Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2019, 13:29

МВФ, ринок землі та зміцнення гривні

Тиждень, що минає, був дуже насиченим. ВР прийняла закон про ринок землі. В Україну прилетіла місія МВФКурс гривні продовжив зміцнюватись. 

Українські облігації, гривня, місія МВФ, ринок землі, суд, інвестор
фото: zn.ua

Інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів «НВ», чому так відбувається. «Мінфін» вибрав головне.

Мишача метушня на ринку

Основна метушня — в основних економіках. Торгові переговори між США і Китаєм, які фактично не зрушуються із мертвої точки. Думаю, навіть у геніального творця хаосу Трампа закінчилися творчі ідеї, що там робити. Звичайно, йому треба придумати щось і не програти при цьому вибори через рецесію, яка може стати легким результатом активної торгової війни.

Читайте також: Аналітика на 15.11.2019. Інвестори чіпляються за соломинку

Тут треба пам'ятати, що ще жоден президент США не переобирався під час рецесії, а у Трампа і так шанси не дуже. В результаті, волатильність ринку низька і американські індекси торгуються прямо біля своїх історичних максимумів, іноді їх оновлюючи.

На цьому тижні індекс S&P500 вперше в своїй історії перевалив за позначку 3100 пунктів, поставивши черговий рекорд, уже прямо як Сергій Бубка свого часу, додаючи по сантиметру кожен раз.

У п'ятницю індекс S&P500 відкриється на позначці 3096 пунктів

У світі картина була вельми строката. У Китаї вийшла погана статистика, в Німеччині — хороша. Погану статистику з Китаю ринки перетравили краще, подумавши, що нічого страшного, більше стимулів від керівної партії. З огляду на те, що дбайливі німці не прихильники друкування грошей і стимулів від них не дочекаєшся, то хороша статистика звідти радує подвійно.

Як підсумок, інвестори радіють, що в третьому кварталі німецька економіка виросла, уникнувши формального переходу в стан рецесії, яка технічно вважається фактом, якщо економіка знижується три квартали поспіль, а німецька зупинилася на двох. Зростання, звичайно, було феєричним, +0,1% ВВП, але все ж зростання.

Українські єврооблігації залишилися без змін

Інвесторів порадували прийняттям закону про ринок землі в першому читанні, але налякали судилищем над Писаруком. Припускаю, що такий поворот стратегії правоохоронних органів в Україні не може не вплинути на переговори з МВФ.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

Щодо ринку землі, то багато інвесторів давно вважали справу вирішеною і точно не дивилися виступи в парламенті в день голосування. Після цього світ не рухнув, навпаки, встановився звичний для України баланс, адже Юлія Тимошенко пішла в опозицію. Тепер все на своїх місцях.

Місія МВФ

Місія прилітала в четвер, почувши президента, який публічно пообіцяв боротися за повернення виведених з банків грошей. Правда, коли місія купувала квитки, бюрократи ще не здогадувалися, що робити це будуть шляхом переслідування регулятора, що роки боровся за повернення цих грошей. Не олігархів ж переслідувати, кінець кінцем.

Читайте також: Рішення МВФ: чи готова Україна до припинення програми

Тепер це розуміє і НАБУ, яке приходило до державного Приватбанку за документами по суду в Лондоні, а тепер ось розуміє, що розслідування викрадення $5,5 млрд з банку — розслідування діяльності НБУ, а ніяк не Коломойського і Ко.

Читайте також: Які вимоги МВФ висуне Україні і що заважає співпраці

Раніше НАБУ виглядало збіговиськом інопланетян, які не розуміють, як все повинно працювати в Україні згідно з давнім скріпами. Тепер зрозуміли. Як буде жити МВФ у цій новій реальності — подивимося. Занадто багато невизначеності зараз, зокрема, й у самому Фонді в зв'язку з новим керівництвом МВФ.

Гривня зміцнюється

Інвестори закладають, що Україна залишається у програмі, не дивлячись на феєричні інтерв'ю в NYT, де говорять, що треба брати гроші у Путіна, а не на Заході. Навіть Енергоатом задумався про випуск єврооблігацій. Треба встигнути, поки відкрите вікно можливостей. Як на зовнішньому ринку, для корпоративних емітентів, так і на внутрішньому, для Мінфіну насамперед.

Читайте також: Державний борг і ризики бюджету 

Гривня посилюється. Триває продаж доларів, причому не тільки іноземцями, які купують українські ОВДП. Ці іноземці зараз частина глобального тренду. На цьому тижні можна відзначити потужний приплив коштів у глобальні фонди, що інвестують у локальні валюти. На цьому тижні Мінфіну дали право позичати наперед, тому зараз не можна виключати, що ми побачимо цього року семирічний випуск ОВДП. А з ним і повністю забудемо про будь-яку сезонність гривні.

Інвестуй гроші в облігації з «Бонусом від Мінфіну»

Український ВВП продовжує радувати. Як українців, особливо міністрів, які відповідальні за зростання ВВП, так і власників варрантів, відповідальних за гроші інвесторів. За підсумками третього кварталу ВВП України показав зростання 4,2%, другий квартал поспіль перевищуючи рівень у 4%. Вперше за довгі роки бюджет був прийнятий ще до обіду. Порушивши святу українську традицію — каламутити ночами. Все-таки у монобольшості є й свої світлі боки.

Коментарі - 3

+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
15 листопада 2019, 15:01
#
Та оно - то так, но толи еще будет...
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
15 листопада 2019, 18:17
#
Прогноз МВФ: мировой кризис и что будет с долларом в Украине?
https://www.youtube.com/watch?v=n91vYS7Hsn4

Подписывайтесь на канал и оставляйте комментарии под видео;)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
21 листопада 2019, 18:44
#
Рынок земли и газа: что будет с курсом?

https://www.youtube.com/watch?v=HCmD65rb9B8

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися