Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 листопада 2019, 15:07

Відповіді на «болючі» питання. Як діє нова система виплати пільг на житлово-комунальні послуги

Виплата пільг на комунальні послуги з 1 жовтня запрацювала по-новому. Мінсоцполітики відповіло на головні питання, що турбують українців.

ЖКГ, комунальні послуги, платити за світло, платити за газ, житлово-комунальні послуги, Ощадбанк, пільги, монетизація
фото: telegraf.in.ua

Чому в листопаді прийшла платіжка із повним розміром платежу, хоча я пільговик?

З 1 жовтня 2019 року в Україні запроваджена монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Пільговики можуть отримати кошти у готівковій чи безготівковій формі.

Починаючи з листопада, українці отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу — без урахування пільг.

Якими будуть суми виплат пільг для пільговиків?

З 1 жовтня 2019 року запроваджено новий механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг. При цьому порядок розрахунку пільги залишається майже незмінним. Розмір пільги щомісячно розраховує орган соціального захисту населення.

Суму пільги розраховуватимуть, залежно від розміру знижки, на яку пільговик має право за законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Читайте також: Обмеження тарифів на опалення і гарячу воду скасовано

Як здійснювати оплату комунальних послуг пільговикам, починаючи з листопада 2019 року?

Держава виплачує кошти за пільги кожній людині окремо – видає готівкою або переказує на рахунок Ощадбанку.

Видача у готівковій формі можлива, якщо пільговик написав відповідну заяву до органу соцзахисту до 15 жовтня 2019 року. Пільговик, який отримав готівку, сплачує за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки.

Пільговики, які не написали заяву на отримання пільги готівкою, мають справу з безготівковим розрахунком.

Як здійснити оплату комунальних послуг, якщо в мене безготівкова форма виплати пільги?

Якщо у вас безготівкова форма виплати пільг, то частину платежів за вас здійснює АТ «Ощадбанк», а частину ви сплачуєте самостійно.

Перерахування коштів Ощадбанком надавачам послуг здійснюється у наступній послідовності:

  1. постачання теплової енергії
  2. постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення
  3. постачання гарячої води
  4. централізоване водопостачання
  5. централізоване водовідведення
  6. постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу
  7. поводження з побутовими відходами
  8. послуги з управління багатоквартирним будинком
  9. внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку

Читайте також: У платіжках за комуналку перестануть вказувати розмір пільги

Зараз Ощадбанк здійснює перерахунок коштів не за пропорційним, а за пріоритетним принципом. Раніше за кожну послугу проводився розрахунок у рівних відсотках від суми пільги. Тепер у першу чергу проводиться оплата за тепло, газ, електроенергію тощо.

Якщо сума пільги достатня, то сплата всіх послуг здійснюється на 100%. Залишок коштів пільги буде перераховано на наступний місяць. Ви можете зайти у свій особистий кабінет на сайті Ощадбанку, де відображається рух коштів за вашим обліковим записом.

Якщо суми пільги недостатньо, то сплачено буде лише за ті послуги, на які вистачить коштів. Що стосується послуг, за які потрібно доплатити, то Ощадбанк надішле вам sms-повідомлення із розмірами доплати за кожним видом послуги.

А якщо в мене немає мобільного телефону?

Ви можете надати органу соцзахисту контактний номер телефону будь-якої особи, яка не є пільговиком, але повідомлятиме вас про sms-повідомлення Ощадбанку. Ви також можете самостійно проводити розрахунки.

Читайте також: З'явився мобільний додаток для перевірки сум у платіжках

Як я можу самостійно проводити розрахунки, якщо я не маю мобільного телефону?

Ви можете отримати в органі соціального захисту населення розрахунок розміру пільги. Якщо тарифи на комунальні послуги не змінюються, то щомісячний розмір пільги протягом опалювального періоду буде однаковим.

Знаючи розмір своєї пільги і пріоритетний принцип оплати Ощадбанку, ви можете самостійно вирахувати, скільки і якому надавачу послуг маєте заплатити.

Чи дозволяє новий механізм заощадити частину коштів і залишити їх собі?

Це залежить від того, у якій формі ви отримуєте виплату пільги: у готівковій чи безготівковій формі.

Якщо у готівковій — після повного розрахунку з надавачами послуг ви можете залишити зекономлену готівку собі. Якщо у безготівковій — всі зекономлені кошти ви можете отримати лише після завершення опалювального періоду (орієнтовно з червня). Повідомлення про суму зекономлених коштів вам надішле на телефон Ощадбанк.

Якщо ви маєте рахунок в Ощадбанку, то ці кошти автоматично будуть зараховані на нього. Якщо ви не маєте рахунку, то ви можете його відкрити з червня по грудень поточного року і на нього будуть зараховані гроші.

Читайте також: Як оформити субсидію онлайн (покрокова інструкція)

Як отримувати кошти пільговикам, які не мають відкритого рахунку в Ощадбанку?

Якщо ви маєте на увазі відсутність банківського рахунку в будь-якому з уповноважених банків, у такому випадку ви будете отримувати безготівкову виплату пільги через Ощадбанк.

Орган соцзахисту самостійно надасть всю інформацію Ощадбанку, який автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти, та інформує пільговика шляхом надсилання sms-повідомлень.

Якщо я не хочу працювати з Ощадбанком, можна обрати інший банк?

Зараз Мінсоцполітики працює з 38 уповноваженими банками. Для готівкової форми виплати пільговик може обрати будь-який з них, а також доставку пільги через Укрпошту.

Щоб отримати відповідний сервіс потрібно подати заяву до органу соцзахисту, зазначивши всі банківські реквізити. Таку заяву можна подавати двічі на рік: до 15 жовтня (на опалювальний період) та до 15 травня (на неопалювальний).

Для безготівкової форми виплат Ощадбанк є єдиним варіантом на даний момент.

Читайте також: Електроенергія для населення подорожчає — новий голова НКРЕКП

Чи можна у разі смерті пільговика виплатити кошти за останній місяць життя безготівково?

Не можна. Перехід з готівкової форми надання пільг на безготівкову здійснюється лише за заявою пільговика.

Якщо я оплатив комуналку, не дочекавшись sms від Ощадбанку?

Якщо мова йде про безготівкову форму монетизації, то всі зекономлені кошти ви зможете отримати влітку. Якщо виникне ситуація, коли ви сплатили рахунки, не дочекавшись sms від Ощадбанку, то на рахунках виникне переплата, яка буде відображена надавачем послуг у квитанціях наступних періодів.

Що робити пільговикам, які не подали заяву на «готівкову» монетизацію, а правління ОСББ не хоче підписувати угоду з Ощадбанком?

Відповідно до норм законодавства, якщо правління ОСББ не уклало договору з АТ «Ощадбанк» для перерахування сум пільг, воно не має права до 1 червня вимагати оплати послуг від пільговиків за відповідні неопалювальний та опалювальний періоди.

АТ «Ощадбанк» може здійснювати переказ коштів на рахунки правління ОСББ, крім виплат на управління багатоквартирним будинком, на підставі договору. Типову форму договору визначає АТ «Ощадбанк» за погодженням з Мінсоцполітики.

Якщо мова йде про безготівкову форму, пільговику потрібно дочекатися літа і, отримавши залишок коштів, розрахуватися із надавачем послуг. Виплати на управління багатоквартирним будинком пільговик має сплачувати самостійно кожного місяця. А кошти, які передбачені на сплату цієї послуги перерозподіляються між іншими надавачами послуг за пріоритетним принципом.

Коментарі - 28

+
+38
bonv
bonv
20 листопада 2019, 16:50
#
А як вплине на українців  зменшення  субсидій на 8 млрд в бюджеті 2020? Бюджет бідняків..
+
+25
Andrey M
Andrey M
20 листопада 2019, 17:40
#
Може навпаки, чим більше % витрат бюджета на субсидії тим бідніша держава?
Хоча, кому я пояснюю. Вам головне крикнути «зрада!»:) ) )
+
+15
bonv
bonv
20 листопада 2019, 17:52
#
Ти краще мізками розкинь як  при 50 млрд в бюджеті 2019 року, шукали ще 20 млрд для покриття всіх субсидій (близько 70 млрд) І для чого зменшувати в бюджеті 2020 року   до 42 млрд,,  коли витрати будуть ще більшими? Газ + 15%.. І це тільки початок..
+
+25
Andrey M
Andrey M
20 листопада 2019, 18:00
#
Доходи населення виросли, не чули?:)
+
+15
bonv
bonv
20 листопада 2019, 18:01
#
Коли і на скільки?
+
+46
Andrey M
Andrey M
20 листопада 2019, 18:07
#
Таки вас інфекція не слабо так зацепила, навіть не тільки гуглом користуватися розучилися, а навіть сайтом мінфін:)

https://index.minfin.com.ua/labour/salary/average/
+
+33
bonv
bonv
20 листопада 2019, 18:23
#
10783 червень
10971 липень
10573 серпень
10687 вересень
Де ти ріст побачив?
Де доходи виросли у населення?
+
+15
nepodarok
nepodarok
20 листопада 2019, 18:40
#
+++++++++
+
+15
u3IOm4uk
u3IOm4uk
21 листопада 2019, 1:12
#
Субсидія оформляється на рік і тому зарплати потрібно дивитись в порівняні з попереднім роком. А стосовно газу, то він зараз явно дешевший ніж минулого року
+
0
bonv
bonv
21 листопада 2019, 10:38
#
В Украине выросло количество людей, получающих субсидию, почти на 20%
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 листопада 2019, 22:59
#
«Доходи населення виросли, не чули?:)»

Субсидіі отримують переважно пенсіонери,
а у пенсіонерів основний дохід -  тільки пенсія.
+
0
bonv
bonv
20 листопада 2019, 23:48
#
Субсидії цього року отримали на 20% більше домогосподарств, ніж минулого… На наступний рік чомусь зе-влада заклала на 8 млрд менше… Чим вони думали — не зрозуміло…
+
+15
u3IOm4uk
u3IOm4uk
21 листопада 2019, 1:15
#
Потрібно дивитись не на к-сть субсидій, а на загальні нарахування по субсидіям. Ті хто минулого року отримав субсидію в розмірі 1тис, то зараз могли отримати у розмірі 500грн. Адже фактично, цілком можливо що дохід зріс. Це як приклад.
+
0
bonv
bonv
21 листопада 2019, 10:08
#
За даними Мінсоцполітики, у ході минулого опалювального сезону соціальну допомогу отримували близько 4 млн домогосподарств. На 2020 рік зміна кількості субсидіантів не передбачається.
+
0
Andrey M
Andrey M
21 листопада 2019, 10:55
#
Ви все такі визначтесь де ви брешете:)
«В Украине выросло количество людей, получающих субсидию, почти на 20%»
&
«На 2020 рік зміна кількості субсидіантів не передбачається.»
+
0
bonv
bonv
21 листопада 2019, 11:02
#
Виросло і виросте — розумієш? 2019 рік (у порівнянні з 2018 роком) і 2020 рік… Одні клерки…
Де доходи виросли у населення?
+
0
Andrey M
Andrey M
21 листопада 2019, 11:29
#
Тобто, ви доводите що при Порошенко кількість бідних людей зростала а при Зеленському не буде?
Не чекав такого від ярого прихильника Порошенко:) ) )

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2019, 1:16
#
При Зеленском всё будет хорошо.

Ведь недавно официально объявлено о завершении эпохи бедности...
+
0
BarDuck
BarDuck
21 листопада 2019, 10:48
#
Ніяк не вплине, зверніть увагу, що з початку року було прораховано, кому і скільки було виплачено, у бюджет вноситься певна прогнозована сума виплати, в цьому році частина коштів не знадобилась, тому на наступний рік і була зменшена. В будь-якому випадку, додатково є резервні фонди, не переймайтесь, якщо ви являєтесь субсидіантом, отримаєте всю субсидію.
   Якщо вам цікаво, така сама ситуація (мається на увазі зменшення фінансування) буде і на відшкодування СГ техніки АПК, тому що просто сповна не користуються. Все буде добре!:)
+
+46
valera051952
valera051952
21 листопада 2019, 6:17
#
Не как не действует  эта новая форма расчета для льготников. Полная не разбериха и неопределенность. Не кто не чего не знает. Не в соцзащите не в тех организациях поставляющие услуги. Они только знают что льготу больше в квитанциях не указывают.Звоните в соцзащиту. а те говорят звоните им. Требуют стопроцентной оплаты с народа имеющих льготу. А то будет расти долг. За октябрь месяц оплатил за все 50% , кончается ноябрь надо будет скоро платить за декабрь, а за октябрь не кто не оплачивает мне и так всем.Какой умник или умники решили все это поменять? Зачем было разрушать накатанный механизм оплаты льготникам.коммунальных услуг.? Мне живые деньги не нужны. думаю что и остальным.Жили не тужили государство оплачивала льготникам кому сколько и он проблем не знал.Есть больные , не ходячие слабо видящие и так далее и они бедные должны бегать вызванивать и выяснять. От сделали жизнь им как на вулкане. Верните все назад как было раньше. Думаю меня все льготники потдержат.
+
+26
Баганур Тырбаев
Баганур Тырбаев
27 листопада 2019, 23:39
#
«...Не кто не чего не знает. Не в соцзащите не в тех организациях поставляющие услуги...» - Скажу больше: никто ничего не знает и в Ощадбанке. Деньги на льготу начислены, но не израсходованы. На отопление и электроэнергию не ушло ни копейки (Хмельницкий, 27.11.2019) Оплачена только квартплата/ ЖЭК и вывоз мусора - то есть «наименее приоритетные» поставщики услуг. Пытался в Ощадбанке получить хоть какие-то пояснения по номеру 0800210800 почему банком не произведена оплата - 40 минут разговора с консультантом, как со стеной. На вопросы, которые они должны давать ответы (согласно информации на сайте Ощадбанка), а именно «...суму перерахованих Ощадбанком коштів за субсидією/пільгою на рахунки комунальних підприємств...» - ответа так и не последовало...
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 листопада 2019, 6:47
#
Я могу добавить -сама программа начисления субсидий и программа идентификации граждан не работает когда у человека нет ИНН! У меня у теще нет кода (верущая ) И теперь каждый месяц ходит «по кругу»!
+
+10
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2019, 8:46
#
Код у вашей тещи есть, его присваивают всем родившимся гражданам страны,
просто ваша тёща не желает его получать.

Истинно верующие должны страдать - так написано в  их святых писаниях.
Ведь что такое наша жизнь в понимании верующих - это краткий миг ожидания
на пути к вечной и райской жизни после смерти.
+
+10
varr
varr
21 листопада 2019, 13:22
#
Який довбень все це придумав?! Приходили пораховані пільги разом з квитанціями по кожній послузі. Що було в цьому поганого? Новий варіант щось спростить? Щось заощадить? Зробить зручнішим?...
+
+25
bonv
bonv
21 листопада 2019, 13:26
#
Зе-ініціативи... Кращого не очікуйте.
+
+15
Ranet
Ranet
23 листопада 2019, 13:17
#
Постановление правительства было принято в марте. Как и многие другие гадости, которые, ещё в январе, проигравшие, подложили уже в июне выигравшим. Тоже и по законам, принятым для наступников!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2019, 8:50
#
У нас подавляющее большинство законов, постановлений
и нормативных актов в стране принято «папередниками».

И это не повод называть все предыдущие свершения «гадостью».
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
21 листопада 2019, 18:46
#
Как сэкономить на коммунальных услугах?

https://www.youtube.com/watch?v=awg350PckeY

Подписывайтесь на youtube-канал Finance.ua и оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися