Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 січня 2020, 7:00

Долар на міжбанку по 24: що далі

Новорічні свята з перенесенням вихідних в Україні внесли великі корективи у поведінку валютного ринку першої половини січня 2020 року.

Після різкого злету котирувань наприкінці грудня минулого року — долар на валютному ринку з періодичними відхиленнями, але все ж вперто тримається біля позначки 24 грн/$. І це, схоже, влаштовує більшість місцевих великих експортерів, нерезидентів і сам Нацбанк.

Читайте також: Гривня у 2019 році зміцнилася щодо всіх світових валют — НБУ

За останній короткий тиждень на міжбанку долар зріс з 23,84/23,88 гривень ранок середи 8 січня до 23,95/24,00 до вечора робочої суботи 11 січня. А курс продажу в обмінниках банків і финкоманий то стрімко йшов вгору до 24,15-24,55 грн/$, то так само оперативно знижувався майже до відміток 24,00-24,10 грн/$. В цілому і міжбанк, і готівковий ринок перебували в нервозному стані. Нацбанку довелося не тільки виступати у звичайній для нього зараз ролі покупця надлишків долара на міжбанку, але часом навіть продавати валюту, щоб згладити перекоси попиту і пропозиції на торгах.

Дисбаланс на валютному ринку виникав не тільки через календарні переноси вихідних і робочих днів, а також через відсутність цього тижня аукціону з розміщення ОВДП. Відсутність на міжбанку вже звичного припливу валюти від нерезидентів порядком зіпсувала життя цього тижня як рядовим клієнтам, так і дилерам банків.

Що вплине на курс цього тижня

Це буде перший повноцінний тиждень на валютному ринку у 2020 році. І в період з 13 до 17 січня поведінка учасників ринку і курс буде залежати від наступних факторів:

1) Період податкових платежів у клієнтів і ведення поточної господарської діяльності компаній. Повноцінний робочий ритм бізнесу поступово збільшить обсяги операцій на міжбанку. Експортери вже практично витратили гривню від відшкодувань ПДВ минулого грудня і будуть змушені активніше продавати валюту на торгах для того, щоб фінансувати свої витрати в гривні. А зростання цін на нафту останніх днів призводить до зростання попиту на валюту у імпортерів енергоносіїв. Це збільшить статистику торгів. На користь гривні зіграє необхідність сплати клієнтами бюджетних платежів до кінця цього тижня;

2) Аукціон з розміщення ОВДП 14 січня. Це перший аукціон Міністерства фінансів у цьому році. Будуть пропонуватися облігації за номіналом на 5,5 млрд гривень, у тому числі – найбільш привабливі для іноземців довгострокові папери на 721 день (на 1,5 млрд гривень) і на 1407 днів (на 3 млрд гривень). Приплив валюти від нерезидентів для купівлі гривневих паперів буде гарною підтримкою для нацвалюти цими днями. У той же час — чітка залежність поведінки міжбанку і курсу від проведення або непроведення таких аукціонів є небезпечною тенденцією для всього валютного ринку цього року;

Читайте також: Чому іноземці продовжать розкуповувати ОВДП, а банки почнуть кредитувати

3) Поведінка спекулянтів і готівковий ринок. Найближчим часом спекулянти будуть намагатися розгойдати котирування, підлаштовуючись під дії великих місцевих гравців і намагаючись окремо зіграти «на зниження» в моменти виходу на торги нерезидентів.

Також протягом усього тижня варто очікувати активної роботи спекулянтів у форматі «у дві сторони». Залишаються привабливими для них і спроби зіграти на різниці курсів міжбанку і обмінників.

Готівковий ринок продовжить самостійну гру на валютному ринку, орієнтуючись в основному на попит і пропозицію на валюту з боку населення в своєму регіоні, а не на поведінку міжбанку. При цьому, для мінімізації своїх ризиків обмінники будуть виставляти широкий спред при купівлі/продажу валюти. Саме така «самостійність» обмінок і дозволить спекулянтам активно заробляти на різниці в курсах;

4) Поведінка Нацбанку і ліквідність у банківській системі.

Поведінка НБУ. Дії і котирування Нацбанку при проведенні інтервенцій цими днями залишаться найважливішим фактором для курсоутворення. НБУ продовжить спроби щодня поповнювати свої резерви як мінімум на $ 30-50 млн за рахунок викупу долара на міжбанку. Курси, за якими регулятор буде проводити свої інтервенції на торгах і будуть головним орієнтиром для всіх учасників ринку.

Ліквідність у банківській системі. Гривнева ліквідність у банках зараз знаходиться на високому рівні. Залишки на коррахунках банків на ранок робочої суботи 11 січня знаходилися в межах 63,5 млрд гривень, чого було достатньо для виконання нормативів НБУ з ліквідності та резервування. Але цей обсяг гривні не зможе сильно тиснути на валютний ринок, так як частину вільних ресурсів клієнти витратять найближчим часом на свої податкові розрахунки з державою, а частина гривні піде у банків і їх клієнтів на оплату облігацій, які вони куплять на аукціоні з розміщення ОВДП 14 січня.

За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків в період з 13 до 17 січня будуть знаходитися в межах 43-65 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на період з 13 до 17 січня

У порівнянні з минулим тижнем тактика обмінників не зміниться — при виставленні курсів вони будуть орієнтуватися на обсяг попиту і пропозиції за валютою, конкуренцію в своєму регіоні і поведінку міжбанку. Також вони збережуть великий спред за доларом: у фінкомпаній в межах 15-30 копійок, а в банках — від 20-50 копійок.

Після зниження напруженості в конфлікті між США та Іраном і відносної стабілізації цін на нафту — знизилися ризики можливих великих стрибків курсу євро і рубля на міжнародних ринках. Тому власники українських обмінників просто закладати за цими валютами діючі на цей момент крос-курси пар євро/долар і долар/рубль і перераховувати свої цінники, виходячи із співвідношення пар євро/долар, долар/рубль і долар /гривня. Загроза частих змін котирувань обмінників за євро і рубльом протягом дня — минула.

«Мінфін» прогнозує досить широкий коридор за доларом на 13-17 січня: в обмінниках фінкомпаній в межах 23,50-24,30 гривень, а в банках 23,40 — 24,40 гривень.

На міжбанку. Цей тиждень знову буде дуже складним. Але перспективи у гривні стали набагато райдужнішими. Ось основні причини та їх наслідки для нацвалюти цими днями:

1) Поява припливу валюти від нерезидентів під купівлі ОВДП. Аукціон 14 січня з досить великим обсягом розміщення на 5,5 млрд гривень, з яких на 4,5 млрд – «топові» для іноземців «довгі» облігації. Це спрацює на зміцнення гривні на міжбанку;

Читайте також: Більше $4,5 мільярдів. Нерезиденти збільшили вкладення в ОВДП в 18,5 разів за 2019 рік

2) Дні бюджетних платежів у клієнтів і збільшення пропозиції валюти з боку експортерів. Дефіцит гривні як у потенційних продавців, так і покупців — спрацює на підтримку гривні на міжбанку;

3) Відносна самостійність готівкового ринку і дії спекулянтів — активізація готівкового валютного ринку з метою спекулятивних заробітків на розгойдуванні курсу продовжиться, а велика різниця готівкового та безготівкового курсів буде працювати проти гривні як на міжбанку, так і на готівковому ринку;

4) Дії НБУ. Регулятор намагатиметься активно поповнювати резерви, викуповуючи надлишок пропозиції на міжбанку. Особливо, в дні проведення аукціону Мінфіну за ОВДП. Це утримає курс долара від просідання навіть у дні його надлишку на міжбанку і знову зробить НБУ «диктатором» курсу на торгах. Застосовувати регулятор буде в основному менш публічні форми роботи через Matching, а не аукціони.

За нашими розрахунками – без особливого тиску на гривню Нацбанк зможе викупити на міжбанку за цей тиждень до $190-250 млн.

Купівля регулятором великих сум призведе до «консервації» котирувань міжбанку вище рівня в 24 грн/$.

За прогнозом «Мінфіну» в період з 13 до 17 січня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 23,65-24,25 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — поступове зростання обсягів операцій до $210-270 млн при укладенні до 430-620 угод, за рахунок активізації клієнтів після свят, аукціону ОВДП і наближення періоду бюджетних платежів у бізнесу;

У четвер — п'ятницю — до $180-220 млн при укладенні до 450-650 угод за рахунок настання періоду розрахунків клієнтів з державою за податками.

Коментарі - 12

+
+11
gastgeber
gastgeber
13 січня 2020, 7:15
#
Аукцион по размещению ОВГЗ 14 СЕНТЯБРЯ! обещает быть супер-мощным. Исправте   пожалуйста.
+
0
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
13 січня 2020, 8:52
#
А разве в прошедшую пятницу не под аукцион выкупался бакс? Объемы выкупа были сопоставимые.
+
+95
KraftV
KraftV
13 січня 2020, 8:55
#
Дальше - пойдём опять на 23 и ниже...
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
13 січня 2020, 10:51
#
Ниже едва ли сейчас,может весной. Хотя уже ничему не удивлюсь)
+
+6
Anchem
Anchem
13 січня 2020, 9:13
#
То, что Минфин со старта года проводит аукцион на 200+ миллионов долларов, говорит о том, что с доходной частью бюджета ситуация не особо улучшилась. Если Минфин продолжит такими темпами проводить размещение, то либо курс снова будет задавлен валютой нерезидентов и правительство к концу года наступит на те же грабли, либо придется включать печатный станок под выкуп избытка валюты и удержания курса на отметке в 24-27.
Затариваюсь попкорном…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 січня 2020, 9:57
#
Поправьте аукцион 14 сентября на 14 января. Остатки на 13.01 - 67,5 млрд.грн.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
13 січня 2020, 10:01
#
Я особо не «эксперт» в таких вопросах, но знаю что бюджетный год заканчивается с подачи последней декларации и уплаты последних налогов, а для 2019 года  это 09 -20 февраля 2020 года, и до этого периода будут включены все механизмы наполнения бюджета - от игры с курсом до открытого «грабежа» фискальными органами. И курс уе в этой истории занимает основное место.
+
+53
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
13 січня 2020, 10:26
#
После 28 января наверное полетим на 22
+
0
AlecBear
AlecBear
13 січня 2020, 10:34
#
Https://charts.finance.ua/ua/currency/interbank/-/1/usd Дуже цікавий курс продажу долара на міжбанку зараз на графіку finance.ua -24,92 грн
+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
13 січня 2020, 11:11
#
Ошибка, к тому же тут курс еще и опаздывает
на tradingview быстрее всего обновляется
+
+8
zerotoler
zerotoler
13 січня 2020, 11:35
#
Надо больше ОВГЗ. Даешь рекорд
+
+5
jeka0047
jeka0047
14 січня 2020, 8:13
#
Ахахкхк без своих ОВГЗ вы бы нюхали задний проход! Делайте $ по 28 хотя бы , а то на***й те 22
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися