Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2020, 16:21

Що насправді відбувається з гривнею, покаже наступний тиждень

У період новорічних свят курс гривні то укріплювався до 23,25 грн, то падав до 24 гривень за долар. Причина — низька активність на міжбанку. Тепер, коли свята закінчилися, торги поновляться з новою силою і стане видно справжню ситуацію на валютному ринку.

Про те, чого варто очікувати найближчим часом від гривні і економіки в цілому, у колонці для НВ розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Жертви війни, що не почалася

Цієї п'ятниці індекс S&P500 відкриється на позначці в 3274 пункти, тому самому, черговому, історичному максимумі. Цього разу ринки святкують завершення третьої світової, що так і не почалася. Власне, трохи налякавши спекулянтів, ситуація вирішилася. Після того, як Трамп послав грім, блискавки і ракету на голову одного іранського генерала, який дуже добре вмів робити дуже погану роботу, світ застиг в очікуванні, що зроблять іранці, які обіцяли не помилувати нікого.

У підсумку завершенням істерик аятол, яким вже всім років під 100, що робить їх істерики небезпечними через непередбачуваність мисленого процесу, стали похорони, на яких передавили півсотні місцевого населення і постріл відплати. Але, тверезо оцінюючи свої можливості (і військові, і економічні, де Іран останнім часом впевнено йде шляхом Венесуели), вони намагалися вистрілити так, щоб не пошкодити і волосини на голові американських солдатів. Ще й давши останнім знати, коли будуть стріляти і куди, а потім дуже точно нікуди не потрапивши. Благо, бази в пустелях відкривають величезні можливості обстрілювати їх по периметру, жертвуючи хіба що тушканчиками. Ринки це дуже швидко зрозуміли і ще вночі, паралельно з першим твіттом Трампа, припинили боятися.

Все б було чудово в цій історії, якби не український літак, який опинився не в тому місці не в той час. Навіть стріляючи в молоко, і навіть дуже намагаючись не образити американців, іранські товариші дуже боялися. Прямо дуже сильно. А від того, прокричавши на весь світ, що зараз зітруть його в порошок, поховалися по бункерах і стали благати Аллаха, щоб американці зрозуміли їх наміри. Американці зрозуміли, але ось коефіцієнт переляку аятол був таким високим і передався вниз ієрархічною драбиною генералам та іншим офіцерам, що від страху вони прийняли літак МАУ, що злетів пізніше розкладу, за американську ракету. І тут же героїчно її збили. Після чого одразу почали палитися, заявляючи про технічну несправність літака чи не одразу ж після його падіння. І продовжують показувати чудеса розуму, заперечуючи очевидне, і розуміючи, що нехай американці не стріляли у відповідь, але в той конкретний момент бачили кожну піщинку в Персії. І, напевно, як і будь-які кровожерливі терористи, будь то люди або країни, будуть і далі твердити про те, що це не вони. Пригоди чергової мавпи з російською гранатою в черговий раз продемонстрували, що є країни, над якими можна літати тільки на F-16.

Інвестори все ще задоволені

Позитивний настрій інвесторів залишається і в українському сегменті єврооблігацій. Тут купують як українські євробонди, так і варранти, вартість яких наблизилася до заповітних 100% від номіналу. Дохідність найдовшого українського паперу, Україна-32, вже становить близько 6%. А з таким настроєм на ринках, нічого не заважає їм продовжити зростання. Тим більше, статистика з України виходить для інвесторів, краще не придумаєш, що змушує переглядати прогнози. І залишається тільки ризик МВФ. Наступного тижня повинні, нарешті, проголосувати багатостраждальну земельну реформу, а значить, залишиться тільки ризик Приватбанку, де тривають тактичні дебати сторін.

І настав той самий період «після свят». Протестувальники знову заступили на свою вахту, а суди отримали порцію нових позовів. Загадкові профспілки працівників Приватбанку вимагають звільнити голову правління банку, а колишнє правління Приватбанку подало позов, який оскаржує націоналізацію, повторюючи трюк Коломойського. Таке буває, коли люди, яких обґрунтовано підозрюють у фінансовій афері століття не сидять на лаві підсудних і оскаржують не свій довічний термін, а отримують можливість створювати нові фінансові піраміди і оскаржують націоналізацію банку, який самі ж і довели до ручки.

Цей серіал обіцяє бути довгим, тож навряд чи ми побачимо програму МВФ раніше березня, адже після земельної реформи парламент має проголосувати ще два «антиколомойских» закони, а таке серед українських депутатів зробити не так і просто.

Економіка в перспективі

Сама земельна реформа, звичайно, потрапляє на друге читання у вельми кастрованому вигляді, але все одно залишається позитивом, у порівнянні з вічним мораторієм. Можна порівняти ситуацію з прикладом, коли у вас є племінник, телепень, який у 10 років не вміє читати, та й до школи ніколи не ходив. Ви хотіли б, щоб він закінчив університет, і це навіть здавалося вам можливим, адже телепень потенційно дуже талановитий, але його батьки вважають, що дев'ять класів освіти йому вистачить. І нехай вже буде 9 класів школи, вирішуєте ви, ніж взагалі нічого.

Та сама статистика, яка радує, полягає як у продовженні падіння інфляції і прискореному зростанні резервів НБУ. У грудні в Україні спостерігалася дефляція, небачений для країни випадок, коли перед новим роком ціновий індекс знижувався. В результаті, інфляція за підсумками року склала трохи більше 4%, чого ніхто з аналітиків не очікував, а Нацбанк про таке на початку року ще й мріяти не міг. І тепер регулятор вже може думати про те, як би трохи прискорити зростання цін. І точно нас тепер чекає суттєве зниження ставки в січні і більш ніж реальним бачиться зниження вартості грошей від НБУ нижче 10% до кінця цього року.

Курсові коливання

Багато в чому така цінова динаміка пов'язана з різким зміцненням гривні. Чи жарт, але 2019 рік став першим в історії, коли середньорічний курс національної валюти зріс порівняно з роком раніше. Більше того, ніщо не говорить про те, що цей процес вже завершений, навіть враховуючи коливання курсу в новорічні свята — просто на ринку нікого не залишилося, ліквідність близька до нуля і від того курс валют і ходить в рознос. В основному лякаючи роздрібний ринок, де дуже люблять стригти лякливих українців. І по-справжньому судити про ситуацію на валютному ринку можна буде вже з наступного тижня.

Надійні валютні депозити зі ставкою до 3,65% річних

Ще один рекорд минулого року — резерви НБУ. На сьогодні вони склали $25 млрд, максимальний рівень з 2012 року, збільшившись за рік на 22%. Торік Нацбанк викупив у резерви $7,9 млрд. Більше було тільки в 2005 році, коли провели єдиний в історії чесний конкурс приватизації, і раптово в казну привалили $4,8 млрд. Минулого року привалили іноземні інвестори в ОВДП, спровокувавши всіх інших повірити в гривню, що вбило сезонність і відправило в утиль прогнози всіх аналітиків.

Читайте також: Валютні форварди, або що робити бізнесу з плаваючим курсом

Наступного тижня Мінфін почне розміщення паперів. Найцікавіший семирічний випуск чекає нас не цього тижня, але і без нього обіцяє бути гаряче. Тим більше, всі розміщення будуть проводитися з обмеженнями, а значить, інвестори будуть штовхатися один з одним ліктями. Тим більше, приплив грошей у фонди, що інвестують в локальні валюти країн, що розвиваються, триває.

Коментарі - 26

+
0
Італій .
Італій .
10 січня 2020, 17:17
#
Текст как бы написан от первого и единственного лица. А автора нет.
+
+19
Тетяна Делл
Тетяна Делл
10 січня 2020, 17:53
#
Автор есть: О том, что стоит ждать в ближайшее время от гривны и экономики в целом… в колонке для НВ рассказал специалист отдела продаж долговых ценных бумаг Dragon Capital Сергей Фурса.
+
0
Італій .
Італій .
10 січня 2020, 17:54
#
Спасибо, теперь заметил. Думал что его имя будет перед или после текста.
+
+63
ture
ture
10 січня 2020, 19:05
#
Автору респект. Стиль изложения: «занимательная политика» и «занимательная экономика». Мне нравицца :-)
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 20:27
#
Как же Вы утомили со своими, так скажем, мантрами-прогнозами…
Что бы не прогнозировали, да хоть голову об пол себе разбейте!
Самый реальный прогноз — за ближайший месяц-полтора гривна просядет до 35 за один американский доллар.
И это еще слабо сказано.
Самое вероятное — просадка до 40-45.
Обратный отсчет уже пошел…
+
+94
MakDi
MakDi
10 січня 2020, 20:33
#
Пук в повітря)))
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 22:05
#
Посмотрим…
Насчет этого Вы скоро поймете, кто будет это делать…
+
+57
mary27
mary27
10 січня 2020, 21:54
#
А если не просядет, вы выплатите по 10 000 грн каждому, отписавшемуся под вашим прогнозом?)
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 22:05
#
А Вы подписались, чтобы задавать такие вопросы?
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 22:13
#
Великий экономист?
Скоро посмотрим…
+
+15
mary27
mary27
11 січня 2020, 13:30
#
Если бы вы были внимательны, то заметили, что прогнозы на валютные курсы принципиально не делаю)
+
+12
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 22:11
#
Между прочим, это мое личное мнение и я его высказал. Если не нравится, нечего на него отвечать. Пишите свои обособленные комменты, что в Украине все супер!..
+
+57
radnet
radnet
10 січня 2020, 22:49
#
Такие прогнозы слышим с 15 года до 18, но похоже власть поменялась, и перестала сильно стричь и так обедневшее население. Так что поддерживаю автора и думаю все будет в рамках приличия. А вы, если аналитик - пишите в вашем прогнозе реальные основания вашим словам. А по*деть идите к бабкам у подъезда
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 23:05
#
Ага, еще один патриот проснулся...
А что у тебя есть кроме твоего патриотизма? Только голый п...жь, как ты сам говоришь, с бабками у подьезда.
С чего все началось в 15-м? С отношения гривна-доллар 1 к 40.
Да, потом, очень напряглись и курс несколько выровняли. Уж и не знаю, как это удерживали все эти годы... Явно искусственно. Очень и очень искусственно.
А хватит силенок продолжать? И как долго?
В нашем мире нет места искусственности, все стремится к естественному. К тому, что уже было.
И к этому все вернется!
+
+72
Holman
Holman
11 січня 2020, 8:18
#
Иксперт :)
+
0
radnet
radnet
16 січня 2020, 18:27
#
Согласен
+
0
radnet
radnet
16 січня 2020, 18:27
#
Не нужно приписывать патриотизм к логике и цифрам. с ходу начинаете качать, вместо конкретики. доллар 1 к 40 не был, при этом Петя постоянно говорил, что норм курс 13, потом 16, потом мы обязательно вернем - это факт. В чем наряглись и выровняли курс? когда удержавали на 21 или на 30 остановились? Считаю, что сейчас НБУ как раз занялся его задачей - работа с инфляцией (почитайте закон о НБУ) Поэтому вижу сейчас как раз естественные процессы. а вы пишите факты, аесли поп*ть - идите к бабкам.
+
0
radnet
radnet
16 січня 2020, 18:29
#
Где факты? Курс 40 - никогда не был. начинаете качать патриотизмом, поп*ть идите к бабкам.
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 23:12
#
Упс, ошибочка вышла. С отношения гривна-доллар 40 к 1.
Но сути это не меняет.
+
+83
ture
ture
10 січня 2020, 23:12
#
Svirid777 - бедное, обозлённое существо :-)))
+
0
Svirid777
Svirid777
10 січня 2020, 23:17
#
М-да...
Через обозначенный мной период я посмотрю, в какое бедное существо превратишься ты.
И я верну тебе твой же смайлик в виде прикола.
Только ты такому приколу уже как-то не обрадуешься.
+
+71
ture
ture
10 січня 2020, 23:54
#
Посмотри на себя - некомпетентные, ни чем не обоснованные высказывания. Пустой выброс эмоций и больше НИЧЕГО! Такой человек может вызывать только жалость ....
+
+15
Holman
Holman
11 січня 2020, 8:19
#
Я бы сказал что это вброс а не выброс.
+
+27
mary27
mary27
11 січня 2020, 13:33
#
Ваше ''обозленное'' прочитала как ''облезлое'')
+
+23
Все буде Україна
Все буде Україна
11 січня 2020, 21:01
#
НацБанк провокатор зла), на минфине уже не форум а грызня из за этих колебаний.Товарищи давайте будем спокойней, от нас тут мало что зависит!!!
+
0
mary27
mary27
12 січня 2020, 0:06
#
Да тут постоянно бугурт в каментах.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися