Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2019, 13:36

Ринок землі. Що змінили в законопроекті до другого читання

У законопроект про земельну реформу до другого читання внесли ряд змін. Про це повідомив у фейсбуці радник прем'єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак.

У законопроект про земельну реформу до другого читання внесли ряд змін.
Фото: radiotrek.rv.ua

Що змінили

Основні зміни в проекті закону:

  • буде зменшена концентрація земель в одних руках;
  • введений податок на перепродаж землі;
  • буде заборонено купувати землю іноземцям до рішення референдуму.

«Земельна реформа. Фінальна версія. Статус на ранок понеділка», — написав Мушак і детально розповів, що змінили в законопроекті.

  • Іноземців не допустять до майбутнього ринку ні в якому форматі. Під це обмеження потрапляють всі найбільші агрохолдинги. Вони також не зможуть купити землю, оскільки, незважаючи на бенефіціарів українців, мають іноземних акціонерів. Ця заборона буде діяти до референдуму.

Читайте також: Ринок землі: чи варто боятися іноземних інвесторів

  • Концентрацію землі з 200 тис. га в одних руках істотно зменшать. Варіанти від 5 до 50 тис. га. Остання цифра поки має більше шансів на підтримку. Але остаточного рішення ще не прийнято.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

  • Перепродаж землі в перші роки після відкриття ринку землі обмежать додатковими податками. Це повинно зробити неможливими спекулятивні операції.
  • Підтримку аграріїв направлять в основному на здешевлення кредитної ставки до 5%. Враховуючи прогнозовані зниження облікової ставки до 10%, це означає, що 4 млрд грн на 4 квартал 2020 р. вистачить. Буде навіть інша проблема. Фермери не зможуть обробити повний обсяг цієї підтримки.

Раніше повідомлялося

  • Раніше міністр економіки Тимофій Милованов заявив, що земельну реформу потрібно впроваджувати якомога раніше, адже зняття мораторію на продаж може принести бюджету близько 9 мільярдів гривень за 3 місяці.
  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.
  • 13 листопада Рада прийняла за основу законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. №2178-10). Його підтримали 240 народних депутатів.
  • Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроект про ринок землі з 17 по 20 грудня.

Читайте також: Ринок землі. Як будуть продавати і купувати сільгоспземлі в Україні

  • Згідно із законом концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ОТГ, 8% області та 0,5% країни.
  • Раніше Зеленський заявляв, що вже цього року в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні продовжений до 1 січня 2020 року.

Коментарі - 6

+
+12
Sozdatel
Sozdatel
16 грудня 2019, 14:08
#
Все скупят через украинцев.. Напрямую было бы дешевле, но многие хотят на этом подзаработать, тем более минимум телодвижений)
+
0
Toxa David
Toxa David
16 грудня 2019, 14:20
#
Количество Украинских агроолигархов без определенного места жительства ( бомжей) и потерявших паспорт (по пьяни), существенно увеличится.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
16 грудня 2019, 14:32
#
Все так, зарабатывают - это в Европе, а у нас «крутятся» )
+
+17
SergS7
SergS7
16 грудня 2019, 14:59
#
Якби хотіли ВСЕ зкупити - вже б це зробили, через довгострокову оренду і емфітевзис
+
0
Sozdatel
Sozdatel
16 грудня 2019, 16:10
#
Там есть свои нюансы… К примеру когда арендуют, то как правило используют по целевому назначению с минимум затрат ибо не нужно, а когда покупают то можно и построить что-то, к примеру мусороперерабатывающий завод у вас через дорогу и вы ничего не докажете, 100м или сколько там выдержат дистанцию, а вы нюхайте ибо за километры несет, жуть
+
+48
tarick
tarick
16 грудня 2019, 16:40
#
«Референдум» если проводить - то только среди владельцев земли с\х назначения. Потому что на одного реального владельца земли - десять голодранцев, насмотревшихся телевизора.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися