Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2019, 11:59

Інвестори в ОВДП можуть спати спокійно. Поки що

Обсяг вкладень нерезидентів в ОВДП з початку року зріс у 17 разів і вже перевищує 105 млрд грн. Проте Україні потрібно, щоб наступного року ця сума зросла ще більше. Інакше Міністерству фінансів буде вкрай складно обслуговувати держборг.

Чому так відбувається і чи варто переживати інвесторам, на своїй сторінці у Facebook розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.
фото: investgazeta

Без нерезидентів Мінфіну в 2020 році доведеться або суттєво — на 100-200 млрд грн — секвестувати витрати держбюджету, або — включати друкарський верстат. Є і третій варіант. Якщо НБУ втратить незалежність, це може спровокувати втечу інвесторів і ще більше погіршити ситуацію. У цьому випадку уряд може бути змушений йти на дефолт. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

Скільки потрібно грошей

У 2020 році Мінфіну з бюджету потрібно буде спрямувати на:

  • погашення старих боргів – 282 млрд грн (потрібне рефінансування, у тому числі зовнішній борг — 120 млрд грн і внутрішній — 162 млрд грн);
  • виплату відсотків за держборгом – 142 млрд грн (відображені в держвидатках/дефіциті);
  • фінансування дефіциту бюджету — 94 млрд грн.

Тобто потрібно, як мінімум, рефінансувати і знайти додатково 214 млрд грн (120 + 94) або більше.

Інвестуй вигідно. Купуй ОВДП та отримай бонус від «Мінфіну»

В українських банків нових грошей стане більше, в кращому випадку на 31 млрд грн (приріст монетарної бази). Фізособи і юрособи особливо в справі фінансування держборгу України не допоможуть.

Де взяти кошти

Разом джерела грошей на держборги:

  • нерезиденти, як і в 2019 році;
  • банки зменшать кредитування і спрямують гроші на купівлю ОВДП (малоймовірно);
  • податкова амністія (без неї, якщо фізособи збільшать покупки ОВДП, то за рахунок зниження депозитів у банках та для ринку ОВДП нових грошей не буде). Однак її зараз немає на порядку денному, тим більше в правильному форматі.

Одна надія, що нерезиденти і рефінансують старі борги, і прикупляють ще трохи українського держборгу — хоча б на $4 млрд. Завдання здійсненне, але така залежність від зовнішньої кон'юнктури повинна лякати і Мінфін, і НБУ.

Що робити інвесторам

Висновок для інвесторів в українські ОВДП: слідкуйте за цифрами.

Першим сигналом погіршення ситуації стане зростання відсоткових ставок за ОВДП. Зараз цього немає. Відсоткові ставки продовжують знижуватися.

Читайте також: Купівля ОВДП. Чим ризикує інвестор

Другим сигналом стане скорочення терміну нових ОВДП. Зараз і цього немає. Навпаки, іноземні інвестори готові купувати все більш довгострокові ОВДП.

Так що короткостроково можна спати спокійно.

Коментарі - 18

+
+64
AleksandrBank
AleksandrBank
4 грудня 2019, 12:21
#
«Так что краткосрочно можно спать спокойно.» - спать спокойно и ухи держать по ветру, потому что у нас все быстро может поменться.
+
+123
bonv
bonv
4 грудня 2019, 12:47
#
Все по карманам чужим утечет,  а долг государства – на наш «круглый» счет. (с)
+
+3
Sozdatel
Sozdatel
4 грудня 2019, 14:38
#
Истину глаголите
+
+35
Maleficarum
Maleficarum
4 грудня 2019, 12:35
#
Найман  не  учёл  два  фактора  Первый   Будет  ли  подписан  новый  меморандум  с МВФ  о  новой программе  кредитования.. Второй. Вот  Козак  ясно  всё  объяснил.....«В декабре станет понятно, будет ли продолжен транзит российского газа в Европу через украинскую газотранспортную систему. По моему мнению, вероятность продолжения газового транзита очень невелика. И »Газпром« готовится к этому, прокачивая гораздо большие объемы газа, чем раньше. Если экспорт прекратится, Украина потеряет 2-3 млрд долларов в год. А это существенный фактор. Напомню, что иностранцы купили наших ОВГЗ на 4 миллиарда, и мы видим, насколько укрепилась гривня. А тут потеря ежегодно будет составлять 2-3 млрд», – говорит экономический эксперт, президент инвестиционной группы «Универ» Тарас Козак.   Причем он полагает, что эффект будет немедленным.
 
«Это скажется сразу. Чем меньше будет шансов, что транзитное соглашение продолжится, тем активнее рынок будет реагировать. То есть не 31 декабря, а гораздо раньше», – уточняет эксперт.
+
+84
bonv
bonv
4 грудня 2019, 12:45
#
При изучении экономики всегда оказывается, что лучшее время для покупки недвижимости или крупной инвестиции было в прошлом году:))..
+
+14
Maleficarum
Maleficarum
4 грудня 2019, 12:54
#
Все  инвесторы  считают  бабло своё.    Если  приток  лавэ     прекратится  от  закрытия  транзита и  МВФ прикроет  программу кредитования- то тогда    эти инвесторы   врубятся  в  факт тот  -что Украине  денег  негде  брать  для  обслуживания  и  погашения  долгов.   На  экспортную  выручку  инвесторы  видать   надёг  не  питают-  зная  что  там  сальдо  минусовое  в  десять  ярдов. Останутся  самые  упоротые-    если  ставки  по  ОВГЗ  поднимутся .
+
+38
bonv
bonv
4 грудня 2019, 13:08
#
ОВДП це спекулятивний інструмент.. А без співпраці з МВФ - іноземних інвестицій не буде..
+
0
nykand
nykand
6 грудня 2019, 10:27
#
И вот ещё Вам один фактор по которому гривна может упасть
+
+57
Денис Довбыш
Денис Довбыш
4 грудня 2019, 12:39
#
Если говорят что можно спать спокойно значит пора просыпаться.
+
+90
bonv
bonv
4 грудня 2019, 12:46
#
Кто к нам с инвестицией придет, тот от инвестиции и погибнет!:)
+
0
R S
R S
4 грудня 2019, 20:49
#
Хорошо сказано! Прям наша суровая реальность!:)
+
+27
bonv
bonv
4 грудня 2019, 12:45
#
Спіть спокійно поки вулкан ніби спить:)
+
+26
VVS16
VVS16
4 грудня 2019, 13:28
#
Факторов, которые могут повлиять на обслуживание долга, гораздо больше. Например: 1. Неурожай. 2. Ухудшение конъюнктуры на сырьевые товары (металлы, руда), продовольствие на внешних рынках. 3. Мировой финансовый кризис. 4. Продолжение торговых войн, сокращение мировой торговли, падение экспорта, ухудшение внешнеторгового баланса ...
+
+43
Olexandrenko
Olexandrenko
4 грудня 2019, 14:37
#
Процентные ставки снизились и овгз стали неинтересны. 50 млн в доляре это смешно. прибавить от 4-5 млрд доляра на покрытие недополучения налогов при курсе 24-23-22-21, как многие мечтают. плюс при таком курсе снижение промпроизводства, будет уже не 5%.
декабрь покажет по договору на транзит, по привату и по мвф. если в декабре не решатся эти вопросы или не будут близки к решению, в январе только одно лечение курс 27-28.
в декабре ждать выход страны с получением валютного кредита, минимум 700 млн, под минимум 5%, будет организован банками сша.
+
+30
oll18
oll18
4 грудня 2019, 15:13
#
У Наймана процент прогноза меньше,чем у блондинки.Это даже не 50 на 50.Но в одном он прав, инвесторам нужно спать с широко открытыми глазами.
+
0
Serge55
Serge55
4 грудня 2019, 15:43
#
Найман с кем то в доле и  меня  хочет запутать
+
0
nykand
nykand
6 грудня 2019, 10:34
#
Сами себя путаете,Вам говорят что реально может произойти уже хором)
+
+85
nepodarok
nepodarok
4 грудня 2019, 17:28
#
Мінфін і НБУ зробили все можливе проти україни заради наживи на українцях за допомогою наших же мільярдів, які виводилися в офшори з початку незалежності держави, а тепер повертаються і легалізуються в Україні за допомогою ОВДП з надприбутковістю без сплати податку на прибуток державі, заробивши ще на нас же. Валюта валить в державу під відкриття ринку землі, іншого тут не дано, не та країна не з тією верзівкою влади, щоб навіть з 20% дохідністю давати борг нам! І не дай Бог знімуть моратоій на продаж, наші ж чиновники віддадуть землю лише за відсотки, а борг далі буде висіти на нас. І вже не буде, що продавати. Розпатрошать нас, як курку. І те, що надалі відбувається в державі, нагадує українську приказку «Згорів сарай, гори і хата».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися