Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 8:30

Залишайтеся на лінії: скільки часу банки відповідають на питання

Розвиток технологій робить життя більш комфортним, в тому числі і за рахунок прискорення передачі інформації. Звичайно, що ми починаємо вимагати зручності і швидкості у всіх сферах життя. В тому числі і у відносинах з банками. Швидке реагування на проблеми клієнтів та оперативні відповіді на їх питання не менш важливі, ніж тарифи і ставки за кредитами або депозитами.

Якість роботи консультантів у банках має принципове значення і для редакції «Мінфіну». Адже при підготовці оглядів різних банківських продуктів ми звертаємося за консультаціями на гарячі лінії фінустанов. Не будемо приховувати: ми доволі часто  

Часте очікування на лінії надихнуло нас на підготовку матеріалу про оперативність і компетентність роботи інформаційних служб українських банків.

Кого і про що запитували

Для підготовки статті ми обрали топ-12 установ за обсягом депозитів фізичних осіб, адже вони найчастіше повинні стикатися зі зверненнями клієнтів.

Представникам всіх банків ми поставили однакові запитання: одне просте і одне більш складне. В якості простого питання ми поцікавилися, які у банку ставки за депозитами у гривні при розміщенні на півроку.

Складне питання звучало наступним чином: яку суму можна перевести за кордон на особистий рахунок в межах е-ліміту для фізичних осіб.

Для тих, хто не знає, пояснюємо: е-ліміт — це максимальна сума, яку НБУ дозволяє виводити за кордон щорічно. Зараз він становить 50 тис. євро. Ці гроші можна розмістити на депозиті в іноземному банку, купити на них акції або поліс страхування життя. Цю суму можна вивести з України через комерційний банк, але останній повинен узгодити таку операцію з НБУ.

Читайте також: Як відкрити депозит в іноземному банку

Ми зверталися до банківських служб підтримки двома способами: через чат (на сайті банку, або через Facebook Messenger), а також за допомогою телефону гарячої лінії. Головним критерієм було те, скільки часу минуло з моменту, коли було поставлено питання в чаті, або набраний номер гарячої лінії, до моменту отримання відповіді.

Ми використовували тільки ті канали комунікації, які доступні всім громадянам, а не тільки клієнтам банків. Ми ніколи не використовували зареєстровані в установі фінансові номери. «За легендою» ми лише планували розпочати співпрацю з банком.

Ми зверталися за допомогою в період з 10:00 до 18:00, щоб не дзвонити в банк в неробочий час. Всі банки в нашому експерименті були в рівних умовах.

Відповідь у письмовому вигляді

Спілкування в чаті зі службою підтримки як банку, так і будь-якої іншої компанії, має ряд переваг. Не потрібно слухати гудки, одноманітні мелодії, нескінченні голосові меню і рекламу продуктів банку, очікуючи з'єднання з оператором. До того ж вирішити питання можна хоч на роботі, хоч у громадському транспорті, не залучаючи ні керівництво, ні оточуючих у свої фінансові справи.

Тому не дивно, що банки намагаються розширити способи комунікації. Так Альфа-Банк, ОТП Банк, Банк Південний, крім звичайного чату і Facebook, пропонують клієнтам ставити питання за допомогою Telegram, Viber або Skype.

«Наразі 20% клієнтських запитів обробляеться у чаті. До кінця року плануємо, що такий канал клієнтської підтримки набере популярність і вже 40% всіх клієнтських питань буде переведено туди. Слід зазначити, що в результаті введення чату швидкість з'єднання з оператором зросла в 5 разів », — розповіла про значення такого каналу комунікації начальник управління інформаційної підтримки банку Південний Ірина Білецька.

Підтверджують важливість он-лайн каналів зв'язку і в Альфа-Банку. «За рік кількість дзвінків скоротилося, а кількість повідомлень в чатах зросла на 122% і становить вже 37% всіх клієнтських запитів», — повідомив «Мінфіну» керівник з розвитку альтернативних каналів і систем взаємодії з клієнтами Альфа-Банку Україна Андрій Гатіатуллін.

Розвиває сучасні методи зв'язку і ПУМБ. «Ми розглядаємо мобільний пристрій як стратегічний канал комунікації. Вже зараз клієнти більшу частину своїх питань можуть вирішити самостійно за допомогою мобільного додатку ПУМБ Online, функції якого постійно розширюються. Також є банкінг в месенджерах (Viber, Telegram), ми використовуємо ботів» — говорить директор департаменту Операційний сервісний центр ПУМБ Михайло Сергієнко.

А ось банки з державним капіталом (окрім Приватбанку) покищо, не надто лояльні до «мовчазних» клієнтів. На сайтах Ощадбанку і Укргазбанку немає можливості отримати відповіді через віконце чату. Вони також не здійснюють комунікацію і через Facebook. Правда, Ощадбанк пропонує залишити питання і номер телефону у Messenger, щоб працівники банку могли самі передзвонити. Але, очевидно, якщо людина хоче поспілкуватися по телефону, то сама так і зробить.

Як пояснили «Мінфіну» в Ощадбаку, створення чату для спілкування контакт-центру з клієнтами знаходиться на завершальній стадії. Почати роботу чату держбанк обіцяє вже в цьому році.

Не надто заохочують листування «дочки» деяких іноземних банків. Немає загальнодоступних чатів на сайтах Райффайзен Банку Аваль і банку Креді Агріколь. Але вони готові поспілкуватися з клієнтами у Facebook. При цьому, за словами директора контакт-центру Креді Агріколь Анастасії Пашкової, у фінустанові працюють над створенням нових каналів комунікації — на фінішній прямій і чат для сайту.

Просте питання — без проблем

З простим питанням без зусиль впоралися всі служби підтримки банків. Ми не проводили тест Т’юрінга, тому нам не настільки важливо, відповіла нам людина чи штучний інтелект. Головне, щоб з'явилася потрібна інформація.

Банк Просте питання Складне питання
Відповідь в чаті Відповідь за телефоном Відповідь в чаті Відповідь за телефоном
Приватбанк 1 хвилина 4 хвилини 4 хвилини 12 хвилин
Ощадбанк немає чату 8 хвилин немає чату 5 хвилин
Альфа-Банк 3 хвилини 4 хвилини 3 хвилини 4 хвилини
Укрексімбанк 3 хвилини 2 хвилини немає відповіді 4 хвилини
Райффайзен Банк Аваль 19 хвилин 3 хвилини 6 хвилин неправильна відповідь
Укргазбанк немає чату 1 хвилина немає чату неправильна відповідь
ПУМБ 3 хвилини 3 хвилини немає відповіді неправильна відповідь
Укрсиббанк 30 хвилин 2 хвилини неправильна відповідь неправильна відповідь
ОТП Банк 1 хвилина 2 хвилини 5 хвилин 5 хвилин
Південний 2 хвилини 1 хвилина 8 хвилин 2 хвилини
Таскомбанк 2 хвилини 1 хвилина немає відповіді неправильна відповідь
Креді Агріколь Банк 10 хвилин 1 хвилина 7 хвилин неправильна відповідь

В межах 1-3 хвилин готували відповіді в 6 банках. З них два — «Приватбанк» та ОТП Банк - вклалися в одну хвилину. Можливо, інформацію давали боти, але як говорилося вище, нам це не принципово, якість відповіді нас влаштувала. Серед шістки кращих варто відзначити «альфівців» - їх консультант поставив декілька уточнюючих питань, щоб підібрати програму. Саме через це їх відповідь зайняла 3 хвилини, в іншому випадку вони вклалися б і в одну.

Зручне розміщення депозитів з бонусом від «Мінфіну»

Найбільше часу на роздуми знадобилося Райффайзену та Укрсиббанку – 19 і 30 хвилин відповідно. Ці банки лідирують у рейтингу стійкості «Мінфіну» і ніби намагаються підкреслити, що надійність і поспіх – речі несумісні.

Друга спроба

Не так просто було консультантам розібратися зі складним питанням. Так, Укрексімбанк ніяк на нього не відреагував: з'явився значок, що повідомлення переглянуто, але ніякої відповіді не послідувало. Наступного дня ми повторили питання – але знову ніякої реакції. При цьому, з питанням про депозити в установі впоралися без видимих проблем.

Представник Таскомбанку поставив кілька уточнюючих питань, але потім сказав, що для відповіді слід звернутися до відділення. А в ПУМБ порадили зателефонувати на гарячу лінію замість листування онлайн.

Цілком логічно, що більшості банків, які зуміли дати відповіді, було потрібно на кілька хвилин більше, ніж на обробку простих питань. У свою чергу Альфа-Банк написав відповідь через ті ж 3 хвилини. Тобто йому знадобилося стільки ж часу, що і на питання про депозити. Райффайзен Банк і Креді Агріколь дещо здивували. Вони зуміли впоратися з таким запитом швидше, ніж з простим. Можливо, нам просто пощастило із завантаженістю операторів.

А ось Укрсиббанк ввів нас в оману, давши неправильну відповідь. Консультант не звернув увагу на те, що мова йде про е-ліміт і написав, що обмежень немає. Головне, принести підтверджуючі документи щодо походження грошей, якщо сума більше 150 тис. грн. Ми навіть дали банку ще один шанс і підкреслили, що переводимо гроші на свій рахунок в іншій країні. Але натяку консультант не зрозумів і підтвердив неправильну відповідь.

Є про що поговорити

У більшість банків з нашого списку можна зателефонувати за безкоштовними номерами. Виняток становлять Альфа-Банк, ПУМБ і ОТП, розмова з ними — згідно з тарифами оператора. Можливо це пов'язано з тим, що фінустанови роблять акцент на підтримку в чатах.

Як продемонстрував наш експеримент, в цілому банки швидше дають відповіді на прості питання за телефоном, ніж під час листування в чаті. Найбільше часу займає вибір відповідного розділу в меню IVR та очікування з'єднання з оператором. А вже після початку розмови жоден з працівників банку не шукав інформацію довгий час.

Ми фіксували час надання відповіді тоді, коли консультант тільки починав розповідати про депозит, а не давав всю інформацію. Адже програм у банку може бути декілька і озвучення інформації про всі деталі займає досить багато часу.

Половині банків знадобилося всього 1-2 хвилини, щоб дати відповідь на питання про ставки за депозитними програмами. Найдовше довелося чекати відповіді від Ощадбанку – 8 хвилин. Банку все ніяк не вдавалося знайти вільного оператора. Хоча і цей час не виглядає критичним. Скажімо, з'єднання зі службою підтримки мобільних операторів часто доводиться чекати значно довше.

Труднощі у працівників фінустанов виникли при пошуку відповіді на складне питання — дати потрібну інформацію зуміли лише в половині банків.

Найлегше з нашим питанням про е-ліміти впоралися в Південному – з моменту набору номера пройшло всього 2 хвилини. Не було труднощів також у операторів в ОТП Банку і Альфа-Банку. Правда, поговорити з працівником першого було не так і просто. В ОТП Банку розмову починає бот, який визначає тему питання і з'єднує з фахівцем в цій області. І якщо на слово «депозит» він реагує без проблем, то пояснити штучному інтелекту тему другого питання вдалося лише після декількох спроб.

Складніше було консультантів Привату, Ощаду і Укрексімбанку. Вони хоч і не знали відповіді на складне питання, але розуміли, хто може допомогти. Представники Привату і Ощаду переключили на фахівців, які могли розповісти про е-ліміт, а працівник служби підтримки Укрексімбанку проконсультувався з кимось зі своїх колег, після чого дав відповідь.

Валютні депозити зі ставкою до 6% і бонусом

На відміну від перерахованих вище фінустанов, консультанти 6 банків, які не зуміли дати правильну відповідь, ні на кого не переключалися і самостійно намагалися знайти інформацію. Але безуспішно. Вони не враховували, що мова йде про особистий рахунок в іноземному банку. Нічого не змінювалося і коли ми акцентували увагу на цьому факторі. Нас переконували, що обмежень немає, що головне для операцій з великими сумами — принести документи, що підтверджують легальність їх походження.

Максимально наблизився до правильної відповіді консультант в Креді Агріколь Банку, попередивши, що слід оформити е-ліцензію. Хоча, насправді, при використанні е-ліміту необхідності в ній немає, а в установі дали дещо застарілу інформацію.

Навряд чи в цих випадках варто дорікати конкретних працівників контакт-центрів. Все знати неможливо. Швидше, тут питання до наповненості їх баз даних, а також до правил з'єднання зі спеціалістами за конкретними напрямками обслуговування.

Олексій Писарев

Коментарі - 7

+
0
KValera
KValera
13 вересня 2019, 9:13
#
Идея банк при вопросе через facebook просто тупо включает автоответчик ваше сообщение передано ожидайте и с вами никто естественно не связывается ))
+
+30
a b
a b
13 вересня 2019, 11:45
#
Оценка сделана не корректно. Правильно нужно замерять сколько времени вы потратите от начала набора номера до получения ответа. Аналогично для чата, от момента набора URL чата банка (или сайта банка) до момента получения ответа. А сравнение с платными номерами тоже не корректно, то есть один банк идет на встречу клиентам, другому на клиентов наплевать. Короче очередная рекламная статья, где Минфин не пытается оценить объективно банки и услуги, а пытается прорекламировать того кого нужно.
+
0
igor091088
igor091088
13 вересня 2019, 15:14
#
Не понял... В эти минуты считается время сколько вам отвечали на звонок?
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
13 вересня 2019, 15:42
#
Да, время ожидания на линии или прослушивание информации автоответчика тоже учитывалось.
+
0
Ёngіn₴₴r M$
Ёngіn₴₴r M$
13 вересня 2019, 17:13
#
Надо как минимум нолик справа к каждой цифре в минуте добавьте, а то народ в заблуждение вводите… Это очень мало времени для дозвона и решения проблемы.
+
+33
kingcity
kingcity
13 вересня 2019, 21:16
#
«Исключение составляют Альфа-Банк, ПУМБ и ОТП, разговор с ними — согласно тарифам оператора...» - в ПУМБі крім  номера 044 є ще номери всіх мобільних операторів.Дзвониш на номер свого оператора - і нічого не платиш.
+
+15
IUBD
IUBD
15 вересня 2019, 15:59
#
А УкрСиб в своєму амплуа..
Те, що 30 хв, то ще квіточки, головне потім « Вам необхідно з/явитися у відділення, в якому Ви обслуговуєтеся...».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися