Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 грудня 2019, 12:34

Вірогідність підписання транзиту до 1 січня безперервно рухається до нуля — Коболєв

Голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв заявив, що ймовірність підписання газової транзитної угоди між Україною і Росією до 1 січня дуже невелика. Про це він заявив на презентації «Фінальний відлік до анбандлінгу», передає ЕП.

Голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв заявив, що ймовірність підписання газової транзитної угоди між Україною і Росією до 1 січня дуже невелика.
Фото: censor.net.ua

Очікування від переговорів

«Складно передбачити, що буде на переговорах з Газпромом. Сподіваюся, що контракт буде підписаний. Але вже можна говорити, що ймовірність підписання транзитного контракту до 1 січня дуже маленька.

Є такий термін в математиці „постійно прагне до нуля“, але сподіваємося на краще.

Якщо транзиту не буде, то нового оператора ГТС чекає прекрасна можливість пройти випробування стрес-тестом, яке підтвердить, що анбандлинг пройшов добре», — заявив Коболєв.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

Що відомо про переговори

Як повідомлялося, черговий раунд тристоронніх переговорів щодо підписання договору на транспортування газу відбудеться сьогодні, 19 грудня, в Берліні.

«Ми їдемо з сильною позицією і розраховуємо на конструктив з боку всіх учасників процесу. Ми в жодному разі не відступати від захисту українських інтересів в газових переговорах. У свою чергу, для України є пріоритетом підписання довгострокового договору з чіткими обсягами транспортування газу, що забезпечить стабільність на енергетичних ринках Європи і зниження цін для кінцевих споживачів», — наголосив міністр Олексій Оржель.

За інформацією ЗМІ, Газпром готовий компенсувати Нафтогазу $ 3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, але не грошима і не газом. Газпром має намір запропонувати примусово стягнути заарештовані активи Нафтогазу, нібито Росія цьому перешкоджати не буде. Якщо Україна в Берліні погодиться на такі умови, то зупинки транзиту газу з 1 січня 2020 року можна буде уникнути.

Раніше повідомлялося

  • Президент РФ Володимир Путін назвав «економічно неприйнятними» умови України для транзиту російського газу в Європу з 1 січня 2020 року. При цьому він заявив про бажання продовжувати транзит по території України в 2020 році.
  • Раніше Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити транзитний або укласти новий контракт строком на один рік. При цьому вимагав від України відмовитися від судових позовів, а також відновити прямі закупівлі газу в Росії.

Читайте також: Коли можуть виникнути проблеми з газопостачанням, якщо Росія припинить транзит

  • Нафтогаз у своїй відповіді відмовився списувати майже $3 млрд боргу російської компанії з Стокгольмського арбітражу.
  • Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачаннями газу. Повідомлялося, що Росія нібито розглядає таку можливість. Це підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак.
  • 16 грудня в Нафтогазі повідомляли, що жодних домовленостей з Газпромом наразі не досягнуто.
  • 17 грудня голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв заявив, що якщо газовий транзит не підпишуть зараз, то сторони повернуться до нього у квітні-травні.

Коментарі - 19

+
+23
bonv
bonv
19 грудня 2019, 12:48
#
Мінус 2% ВВП
+
0
Kalluri
Kalluri
19 грудня 2019, 12:56
#
Очень надеемся, суд подложил свинью с приматом, вся надежда теперь на фейл с транзитом
+
+6
Васян Васькин
Васян Васькин
19 грудня 2019, 13:35
#
По логике Зе - это +2% к росту гривни .
+
+37
bonv
bonv
19 грудня 2019, 12:51
#
Президент Зеленский с утра открыто угрожает увольнением руководству «Нафтогаза» требуя подписания договора и транзите на любых условиях... На любых условиях не надо. Капитуляция нам не нужна.
+
+14
Kalluri
Kalluri
19 грудня 2019, 12:55
#
Надо просто перестать выигрывать в арбитражах
+
0
bonv
bonv
19 грудня 2019, 16:39
#
Расплата за Крым: Верховный суд Швейцарии принял сторону Украины.
Верховный суд Швейцарии отклонил апелляцию России на приговор, ранее вынесенный третейским судом в Гааге, о компенсации компании «Укрнафта» за имущество, утраченное после присоединения Крыма к России. Впрочем, Москва эти решения не признает и платить не собирается. Поэтому может столкнуться с арестом собственности за рубежом, не исключают эксперты.
Компания «Укрнафта» заявила, что Верховный суд Швейцарии принял решение взыскать с России в ее пользу $44,4 млн компенсации за утрату имущества в Крыму. Сообщение о решении суда опубликовано на сайте компании.
Постоянный третейский суд в Гааге в начале апреля 2019 года принял решение взыскать с России в пользу «Укрнафты» $44,4 млн компенсации. Такую сумму компания потребовала за утрату имущества в Крыму после его присоединения к РФ. В иске шла речь об административных помещениях и 16 автозаправках на территории полуострова.
Суд также постановил взыскать с России проценты в размере $5,5 млн, а также арбитражные расходы в размере $3,5 млн.
+
0
vipasa
vipasa
20 грудня 2019, 8:08
#
А порох нужен? И майдан?
+
0
Siege
Siege
19 грудня 2019, 13:12
#
Следующей зимой замерзнем?
+
0
QGS
QGS
19 грудня 2019, 13:23
#
Давно говорил, а никто не верил.
+
0
Siege
Siege
19 грудня 2019, 13:51
#
Нужно тогда делать внешнее утепление
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 грудня 2019, 14:25
#
Дрова в лесах пока еще есть.
+
+15
Васян Васькин
Васян Васькин
19 грудня 2019, 14:27
#
А в руЦкой федерации разрешили собирать валежник без спросу
+
0
bonv
bonv
19 грудня 2019, 16:31
#
Поки що безкоштовно:)..
+
0
ramhain
ramhain
19 грудня 2019, 16:18
#
Та наср*ть - будем топить дешевыми зелеными бумажками )
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
19 грудня 2019, 16:34
#
Вы где то припрятали 3-х рублевые банкноты образца 1961 г. банка СССР ?
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
19 грудня 2019, 22:29
#
Https://espreso.tv/news/2019/12/19/quotgazpromquot_mozhe_prodavaty_gaz_na_ukrayinskomu_rynku_vitrenko
Виявляється ми купуємо газ в Європі не тому, що нам так вигідно, а тому що Газпром нам його не продає.
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
20 грудня 2019, 8:22
#
Так  именно по этому коротышка Пу уговаривает Зе подписать контракт на поставку газа в Украину ? Потому что его нам не  продаёт ?
+
0
R S
R S
20 грудня 2019, 1:35
#
В четверг, 19 декабря, между Россией и Украиной было достигнуто принципиальное соглашение по транзиту газа. Об этом заявил заместитель главы Еврокомиссии Марош Шефчович.
О достижении соглашения он рассказал по истечению многочасовых переговоров в Берлине.
«Мы достигли соглашения в принципе», — сказал он.
По его словам, результаты переговоров завтра будут обсуждены в столицах. Однако, Шефчович утверждает, что речь идет о позитивных новостях «для Европы, России и Украины».
Тот факт, что наработки должны быть согласованы политическим руководством в Киеве и Москве, подтвердил и министр энергетики и защиты окружающей среды Украины Алексей Оржель.
“Мы хорошо поработали, хорошо отработали протокол, который приближает нас к решению“, — сказал он.

Больше информации на портале Антикор:
https://antikor.com.ua/articles/347594-evrokomissija_rf_i_ukraina_dostigli_printsipialjnogo_soglashenija_po_tranzitu_gaza
+
0
R S
R S
20 грудня 2019, 15:55
#
Оксана Продан заявила, выступая в эфире телеканала ZIK, что заявление Андрея Коболева о невозможности подписания контракта на транзит природного газа с Российской Федерацией, являются настоящим преступлением.
Сообщает портал АНТИКОР со ссылкой на СМИ.
По мнению народной избранницы 8-го созыва, глава Нафтогаза просто не имел права делать такие заявления в то время, когда продолжаются трехсторонние переговоры по данному вопросу.
Продан считает, что Коболев делает много вещей во вред Украине. Это не только заоблачные премии, полученные топ-менеджментом Нафтогаза. Также стоит напомнить и о манипуляциях с тарифами. Летом Нафтогаз закупил «голубое топливо» по одной цене, а сегодня украинцам его продают уже по другой.
Вместе с тем Продан утверждает, что шансы на заключение долгосрочного транзитного соглашения очень высокие. Не стоит забывать, что на стороне Украины сегодня и Евросоюз. Европейские страны заинтересованы в продолжении транспортировки российского газа по украинскому маршруту. Кроме того, все прекрасно понимают, что часть газа, который мы покупаем у поставщиков из ЕС — это российское «голубое топливо», прошедшее через нашу газотранспортную систему транзитом.

Больше информации на портале Антикор:
https://antikor.com.ua/articles/347677-poslednie_zajavlenija_koboleva_-_eto_prestuplenie_prodan_utverhdaet_chto_glava_naftogaza_delaet_mnogo_veshchej_vo_vred_u
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися