Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2019, 11:39

Купівля ОВДП. Чим насправді ризикує інвестор

Обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики вже досяг 105,2 млрд грн. Деякі аналітики бачать в цьому потенційну загрозу для курсу гривні. Проте ризикує не тільки Україна.

Про те, які ризики чекають інвесторів, які ризикнули вкласти кошти в ОВДП, розповів в колонці для НВ викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

Найкраща в світі дохідність

Ось уже майже два роки, як Україна насолоджується «інвестиційним» бумом, який штовхнув вперед економіку і подарував чудові можливості для особистих інвестицій і збагачення тисячам українців. Саме так говорять про ОВДП, облігації внутрішньої державної позики, ті, хто їх випускає, а це Міністерство фінансів, і ті, хто ними активно торгує — українські інвестиційні компанії.

Хтось із фахівців з інвестицій рекламує ОВДП, як «безпечний інструмент для початківців інвесторів», їхні колеги по цеху святкують великі «перемоги» після кожного аукціону, де Мінфіну вдалося продати чергову порцію боргу, а треті зараховують в ранг «міських божевільних» всіх, хто вважає українські облігації є дуже ризикованим інструментом.

Ті, хто вже заробив, переважно мовчать, публічних інтерв'ю не дають, але напевно потирають руки. Та й чого б не потирати. Де ще знайдеш таку щедру державу, яка мало того, що позичає гроші під найвищий відсоток у світі, я маю на увазі реальну ставку, так ще й дозволяє національній валюті зміцнюватися, допомагаючи «інвесторам» чудово заробляти на курсовій різниці.

Загрози для інвестора

Але, як ви самі розумієте, за все хороше треба платити. Платою за високу дохідність є високий ризик. В інвестиційному світі ці два поняття тотожні, і професійні інвестори прекрасно віддають собі в цьому звіт. Не існує інструментів, які дозволяли б заробляти багато, не ризикуючи. А вже у сучасних умовах, коли ставки у всьому світі все нижче і нижче, а близько $15 трлн і зовсім інвестовано за негативною ставкою, так і поготів.

Відкрий депозит у надійному банку і отримай бонус від «Мінфіну» до 1,25% річних

До речі, ризик досить просто оцінити. Для цього існують рейтинги, які присвоюють емітентам великі рейтингові агентства S&P, Moody's та Fitch. Найвищий, за версією S&P — ААА, синонім найвищої надійності, найнижчий — D, коли «S&P вважає, що позичальник оголосить дефолт за своїми зобов'язаннями». Між ними відстань у десять кроків. На четвертій позиції зверху знаходиться BBB, так званий інвестиційний рейтинг, коли «платоспроможність емітента вважається задовільною». Всі цінні папери з рейтингом нижче ВВВ вважаються спекулятивними інструментами. Що це означає на практиці? Ну, наприклад, американським банкам і страховим компаніям купувати такі цінні папери заборонено.

Що стосується України, то за класифікацією S&P наш рейтинг — B. Це на два пункти нижче інвестиційного і означає, що «емітент платіжоспроможний, але несприятливі економічні умови найімовірніше негативно вплинуть на його можливості і готовність проводити виплати по боргах».

До офіційного трактування можна додати ще один важливий фактор — відсутність вторинного ринку. Саме про це минулої п'ятниці написав Bloomberg, застерігаючи інвесторів, які «як сновиди йдуть назустріч біді», інвестуючи в українські ОВДП. І Bloomberg правий — на українському ринку завжди так. Доки є зростання, є і ринок, але коли почнуться хоч якісь проблеми, то як би вам не хотілося позбутися інвестиції, що втрачає вартість, цього зробити не вдасться. Доведеться терпіти до погашення, кому місяці, а кому і роки, спостерігаючи, як тануть ваші грошики. Так було у 90-і, у 00-і, так буде і зараз.

Інтерес залишається на висоті

Але, незважаючи на перераховані загрози і ризики, попит є. Наприклад, дуже активно купують облігації українські банки, значно збільшуючи ризик своїх портфелів, а разом з ними і наших вкладів. Більш того, на мій погляд, активність банків на ринку ОВДП в цілому погано впливає на економіку. Навіщо морочитися з кредитуванням реального сектора, якщо можна заробити стільки ж, при цьому з меншим ризиком, на облігаціях? Ось і виходить, що обсяг кредитів в українській економіці у порівнянні з ВВП, в 2-3 рази менше, ніж в сусідніх державах. Ну а яка ж економіка може розвиватися, якщо у компаній немає доступу до капіталу?

Тож, мені здається, не варто випробовувати патріотичний оргазм кожного разу, коли уряду вдається взяти в борг під величезні відсотки. Така «перемога» більше схожа на відстрочку вироку. Також дозволю собі не погодитися з твердженням, що фінансовий інструмент з дуже високим ризиком можна вважати гарним тренажером для інвесторів-початківців, або тих обивателів, хто просто хоче підстелити собі соломки на майбутнє — вкласти, забути і повернутися за грошима через кілька років.

Читайте також: ОВДП або депозити: що вигідніше

Але з чим не можна не погодитися, так це з тим, що за два останні роки всі ті, хто ризикнув і купив ОВДП, змогли відмінно заробити. Чи варто вам приєднуватися до цієї групи на нинішньому етапі, чи встигнете ви насолодитися банкетом або просто доведеться за все заплатити — вирішувати вам. Головне, щоб ви робили це свідомо. І «відповідально», як пишуть на своїй продукції виробники алкоголю. Застереження «Пийте відповідально!» — повинно нагадати, що отримуючи задоволення ввечері, вранці може розболітися голова. У випадку з ОВДП ви повинні розуміти, що вплутуєтеся в дуже ризиковану гру, яка може зробити вас багатим, але може і залишити без штанів.

Коментарі - 36

+
+56
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 листопада 2019, 12:00
#
Как всегда:кто-то попирует,а кто-то за все заплатит.
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2019, 18:06
#
Народ  і заплатить. Як завжди.
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
27 листопада 2019, 12:01
#
Кто не рискует, тот не пьет шампанское!! хорошо, что мы не бабы, а пьем по крепче :))
+
+22
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 листопада 2019, 12:11
#
Кое-кто рискнул и покупал биткоин, а теперь пьет не шампанское, а валидол.
Купишь последним-заплатишь за все.
+
+34
nepodarok
nepodarok
27 листопада 2019, 13:36
#
Закон піраміди ніхто не відміняв. Ще пам'ятає багато хто «МММ» з Льончиком Голубковим. Взагалі, за такі дії з національною валютою в цивілізованих країнах хтось на довго загремів би за грати. Як все чудово в нас, але чому ж тоді в нас найбільша заборгованість по зарплатам з 2001 року? Чи це хтось фейки пускає? Мабуть її погасять на кінець року, запустивши гривну у відкритий космос, обібравши знову таки свій народ, чим і прикриють дирочку одну. Мені цікаво, депутатам чи суддям, чи працівникам нацбанку і мінфіна держава теж заборгувала ЗП?
+
+15
Олег Пупкин
Олег Пупкин
27 листопада 2019, 16:12
#
МММ- це не держава, піраміда гроші не друкує.
+
+14
nykand
nykand
30 листопада 2019, 9:22
#
Государство даёт пример всем остальным,государство-вор номер один
+
+15
bonv
bonv
27 листопада 2019, 18:06
#
От тільки не розказуй про біткоїн:)))  По чому купляв і скільки втратив? Ля-ля?
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 листопада 2019, 22:55
#
Я не такий дурень,щоб таке купляти. Але з дурнями знайомий. Вони й плачуть. По 12 набрали.
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2019, 23:15
#
По 14 здадуть.. В чому проблема?
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
28 листопада 2019, 10:57
#
Купили по 12,сейчас 7.5. Действительно,в чем проблема ?)
+
0
bonv
bonv
28 листопада 2019, 10:58
#
Я ж тобі написав - продадуть по 14.. жесть..
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
28 листопада 2019, 12:44
#
Не «тебе», а вам. Мы свиней вместе не пасли. Вы готовы гарантировать, что продадут за 14? Если да-куда эти несчастные могут подъехать, чтобы получить ваши гарантии? Готовы гарантировать, что будет 14? Или ещё один сказочник как папередник?
+
0
bonv
bonv
28 листопада 2019, 12:57
#
Коли немає чого сказати то на ви переходимо? Ти профан в крипті. І ніколи не займався криптою.. Залишається тільки  розказувати про знайомих  які «попали» на  біткоїнах.....
Гарантії? Той хто вкладає або інвестує  свої гроші  і несе відповідальність за ризики в  бажанні заробити..
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
28 листопада 2019, 13:26
#
Тыкать,повторюсь,будете своим односельчанам,за коровником) 
Если человек купил за 12,а курс 7.5,то это убыток. Гарантий дать вы что-то не пожелали,следовательно-пожизненный балабол,я с вами общение закончил. Только что кричали,что продадут за 14,но своими деньгами что-то за свои слова ответить ссыкотно,ага?
Я конечно не занимался и не буду заниматься «криптовалютами»,т.к в отличие от вас я не профан в инвестициях.
Мы закончили,вы свободны. С этого момента вас игнорирую,без обид.
+
0
bonv
bonv
28 листопада 2019, 13:30
#
Купила людина для того щоб з часом продати і заробити.. А ти втираєш про моментальну продажу по нижчому курсу.. Не розумієшся - не лізь. Інвестор?:) Такий самий як у крипті..  Будь здоровий і не пчихай:) Без образ.
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
28 листопада 2019, 18:13
#
Так был курс и 20, если купил за 12 то за 18-20 мог продать
+
0
Григорий П
Григорий П
11 грудня 2019, 17:56
#
Убыток - когда продал дешевле чем купил. Пока не продал - нет ни профита, не убытка. Продавать надо было на 20к. В отличии от ОВГЗ это занимает несколько секунд. Не стоит хаять то, в чем не разбираетесь и не пытаетесь вникнуть.Не доверяете - продавайте, фиксируйте небольшие убытки и вкладывайте в другой актив. Есть вероятность, что еще сильнее упадет, но вы зы это время на другом активе отыграете.
+
0
Григорий П
Григорий П
11 грудня 2019, 17:59
#
Случайно не и тех тех депутатов, которые на «свои зарплаты» купили по пару десятков тысяч биткойнов? Если те, — то пусть не расстраиваются, есть в народе такая поговорка: «как пришло, так и ушло». А если обыватель,- суммы небольшие, потери то же, пусть наберуться терпения, коль не успели переобуться сразу
+
+27
frontman
frontman
27 листопада 2019, 14:38
#
Это Украина рискует! А правильней сказать, нет не рискует, а уверенно идёт в жо…
+
0
vlad9486
vlad9486
27 листопада 2019, 21:31
#
И чем же она рискует?
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
27 листопада 2019, 15:41
#
Как купить ОВГЗ? [ Практический кейс]

https://www.youtube.com/watch?v=Tp9NLECwDwg&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
27 листопада 2019, 16:10
#
Не пойму какие риски при покупке ОВГЗ? Дефолт? Вроде уже не светит, а если гривневые так в случае чего напечатают. Да, тогда инфляция и курс пойдут вверх, но проценты перекроют.
+
0
vlad9486
vlad9486
27 листопада 2019, 21:31
#
Риск инвестора в том, что если многие одновременно начнут выводить и это начнет ослаблять курс гривны, то НБУ введет ограничения на покупку валют (как в 2014) и кредиторы будут выводить свои деньги со скоростью 1 миллиард в год, или около того.
+
0
plitka2000
plitka2000
27 листопада 2019, 23:19
#
Да
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
28 листопада 2019, 11:09
#
Так это риск для иностранцев с крупным капиталом
+
0
nykand
nykand
30 листопада 2019, 9:56
#
1 млрд в год или около того))))....риск инвестора в том что если многие одновременно начнут выводить деньги,то НБУ введёт ограничения...ну и зачем нужны такие вложения???
+
0
vlad9486
vlad9486
30 листопада 2019, 10:51
#
Нужны потому что если многие одновременно не начнут выводить, или если будет больше приток по текущему счету (экспорт, оплата труда, денежные переводы), то НБУ не введет ограничения и можно будет поиметь прибыль.
+
0
nykand
nykand
30 листопада 2019, 11:16
#
Если бы да кабы,говорю что ОВГЗ и банковские депо,как в государственные так и комбанки-фуфло,вкладывать надо в себя и свой бизнес)
+
0
nykand
nykand
30 листопада 2019, 11:17
#
Можно будеть поиметь прибыль....скорее вкладчиков поимеют)
+
0
vlad9486
vlad9486
30 листопада 2019, 12:16
#
15% годовых означает что вкладчиков поимеют с вероятностью 15%, а все пройдет нормально с вероятностью 85%.
+
0
nykand
nykand
30 листопада 2019, 12:21
#
Математик, подсчитали по теории вероятности??? какой же Вы бред несёте
+
0
vlad9486
vlad9486
30 листопада 2019, 15:44
#
Пытаюсь соответствовать твоему уровню.
+
0
nykand
nykand
30 листопада 2019, 23:13
#
105 млрд....ещё немного и похоже на пирамиду???)))
+
0
vlad9486
vlad9486
1 грудня 2019, 12:36
#
Их не 105 млрд, а 800 млрд. Кроме внутренних есть еще и внешние долги на $50+ мрлд, то есть, где-то 1200 миллиардов гривен. Каждый год долг растет на 50-70 миллиардов гривен, просто раньше рос внешний долг и за один раз сразу на $2-$3 млрд (то есть 55-80 миллиардов гривен) и об этом в интернете писали только один раз в год, потому сумасшедшим было пофигу. А сейчас растет внутренний и не за один раз, а по чуть-чуть каждую неделю. Потому в интернете об этом пишут каждую неделю. Потому то сумасшедшие так возбудились. Тоже мне событие. Причем в этом году долг вырос не больше чем всегда, примерно на 64 миллиарда гривен.
+
0
nykand
nykand
1 грудня 2019, 22:07
#
Это лишь в ОВГЗ,статья за ОВГЗ)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися