Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 грудня 2019, 11:16

Наслідки банківської кризи майже ліквідовані. ФГВФО підбив підсумки року

У ФГВФО підбили підсумки 2019 року і констатували, що Фонд майже завершив ліквідацію наслідків банківської кризи. Надходження від продажу та управління активами банків-банкрутів за весь період виведення їх з ринку становить 46 млрд грн.

Скільки коштів залучили від продажу активів

«За весь період виведення банків з ринку на кінець 2019 року надходження від продажу та управління активами неплатоспроможних банків перевищили 46 млрд грн. З них понад 24 млрд - це надходження від продажу», - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування відзначають, що кошти, отримані з цих джерел, ідуть на задоволення вимог кредиторів.

Читайте також: Андрій Оленчик: Гарантовану суму за депозитами треба підвищити до 600 тисяч гривень

Скільки боргів Фонд повернув державі

У 2019 році Фонду вдалося виплатити понад 11 млрд грн за позиками, які він був змушений залучити протягом 2014-2017 років у Національного банку і Міністерства фінансів під ринкові 9,9-14,0% річних.

Протягом року Фонд виплатив 1,5 млрд грн, у тому числі 8 млн грн за відсотками, Національному банку, повністю погасивши заборгованість.

Також повернув Мінфіну позачергово 9,62 млрд грн - 9,12 млрд грн основної частини заборгованості і 505,6 млн грн відсотків.

На сьогодні Фонд повернув державі більше половини суми своїх запозичень - 41 млрд грн.

У січні 2020 року Фонд гарантування вкладів планує достроково виплатити ще 2 млрд грн за своїми зобов'язаннями перед Міністерством фінансів України.

Читайте також: Ощадбанк стане учасником Фонду гарантування вкладів

Порівняти умови депозитів в банках України

Скільки банків ліквідували

На сьогодні завершена ліквідація майже 40 неплатоспроможних банків, які потрапили під управління Фонду з початку банківської кризи.

Фонд продовжить цю роботу в наступному році і до 2021 року планує завершити виведення з ринку більшості банків. Окрім тих, щодо яких суди розглядають питання про оскарження неплатоспроможності банків в Криму і на сході. Як зазначають у Фонді, одне із завдань - повернути активи, виведені з банків.

«Зараз можна констатувати завершення періоду ліквідації наслідків банківської кризи та перетворення Фонду гарантування вкладів на партнера здорових банків», - підсумували у Фонді.

Раніше повідомлялося

  • 11 грудня Кабмін подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань функціонування банківської системи», який змінює законодавство щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку.
  • МВФ уважно стежить за розвитком ситуації з Приватбанком. Фонд хоче бути впевнений, що Україна не допустить відкату банківської реформи, і що гроші платників податків, витрачені на очистку Приватбанку, повернуться державі.
  • Ухвалення цього закону також прискорить офіційне підписання програми співпраці з МВФ.

Читайте також: Із законопроекту про неповернення Приватбанку зникла важлива норма — ЗМІ

Коментарі - 3

+
+40
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
25 грудня 2019, 11:47
#
Чудова новина, можна починати наступну кризу, попередню подолали.
+
+15
bublik
bublik
25 грудня 2019, 13:56
#
Только на носу новый кризис да такой что предыдущий покажется веселой прогулкой )
+
0
rredrred
rredrred
25 грудня 2019, 19:24
#
Это точно есть такой план, вот только дату сместили почему то с декабря 2019 на 2020 год
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися