Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2019, 8:01

Які вимоги МВФ висуне Україні і що заважає співпраці

До Києва повертається місія МВФ. Попередні заяви українських чиновників і представників Фонду вселяють оптимізм. Однак владі доведеться виконати низку вимог від кредитора.

Після перерви до Києва повертається місія МВФ.
фото: eurointegration.com.ua

Очікується, що нова програма співпраці з МВФ буде розрахована на 3 роки, а її обсяг може досягти $10 млрд.

Як розповів директор управління МВФ з питань Європи Пол Томсен, процес переговорів з українською владою дає надію, хоча «залишаються деякі невирішені питання».

Представник МВФ підкреслив, що Україна досягла прогресу в питанні очищення банківського сектора, стабілізації макроекономіки, фіскальної і монетарної політики. Але існують виклики, і важливо, щоб не було «відкату в досягненнях». Також за його словами, важливо зберегти незалежність Нацбанку, досягти прогресу у фінансовому секторі і продовжити бюджетну консолідацію.

Експерти поділилися з УНІАН своєю думкою про те, яких дій від України очікує Фонд. «Мінфін» наводить ключові тези публікації.

Домашня робота

В останні місяці Україна вже зробила ряд кроків для відновлення співпраці:

— прийнятий закон про «спліт» (ліквідація Нацкомфінпослуг та передача функцій Нацбанку і Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку)

— введена відповідальність за незаконне збагачення

— розпочата процедура анбандлінга Нафтогазу.

Крім того для ілюстрації незалежності регулятора Кабмін і Нацбанк підписали меморандум про взаємодію «з метою досягнення сталого економічного зростання та цінової стабільності».

Нові кроки

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків вважає, що ключовою умовою для старту нової програми стане активізація зусиль влади з повернення кредитів збанкрутілих і рекапіталізованих державою банків.

«Якщо місія переконається у щирості намірів української сторони мінімізувати втрати платників податків за всіма цими банками, Україна залишиться в програмі і матиме всі шанси через кілька років успішно завершити співпрацю, не потребуючи більше безпосередньої підтримки Фонду», — вважає експерт.

На думку виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, українську владу також очікує дискусія з кредитором щодо ринку землі, приватизації державних активів, вирішення проблеми непрацюючих кредитів в державних банках і побудови в цих банках ефективної системи корпоративного управління, відповідальності за незаконне збагачення.

Відносно ринку землі Верховна Рада 13 листопада зробила важливий крок і схвалила в першому читанні законопроект, який передбачає його запуск з 1 жовтня 2020 року. Що стосується держбюджету-2020, експерт вважає, що він відповідає вимогам МВФ, незважаючи на наявні у експертів питання до розширення дохідної частини.

Читайте також: У МЕРТ назвали вартість гектара землі після відкриття ринку

Вишлінський попереджає, що без нової програми з МВФ Україна вже наступної весни може зіткнутися з проблемами фінансування бюджетного дефіциту, оскільки уряду доведеться підвищувати ставки запозичень. Це обернеться зростанням боргового навантаження, яке і без того наступного року пікове, і тиском на курс національної валюти.

Додаткова складність

Як ніби намагаючись продемонструвати серйозність намірів перемогти корупцію в країні, напередодні приїзду місії МВФ Національне антикорупційне бюро України провело низку резонансних затримань, одне з яких – просто камінь в город самого кредитора.

Бюро вручило підозру в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі Банку» Олександру Писаруку, який у період банкрутства цієї фінустанови обіймав посаду першого заступника голови НБУ. Після звільнення з цієї посади Писарук майже три роки працював старшим експертом фінансового сектора в МВФ, а з жовтня поточного року – головою правління найбільшого в Україні банку з іноземним капіталом – «Райффайзен Банку Аваль».

Правоохоронці інкримінують Писаруку і декільком іншим колишнім співробітникам Нацбанку вчинення злочину щодо заволодіння майном, шляхом зловживання службовим становищем.

«Те, що всі кредитори, інвестори, міжнародні організації називають хорошою роботою, для українських силовиків виявилося злочином. Фактично, під удар сьогодні поставлене все правління Нацбанку. Фактично, це атака на незалежність регулятора. Адже з таким же звинуваченням можна прийти за кожним членом правління за кожним кейсом неплатоспроможного банку», — коментує фахівець інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

Читайте також: Державний борг та ризики бюджету

Офіційну позицію з цього питання МВФ не оприлюднив і навряд чи оприлюднить, уникаючи репутаційних ризиків від участі в традиційних для українського політикуму скандалах. Чи стане це перешкодою для подальшого співробітництва України з Фондом – стане відомо вже дуже скоро.

Коментарі - 20

+
+58
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 листопада 2019, 9:52
#
А я все ждал,когда Фурса получит сигнал подать голос.Молодец,хороший Фурса!)
+
+58
AleksandrBank
AleksandrBank
15 листопада 2019, 10:06
#
Фурса и другие хотят и далее хорошие проценты зарабатывать на Украине. Потому и защищает своих.
+
+40
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 листопада 2019, 11:11
#
Назовем вещи своими именами: штатный бот Фиалы и его шайка-лейка хотят наживаться за счёт бюджета и граждан-налогоплательщиков и в дальнейшем. И требуют продолжения банкета.
+
+28
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
15 листопада 2019, 13:15
#
Фурса и другие хотят и далее хорошие проценты зарабатывать на Украине и поэтому выступают за получение самых дешёвых кредитов МВФ.
Л — ЛОГИКА.
+
0
Kanarej
Kanarej
15 листопада 2019, 15:56
#
Поэтому выступают против наказания ответственных за финансовые махинации (иначе с таким неприятным прецедентом зарабатывать станет сложнее и опаснее).
+
0
Yopta
Yopta
18 листопада 2019, 12:05
#
Они выступали против наказания Бахматюка? Может против наказания Коломойского?
Не путайте теплое с мягким, они как раз выступают ЗА наказание ответственных за финансовые махинации
+
0
vlad9486
vlad9486
16 листопада 2019, 21:34
#
Они хотят больше кредитовать и меньше рисковать. При этом будут как раз не хорошие, а низкие проценты. В этом их интересы и интересы большинства совпадают.
+
0
bonv
bonv
15 листопада 2019, 11:32
#
Інвесторам в Україну варто дочекатися вирішення конфлікту між Зеленським і Коломойським - аналітик Atlantic Council.
Напруженість між бізнесменом Ігорем Коломойським і президентом України Володимиром Зеленським зростає, від результату цього конфлікту залежать відносини з Міжнародним валютним фондом (МВФ) й очікування іноземних інвесторів, заявив аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Ослунд.
«Ситуація між Коломойським і Зеленським - надзвичайно важлива подія, результат якої ми побачимо вже дуже скоро. Якщо не найближчим часом, то через два-три місяці. І від цього залежить і доля угоди (України - ІФ) з МВФ, й очікування іноземних інвесторів. Я не став би інвестувати в Україну до вирішення цієї ситуації», - сказав Ослунд під час круглого столу «Економічний стан і виклики в Україні» у Києві у четвер.
На його думку, інтерв'ю Коломойського для New York Times є «обурливим», проте «ставки зроблено».
«Напруженість між Коломойським і Зеленським зростає. Я читав учорашнє обурливе інтерв'ю Коломойського для NYT. Ставки зроблено», - сказав експерт.
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 листопада 2019, 13:28
#
Украина для граждан Украины или для международных спекулянтов?
+
+26
bonv
bonv
15 листопада 2019, 13:34
#
Україна для іноземних інвестицій.
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
15 листопада 2019, 19:26
#
Іноземні інвестиції — це інструмент колонізації або глобалізації.
Для добра України інвестиції мають бути ВНУТРІШНІ.
+
0
bonv
bonv
15 листопада 2019, 20:46
#
Якщо ви хочете економічне зростання, то вам потрібні інвестиції а не тільки запозичення... Це точно.
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 листопада 2019, 20:57
#
Благосостояние страны базируется на благосостоянии ее граждан. И страна для граждан,а не для заезжих босяков. Потому что им Украина интересна максимум как дойная корова.
+
0
bonv
bonv
15 листопада 2019, 21:25
#
Як Коляда правильно пише,,  є різні інвестиції...
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 листопада 2019, 23:14
#
Тех,что правильные как не было-так и нет.
+
0
bonv
bonv
15 листопада 2019, 11:33
#
Вищий антикорупційний суд відмовився заарештувати голову правління Райффайзен Банку Аваль Олександра Писарука і встановив йому заставу 5 млн грн. Оперативно відпустили  з огляду на місію МВФ..
+
+15
bonv
bonv
15 листопада 2019, 11:34
#
Притягніть до відповідальності головного шахрая Коломойського за виведені в офшори 5,5 млрд баксів і буде вам співпраця з МВФ.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
15 листопада 2019, 11:55
#
А ще до досягнень слід віднести програш 7,5 лярдів Приватбанку Коломойському. Бо не законно нараховувати проценти на проценти, а давати собі кредит з втричі меншими відсотками, то нормально.
+
0
Kanarej
Kanarej
15 листопада 2019, 12:32
#
Ще нічого не програли. Подали апеляцію. Суди тривають.
+
+41
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
15 листопада 2019, 13:20
#
Вообще-то проиграли уже апелляцию. По сути, осталась одна инстанция для обжалования - и денежки тю-тю.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися