Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2019, 16:48

Нацбанк повинен знижувати облікову ставку швидше — Гетьманцев

Нацбанк розглядає можливість подальшого зниження облікової ставки. Але було б краще, якщо б регулятор діяв більш рішуче. Про це сьогодні під час спільного прес-брифінгу заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. 

Нацбанк розглядає можливість подальшого зниження облікової ставки.
Фото: ЕП

«Ми не згодні з тим, що облікову ставку треба знижувати повільно. Було б краще, якщо таке зниження було б більш відчутним для ринку», — зазначив Гетьманцев.

За його словами, питання — де взяти дешеві кредити? — обговорювалося на спільному засіданні НБУ та парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. 

«Ми розуміємо, що дешеві кредити є запорукою розвитку економіки. Без цього не буде руху вперед, буде стагнація. А висока облікова ставка не дає можливості наповнити дешевими кредитами кредитний ринок держави», -  заявив голова  комітету Верховної Ради. 

Читайте також: Чому НБУ «повільно» знижує облікову ставку

Він також зазначив, що депутати також ведуть дискусії з НБУ з питань курсу, інфляції. «Є різні думки експертів щодо переоцінки, недооцінки курсу гривні сьогодні. Намагаємося знайти спільну мову», — констатував він.  

Як знижується ставка

  • Цього року НБУ знижував облікову ставку вже 4 рази. Сумарно в 2019 році вона впала з 18% до 15,5%. 
  • Тричі зниження відбувалося на 0,5%, а 24 жовтня правління Національного банку України зменшило ставку одразу на 1% — до 15,5%.
  • Нацбанк має намір знизити облікову ставку з 16,5% до 8% в найближчі роки. Вже до 2020 року ставка може бути знижена до 9%.

Що нам з цього? 

  • Зменшення облікової ставки впливає на ціни на кредити та депозити. Банки реагують на дії регулятора зниженням ставок по депозитам та процентів за кредитами для населення та бізнесу. 
  • Але на Інститутській стверджують, що «механічне» зниження облікової ставки до низького рівня не еквівалентно автоматичному здешевленню кредитів для економіки. Низькі ставки за кредитами неможливо отримати без посилення захисту прав кредиторів і завершення судової реформи. Поки це не зроблено,  у вартість кредитів буде неодмінно закладатися висока маржа за ризик.

Коментарі - 12

+
+35
bonv
bonv
27 листопада 2019, 16:53
#
Де взяти дешеві кредити? У МВФ під 2-3% але через олігарха Коломойського та тиск на НБУ,,, не дають...
+
0
Romich
Romich
27 листопада 2019, 22:16
#
Багато при Петі видавали дешевих кредитів? Мається на увазі бізнесу та населенню, а не латання дір в бюджетах та ЗВР
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2019, 22:18
#
МВФ та Світовий Банк постійно надавали дешеві транші.. Інвестори не  зупиняли виробництва та не виводили  інвестиції..
+
+12
Андрей Иванов
Андрей Иванов
27 листопада 2019, 16:54
#
Никак она практически не влияет. Никто дешевле 15 % кредит не даст, а если и даст, то со скрытыми комиссиями, страховками и т.д. Нужно снижать инфляцию долговременно, защищать кредиторов, тогда и результат будет.
+
+12
Игорь Коляда
Игорь Коляда
27 листопада 2019, 19:46
#
А ничё,что хотите защищать кредиторов,которые используют ЗАЁМНЫЕ средства?
Может нужно защищать тех,кто им эти ЗАЁМНЫЕ средства даёт - депозитчиков,и при этом кредиторами не считаются?
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2019, 16:59
#
Ще у Світового Банку під 1,25% але теж глухо.. Все впирається у співпрацю з МВФ.. Це буде сигналом інвесторам вкладати в Україну...
+
0
yarg
yarg
27 листопада 2019, 17:11
#
А кто же будет давать эти «дешевые кредиты» ?

кто будет брать мы понимаем - «грин фэмили»....
+
0
nepodarok
nepodarok
27 листопада 2019, 21:37
#
Повністю згідний, що дешевих давати на будуть, бо мінфін з задоволенням бере дорогі і безмежно цьому радіють чиновники
+
0
yarg
yarg
27 листопада 2019, 21:42
#
Вони радіють будь-яким. а дешевих їм просто не дають.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 листопада 2019, 17:13
#
А лохів на облігації за зниженими ставками не знайдеться, бо під однозначні проценти можна китайські або москальські папери купити без геморою з коломойського командою.
+
+53
AleksandrBank
AleksandrBank
27 листопада 2019, 17:26
#
««Мы понимаем, что дешевые кредиты являются залогом развития экономики. Без этого не будет движения вперед, будет стагнация. А высокая учетная ставка не дает возможности наполнить дешевыми кредитами кредитный рынок государства», — заявил председатель комитета Верховной Рады.» - чувак я понимаю, как ты далек от реалий. «Тупое» снижение ставки ничего не решает, это часть процесса, и его влияние от силы на 1/3 на ставку по кредитам. Остальные: 1/3 - это средства по привлечению (сегодня была статья где два банка предлагают 18,5%) и 1/3 еще это риски (это законы, суды, процессы и т.д.).
И да, еще оставьте маржу банкам!
+
0
nepodarok
nepodarok
27 листопада 2019, 22:14
#
Https://m.youtube.com/watch?v=xVkqIErKObM
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися