Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2019, 14:35

Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

«Через нові iPhone 11 Apple рекордно подорожчала»! «Акції Facebook різко зросли на даних про рекордний прибуток»! «Капіталізація Google досягла рекордних обсягів»! — інформаційний простір переповнений подібними заголовками. Все це наштовхує на думку, що придбання акцій іноземних компаній — чудовий інвестиційний інструмент.

Часто таке враження є вірним. Наприклад акції Apple впродовж останніх 12 місяців подорожчали приблизно на 58%, Facebook  — на 36, а Alphabet — на 26%. Якщо поглянути на більш тривалий період, то цифри так само виглядають оптимістично. За 5 років Apple додала в ціні 142%, Facebook 146%, а Alphabet ще більше — 158%, 

Звісно, є і протилежні приклади. Так, акції Uber з моменту виходу на фондовий ринок у травні цього року втратили 31%. А тим, хто п’ять років тому купив «прозапас» акції Kodak, можна лише поспівчувати – з того часу вони знецінились більш ніж у 8 разів.

Придбання акцій завжди несе в собі ризики. Водночас, в останні роки зростають і середні показники американських компаній. Індекс NASDAQ (розраховується на основі вартості всіх компаній, які торгуються на біржі) за 12 місяців зріс на 20%, а індекс Dow Jones (враховує 30 найбільших компаній США) збільшився на 13%.

Такі цифри дають привід розібратись, як купити акції на іноземних фондових ринках і які приховані платежі очікуватимуть інвесторів.

Де купити акції

Щоб купити акції іноземної компанії, потрібно укласти договір з брокером — українським чи іноземним. Щоправда, вітчизняні брокери не можуть самостійно купувати акції на іноземних біржах, а тому виступатимуть лише як посередники.

«Мінфін» підібрав для прикладу 2 українські та 2 іноземні компанії, які пропонують такі послуги, та подивився, як вони працюють з клієнтами. 

Найпростіший варіант — звернутись напряму до іноземного брокера. Але не хвилюйтесь, телефонувати до Нью-Йорку не доведеться. Фактично вам потрібно просто зареєструватись на його сайті.

Серед компаній, з якими ви таким чином можете співпрацювати, є досить популярні в Україні. Це, наприклад, Interactive Brokers та Exante. Відкрити рахунок у них хоча і складніше, ніж зареєструватись у Booking чи підключити Приват24, але не набагато. Необхідно буде повідомити інформацію про себе. Наприклад, Interactive Brokers просить завантажити сканкопії закордонного паспорта та документа, який підтверджує адресу проживання, вказати ідентифікаційний номер, надати інформацію про роботодавця тощо.

Читайте такожАкції Apple вже в Україні

Заявка від клієнта розглядається кілька днів. Якщо у компанії немає заперечень, вам відкриють рахунок. Після цього ви можете переказати на нього гроші і почати купувати, продавати акції чи виводити з рахунку суми прибутку від цих операцій.

Що зручно, сайти обох згаданих брокерів мають російськомовну версію. А з працівниками служби підтримки Exante в онлайн-чаті можна спілкуватись і українською. На запитання вони відповідають швидше, ніж деякі українські банки.

Можна звернутись і до вітчизняного брокера. Наприклад, компанія Фрідом Фінанс, хоча і входить до міжнародної групи, зареєстрована в Україні і виступає посередником між клієнтом та своєю материнською компанією. Документи для відкриття рахунку потрібно буде надати українському менеджеру, який самостійно передасть їх копії за кордон та оформить необхідну заявку на обслуговування.

Ще одна вітчизняна компанія, яка може сприяти виходу на міжнародний фондовий ринок – інвестгрупа Універ капітал. В разі потреби вони допоможуть торгувати через платформу Exante.

Скільки це коштує

Часто брокерські компанії мають кілька тарифних планів. Одні підходять тим, хто часто купує і продає акції, заробляючи на їхніх коливаннях, інші – тим інвесторам, які планують зберігати акції тривалий час. Тут ми розглянемо саме другий варіант. Також ми обмежимося лише тарифами для придбання акцій на фондовому ринку США. Якщо вас цікавлять інші країни – будьте готові до того, що плата може відрізнятися.

Брокерські компанії можуть брати комісію за обслуговування рахунку, проведення операцій (як купівлю так і продаж акцій), а також за виведення коштів. Зарахування грошей на торгівельний рахунок відбувається без комісії. Щоправда, плату за переказ може взяти банк. 

Для того, щоб зрозуміти приблизні цифри обслуговування, ми взяли для прикладу кілька компаній і розглянули їхні тарифи.

Обслуговування рахунку у Interactive Brokers коштує $10 на місяць. У Exante і Фрідом Фінанс – безкоштовно.

За придбання кожної акції у Interactive Brokers потрібно заплатити $0,005, але не менше 1 доллара. Вартість операцій у Exante становить 2 центи за кожну акцію. Так само 2 центи за акцію бере Фрідом Фінанс, однак додатково стягує $2 за кожну операцію. Якщо ви користуватиметесь послугами компанії Універ капітал як субброкера, плата становитиме 6 центів за придбання чи продаж акції.

Виведення коштів з Interactive Brokers раз на місяць можливе без комісії, наступного разу треба буде заплатити 8 євро. У Фрідом Фінанс виведення обійдеться у 15 євро, а в Exante – 30.

Також до витрат слід додати сплату податків: 18% податку на прибутки та 1,5% військового збору. У більшості випадків розрахунки з фіскалами є справою самих інвесторів. Але не завжди. Універ капітал зобов’язується самостійно порахувати і заплатити податки.

Вартість обслуговування рахунків (за тарифами для тривалого зберігання акцій)

Назва компанії Мінімальна сума для відкриття рахунку Щомісячне обслуговування рахунку Комісія за операцію Виведення коштів
Interactive Brokers без обмежень $10 $0,005 за кожну акцію (мін. $1) €8 (раз на місяць безкоштовно)
Exante $10 тис. відсутнє $0,02 за кожну акцію € 30
Фрідом Фінанс без обмежень відсутнє $0,02 за кожну акцію (плюс $2) € 15
Універ капітал (субброкер, робота через Exante) $2 тис. відсутнє $0,06 за кожну акцію € 30

На яку суму можна купити акції

Правда, є обмеження: ще недавно сума інвестицій за кордон не могла перевищувати 50 тис. євро на рік. Але НБУ щойно підвищив її до 100 тис євро. Крім того, банк захоче переконатися в «чистоті» грошей, які ви хочете витратити на американських фондових майданчиках. Так що будьте готові нести підтвердження з податкової. 

Якщо є бажання і можливість вкласти більше, директор Універ капітал Олександр Куликов радить створити індивідуальний корпоративний інвестиційний фонд. З нього можна буде інвестувати до 2 млн євро. Водночас слід враховувати, що створення такого фонду – справа недешева. Його відкриття обійдеться через Універ капітал у 20 тис грн, а обслуговування — близько 30 тис. грн. на місяць.

Мінімальну суму для відкриття брокерського рахунку Interactive Brokers і Фрідом Фінанс не встановлюють. Можна переказати на рахунок всього кілька доларів. А ось щоб почати торгувати на Exante, потрібно покласти на рахунок не менше 10 тис. євро. Універ капітал відкриє рахунок на суму не менше 2 тис. євро.

Скільки ви заробили б, якщо ...

Щоб зрозуміти, які могли б бути прибутки, розглянемо практичний приклад. Приміром, рік тому вам вам сподобався новий фільм і ви вирішили придбати акції Walt Disney Company на $1000.

Перше, за що довелося б заплатити – переказ коштів. Адже рахунок для придбання і зберігання акцій має бути відкритий в іноземній юрисдикції. Для прикладу візьмемо переказ через Приватбанк, який за SWIFT-платежі бере 0,5% від суми плюс $12. У такому випадку на торгівельний рахунок дійшло б $983.

Рік тому (розрахунки станом на 13 грудня) одна акція Disney коштувала $113,39, тому ви змогли б купити 8 акцій, а після сплати брокерської комісії ($2,18) на торгівельному рахунку залишилося б ще $73,72. Звісно, їх теж можна інвестувати у дешевші акції, але для спрощення розрахунку просто залишимо цей залишок невикористаним.

Шукаєш де розмістити кошти? Обирай депозит у надійному банку зі ставкою до 19,7% річних

Через рік акція Disney коштувала вже $147,76. Продавши їх і сплативши ту саму комісію, ви отримали б $1179,92. Додаємо до них $73,72 залишку і можемо виводити кошти. За це з вас 15 євро ($16,76). Як наслідок, ви отримали б $1236,88.

Не забувайте про сплату податків. Після цього «на руках» залишилося б трохи менше $1191. Тобто дохідність операції становила б близько 19%. 

Що кажуть експерти

Проблема цього розрахунку в тому, що ми вже знали, що акції Disney за рік виростуть. Якби ж компанія зіштовхнулась із труднощами – це призвело б до суттєвих втрат інвестора. Тому брокери не радять проводити подібні поодинокі операції.

Найперше, про що говорять експерти – необхідність вкладати суму більшу, ніж 1000 доларів. В такому разі плата за переведення і виведення коштів буде менш відчутна.

Крім цього, потрібно диверсифікувати інвестиції, а не купувати акції однієї компанії. Олександр Куліков наводить приклад невдалої інвестиції — акції Boeing. Компанія була цілком стабільна, але аварія двох літаків призвела до значної втрати ціни акцій.

Один з варіантів зменшити ризики — купувати так звані «блакитні фішки» — акції найбільших ліквідних компаній. Навряд чи за рік вони подорожчають вдвічі, але й суттєвого знецінення швидше за все не буде. Однак абсолютних гарантій тут немає. Той самий Boeing теж відноситься до «блакитних фішок».

За словами Олександра Кулікова, достатньо диверсифікований портфель не вдасться зібрати  навіть за $10 тис. Тому він радить купувати не акції окремих компаній, а цінні папери біржових фондів, активи яких сформовані з акцій великої кількості емітентів. Дохідність цих фондів залежить від динаміки котирувань багатьох акцій, тому вони застраховані на випадок, якщо в одної чи кількох компаній почнуться труднощі. 

Для того, щоб швидко заробити, варто звертати увагу на IPO (перше розміщення акцій компанії), радять у Фрідом Фінанс. Як правило, після IPO акції новоспеченої публічної компанії швидко зростають у ціні. Хоча і тут бувають виключення, наприклад, відразу після розміщення вниз пішли котирування акцій компанії Uber.

Читайте також: Куди вкласти мільйон. «Мінфін» дізнавався, які інструменти принесуть найбільший дохід

Ринок акцій в умовах росту обіцяє значно більші прибутки, ніж інші способи отримання інвестиційного доходу, такі як депозити чи ОВДП. Хоча останні дозволяють отримати прогнозований прибуток, а не залежати від ситуації на ринку.

Олексій Писарев

Коментарі - 41

+
+100
Seven S
Seven S
16 грудня 2019, 15:39
#
Налоги в 19.5% — это очень много.

В той же РФ налог 13%, а при открытии инвестиционного счёта и вовсе 0%.

Надеюсь, у нас тоже снизят налоги и сделают инвестирование проще для людей.
+
0
mary27
mary27
17 грудня 2019, 19:55
#
В РФ советские ставки НДФЛ, т.к. есть нефть.
И не факт, что не подымут, вслед за НДС.

Насчет ИИС, там вычет положен только за 3 года, и не более чем с 1 000 000 рублей.
Там две схемы вычета.
https://journal.tinkoff.ru/iis/
С инстранными акциями номер не проходит, НДФЛ с иностранных активов — 33%.
+
0
Seven S
Seven S
19 грудня 2019, 14:06
#
На ИИС можно покупать зарубежные акции, у них это ВТБ, Открытие, Тинькоф.

Нам бы такие условия! По депозитам ставка во всём мире снижается, значит больше людей будут искать альтернативу.

Жаль, но вряд ли кто-то будет инвестировать в страну, где СБУ может за 1 день прикрыть всю торговлю и закрыть биржу.
+
0
mary27
mary27
19 грудня 2019, 14:56
#
Забыли, как в РФ отжали ''Юкос''?
+
0
Seven S
Seven S
19 грудня 2019, 16:17
#
Юкос отжали ещё во времена залоговых аукционов - когда у нас точно также отжимали заводы Коломойский, Порошенко, Ахметов и другие.

СБУ же закрыла ВСЮ фонодовую биржу(не путайте с отдельной компанией) в 2014 году, это 5 лет назад, чувствуете разницу?

И отдельно ещё закрыла торговлю Мотор Сич.

В РФ за этот период насколько я знаю последние лет 20 такого не наблюдается.

Если вам одного этого аргумента не достаточно, чтобы подальше держаться от инвестиций в нашу страну - ваше право, но инвестор смотрит не на патриотизм, а на показатели риска и доходности.
+
+15
Lefert
Lefert
19 грудня 2019, 16:20
#
«В РФ за этот период насколько я знаю последние лет 20 такого не наблюдается.»- в РФ захотели- кукарекнул депутат и яндекс обвалился на 40%, захотели- рамблер отжал интеллектуальную собственность и многое и многое другое. Так что про «такого давно не было» то вы втирайте любителям ПИФов и мифов =)
+
0
Seven S
Seven S
19 грудня 2019, 16:31
#
Вы так рассуждаете, будто бы в США такое не происходит.
Трамп кукарекнул «Китай - наши враги» - фондовые рынки на 10% вниз, кукарекнул «Китай - наши друзья» - фондовые рынки на 10% вверх, и такое длится последние 2 года.
И там гуляет весь рынок, а не одна компания.

Может и в США тогда никто не инвестирует?

Но ни в РФ, ни в США, ни в Европе не могут приехать аналог СБУшников и закрыть всю биржу.  А у нас могут.
Так не сравнивайте же разные вещи.
+
+15
Lefert
Lefert
19 грудня 2019, 16:44
#
А при чём тут США? Почему не сравнили с Замбией, например?Для меня, реальное сравнение, это рашка. Украина, ЕС. Чот в ЕС такого не встречал, как в рашке, оттуда и вопросы. «Но ни в РФ, ни в США, ни в Европе не могут приехать аналог СБУшников и закрыть всю биржу»- вот торги на ММВБ не раз останавливали, когда спекули разгонялись, попутно курлыкая про крепкий рупь.
+
0
mary27
mary27
19 грудня 2019, 20:01
#
Ох уж эти Коломойские с Порошенками!
Одесскую конд.фабрику не отжали, в результате пошла на металл)

В 2014 году?)
А вы интересный, на ''УБ'' в 2017 заблокировали использование русского ПО.
Они вроде китайское запилили.
В 2014м все работало, просто вам не сообщили.

Правильно, инвестор смотрит на доходность и риск, потому доходность гос.бумаг продолжает снижаться.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 грудня 2019, 15:47
#
Некоторые в Украине вложились в акции Тесла, безвозмездно. Мошенники заработали 12+ млн.грн., хорошо что их поймали.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
16 грудня 2019, 21:07
#
Это те что в Одессе...мне знакомый их офис показывал...я смеялся долго когда мой знакомый на полном серезе за них говорил
+
0
mary27
mary27
17 грудня 2019, 19:56
#
И то, только потому, что слишком жадные оказались.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
16 грудня 2019, 15:55
#
Интересно, как налоговая будет отслеживать неплательщиков с инвестиций.
также не был рассмотрен вариант налогооблажения в других странах и двойное налогооблажение, как и возможность не платить налог при реинвестиции дивидендов. очень сырая статья. По поводу справки из налоговой - не всегда ведь просят. Есть какая-то сумма, после которой, вероятно, попросят. Вроде 5к раньше было.
+
0
Seven S
Seven S
16 грудня 2019, 19:03
#
Легко будет отслеживать - когда вы деньги с брокерского счёта обратно в банк заведёте, у вас спросят откуда эти деньги и попросят прикрепить справку с налоговой.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
16 грудня 2019, 21:29
#
Они разве все входящие переводы смотрят? Что мешает вывести на счёт в другой стране/ офшоре? Учитывая запутанность и явную неприязнь к гражданам нашей налоговой системы, у многих будет соблазн не платить.
+
+15
Pareto
Pareto
16 грудня 2019, 22:45
#
Вывод работает только на то счет, с которого заводили (так у многих брокеров). При открытии счета вы подаёте документы, они указывают, резидентом какой страны вы являетесь. При изменении счета, это могут проверят. Также, хотя брокер не выступает налоговым агентом, подавать какую-то информацию в налоговые органы он может, хоть бы и по запросу.
+
0
O K
O K
16 грудня 2019, 23:45
#
У каких многих брокеров?
Оба основных брокера которыми у нас пользуются — Interactive Brokers и Exante выводят на ваш счет в любой банк.
+
+15
Seven S
Seven S
17 грудня 2019, 0:04
#
Почти в любой стране у вас спросят откуда эти деньги и попросят заплатить с них налоги.
Это касается всей Европы, СНГ, Америки.

Не платить разве что получится если вы являетесь налоговым резидентом Грузии(0% налог) или у вас есть инвестиционные счёт в РФ(0%, но условия только для резидентов насколько я знаю).

Если вы зачислили деньги с укр. банка, но попытаетесь их в Европе обелить, то потенциально с вас возьмут налог 10-25% со ВСЕЙ суммы, а не с прибыли. Т.к. для подтверждения исходных средств не факт что примут украинские документы о зачислениях(или нужно будет ездить нотариально подтверждать и переводить - не знаю всех нюансов).

Выгоднее работать в белую, но если бы налоги были на уровне 0-13%, а не 19.5%.
+
0
Вася Местный
Вася Местный
17 грудня 2019, 10:30
#
Ну а что, Грузия- отличный вариант.
+
0
VyacheslavCh
VyacheslavCh
17 грудня 2019, 14:46
#
А краще у Грузії купити квартирку з видом на море і пускати туди відпочиваючих... )
+
+10
Вася Местный
Вася Местный
17 грудня 2019, 17:12
#
Рекламы переслушали?) Это не рентабельно.
Вот жить в ней на дивиденды, выведенные без налогов - это другое дело.
+
+15
mary27
mary27
17 грудня 2019, 19:58
#
Там уже знаете сколько таких л...инвесторов? Грузия бедная страна, кому вы эту конуру сдадите?
+
+20
Lefert
Lefert
17 грудня 2019, 22:40
#
Отличные варианты: Македония Ирландия, Мальта, Гибралтар. Имея некие знания и опыт- вполне можно отделаться законными 5%, и выводить деньги на счет супруги, якобы заробитчанин. В Украине и такое действует, но они свои 3.5% имеют =)
+
0
mary27
mary27
17 грудня 2019, 19:57
#
В ЕС за редким исключением (Болгария и Венгрия) НДФЛ выше, а местами - пргрессивный.
+
+7
Lefert
Lefert
16 грудня 2019, 19:38
#
Намного перспективнее, токенизированные активы покупать, нежели через пень-колоду акции, вот таким макаром. Похоже на покупку-продажу физ золота, с хранением в домашних условиях и православный рейдж от того что хотят при его сдаче, его проверять на химке =)
+
+5
mary27
mary27
17 грудня 2019, 19:59
#
А чего не структурные продукты в банке ''Восток-Черногория''?)
+
0
Lefert
Lefert
18 грудня 2019, 14:40
#
Непонятно к чему комментарий.
+
+12
Dаrk Lite
Dаrk Lite
16 грудня 2019, 21:42
#
Токенезированые активи ...какие?
+
0
Lefert
Lefert
18 грудня 2019, 23:44
#
Например такие: https://www.uprets.io/#/property/detail/83 очень много застройщиков в развитых странах, токенизируют активы, т.к. это даёт возможность инвестировать средства из-за бугра, обходя налог на продажу. Естественно KYC обойти сложновато.
+
+30
GRNG
GRNG
17 грудня 2019, 10:01
#
Якщо до Interactive Brokers питань немає, то рекламувати Exante із реєстрацією на Мальті - дуже сумнівно для Мінфіну...
+
0
Вася Местный
Вася Местный
17 грудня 2019, 10:32
#
Они не рекламируют, а информируют. Разве есть ещё варианты кроме этих двух?
+
0
GRNG
GRNG
17 грудня 2019, 12:55
#
Не в слові рекламують чи інформують суть))
+
0
Lefert
Lefert
19 грудня 2019, 0:23
#
А чем вам регистрация на Мальте не нравится?
+
0
Wirtschaftler
Wirtschaftler
17 грудня 2019, 11:18
#
«За покупку каждой акции в Interactive Brokers нужно заплатить $0,005, но не менее 1 доллара.» Это как???
+
0
Pareto
Pareto
17 грудня 2019, 11:52
#
Купили вы, скажем, 100 акций. 100*$0.005=$0.5, но возьмут с вас $1.
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
17 грудня 2019, 11:52
#
Мінімальна сума для проведення операції 1 долар. Навіть якщо ви купуєте 1 акцію комісія буде 1 долар.
+
0
phargelm
phargelm
17 грудня 2019, 18:37
#
Вот только налог вы будете платить со всего дохода (выручки), а не с прибыли. Т.к. такие доходы квалифицируются п. 11 статьи 170 Налогового кодекса (иностранные доходы), а не п. 2 ст. 170 НКУ (инвестиционная прибыль). Причем если вы попытаетесь задекларировать как инвест. прибыль вам доначислят налог по каждой совершенной вами сделке продажи цб.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
17 грудня 2019, 21:48
#
Тогда заводить сюда деньги  только в виде овгз?
+
0
mary27
mary27
18 грудня 2019, 0:11
#
А ОВГЗ при чем?
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
18 грудня 2019, 5:59
#
Чтоб минимум налогов заплатить
+
0
Вася Местный
Вася Местный
18 грудня 2019, 15:20
#
А что насчёт IRA /ROTH IRA? Есть какие-то законы по этому поводу?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися