Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 січня 2020, 13:50

Страхові компанії у перспективі можуть стати учасниками ФГВФО — Рекрут

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут під час презентації Стратегії розвитку фінсектору розповіла, чи розглядав Фонд можливість для страхових компаній стати учасниками Фонду, аби захистити їх від банкрутства.

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут під час презентації Стратегії розвитку фінсектору розповіла, чи розглядав Фонд можливість для страхових компаній стати учасниками Фонду, аби захистити їх від банкрутства.
Фото: unian.ua

Що для цього потрібно

«Це світова практика… щодо гарантування фінансових компаній та їх можливої неплатоспроможності», — зазначила Рекрут.

Але, за її словами для цього спочатку потрібно зробити багато «домашньої роботи».

«Сьогодні включити всі фінансові компанії до системи гарантування — те саме, що  підвищити суму гарантування одразу до 100 тисяч євро. Спочатку треба розібратися і виписати відповідну нормативно-правову базу під це все», — каже Рекрут.

Читайте також: Закон про «спліт». Що Нацбанк обіцяє страховим компаніям і кредит-кафе

«Але, звичайно, якщо ми тримаємо рух до євродиректив і європейських стандартів, то це нормальна практика», — підсумувала директор-розпорядник Фонду.

Депозити з підвищеною прибутковістю завдяки бонусам від «Мінфіну»

Плани щодо підвищення суми гарантування

Також вона пояснила, чому в Україні поки неможливо підвищити суму гарантування вкладів до 100 тисяч євро, як у Європі.

«У них раннє реагування, євродирективи, фінансова спроможність Фонду, проактивний ризико-орієнтований нагляд працює настільки чітко та успішно, що за останні 25 років не дуже багато випадків, коли ці 100 тисяч євро взагалі виплачували», — пояснила Рекрут.

Читайте також: Фонд гарантування достроково виплатить 2 мільярди Мінфіну

«Для Фонду ця цифра є орієнтиром. Але, якщо говорити про найближче реалістичне майбутнє, то будь-яке підвищення суми гарантування можливе тільки у випадку фінансово спроможного та фінансово міцного Фонду. І це, звичайно, Фонд гарантування без боргів у 117 мільярдів гривень», — зазначила Рекрут.

Максимальна сума підвищення за нинішніх економічних умов можлива на рівні 600-800 тисяч гривень.

Читайте також: Андрій Оленчик: Гарантовану суму за депозитами треба підвищити до 600 тисяч гривень

Раніше повідомлялося

  • Нагадаємо, що для здійснення гарантованих виплат Фонд був змушений у 2014-2017 роках запозичити 59,5 млрд грн у Міністерства фінансів під 9,99%-12,5% річних, а також 20,15 млрд грн у Національного банку під 12,5%-14% річних.
  • У 2019 році Фонду вдалося виплатити понад 11 млрд грн за позиками, які він був змушений залучити протягом 2014-2017 років у Національного банку і Міністерства фінансів під ринкові 9,9-14,0% річних.
  • Протягом року Фонд виплатив 1,5 млрд грн, у тому числі 8 млн грн за відсотками, Національному банку, повністю погасивши заборгованість.
  • Також повернув Мінфіну позачергово 9,62 млрд грн — 9,12 млрд грн основної частини заборгованості і 505,6 млн грн відсотків.

Читайте також: Наслідки банківської кризи майже ліквідовані. ФГВФО підбив підсумки року

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
16 січня 2020, 23:06
#
Ни в коем случае!
У ''лайфовых'' СК по закону должно быть 105% страховых резервов по обязательствам.
И еще перестрахование.
Зачем им гарантии какого-то ФГВФЛ?

оявится соблазн тихо выводить активы, а потом обанкротившуюся СК торжественно передавать ФГВФЛ, как в 2014-15 годах было с банками-''пылесосами''.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися