Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 жовтня 2019, 12:50

У Мінфіні пояснили, чому знизити податки на зарплату поки неможливо

Міністерство фінансів підтримує ідею щодо зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску, однак наразі можливості для цього немає. Про це повідомила міністерка фінансів Оксана Маркарова в інтерв’ю «Радіо НВ».

Міністерство фінансів підтримує ідею щодо зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску, однак наразі можливості для цього немає.
Фото: gordonua.com

Чим загрожує зниження податків

За словами Маркарової, запропоновані міністром розвитку економіки Тимофієм Миловановим зміни до податкової системи, зокрема скасування ЄСВ та податків на доходи, можуть розбалансувати бюджет та призвести до того, що держава не отримає достатньо коштів для виплати пенсій та виконання своїх функцій.

«Понижуючи податки, ми повинні розуміти, яким чином це буде збалансовано в бюджеті… В першу чергу треба понижувати податки на зарплату», — зазначила Маркарова.

Читайте також: Рада ввела єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ

Водночас пропозиція підвищити податки на нерухомість та землю не матиме позитивного впливу на державний бюджет, адже це місцеві податки.

«Ми хотіли би зменшувати податки на оплату праці (ПДФО), ми хотіли би зменшувати податки, які стосуються інвестицій і, звичайно, щодо податку на нерухомість і податку на землю, вони повинні встановлюватися і вони повинні сплачуватися, і вони повинні підвищуватися», — повідомила Маркарова.

Читайте також: Що чекає на ФОПів: закон про РРО вступить в силу через півроку

Раніше повідомлялося

  • Нагадаємо, що напередодні міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов запропонував до обговорення низку рішень для податкової реформи. Зокрема, він пропонує скасувати ЄСВ, а податок на доходи фізичних осіб максимально зменшити.
  • Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев заявляв, що парламент не планує знижувати розмір ЄСВ.

Єдиний соціальний внесок — це платіж, який роботодавець сплачує з фонду оплати праці кожного працівника. Близько 80% суми ЄСВ спрямовується до Пенсійного фонду, решта надходить до фондів соцстрахування, з яких виплачуються лікарняні та компенсація у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Коментарі - 10

+
+41
bonv
bonv
31 жовтня 2019, 12:54
#
Перед виборами все можливо а от після виборів вже ні. Зе-покращення.
+
+51
bonv
bonv
31 жовтня 2019, 12:56
#
Зе-власть: «У нас достаточно денег для преодоления мирового финансового кризиса».
Что делать остальным украинцам, пока непонятно...
+
+125
Bischof
Bischof
31 жовтня 2019, 12:59
#
То есть они прямо заявляют, что выполнять предвыборную программу партии у них, видите ли, «нет возможности»?
+
+50
Італій .
Італій .
31 жовтня 2019, 13:49
#
Ну это как с обещанием всех сажать. Ой, оказывается нельзя просто взять и посадить.
+
+28
Olezhechka
Olezhechka
31 жовтня 2019, 13:53
#
Потому что у маркаровой скоро м..а треснет. Потому и нельзя.
+
0
Seven S
Seven S
31 жовтня 2019, 14:24
#
Скопирую из канала конкретики:

? в цивілізованих відносинах між владою та суспільством, питання будь-яких ініціатив обговорюється до виборів.
? стратегії по впровадженню змін у фіскальну систему чи регуляторну презентується до виборів, щоб потенційні виборці могли визначитись.

Але, через те, що наші виборці обожнюють голосування «за покликом душі», а не «за ідеї та програми», ми маємо таке криве дзеркало.

Відміна ЄСВ. Однозначно правильний крок, бо 19,5% від ПДФО більш ніж достатньо державі для покриття, базової пенсії та своїх витрат. Нагадаю сьогодні робітник платить понад 50% від свого доходу на податки (ЄСВ+ПДФО+ПДВ).
Згідно з останніми дослідженням, зокрема мова йде про намагання визначити максимальне податкове навантаження, дослідники подружжя Ромерів (соціалісти доречі й помічники Обами) у своїй роботі The macroeconomic effects of tax changes: estimates based on a new measure of fiscal shocks, зазначали, що така ставка визначена, як 33%.
Їх робота наробила достатньо галасу і отримала позитивний фідбек від наукової спільноти, зокрема професор Tim Groseclose, писав:

Результаты означают, что коэффициент максимального дохода (прим. - максимального доходу бюджету держави) намного ниже, примерно 33%»

Те, що міністр написав, що він не хоче чіпати ПДВ, просто зайвий раз сигналізує, що він спирається не на «ідею пониження ролі держави в економіці», а на абсолютні цифри доходу бюджету (які не відображають реальність).

+
+13
QGS
QGS
31 жовтня 2019, 14:56
#
Спят и видят Как поднять ещё больше налоги;)
+
0
Григорий П
Григорий П
31 жовтня 2019, 15:59
#
ЗЕаппетити растут
+
0
bonv
bonv
31 жовтня 2019, 16:05
#
Малограмотні чекали зе-змін? Зе-зміни прийшли:)
+
+15
45518469
45518469
31 жовтня 2019, 15:28
#
Денег нет, но вы держитесь. Хорошего вам настроения! ©
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися