Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2019, 8:00

Apple та порожнеча

Акції Apple вже в Україні — брокери вже оформили першу угоду. Справа за малим — за допомогою «яблучних» паперів заманити на вітчизняний фондовий ринок рядових українців.

Перспектива стати співвласником Apple виглядає заманливо. Але її затьмарюють два великих нюанси. По-перше, стати «фондовиком» в нашій країні не тільки складно, але й дорого. По-друге, навіть, якщо всі кола «бюрократичного пекла» будуть успішно пройдені, є ризик, що на «тому березі» інвестор замість живого і активного фондового ринку виявить порожнечу.

«Мінфін» розбирався, чи варта ця гра свічок.

Apple за гривню: в чому революція

«Стати акціонером Apple» — мрія багатьох фінансових гиків в Україні. Вона стала реальністю влітку 2017 року, коли НБУ скасував багаторічне правило обов'язкових індивідуальних ліцензій для всіх, хто хоче вкласти гроші в активи за кордоном. До цього при кожній угоді із зарубіжними активами потрібно було отримувати окрему ліцензію в НБУ, а процес узгодження регулятора був дуже документовитратним і міг затягтися на місяць.

Вкластися в Apple можна через місцевого брокера. Але він — лише перша ланка в цілому ланцюжку посередників. Сама угода все одно відбувається за кордоном. До того ж, є два обмеження: сума інвестицій не може перевищувати 50 тис. євро на рік, а банк повинен переконатися в чистоті грошей, які ви хочете витратити на американських фондових майданчиках.

Фактично BTC Брокер сам зробив всю підготовчу роботу. Якщо порівняти акції з автомобілем, то процес відбувався за такою схемою: компанія поїхала до США, купила там умовну Tesla Model 3, провела розмитнення її на кордоні, отримавши всю потрібну документацію, і тільки потім продала українському покупцеві за гривню.

Зрозуміло, всі супутні витрати були включені в гривневу вартість активів. У випадку з Apple, це близько 10%: на момент здійснення операції 30 липня, одне «яблуко» на американській біржі NASDAQ коштувало $209 (близько 5 288 грн за середнім курсом в банківських обмінниках в цей день). LD Asset Management заплатилоза акції 5 792 грн за штуку ($231/шт).

Оптиміст проти песиміста

Подія дійсно неабияка, але, як і буває зазвичай на українському фінансовому ринку, хороші новини часто захмарюються численними нюансами.

Спробуємо перерахувати світлі і темні сторони процесу:

Позитив №1. Apple за гривню — це більше потенційних інвесторів.

Будь-хто бажаючий міг купити акції Apple у іноземного брокера і раніше. Але, як зазначає директор з розвитку бізнесу Української біржі Олексій Сухоруков, часто це означало великі затрати на проведення інвестиції. Адже чим більше посередників, тим більше комісій.

Тепер за гривню можна купити навіть одну акцію Apple — вкладати всю зарплату не обов'язково, а у друзів фанатів «яблучного» бренду з'явиться ще одна ідея для оригінального подарунка.

Мінус №1. Довгий шлях, який потрібно пройти для того, щоб стати учасником українського фондового ринку.

Для початку — електронний цифровий підпис: без нього ви не зможете укладати угоди. Процес оформлення — ще те завдання. Буде потрібна ціла купа документів і особистий візит в один із сертифікованих центрів Мін'юсту. Коштує від 96 грн.

Далі — пошук брокера. Він буде представляти ваші інтереси на біржі і допоможе відкрити рахунок в цінних паперах.

І, нарешті, витрати. Обслуговування рахунку в цінних паперах дороге — в банках це може коштувати до 2 тис. грн на місяць. Кожна угода теж не безкоштовна: банк Розрахунковий центр, який має монополію на обслуговування таких операцій, бере за одну транзакцію фіксований прайс в 300 грн.

Разом, щоб купити акції Apple, потрібно додатково «інвестувати» кілька тисяч гривень в сам бюрократичний супровід угоди.

У цьому є як «плюс», так і «мінус»: на невеликих обсягах інвестиції стають невигідними, але саме завдяки фіксованим комісіям загальні кости можна знизити навіть до 1%. Правда, для цього суму інвестицій потрібно підвищити приблизно до $100 тис., — зазначає директор BTC Брокер Роман Осипов.

Позитив №2. Інвестори отримають можливість для додаткової диверсифікації

«Яйця в різних кошиках» — перше правило будь-якого інвестора. Але, як зазначає засновник інвестгрупи Універ Тарас Козак, в Україні це правило працює спотворено, в першу чергу через те, що практично всі об'єкти інвестицій знаходяться в межах країни, а це — додатковий географічний ризик.

Apple не залежить від внутрішньоукраїнських подій і мало схильна до глобальних шоків завдяки технологічній природі свого бізнесу. На думку Ганни Височанської, якщо розглядати акції Apple як довгострокову інвестицію, а не можливість швидко заробити на коливаннях котирувань, комісій можна не побоюватися: вони все одно загубляться на тлі доходів, які в найближчі роки обіцяють бути стабільно високими.

Мінус №2. Вийти з цієї інвестиції навіть складніше, ніж зайти

Хочете скористатися моментом, вийти та продати акції Apple на піку вартості або побоюєтеся падіння котирувань? На жаль, купивши акції в гривні, ви прив'язуєте себе до українського ринку. Чи зможете ви продати актив і за якою ціною тепер залежить тільки від наявності тут достатньої кількості покупців.

З цією проблемою стикаються всі без винятку покупці, включаючи професійних брокерів, у яких є прямий доступ до американського ринку. За словами Романа Осипова, брокеру доведеться витратити два-три дні для того, щоб отримати назад живі гроші. Адже в Україні торгова сесія обмежена за часом, а в США — ні, плюс велика різниця в годинних поясах.

Це означає, що навіть з точки зору диверсифікації інвестиційного портфелю, Apple в Україні «світить», скоріше, статус дуже другорядного активу.

Позитив №3. Apple — тільки перший крок. Чекаємо Facebook, Google, Tesla та Starbucks

Чому першою «гривневою» акцією в Україні стала саме Apple? Осипов впевнений: популярний бренд повинен залучити інтерес інвесторів, тому захід у країну паперів інших глобальних гігантів — питання часу.

Для українського ринку це стане справжнім проривом: як припускає провідний дослідник RTH Research Тантелі Ратавухері, активи подібного роду посядуть в локальному ренкінгу інвестпривабливості друге місце — відразу після ОВДП.

Мінус №3. Чи стане це бізнес-кейсом без лібералізації — питання

Роман Осипов визнає: BTC Брокер спочатку не будувала планів щодо отримання прибутку від проекту з акціями Apple. Глава українського підрозділу інвесткомпанії Exante Володимир Позній додає: без розвитку інфраструктури зробити бізнес на подібних активах в Україні не вийде.

«Самі по собі акції Apple — це не бозна-яка інновація. Між тим, потрібно вкладатися в технології, щоб у нас хоча б не було такого застарілого у всьому світі поняття, як «торговий день». Але зрушень в цьому сенсі за останні три роки було дуже мало», — вважає Позній.

Згоден з цим і Олексій Сухоруков: за його словами, в Україні вже давно могли котируватися папери багатьох компаній з індексу S&P 500, але заважають цьому численні адмінобмеження, які часто не відповідають реаліям часу. «Це найбільша проблема: є відчуття, ніби ринок не вірить, що ці обмеження колись підуть і більше не повернуться», — зазначає він.

Чиновники на словах підтримують лібералізацію. Але, як зазначив член НКЦПФР Олександр Панченко, діяти держоргани мають намір обережно. «Лібералізація — це добре, але потрібно розуміти, що в країну може зайти не тільки S&P 500, а й щось нехороше».

Позитив №4. Обивателі розворушать ринок

Apple — це дійсно шанс залучити на фондовий ринок масового клієнта: у будь-якому разі, багато досі байдужих до фінансових інструментів українців хоча б дізнаються, що і як потрібно зробити, щоб стати акціонером техномонстра.

Це відкриває шлях до більш активного розвитку ринку цінних паперів в Україні: масовий інвестор здатний вдихнути в нього друге життя, вважає Осипов.

Мінус №4. Тих, хто все ж таки пройде весь шлях заради заповітних акцій Apple, на виході очікує порожнеча

Фінансисти люблять жартувати: український фондовий ринок живе в діапазоні між категоріями «він мертвий» і «він гнітюче поганий». Гіркий жарт сповнений правди: якщо ви не збираєтеся купувати ОВДП, то, мабуть, заводити рахунок в цінних паперах тільки заради акцій Apple не варто. Все інше, що пропонує наш ринок — просто активи з купою ризиків.

Перерахуємо лише найбільш знакове:

  1. Миронівський хлібопродукт. Мова про акції MHP, які були випущені в Лондоні, але тепер за гривню (аналогічно з Apple) продаються в Україні. Найадекватніший з варіантів, якщо не брати до уваги, що котирування українських компаній на Заході ведуть себе вкрай волатильно.
  2. Центренерго. Держпідприємство — і цим все сказано. З одного боку, про яке-небудь корпоративне управління мова тут не йде — такі компанії не налаштовані на максимізацію прибутку і, відповідно, дивіденди акціонерам. З іншого, враховуючи розмови про приватизацію підприємства, можливо, зараз не «найдорожчий» момент для купівлі її акцій. Але коли саме його приватизують — велике питання.
  3. Укрнафта. Міноритарні акціонери компанії, яка загрузла в копоративному конфлікті держави і структури групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, судяться з компанією за виплату дивідендів. Коментарі зайві.
  4. І так, самі акції Apple. Тепер вони є на українському фондовому ринку. Але поки що їх тільки 95 штук.

Все це означає, що український фондовий ринок не готовий приймати масового інвестора — таким людям просто нема чого там робити. Чи зможуть щось змінити акції Apple? Можливо. Але, здається, наша «фондова порожнеча» здатна поглинути навіть їх.

Ольга Терещенко

Коментарі - 35

+
+99
Y. D.
Y. D.
30 серпня 2019, 8:48
#
Т.е. если надо срочно будет продать акции AAPL то из-за мало объемного рынка придется продавать с дисконтом 50-80% тому же украинскому брокеру, который просто в 17.00 их продаст на американской бирже а маржу положит себе в карман ?! )))

А между тем : «28 августа 2016 года на Санкт-Петербургской бирже была внедрена технология предоставления доступа к мировой ликвидности. Таким образом, после открытия торгов на американских биржевых площадках, российские инвесторы могут совершать сделки, пользуясь неограниченной ликвидностью.»
+
+22
iAlexm
iAlexm
30 серпня 2019, 9:21
#
Невозможность совершать сделки мгновенно и использование валюты отличной от той, что на бирже изначального размещения - огромный минус. Большие расходы на плечи клиента, которые даже не получится учесть при вычислении налогооблогаемой прибыли.
+
+15
infrared
infrared
30 серпня 2019, 9:34
#
Акции Эпла то есть, но рынок ценных бумаг у нас всё в том же допотопном состоянии. 
Ситуация схожа налепливанием всяких спойлеров и прочих молдингов на старые ржавые копейки.
+
+7
Денис Довбыш
Денис Довбыш
30 серпня 2019, 9:51
#
Электронную цифровую подпись можно оформить дистанционно в Приват 24.
+
0
Barmaley33
Barmaley33
30 серпня 2019, 11:04
#
Возможно, не совсем так, потому что каждая организация выпускает свои ЭЦП с различными алгоритмами шифрования. Если они выпускают под стандарты АЦСК, тогда ключ привата должен подойти, если же нет, то получать только у них.
Приведу пример: я не могу со своим ЭЦП для банкинга (Альфа) зайти в електронний кабінет платника податків, т.к. он не соответствует требованиям АЦСК и подходит только для банкинга  и подписи транзакций.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
30 серпня 2019, 12:08
#
Так сделайте ЭЦП в Привете (это бесплатно) и попробуйте такую же операцию.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 серпня 2019, 22:48
#
Пользуйтесь бесплатной ЭЦП от Привата.

ЭЦП Привата соответствует ЗУ «Про ЕДП» № 2155-VIII и соответствует нормативке  НБУ, т.е. BankID.
+
0
Barmaley33
Barmaley33
2 вересня 2019, 12:37
#
Спасибо за совет. У меня есть ЭЦП Привата и я ею успешно пользуюсь. Мой коммент больше относился к ситуации, когда «не все ЭЦП одинаково полезны» и бывает такое, что организация не принимает ключ по АЦСК, т.к. у них свои ключи (платные). Например, я в НКЦБФР не мог зайти в личный кабинет без установки их софта и генерации ключа.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 вересня 2019, 17:17
#
Сделали бы уже стандартизацию сертификатов, чтобы в каждой конторе не генерить оригинальный сертификат - было бы больше пользы...
+
0
Barmaley33
Barmaley33
2 вересня 2019, 17:33
#
Так уже ж есть, АЦСК называется.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 вересня 2019, 17:58
#
АЦСК - частная компания, владелец которой контролирует и разработчиков Медка - а это те ребята, которые ни хакеров в своей сети не видели в упор ни пару месяцев никак не реагировали на жалобы клиентов о вирусной опасности и только полное обрушение, вызванное вирусом Петя обнажило весь бардак на их внутренней кухне. Я больше склоняюсь к приватовской ЕЦП, Минфиновской или ЕЦП налоговой, а нам всем рулят частное АЦСК как платную панацею от всех бед.
+
0
Barmaley33
Barmaley33
3 вересня 2019, 11:56
#
Вы, наверное, путаете АЦСК с частной компанией АЦСК «Україна». АЦСК - это аккредитованый центр сертификации ключей, который получает аккредитацию, если его ключи соответствуют установленному законодательству и стандартам. У Привата, например, свой АЦСК. Фишка в том, что аккредитацию учреждение получает, когда его ЭЦП соответствуют стандартам, что позволяет использовать один ключ на многих сервисах.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 вересня 2019, 12:01
#
Код ЕГРПОУ «вашего» АЦСК озвучьте — ведь в Украине все аккредитованные центры сертификации ключей так или иначе, но являются юридическими лицами…
+
0
Barmaley33
Barmaley33
3 вересня 2019, 13:02
#
У меня нету собственного АЦСК. Если надо коды других, то можете нагуглить.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 вересня 2019, 13:18
#
Barmaley33
«Например, я в НКЦБФР не мог зайти в личный кабинет без установки их софта и генерации ключа.»

А по документам, пишут что всё у них как у людей…

https://www.nssmc.gov.ua/documents/polozhennya-pro-podannya-admnstrativnih-danih-ta-nformats-u-viglyad-elektronnih-dokumentv-do-nktspfr/

Хотя действительно, ЕЦП от других АЦСК они не принимают — только свои сертификаты…
+
0
Barmaley33
Barmaley33
3 вересня 2019, 15:56
#
Вот и я о том же. Не все ЭЦП одинаково полезны)
+
+41
RomanOsipov
RomanOsipov
30 серпня 2019, 10:19
#
Всем Доброго для! Ольга спасибо Вам большое за статью! Но хотел бы, немного прокоментировть, и внести небольшие корректировки. Стать «фондовиков» дорого и сложно. Постораюсь развенчать этот миф: 1.ЕЦП можно получить бесплатно, и займет это пару минут, ЕЦП можно получить за 5 минут в приложении Приват24 и совершенно бесплатно; 2. Заключать договора с торговцем можно и без ЕЦП, договора можно заключать и подписывать традиционно. Просто получив ЕЦП подписывать документы с Торговцем ценных бумаг будет удобнее и оперативно, так как не нужно будет ехать в офис компании, а подписывать не отходя от компьютера, или с помощью смартфона; 3. По поводу дороговизны, не знаю как у других торговцев и банков тарифы. У нас открытие счета в ЦБ бесплатно, и обслуживание счета в ценных бумагах составляет 10,00 грн. в месяц для физического лица собственника акций иностранных компаний; 4. По поводу 300,00 грн. за сделку это да. Но мы понизили до 250,00 грн за сделку, но сформированием рынка стоимость будет уменьшаться; 5. Долго? Акционером акции Яблока, если постораться можно стать в течение дня, со сделкой на бирже. Если в обычном режиме то в первый день оформление документов, регистрация на бирже, а на следующий день сделка на бирже. И небольшой комментарий Yura Degtyar. Спред по акциям AAPL на Украинской Бирже 10% и продавать с дисконтом 50-80% не придется продавать. Спред будет сужаться, и это задача торговцев ЦБ.
+
+15
Y. D.
Y. D.
30 серпня 2019, 13:10
#
В статье указано что «Сможете ли вы продать актив и по какой цене теперь зависит только от наличия здесь достаточного количества покупателей.».  Другими словами зайти на рынок легко, а вот выйти сможете только если найдутся местные покупатели. А если покупателей не будет - то маркетплейсом выступает биржа со спредом в 10% на любую сумму ? 

Это что - очередная разновидность форекс-кухни ?!  Не думаю что спред будет сильно сужаться, иначе риски колебания цены останутся у брокера. А брокеры только зарабатывают на комиссиях. Меня устроит фиксированная сумма за сделку но по рыночной цене которая действует на мировой площадке. 
+
+15
RomanOsipov
RomanOsipov
30 серпня 2019, 13:44
#
Мы растем вместе с рынком. На текущий момент сколько зальют в биды столько и выкупим. Спред будет сужаться, на то есть несколько причин. 1. С появлением интереса к акциям появятся другие продавцы. 2.С увеличение объема, существенно уменьшиться себестоимость. 3. При условии что рынок выростит появятся местные продавцы кто купил акции уже в Украине и не будет нести транзакциионные расходы на завод акций в Украину. Самое важное что бы в Украину зашло достаточное количество акции, и тогда в купе со всеми перечисленными факторами стоимость акций не значительно будет отличаться от цен на NASDAQ. Но для этого первые покупатели берут на себя риски, а мы ответственность реализовать задуманное. По поводу отличия от кухни Форекса (касается непорядочных компаний), собственность акций подтвержденна выпиской депозитарного учереждения.
+
+83
bonv
bonv
30 серпня 2019, 11:56
#
Те що перестає користуватись попитом за кордоном приходить в Україну...
+
+15
RomanOsipov
RomanOsipov
30 серпня 2019, 13:55
#
Не совсем согласен. Судя по объёмам торгов на NASDAQ спрос на акции есть. Гаджеты компании уже давно в Украине. Благодарю валютной либерализации проводимой НБУ, и другим законам которые были приняты не так давно, стало возможным законно покупать за гривны акции иностранных компаний в Украине. По этому только сейчас акции Яблока стали торговаться за гривны в Украине, а не потому что там они не кому не нужны.
+
+15
bonv
bonv
30 серпня 2019, 16:18
#
Ціни у нас захмарні + акції на піку, перекуплені..
+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
30 серпня 2019, 16:47
#
Это как покупать криптовалюту на пике перед падением. Ну кому скажите нужен айфон кроме США и золотой молодежи?
+
0
AlexZag
AlexZag
30 серпня 2019, 17:05
#
Вот здесь не согласен. Не знаю, где Вы живёте и в каком мире, но в Киеве у каждого второго айфон. У некоторых по две-три штуки. И дело не в понтах. Это действительно качественный продукт, который практически не снижает изначальные показатели эффективности работы.
+
+41
allexpl
allexpl
30 серпня 2019, 18:43
#
Так то в Киеве… в Сумах даже в банках больше половина сидит на сяоми да самсунгах среднеценовых, эпплы только у начальников и то для имиджа…
«который практически не снижает изначальные показатели эффективности работы.» — а как же недавний скандал с намеренным снижением производительности относительно свежих моделей, якобы для продления ресурса аккумулятора
+
+11
Андрей Иванов
Андрей Иванов
30 серпня 2019, 20:48
#
Рядом человек, у которого макбук, планшет айпл, айфон 7. И он раньше думал как Вы. Недавно купил телефон Сяоми и не может нарадоваться как ребенок. По разным причинам продукция аппл перестала устраивать, в т.ч. потому что нужно было носить 2 телефона. И с деньгами у него всё в порядке. Просто нет смысла платить 1000 долл. за то что стоит 200. Приезжала знакомая из США и у нее 2 телефона - айфон и самсунг. Самсунг для жизни, айфон потому что все покупают и там некоторые функции для бизнеса  удобные (платежи удобно принимать), но в целом не смогла объяснить.
+
0
infrared
infrared
1 вересня 2019, 11:59
#
Всё в вашей истории хорошо, кроме покупки сяоми. :) Не поверю.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
1 вересня 2019, 12:28
#
В России и не такие истории имеют право на существование...
+
0
alex859
alex859
30 серпня 2019, 21:27
#
Вообще то это вопрос вкуса. Я Андроид не люблю, поэтому выбрал айфон, $400 за новый смартфон не такие уж большие деньги. Конечно, если покупать недавно выпущенную топовую модель, стоимость будет выше в разы.
+
+15
preyvanamor
preyvanamor
31 серпня 2019, 6:27
#
1. Яблуко - вже давно не торт.
2. В країні, де пів зарплати люди тратять на ЇЖУ!!!, на такі вкладення просто немає грошей.
3. Та й взагалі в Україні, якщо хтось щось кудись і вкладає, то хіба що в нерухомість.
+
0
AnnaVasylivna
AnnaVasylivna
31 серпня 2019, 9:59
#
Бажаючому інвестувати в акції Apple варто знати: * продаж комп’ютерів та телефонів не є основним доходом компанії; * компанія постійно інвестує в нові проекти та нові технології ( (Apple за півроку купила до 25 компаній, в тому числі Intel, Texture, Shazam і Buddybuild); * компанія інвестує в ігровий бізнес, будівництво сонячної електростанції та центри обробки даних; Список розширяється щодня, адже компанія розвивається. Завжди знайдеться багато причин, щоб сказати «ні», але майбутнє за тими, хто думає на перспективу і вміє говорити «так».
+
0
Рапрапр Прапр
Рапрапр Прапр
31 серпня 2019, 11:05
#
Не вздумайте покупать, это мегапузырь, они выросли в десятки раз. Потеряете в 3-5 раз.
Покупайте физическое золото и серебро.
+
0
bonv
bonv
31 серпня 2019, 11:06
#
Біткойн може піднятися на 40% до кінця 2019 року
https://news.finance.ua/ua/news/-/455269/bitkojn-mozhe-pidnyatysya-na-40-do-kintsya-2019-roku
+
+15
Рапрапр Прапр
Рапрапр Прапр
31 серпня 2019, 11:09
#
То не появлялись, а тут в мире не осталось ***, решили хоть с нас шерсти клок.
+
0
AnnaVasylivna
AnnaVasylivna
31 серпня 2019, 12:07
#
Безсплатний тролінг ))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися