Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 листопада 2019, 15:19

Зоряний час українських єврооблігацій: що буде далі

Українські єврооблігації подорожчали. З початку року ціни на них зросли на 25%, досягнувши рекордного рівня. Великі компанії готуються до нових випусків цінних паперів.

Єврооблігації, ринок цінних паперів, ОВДП, Нафтогаз, ДТЕК, Кернел
фото: thepage.com.ua

Трейдер групи ICU Віталій Сівач розповів «НВ», чого очікувати в майбутньому від ринку єврооблігацій. «Мінфін» наводить скорочену версію статті.

Ціни на українські єврооблігації ростуть з початку року. При цьому вони рідко дорожчають «прямою лінією». Ми спостерігаємо періодичні корекції, як на початку серпня або вересня.

Ціни на найдовший і ліквідний папір Україна 32 збільшилися на 5% за жовтень і на 25% з початку року. Це рекорд.

Інвестори, які на початку 2019 року проігнорували паніку на світових ринках і купили українські облігації, тепер мають вражаючий прибуток. Хвиля успіху українських цінних паперів штовхає місцеві компанії встигнути з новими випусками.

Інвестуй в ОВДП з «Бонусом від Мінфіну»

Декілька тижнів тому Кернел випустив 5-річні бонди під 6.625% і залучив $300 млн. Нафтогаз готується випустити 7-річні облігації на $500 млн. Я очікую рекордно низьку дохідність цих паперів у розмірі 6.5% або нижче, що було б нечувано ще півроку тому. Також ДТЕК планує випуск 5-річних облігацій у найближчому майбутньому.

Читайте також: Портфель ОВДП іноземців майже досяг 100 мільярдів

Україна стає якісним активом серед економік, що розвиваються. Правда, на світових ринках не все так райдужно. Трамп не може домовитися з Китаєм. Вже 15 місяців йде торгова війна. Очікування США і Китаю дуже різняться між собою, щоб знайти компроміс. Тому торгове перемир'я відкладається.

Ця невизначеність викликала зниження міжнародної торгової активності та індексів ділової активності. Після варто очікувати зниження зростання ВВП, прибутковості бізнесу, споживання, збільшення безробіття, що, як правило, призводить до рецесії та економічної кризи. З урахуванням високого боргового навантаження і сильно завищених цін на ризикові активи, виходить вибухонебезпечна ситуація, гірше, ніж криза 2008 року.

Читайте також: Чотири причини, за якими нерезиденти можуть почати виводити гроші з ОВДП

Як підготуватися до такого сценарію

Федеральна резервна система (ФРС) США намагається попередити такий сценарій, знижуючи облікову ставку для стимуляції росту економіки. Минулого тижня ставка була знижена третій раз поспіль — до 1.5%. Після цього індекс акцій S&P виріс до рекордного значення за всю історію.

Додатково Федеральний резервний банк почав вливати свіжу ліквідність у банківську систему, використовуючи операції на ринку репо і збільшуючи баланс на 60 млрд кожен місяць. Ці дії підтримують зростання ринків і макроекономічну стабільність, забезпечивши «м'яку посадку».

Однак дисбаланси високого рівня закредитованості і високих цін на ризикові активи нікуди не зникли і колись повинні будуть вирішитися. ФРС може тільки відстрочити цю подію.

Повертаючись до українського ринку облігацій, ціни вже досягли збалансованого рівня. Українські макроекономічні показники хороші. Ціни закріпляться на поточному рівні, якщо не буде негативних сюрпризів. Нового зростання поки що я не очікую.

Коментарі - 1

+
0
magmerlin
magmerlin
5 листопада 2019, 8:00
#
ФРС может только отсрочить это событие... Это событие называется кризис.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися