускладнити форс-мажорні події, наприклад, зрив підписання програми співпраці з МВФ, загрози незалежності НБУ (зокрема, через ініціативи деяких членів Ради НБУ), зростання соціального напруження (зокрема, через політичні рішення у контексті конфлікту на сході України), а також можливе істотне зростання волатильності на світових фінансових ринках», — зазначається у Focus Ukraine, підготовленому аналітиками Райффайзен Банку Аваль.

Читайте також: У 2020 році курс може повернутися до позначки 26 грн./$ — огляд

Інфляція

Ще в травні в НБУ прогнозували, що до кінця 2019 року рівень інфляції складе 6,3%, а таргет в 5 % +/-1 в.п. стане досяжним лише до кінця 2020 року. Але результати перевершили найсміливіші очікування: темпи зростання споживчих цін знизились до 4,1% проти 9,8% у 2018 році. Базова інфляція сповільнилася до 3,9%.

Ключовий фактор, який дозволив досягти такого результату — зміцнення курсу гривні. Свою роль також зіграло зниження світових цін на енергоносії, а також на продукти харчування всередині України.

Багато з опитаних «Мінфіном» аналітиків вважають, що показник інфляції у 2020 році буде залишатися у цільовому коридорі 5% +/- 1%. Але деякі скептично оцінюють перспективи. Найпесимістичніший прогноз дало рейтингове агентство IBI-Rating — 8,9% на кінець року (негативний сценарій). Найоптимістичніша оцінка — 5% — у Альпарі.

Що буде впливати на інфляцію у2020 році

  • Споживчий попит залишається досить високим. Цьому, зокрема, сприяє зростання доходів українців. Номінально середня зарплата в Україні у жовтні 2019 року зросла на 16,4% рік до року — 10 727 гривень. У Кабміні очікують, що цей показник буде і далі зростати — до 12 497 грн у 2020 році.

Чисті надходження від трудових мігрантів за 10 місяців 2019 року зросли на 10,8% р/р — до $10,5 млрд. Обсяги споживчого кредитування також швидко зростають - 15% р/р у жовтні. Все це розширює купівельну спроможність населення, а отже, тисне на ціни.

  • Тарифи на опалення та електроенергію. Цього опалювального сезону, до квітня 2020 року, ціни на газ для населення і виробників тепла змінювати не будуть. Але з весни 2020 року ситуація може змінитися. Якщо влада не продовжить спецобов’язки за ціною на газ для населення, то люди будуть платити повністю ринкову ціну. А вона може підвищитися до 11-13 гривень за куб. А так як газ займає в структурі ціни на опалення та гарячу воду близько 80%, то зростуть і тарифи.

Читайте також: Дороге життя: що в Україні найбільше подорожчає у 2020 році

  • Ціни на бензин. Зниження курсу долара вже призвело до зниження тарифів на газ і електроенергію. Наступний крок влади — зниження цін на бензин. Щоправда, зростання напруженості в країнах Близького Сходу і загострення відносин між США і Іраном призводять до стрибків цін на нафту.
  • Старт ринку землі. Багато чого буде залежати від формату земельної реформи, але масові продажі паїв цілком можуть призвести до зростання доходів населення. Це, ймовірно, дасть поштовх зростанню споживчого попиту і вплине на інфляцію.

«Інфляція продовжить сповільнюватися, але не такими швидкими темпами, як цього року, оскільки НБУ буде поступово послаблювати монетарну політику. Ми очікуємо, що показник інфляції залишиться близьким до центрального таргету 5%. Основним драйвером зростання цін буде споживчий попит, а також можливі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, в тому числі на електроенергію і газ», — вважає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

ВВП

У держбюджеті 2020 уряд заклав зростання реального ВВП України 3,7%. Однак більшість аналітиків вважає, що економіка буде зростати більш повільними темпами. Їх консенсус прогноз на поточний рік — 3,35%. Найбільш песимістична оцінка у IBI-Rating — 2,7%. Найбільш оптимістичний погляд у аналітиків ОТП Банку. Вони припускають, що зростання реального ВВП за підсумками року може досягти 4%.

Що буде впливати на українську економіку в 2019 році

  • Уповільнення зростання світової економіки може викликати зниження попиту на залізну руду і продукцію металургії і негативно позначитися на обсягах експорту;
  • Ситуація упромвиробництві. Падіння промислового виробництва в Україні триває вже 6 місяців поспіль. За даними Держстату, в жовтні спад склав -5% рік до року, а в листопаді — -7,5%. Це відповідає кумулятивному скороченню на -1,2%, у відношенні до січня-листопада 2018 року. Експортери звинувачують у цьому ревальвацію гривні. Однак у Мінекономіки вважають інакше. «За розрахунками НБУ, металургійна галузь втратила у 2019 році від зниження світових цін 23,4 млрд грн, а від зміцнення курсу гривні — 4,4 млрд грн. У відносному вимірі, втрати від зміцнення курсу склали 16% від загальних втрат», — підрахував Милованов. Проте насторожує, що в листопаді 2019 року результати погіршилися практично у всіх галузях промисловості. За результатами 11 місяців минулого року позитивний приріст зберігся лише у видобувній промисловості і трьох (з дев'яти) галузях переробної промисловості, фармацевтиці (+6,3%р/р), хімічній (+3,0%) і харчовій (+0,5%р/р) промисловості.
  • Конфлікт навколо Привату. Ця судова справа залишається лакмусовим папером для кожного стратегічного інвестора, який розглядає перспективи вкладень в Україну. Від результату цього процесу багато в чому буде залежати довіра інвесторів до судової системи України. Не кажучи вже про те, що рішення не на користь держави може завдати серйозного удару фінансовому ринку, викликати обвал гривні і колапс в економіці.

Читайте також: Катерина Рожкова: Якщо Приватбанк зупинити, клієнти до нього вже не повернуться

  • Запуск ринку землі дасть можливість ефективним власникам збільшити площі землі під виробництво сільгосппродукції.
  • Вирішення військового конфлікту. Дієві заходи щодо деескалації конфлікту в зоні АТО можуть стати сигналом для іноземних інвесторів про підвищення безпеки інвестицій в Україну. «Якщо реінтеграція ОРДЛО відбудеться у 2020 році, економіка України отримає додатковий стимул для розвитку – це збільшення виробництва, значні державні витрати на відновлення та скорочення чистого імпорту», — прогнозує Віктор Шулик.

Регіна Дацюк

Коментарі - 18

+
+19
Игорь Коляда
Игорь Коляда
14 січня 2020, 9:41
#
Что может ударить по гривне 
Пиковые выплаты по валютным долгам, которые в 2019 году составят порядка $10 млрд.


Редакция,наверное речь идёт о 2020 году,а не 2019?
Исправьте пожалуйста.
+
0
Анна  Недогибченко
Анна Недогибченко
14 січня 2020, 10:00
#
Спасибо, исправили.
+
0
Y. D.
Y. D.
14 січня 2020, 9:49
#
А год назад наверное все на Альпари крутили у виска с их прогнозом 25
+
0
ballistic
ballistic
15 січня 2020, 0:26
#
Альпарі прогнозували як класичні ікс-перди - або впаде(29), або виросте(25), або не зміниться (27).
Багато розуму не треба, щоб так прогнозувати. До того ж вони не вгадали :)
+
+92
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 січня 2020, 9:55
#
Не зрозуміло, чому низький курс вважають оптимістичним? Це мазохізм такий? Що з переліченого можна назвати оптимізмом, секвестр бюджету, дефіцит бюджету, падіння виробництва, збільшення негативного сальдо торгового балансу, посилення імпорту над експортом, скорочення робочих місць? Нічого оптимістичного не знайшли? Странно, але все це наслідки оптимістичного курсу. На думку більшості експертів, оптимістичним є курс стабільний, а не низький та не високий. Нацбанку мабуть дійшло, що треба викуповувати весь ситуативний надлишок, а не просто послаблювати тенденцію. Бо прийде час і треба буде розплачуватися за ті надлишки.
+
+28
Y. D.
Y. D.
14 січня 2020, 10:08
#
«На думку більшості експертів, оптимістичним є курс стабільний»

15 ноября 2012 года : 
«МВФ предлагает нам ввести плавающий курс гривни, то есть зависящий от спроса и предложения на рынке, при этом Нацбанк продавать валюту не сможет, как сейчас. Но »пускаться в плаванье« надо постепенно, Россия это делала 5 лет, пока приучила население не бояться колебаний курса рубля, — говорит Жолудь. — Ведь гривня станет периодически дешеветь и дорожать на 25—30% (2—3 грн), а это точно вызовет панику неподготовленных вкладчиков. Но плавающий курс выгоден государству: люди поймут, что хранить сбережения в чужой валюте бессмысленно». Впрочем, в правительстве, по нашим данным, против «плавания» — дескать, это может ударить по карманам простых украинцев."
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 січня 2020, 10:56
#
Я не кажу про жорский курс як при легітимному, але такий ріст гривні нашкодив усім. Але НБУ мав би знівелювати спекулятивну складову. Добре, коли ріст валюти економічно обгрунтований, коли виробництво зростає, послуги також. Коли приток валюти не через спекулянтів, а через зростання експорту.
+
+91
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 січня 2020, 10:06
#
Зверніть увагу на приведені фактори, які гратимуть на користь гривні. Жоден пункт не залежить від нас. Якщо зробимо все класно, то може отримаємо все це. Борги, кредити та облігації. Браво. А де ж ріст економіки на 40%? Де пожвавлення попиту зовні та внутрішнього? На чому заробляти будемо? Але не лиш те бентежить. Подивіться на загрози... падіння виробництва, проблеми з Приватом, з ринком землі, війною... отже, якщо зробимо все добре, то загрози не нашкодять, але й не допоможуть. Висновок такий, що за найкращого результату дій уряду ми нівелюємо загрози і отримаємо кредитів. Просто супер оптимістичний консенсус прогноз. Мова про покращення взагалі не йде, хоч би те, що лишилося не втратити та отримати кредитів щоб не здохнути. Блєск. Навіть до Нєлохів на веліках дойшло, що закони економіки не можна порішати. Точніше, можна, але то дуже дорого, а доларів друкувати ми не можемо.
+
0
Zenov
Zenov
14 січня 2020, 10:32
#
Нел***и Бордовые делали проще — зимой держали Евро по 33 и все публика была довольной. В том числе когда понижали на 15 коп. Там оды «гетьману» были.
+
0
oleg p
oleg p
14 січня 2020, 10:42
#
Стабільний курс це необхідність життєва для всіх. НБУ вже вказували на панічне падіння гривні в зв.язку з нестабільністю після майдану. Цього року ми побачили наслідки стабілізації життя україни, тому монетарна політика НБУ+ОВДП+позитив агросектору+ринок землі = курс гривні відштовхнувся від панічної планки в 30. От тільки курс потрібно було укріплювати на багато плавніше і напевно поки що настала рівновага. Тому зараз курс напевно буде залежати від позитивних-негативних факторів і консенсус прогноз сподіваюсь на цей раз буде реальним із можливим відхиленням по ситуації...хотілося б щоб гривня була найміцнішою)))
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
14 січня 2020, 11:04
#
Первый раз скажу респект аналитикам Альпари, возможно это тот первый случай, когда они угадали.

Я более склонен к прогнозу ОТП банку.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 січня 2020, 12:14
#
То вже правильно сказали, УГАДАЛИ. Аналітик до гадання не має нічого спільного. Аналітик прогнозує на фактах, а гадалка гадає на кавовій гущі.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
15 січня 2020, 1:42
#
Ніхто не знає, що тримає майбутнє для нас. Завдання аналітика подивитися на сьогодення та прорахувати курс на майбутнє. А не створити точно передбачення.

P.S. А «сьогодення» змінюється щомиті!
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
14 січня 2020, 11:53
#
Вы посмотрите!, сколько гадалок на рынке! Мама дорогая! Вы посмотрите: и оптимисты, и пессимисты, и базовый....
        Нет только прогноза от того, от кого действительно планирует развитие событий: от НБУ  и примьер Министра...
        Вывод: 1.интригу тайной поддерживает НБУ шобы усех поиметь и при чём первыми среди усех стоит працьовытый украинец!
                       2.а шо поробышь - развитой капитализм!
+
+15
DCLXVI
DCLXVI
14 січня 2020, 14:09
#
И вот так всегда на публику скромно 22-25 а в колуарах совсем другая цифра 17.
+
0
bublik
bublik
14 січня 2020, 18:48
#
Научились бы поначалу погоду хотя бы дня на 3 вперед прогнозировать, клоуны!
+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
14 січня 2020, 19:33
#
Чтобы курс был стабильный, к нему сначала надо прийти. Гривна недооценена - вот и результат.
1$ = 20 грн, начиная с 2022 и хоть до конца времен - это норм)
+
0
0675613
0675613
14 січня 2020, 22:01
#
Какие можно делать доморощенные прогнозы роста сырьевой  экспортноориентированной экономики. Чистая угадайка, очко-сека-бура, никакого покерного интеллекта не треба. В том году и Срашке тоже подвезло с конъюнктурой, дали рост за счет оч хор цен и продажи облигаций тупым алчным западным пенсионным фондам. Ветерок переменится, тьфу-тьфу, и упадет валютная выручка в 2-3 раза. Первоклассные Морганы не спешат с mortgage, правду чуют
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися