Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 січня 2020, 18:29

Семирічний максимум. Міжнародні резерви України зросли на 22%

За підсумками 2019 року міжнародні резерви України зросли на 22%. На 1 січня 2020 року вони сягнули $25,3 млрд (в еквіваленті). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За підсумками 2019 року міжнародні резерви України зросли на 22%.
Фото: interfax.com.ua

Статистика Нацбанку

Такий обсяг резервів не лише перевищив останній прогноз НБУ - $23 млрд в еквіваленті (згідно з Інфляційним звітом за жовтень 2019), а й сягнув семирічного максимуму. Зазначається, що востаннє ще більший обсяг міжнародних резервів було зафіксовано у грудні 2012 року.

Причини рекордного збільшення резервів

Як зазначають у Нацбанку, збільшити міжнародні резерви загалом на $4,5 млрд за рік вдалося завдяки збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку, яка зумовлювалася подальшим прискоренням економічного зростання і стійким припливом іноземного капіталу в країну.

Нарощування міжнародних резервів відбулося в рік проведення подвійних виборів та здійснення пікових виплат за зовнішнім державним боргом, що є додатковим свідченням зміцнення макрофінансової стабільності в країні.

Читайте також: Більше $4,5 мільярдів. Нерезиденти збільшили вкладення в ОВДП в 18,5 разів за 2019 рік

Упродовж року пропозиція валюти на міжбанківському ринку значно переважала попит. Високий рівень пропозиції забезпечували українські компанії-експортери, передусім, аграрії. Навіть попри певне погіршення умов торгівлі на світових ринках, вони нарощували обсяги продажів.

Посприяли й іноземні інвестори, які продали $4,3 млрд для купівлі гривневих державних облігацій (ОВДП).

Надійні інвестиції в ОВДП. До 14% річних + бонус від «Мінфіну»

Крім того, зовнішнє фінансування активно залучали державні та приватні компанії. Водночас попит імпортерів на валюту був помірним, зокрема завдяки зниженню світових цін на енергоносії. Також меншими були обсяги репатріації дивідендів бізнесу за кордон.

Скільки валюти Нацбанк викупив з ринку

Як зазначають в НБУ, регулятор діяв відповідно до Стратегії валютних інтервенцій і викуповував сформований надлишок валюти для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи ринковому тренду на зміцнення національної валюти.

Нагадаємо, за підсумками року чиста купівля валюти Національним банком сягнула 7,9 млрд дол. США, що є найвищим показником за останні 14 років.

Читайте також: Абсолютний рекорд: В останній тиждень року НБУ викупив з ринку $1,5 мільярда

У помісячному вимірі міжнародні резерви найбільше зросли у грудні на тлі незначних виплат за зовнішнім боргом і збільшення пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку – на 15,4% або $3 370,5 млн.

Як зазначають в НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів покриває 3,9 місяця майбутнього прогнозованого імпорту. Його достатньо для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Раніше повідомлялося

  • У 2019 році українці продали на $179 млн більше, ніж купили.

Коментарі - 102

+
+48
tarick
tarick
8 січня 2020, 18:36
#
...и у «пэрэсичных» заначки потрусили по 23 за доллар. теперь можно возвращать курс на место.
+
+82
Andrey M
Andrey M
9 січня 2020, 10:28
#
А вас під дулом пістолета змусили йти здавати по 23?
Я навпаки купував валюту по цьому курсу.
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 12:18
#
Я валюту зарабатываю, поэтому сдавать приходится всегда, независимо от курса. А вот людей, которые откладывали валюту на летний отпуск, а потом на новогодние подарки — реально киданули на 10-20%.
+
+15
Andrey M
Andrey M
9 січня 2020, 12:26
#
А тих хто влітку та восени відкладав купуючи по 23 та 24 щоб купити в 2020 чи 21 щось чи відпочити?

Зрозуміло чому Ви соплі пускаєте та ниєте - бо ваш дохід в валюті і вам хотілося б щоб була чергова девальвація і курс виріс до 50 чи до 100. Але більшість українців мають дохід у грн, і для них ревальвація - це значно краще ніж девальвація.
Тому, мені ваше ниття що когось там з пересічних «кинули» - визиває сміх.
+
0
0xFF
0xFF
9 січня 2020, 15:49
#
Для більшості українців ревальвація пройшла повз, так як ціни не впали. Більше того, для експортерів та для промислового виробництва це теж недобре. Тому Ваш сміх - це сміх крізь сльози
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 17:19
#
Это вы думаете только о себе. а мне бы хотелось стабильный курс на экономически обоснованном уровне (при котором внешнеторговый баланс будет примерно равен 0).
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 17:24
#
Курс зависит не от внешнеторгового, а платежного баланса.

Иностранные инвестиции же идут. Инвесторы вкладывают сюда деньги, несколько миллиардов в год, но здесь им нужны не деньги, а импортные (и немного местные) товары и услуги, предлагаете им сидеть и ждать пока Украина экспортирует? Кроме того, люди работают на заграничные компании по прямым контрактам и работают за рубежом присылая деньги сюда родным. Торговый баланс в таком случае никак не может быть нулевым.
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 18:00
#
Инвестиции, даже большие — не должны влиять на курс гривны, т.к. это разовые вливания, а не регулярные. Увеличивать регулярные расходы (усилением гривны) под разовые доходы — это путь к последующему кризису образца 2008-го года.
Вот когда в результате этих инвестиций вырастет экспорт — тогда можно будет делать гривну дороже.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 18:12
#
Ну так импорт превышающий экспорт - это тоже разовые вливания. Просто они происходят каждый раз.

Я пытался объяснить почему для курса важен платежный баланс, а не торговый. Инвестор покупает за свои деньги нужные ему товары, это импорт, экспорта под него нет, деньги инвестор привез с собой. Долларов в банковской системе меньше не стало, значит они не должны стать дороже, но импорт превышает экспорт. Потому курс должен балансировать не торговый баланс, а весь платежный баланс. Если платежный баланс (в котором учтены инвестиции) нулевой, тогда курс не должен меняться.
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 18:38
#
Ок, пусть инвестиции - учитываются, но в платежном-то учитываются и взятые кредиты. а под них гривну усиливать - это вообще капец.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 18:52
#
Вы же понимаете что нет никакого решения усиливать или ослаблять гривну? Каждый за сколько хочет, за столько и покупает/продает доллары. Но когда долларов больше, то само собой выходит что цена падает. НБУ сделал все что нужно - выкупил излишек. Если бы гривна при этом не ослабла, то НБУ бы заплатил больше гривен, которых у него мало. Укрепление гривны значит что иностранной валюты много, а ослабление значит что мало. Рынку эта информация важна. Когда долларов будет не хватать, курс ослабнет. А сейчас их хватает. Зачем обманывать рынок показывая несуществующий курс?
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 21:33
#
У НБУ мало гривен? Я, надеюсь, вы пошутили?
ЦБ Китая или ЦБ Швейцарии — ослабляют юань или франк чтобы не навредить экономике, а украинская экономика — слишком сильная? Мы можем себе позволить заменить приток валюты от экспорта притоком спекулятивного капитала в сверхдоходные облигации? (сверхдоходные для них, сверхдорогие для нас)
+
+27
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 21:59
#
У НБУ мало гривен. Что здесь такого? Он не может просто так печатать деньги. Он их получает как проценты по кредитам рефинансирования банков и от минфина как проценты по ОВГЗ. Эмиссия запрещена договором с МВФ. Теоретически НБУ мог бы и нарушить запрет, так как программы с МВФ нет, но не делает так, потому что не нужно.

Юань недооценен в 2 раза, гривна в 2.5 раз. Гривна очень сильно недооценена. Фактически покупая доллар за 24 платится около 10 грн за его покупательную способность и еще 14 просто из недоверия к гривне.

Мы не заменяем приток валюты от экспорта. Экспорт растет. Вы вообще различаете карманы? В стране миллионы субъектов экономики и миллионы интересов. Экспортеры зарабатывают себе. Кабмин выполняет госпрограммы. От того что кабмин больше занимает, экспортеры не экспортируют меньше (тем более, он не больше занимает, а как обычно).
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 22:05
#
Правильно подметили.Стоим на пороге грандиозного шухера,но з18/за долар
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 23:19
#
Гривна недооценена в 2,5 раза? вы, простите, про «рейтинг бигмака» что-ли? я настраивался на серьезный разговор, а не на чушь.

НБУ — эмитент гривны. У него ее анлим. Ес-но, не под проедание (кредитование правительства), что привело бы к инфляции, а под пополнение ЗВР можно напечатать сколько угодно гривны, если за нее готовы платить твердой валютой. Это не вызовет инфляции вообще. «Напечатать» тут условно, это вполне может быть безналичная гривна, а не банкноты.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 23:45
#
Я о ВВП по ПКС. Он отличается от ВВП по номиналу в 3 раза (данные ВВП за 2018 год, сейчас меньше, но данных еще нет, 2.5 — примерно). Кредитование правительства — это не проедание, а фискальное стимулирование, это не хуже чем покупка долларов, но и то и другое приводит к инфляции, которая вредит. Прежде всего, инфляция — это снижение доверия к НБУ, это недопустимо.
+
0
Andrey M
Andrey M
10 січня 2020, 9:45
#
tarick «Ок, пусть инвестиции - учитываются, но в платежном-то учитываются и взятые кредиты. а под них гривну усиливать - это вообще капец.» - в чому ви бачите не ринокве посилення гривні? Навпаки за рахунок значних викупів валюти з боку НБУ гривня не ревальвувала більше ніж є на сьогодні. 
Попит та пропозиція формує курс. Якщо є бажаючі продавати по 24 і ті хто готовий купувати по такому курсу - то це і є ринковий курс.

Вам можу продати по 28, це ж на вашу точку зору об"єктивний курс:)
+
0
Andrey M
Andrey M
10 січня 2020, 9:47
#
tarick «ЦБ Китая или ЦБ Швейцарии — ослабляют юань или франк чтобы не навредить экономике» - і коли вони девальвували нац валюту в 3.5 раза за короткий період? Вам не приходило в голову що зараз відбувається корреляція попередньої девальвації?
Девальвація в рік на 3% то дійсно користь для економіки та експортерів, але точно що не на 350% як було у нас!
+
0
Andrey M
Andrey M
10 січня 2020, 9:50
#
tarick «под пополнение ЗВР можно напечатать сколько угодно гривны, если за нее готовы платить твердой валютой. Это не вызовет инфляции вообще.» - після цього залишається «обнять и плакать». Ви вивели якусь нову економічну теорію, подавайте на Нобелівську премію по економіці:)
+
0
tarick
tarick
10 січня 2020, 17:51
#
Мне покупать не нужно, я валюту зарабатываю. Но готов вам продать по 27.80, а вы перепродадите по 28 и заработаете.
+
0
tarick
tarick
10 січня 2020, 17:56
#
Такая «коррекция» возможна в очень короткий период после девальвации. А по прошествии 5 лет экономика давно уже адаптировалась к новому курсу, который с 2015-го года был в пределах 26-27 с редкими выходами из этого коридора во время летних и зимних пиков.
вы же, наверное не хотите аналогичной «коррекции» своей гривневой зарплаты в сторону снижения?
+
0
tarick
tarick
10 січня 2020, 17:58
#
Вы наверное не смогли в логику. даю вам шанс - расскажите, откуда возьмется инфляция если гривна эмитирована чисто под выкуп излишка валюты в ЗВР.
+
0
tarick
tarick
10 січня 2020, 18:02
#
Доверия к НБУ нет с 2015-го года - как только он перестал выполнять свои конституционные обязанности и вместо обеспечения стабильной гривны для функционирования экономики начал обеспечивать валютных барыг прибылями.
+
+15
vlad9486
vlad9486
10 січня 2020, 19:14
#
> расскажите, откуда возьмется инфляция
Может вопрос и не ко мне. Но инфляция возьмется из возросшей денежной базы, очевидно же. Траты НБУ, это даже не денежная масса, это денежная база - самое то для разгона инфляции.
+
0
Andrey M
Andrey M
11 січня 2020, 10:49
#
Vlad9486, не витрачайте свій час, після останнього «перла» я зробив висновок що там все безнадійно і ніякий лікбез не допоможе:)
+
0
Andrey M
Andrey M
11 січня 2020, 10:52
#
tarick
10 января 2020, 18:02
#
Доверия к НБУ нет с 2015-го года - как только он перестал выполнять свои конституционные обязанности и вместо обеспечения стабильной гривны для функционирования экономики начал обеспечивать валютных барыг прибылями.


По вашій логіці при Януковичу НБУ чи не найякісніше працював, забезпечуючи курс «всегдаповосем» спалюючи всі резерви? 
Вам в Квартал 95 виступати з такими «перлами»:)
+
0
tarick
tarick
11 січня 2020, 16:02
#
При януковиче нбу поддерживал за счет траты резервов курс на экономически не обоснованном уровне. Вот если бы он примерно в 2012-ом опустил гривну до 10, и продолжил поддерживать стабильные 10 — то работал был качественно.
+
0
tarick
tarick
11 січня 2020, 16:04
#
Andrey M, зря гордитесь свое глупостью.
+
+15
vlad9486
vlad9486
12 січня 2020, 12:24
#
Проблема в том, что чтобы понять что тот уровень был экономически необоснованным, пришлось пережить 2014-2015.

> Вот если бы он примерно в 2012-ом опустил гривну до 10
А вдруг в 2012 нужно было до 14? А в 2013 обоснованный уже 12? Мы не знаем. Знает только рынок.
+
+15
0xFF
0xFF
9 січня 2020, 12:49
#
Коли ціна на валюту зростала шаленими темпами, ті хто заробляв в валюті не бідкались :) Не завжди буває так, як ми хочемо
+
0
tarick
tarick
9 січня 2020, 17:21
#
Можете не верить, но и тогда не чувствовал ничего хорошего. потому что жить в нищей стране и не быть нищим - это, как минимум, опасно.
+
0
Andrey M
Andrey M
10 січня 2020, 9:52
#
Ким би ви були з вашим фахом на Заході? Звичайним найманим працівником в сфері ІТ з середнім рівнем ЗП по країні.
У нас же за рахунок попередньої девальвації, пільгового оподаткування (фіктивні ФОП, хоче де-факто звичайні наймані технічні виконавці) - «кормильцы», які платять менше прямих податків ніж найманий працівник з офіційним середнім рівнем ЗП по країні...
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 20:36
#
А,зачем идти сдавать.достаточно что она в Украине.
+
+62
QGS
QGS
8 січня 2020, 18:52
#
Накопили долгов, и ждём день х отдачи с процентами.
+
+57
bonv
bonv
9 січня 2020, 0:01
#
Зе-влада і сама не знає для чого накопичувати борги і віддавати з процентами..
+
+140
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
8 січня 2020, 19:17
#
Особливо порадувало: «благодаря благоприятной ситуации на валютном рынке, что было обусловлено ускорением экономического роста и устойчивым притоком иностранного капитала в страну». А я то думав, чого це у нас в бюджеті така діра, а це економічне зростання настільки «ускорялось»,  «с вєтєрком», що бюджет не встигав ловити гроші...

У минулі роки у нас було помірне зростання ВВП порядка 3%. У 2019, напевно, піймали кураж і маємо усі 15%?
+
+68
vlad9486
vlad9486
8 січня 2020, 19:22
#
А до чого тут бюджет? Бюджет це гроші держави, а економічний ріст і притік капіталу це не бюджет і не для бюджету. Це роблять всі інші суб'єкти економіки. Економіка і державні фінанси співпадають тільки в тоталітаризмах.
+
+50
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 січня 2020, 22:01
#
Та да... і облігації не в бюджет заходили, а так... прямо в резерви. Черговий фейк від адепта живи в борг. Подивимося як то все віддаватися буде, коли не притік, а відтік валюти піде.
+
+42
vlad9486
vlad9486
8 січня 2020, 22:51
#
Дефіцит бюджета був не більшим ніж завжди і ви це знаєте.
+
+15
korjakin1000
korjakin1000
9 січня 2020, 9:20
#
Уточните методику подсчета «дефицита бюджета», который «не больше чем обычно»?
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 10:10
#
Я знаю что они где-то залезли в карман 2020 года. Просто зеленый автократ не хотел делать секвестр в сентябре, потому что тогда они только пришли к власти и хотели красивую картинку для своего электората. Поправят в этом году.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
9 січня 2020, 10:52
#
Что именно поправят в этом году? Цифры в отчетах или фразы в интервью?
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 12:01
#
Цифры в бюджете же.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 13:25
#
Дефіцит став меншим, коли перестали платити за контрактами за вже виконану роботу. Але все таки, прийдеться платити, бо всі проекти стануть, хтось збанкрутує, а зтось пошле держзамовлення подалі, залишаться тільки Елітацентри.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
9 січня 2020, 13:53
#
В том-то и дело, что он не стал меньше. По планам бюджет должен был профинансировать 1126 млрд. грн. расходов в 2019 году. В этой цифре сидел дефицит (по доходам) 89 млрд. грн., которые должны были профинансировать из заимствований. По факту на начало декабря было профинансировано 933 млрд (это за 11 месяцев, если брать грубо, то в декабре еще + 85 млрд). Что по итогу года получится в районе 1020 млрд. Фактически с кредитами недофинансировали еще 100 млрд грн. Т.е. к «плановому» дефициту у размере 89 млрд, добавились еще 100 млрд. И как на фоне таких «цифр» можно говорить о том, что «дефицит не больше чем обычно»? А на 2020 год «напланировали» 1180 млрд. Из чего эти расходы будем финансировать?
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 14:36
#
> Фактически с кредитами недофинансировали еще 100 млрд грн.
Вот пока недофинансировали, до тех пор и нет дефицита.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
9 січня 2020, 15:21
#
Точно, ловким движением рук. )
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
9 січня 2020, 8:07
#
Ну хоть хтось. Але хіба вони слухають, не пролло з бюджетом, вертаємся до теми багато ОВГЗ)
+
+151
vlad9486
vlad9486
8 січня 2020, 19:29
#
Мало хто пам'ятає, але в 2015 у нас було сильне перевиконання і доходів і видатків бюджету. Тому що інфляція була більша ніж прогноз. А в 2019 недовиконання і видатків і доходів, знову ж, через те що інфляція менша ніж прогноз. Взагалі, 2019 по багатьом показникам схожий на «2015 навпаки».

В 2015 збиток банківської системи 50+ мільярдів гривень, величезні прибутки НБУ, падіння валового зовнішнього боргу, девальвація (найшвидша в світі), вища за прогноз інфляція, підвищення облікової ставки.
В 2019 прибуток банківської системи 50+ мільярдів гривень, збиток НБУ, збільшення валового зовнішнього боргу (помітного зібльшення давно не було), ревальвація (найшвидша в світі), нижча за прогноз інфляція, зменшення облікової ставки.
+
+23
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 січня 2020, 22:03
#
І про падіння виробництва скажіть... і про те, що всі в борг живуть і ви так сто раз робили.
+
+63
vlad9486
vlad9486
8 січня 2020, 23:13
#
Я, не говорив що всі живуть в борг. Я борги держав сто раз пояснював значно складніше.
+
+27
Volos86
Volos86
9 січня 2020, 9:35
#
Прям незнаю як я цей борг держави переживу... Вже 30 років переживаю і кожен раз мені кажуть, що все нам капець
+
+45
vlad9486
vlad9486
8 січня 2020, 23:17
#
Навіть в політиці 2019 - це 2014-2015 навпаки. Тоді перемогла революція Гідності, люди згадали про свою гідність, держава швидко реформувалася і демократизувалася. А зараз реванш реакціонерів і сповзання держави в авторитаризм. Результатів революції Гідності це не скасує, але підкорегує.
+
0
demarin
demarin
9 січня 2020, 12:35
#
Ви називаєте побиття і вбивства правоохоронців на майдані гідністю? Чи можливо побиття журналістів та обливання невідомо чим нашими патріотами це також гідність? Чи патріотам які кричать Слава Україні можна бити всіх кого хочеться. Це у вашому розумінні демократія і гідність?
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 13:12
#
Я називаю роззосередження влади демократією і гідністю. У нас з'явилися всякі ради, які спостерігають за іншими радами. А людей туди добирають на конкурсах, які проводять ті, хто пройшли інші конкурси. Це і є демократія. А не вибори раз в 5 років.

Зараз влада знову концентруєьться швидкими темпами. Парламент, НАБУ, ДБР, ЦВК, верховний суд, на все це громадськість раніше мала вплив, а зараз це підкоряється президенту. Не потрапляє в руки президента тільки те, що в руках іноземних політиків: Нафтогаз, НБУ і частково мінфін. Іноземні політики захищають свою владу, а населення України не захищає і радо віддає її всю в одні руки. Тому-то активна громадськість (всякі асоціації і громадські організації) так ненавидять президента. Бо він забирає в них владу спираючись на підтримку простих людей (які взагалі не знають що таке влада і ніколи не хотіли самі керувати своїм життям).
+
0
Andrey M
Andrey M
9 січня 2020, 14:33
#
«Ви називаєте побиття і вбивства правоохоронців на майдані гідністю? » - я називаю це революцією гідності, бо це не було просто побиття правоохоронців. Це було протистояння злочинцям що виконували злочинні накази тоталітарної влади що порушувала конституційні права народу України. Тобто, це був самозахист та захист своїх конституційних прав.
Чи ви вважаєте опір бандиту який у вас хоче забрати ваші цінності це злочин? Це реалізація права на захист.
І не потрібно путати коллаборантів та пропагандистів з країни-ворога з журналістами. Вони рядом біля журналістської діяльності і не стояли!
+
0
demarin
demarin
9 січня 2020, 14:49
#
Тобто ви вважаєте що якщо мені і ще 100 людям не подпбається президент я можу так просто підти під офіс президента і стріляти в його охорону і взагалі у працівників правоохоронних органів? Ви серйозно так вважаєте? На вашу думку, якщо журналіст у якого думка інша ніж ваша значить він колаборант і агресор? Тобто наявність журналістського посвідчення для вас не є підтвердженням, зараз кожен сам вправі вирішувати журналіст ти чи ні, і якщо ні то можна сміло його бити і обливати? Оце так гідність!!! Ой, ледве не забув, Слава Україні)
+
0
Andrey M
Andrey M
9 січня 2020, 15:03
#
Не подобається Президент і порушує мої права та запроваджує тоталітарний формат управління — це різні речі.
І ви путаєте порядок дій. Хто спочатку бив студентів та вбивав протестувальників?

Кум Путина Медведчук, Портнов чи баба-бомба Савченко теж мають такі посвідчення. Вони журналісти?
+
0
demarin
demarin
9 січня 2020, 15:13
#
Добре, давайте так, зараз президент порушує мої права та хоче сконцетрувати владу у своїх руках, я так вважаю. Я маю право зібратися з доброю сотнею хлопців, взяти зброю і їхати на Київ стріляти президента? Про порядок дій хто кого бив всі знають, а от хто перший в кого стріляв чомусь уже шість років мовчать, думаєте співпадіння?
Про посвідчення журналіста, це питання до того органу хто їх видає, але аж ніяк до людини яка його отримала. Якщо в нього є це посвідчення то він журналіст, подобається він вам чи ні. Мені теж не подпбаються працівники поліції, які мене штрафують на дорозі, чи означає це що для мене вони НЕ працівники поліції і я маю право їх бити і обливати? Ви пишите абсурдні речі! Якщо не подобається президент, в демократичній країні для цього є вибори, це єдиний законний шлях або імпічмент. Інші - незаконні!!! А про журналістів ви мене здивували. Я був про вас кращої думки (без образ).
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 15:30
#
Ви маєте право на мирний протест, щоб привернути увагу інших. Якщо таких мирних буде дуже багато, здорова влада буде йти на компроміси. Нездорова влада буде загострювати конфлікт. Протестувальники теж можуть почати загострювати конфлікт. Немає правильної правової відповіді на питання «хто більш винен».
+
+23
Cudzik
Cudzik
8 січня 2020, 23:06
#
І від заробітчан ,яких ви минулого року добряче потрусили ,валюти майже не отримаєте ...
+
+15
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
9 січня 2020, 8:08
#
Отримаємо!!!
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 18:25
#
Да,согласен,но намного меньше.валюта уже идёт обратно.для примера рынок недвижимости,а если конкретно вторичный рынок
+
0
05974950
05974950
9 січня 2020, 11:11
#
В 2019 году украинцы продали на $179 млн больше, чем купили.

З тих 11 млрд. $, що ввезли заробітчани в гривню перейшло всього 179 млн.
Ці доллари в гривню не переходять, а зберігаються. Ніхто нікого не трусив.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
9 січня 2020, 11:16
#
Л-логика. У вас в кармане было 1000 грн и у меня 0. Всего 1000. Я из вашего кармана переложил в свой 1000. По итогу как было всего 1000 так и осталось. Ни кто ни у кого ни чего не украл.
+
0
05974950
05974950
9 січня 2020, 18:42
#
І - інтелект. Це не про вас ))
+
0
korjakin1000
korjakin1000
10 січня 2020, 9:05
#
Переход на личности - самый сильный аргумент. )  )
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 18:31
#
При ті довірі ,яку мав Зеленський ,треба було піти по шляху Юж.Кореї.І повірте швейцарський франк був би в ж.оп.
+
0
05974950
05974950
9 січня 2020, 18:53
#
Якби ви розуміли, що таке - шлях П. Кореї, ви б дурні такої не писали.
+
+30
bonv
bonv
9 січня 2020, 0:02
#
Наповнюють резерви і ще більше залізають до боргової ями.
+
+71
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 0:32
#
Резерви належать НБУ, а борг у НБУ зменшився. Це у кабінету міністрів він збільшився, але не більше ніж завжди.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 9:33
#
А то не один хрін? Віддаватиме народ через бюджет всі борги, і мінфіну, і нацбанку, і нафтогазу, і держбанків через рефінанс... це все складові державної фінансової системи. Як мати та батько, ходять на роботу обоє, а калитка дома одна.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 9:58
#
Народ цим володіє, а не віддаватиме. Борг держави - це чисте багатство приватного сектору.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 13:29
#
Боргом держави володіє лише частина народу, а саме, громадянин Янукович з оточенням, громадянка Ю з своїми кролями, громадянин По зі свиньми, ну і звісно ж, громадянин Бєня, він частину взяв раніше, а тепер знову взяв віжки в свої руки... це максимум пару тисяч реальних набувачів благ за рахунок збільшення держ боргу, тому ваша теорія про перетікання державних проблем в добробут громадян якась недолуга, принаймні, в Україні то не так працює, як у вашій книжці Капітал К. Маркса.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 14:39
#
Хех, то не моя книжка. Ви переоцінюєте політичну корупцію і вплив олігархів. У нас коефіцієнт Джині дуже низький.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
+
+8
Maxsvo
Maxsvo
9 січня 2020, 5:47
#
А долги, тоже рекордно выросли, а с учётом выплат %
+
+30
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
9 січня 2020, 8:09
#
Ні
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 9:37
#
Так-так, не виросли... просто у нас вони в баксах і через ревал перерахували тіпа в гривні стало менше. Але за вчорашній день гривня втратила 15 коп на доларі, борг понад 80 лярдів баксів тому лише за вчора борг зріс в гривні на 12 лярдів гривень. Тому, Ярик, давай, розганяй тєму про реальне зменшення брогу. Чи тєлєвізор тобі інше каже?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 9:55
#
В дійсності, там трохи менше, тому що частина боргу вже в гривні, але втрати все одно в лярдах, так само як і раніше було мальоване тіпа зменшення боргу. Але, як завжди, є одне але. Курс повернеться, борги виплачуватимемо, а на сухому залишку не лише відсотки, а й недобір бюджету, який скомпенсували секвестром, а ще падіння виробництва, яке за місяць не відновиш.
+
+12
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 10:04
#
Рахувати треба окремо доларовий, окремо гривневий.

За 2019
+96 мільярдів гривень,
-2.5 мільярдів доларів.
І це я ще не маю даних за доларовими боргами у грудні. Там погасили ще якийсь мільярд. В результаті борг зріс ледве щоб перекрити знецінення цього самого боргу через інфляцію.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 13:31
#
То ж все таки зріс? Я вірно зрозумів? А як же попередній пост, що борг зменшився? Всі бюджети дефіцитні, то ж борг міг лиш зростати, просто останні пів року його перерахували під ревал. Зараз курс відновиться і все вилізе назад.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 14:41
#
Це який попередній пост? Я завжди писав що номінально борг росте, реально не росте і можливо трохи зменшується (важко підрахувати точно), а по відношенню до ВВП падає. Ще я писав що швидкість зростання боргу зменшується. Може ви з кимось мене плутаєте.
+
0
Volos86
Volos86
9 січня 2020, 9:37
#
Так борги в гривні, надрукуєм її стільки скільки потрібно, фарба в нас майже задаром.
а підніметься інфляція, задушимо її обліковою ставкою.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 10:07
#
Не надрукуємо. Інфляція душиться ставкою тільки тому що ставка не дає банкам кредитувати (друкувати гроші). Якщо НБУ буде друкувати гроші, то ефект буде той самий. За великим рахунком, інфляція це і є невиконання емітентом і банками своїх зобов'язань.
+
+13
ARHIVIRUS
ARHIVIRUS
9 січня 2020, 11:28
#
Если бы нерезеденты получив гривну с ней и ушли - это было бы здорово! набрали макулатуры и радуйтесь, но они ведь захотят поменять на доллары все что «заработали» и заберут с рынка все что есть
+
+40
Andrey M
Andrey M
9 січня 2020, 11:42
#
Ну тоді можна й курс буде підняти до 30 чи 35. І нехай отримані раніше + зароблені відсотки спробують конвертувати хоча б в суму, яку раніше заводили в валюті на міжбанк для купівлі гривневих ОВГЗ.:)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 13:35
#
Тільки так можна буде виплатити облігації.
+
0
Volos86
Volos86
9 січня 2020, 13:16
#
Нагадайте який там курс в бюджеті закладений?
Трохи додрукуємо гривні, щоб довести фактичні показники до закладених
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 18:38
#
Це,буде страшний день.Тільки хто буде говорити голосом Хакамади?
+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
9 січня 2020, 9:50
#
У нас НБУ живет своей жизнью, КабМин своей. Одни в шоколаде, другие в «опе». Третьи (народ) на распутьи, кому хорошо, кому плохо.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
9 січня 2020, 10:32
#
Летом 2008 года Стельмах фоткалася с журналистами на фоне золотых слитков ЗВР в хранилище.
+
0
SergS7
SergS7
9 січня 2020, 11:00
#
Це дуже велика зрада. Величезна. Де зрадофіли?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 січня 2020, 11:08
#
Цифра 25 млрд. резервов меня радует, теперь цель за 2020 год сделать 30 + млрд.дол с учетом не малого погашения в 2020 г. Цель 50 млрд.дол за 5 год, а лучше за 3 года.
+
+15
msz112
msz112
9 січня 2020, 11:50
#
30+ млрд. И доллар 20,8 грн.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 13:34
#
А нічого, що борг зріс на ще більшу суму? Бабло лежить в закромах, а ми радіємо, що платимо за це відсотки? Ви ж банкір, наче б то, хіба можна назвати розумною людину, яка взяла кредит і поклала його під матрац? Адже ми ці долари не заробили, а ПОЗИЧИЛИ. Під проценти звєрські.
+
0
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 14:42
#
НБУ свій борг зменшував. Суммарно борг зріс на значно меншу суму ніж зросли резерви.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
9 січня 2020, 11:53
#
Куда инвестировать деньги в 2020 году?

https://www.youtube.com/watch?v=I6Vqcije_lI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 19:02
#
5 років живемо в Польщі.Якісь зарплати виросли.Пробачте,але я не бачу тут пенсіонерів з китайськими сумками.На скільки збльшилась пенсія в Україні?Я знаю що вижити пенсіонеру нереально в Україні самому.Напишіть,чим це відрізняється від голодомору.Лишаться лише ті переводи в кого батьки залишилися,а дітей ми вже витягнули.
+
+30
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 19:06
#
> Напишіть,чим це відрізняється від голодомору
Чим відрізняється забрали і мало дали?
+
0
Andrey M
Andrey M
10 січня 2020, 10:04
#
Vlad9486, влучно.
+
0
Cudzik
Cudzik
9 січня 2020, 19:09
#
При такі підтримці,яка була вЗеленського,шлях Півд.Кореї був самим вірним.Кажу про себе.Я нашому Гаранту вірю,але те що кругом.і не треба писати,що Смолій...
+
0
Andrey M
Andrey M
10 січня 2020, 11:21
#
В Південній Кореї кожен другий Президент та Прем"єр після своєї каденції сидів за корупцію:)
У нас же це називається «політичне замовлення», бо наших «нема за що» садить, вони ж за державу та ідею, а не власне збагачення працювали...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися