Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2019, 10:00

Рада ввела єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект №1049 і №1051 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект №1049 і №1051 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
Фото: president.gov.ua

У чому суть

  • Єдиний рахунок – це рахунок, який платник податків за власним бажанням зможе відкрити у Державній казначейській службі та використовувати його для сплати податків і зборів, адміністрування яких контролює Державна податкова служба (ДПС).

  • Через єдиний рахунок можна буде сплатити податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиний соціальний внесок (ЄСВ), єдиний податок (ЄП), рентну плату.

  • Проте єдиний рахунок не можна буде використати для сплати податку на додану вартість (ПДВ) та акцизного податку з пального та спирту, оскільки для їхньої сплати є дві інші, спеціальні системи електронного адміністрування.

  • Крім того, платник податків матиме право вільно розпоряджатися коштами на єдиному рахунку, перераховуючи їх, наприклад, і на рахунки для сплати ПДВ.

  • Для відкриття єдиного рахунку платники податків зможуть подати заяву до ДПС, через свій електронний кабінет. У свою чергу, ДПС надсилатиме Казначейству усі дані про платника, які будуть необхідні Казначейству для перерахування його податкових платежів.

  • Платник податків у будь-який час зможе поповнити єдиний рахунок своїми коштами, які він планує витратити на сплату податків та зборів.

  • Поповнити рахунок можна буде як зі свого банківського рахунку, так і через касу банку або інші платіжні пристрої.

  • Доступ до єдиного рахунку платник матиме через свій електронний кабінет.

Читайте також: Звітність з податку на доходи фізосіб і ЄСВ об'єднають (законопроект)

Які переваги надасть єдиний рахунок

  • Основна мета законопроєктів – спростити процедуру сплати податків.

  • Завдяки єдиному рахунку платники податків витрачатимуть менше свого часу на формування платіжних доручень.

  • На платника більше не впливатиме зміна реквізитів бюджетних рахунків, оскільки вони оновлюватимуться у його кабінеті автоматично.

  • Наслідком стане зменшення кількості помилково та надміру сплачених податків.

Коментарі - 23

+
0
vovan9870
vovan9870
5 жовтня 2019, 10:16
#
Как можно объединять в один счет НДФЛ, по которому не существует начислений, и налоги, по которым есть начисления? Логичнее, для удобства плательщиков, объединить в один счет НДС, ренту, налог на землю и прочие налоги, по которым существуют начисления, и списывать деньги с этого счета соответственно этим начислениям. Кстати, по НДС похожая система уже работает, нужно ее только немного расширить, что требует минимальных изменений.
+
0
Bischof
Bischof
5 жовтня 2019, 10:33
#
Круто, конечно. Открываю предвыборную программу Слуги Народа, и вижу следующее:

«Ухвалимо стратегію поступового зменшення єдиного соціального внеску»

И шо? И где?
+
+67
squeez
squeez
5 жовтня 2019, 11:43
#
Да, потом пройдет 5 лет и откроете и что сделано и чего нет, и посмеемся как говорится все, голосуем по приколу :D
я вот тоже жду когда НДФ уменьшат, НДС уберут, ЕСВ уменьшат, какой сенс платить налоги в этой стране продавцам продуктов в мини маркетах, когда крупняки выводят в оффшоры и ничего не платят тут, все для людей же как обчно было и будет
+
0
R S
R S
5 жовтня 2019, 21:08
#
Обещать - это еще не значит жениться.
+
0
pov78
pov78
5 жовтня 2019, 15:48
#
В принципе ничего плохого, просто дополнительный способ привлечь средства, т.к. плательщиков миллионы и остатки далеко не у всех будут нулевые и конечно же минусовыми они тоже быть не могут :-) в идеале еще и процент в размере учетной ставки НБУ начислять должны
+
0
Італій .
Італій .
5 жовтня 2019, 16:00
#
Благодаря единому счету налогоплательщики будут тратить меньше своего времени на формирования платежных поручений.

Кто-то понял почему замена одного счета на другой что-то облегчит?

На плательщика больше не будет влиять изменение реквизитов бюджетных счетов

Так может просто перестать их хаотически менять?
+
+45
squeez
squeez
5 жовтня 2019, 16:59
#
Это фикция, нет реформ, которые бы облегчали существование или развития бизнеса у нас в стране, сюда же никто и не идёт из инвесторов, да и не нужен нам ни кто особо - если своим дать «вдохнуть» немного воздуха, а ведь при Железной Леди именно малый бизнес был драйверов экономики, так же было и в Сингапуре, у нас свой, особый путь, как в РФ, развитые страны же не переживали этого периода да...
+
0
Італій .
Італій .
5 жовтня 2019, 17:40
#
Категорически согласен
+
0
Італій .
Італій .
5 жовтня 2019, 17:44
#
Кто-то понял почему замена одного счета на другой что-то облегчит?

Я тут немного ошибся. Это не замена, +1 счёт. Причем счет не в родном банке с привычным интерфейсом, а в другом. Со своими логином/паролем, своими правилами надежных паролей, своими правилами ротации паролей.

Облегчение, ага-ага.
+
0
zavz9t
zavz9t
12 жовтня 2019, 6:07
#
А чому +1?

Якщо я вірно зрозумів ідею, то замість рахунку для ЄСВ + ЄП, буде лише один рахунок, з якого ці податки будуть списуватися в автоматичному режимі (ну, якщо це якісно реалізують на програмному рівні).

Відповідно: -2 рахунки +1 рахунок = -1 рахунок

До того ж, поповнювати єдиний рахунок можна як щомісяця, так і раз в квартал, головне щоб на момент оплати податку там були кошти.
+
0
zavz9t
zavz9t
6 жовтня 2019, 13:28
#
Звучить цікаво, подивимось на реалізацію...

На тему облегшення, то теоретично має спрацювати, оскільки не потрібно буде кидати окремо ЄП, а окремо ЄСВ, а просто на один рахунок буде це перераховуватися, а з нього в автоматичному режимі списуватися.

Правда, одне діло це прийняти закон, а зовсім інше - його якісно реалізуватися.
+
0
Італій .
Італій .
6 жовтня 2019, 14:07
#
Мне честно говоря не очень понятно в чем выгода. Разве что для первой р второй групп, поскольку у них фиксированная сумма единого налога.
Для третьей. Сроки уплаты налогов разные, потому если кидать все одной суммой, часть денег будет заморожена на месяца полтора.

Мне видится только один вариант когда единый счёт мог бы быть выгоден: если при регистрации ФОП ему не нужно открывать банковский счёт и он работает только с наличкой. Тогда единый счёт (бесплатно!) используется для уплаты налогов.
+
+25
zavz9t
zavz9t
6 жовтня 2019, 19:54
#
Я зараз на 3-й групі і мені це буде зручніше, оскільки кожного кварталу не потрібно буде шукати в інтернеті, чи помінялися рахунки для сплати ЄП та ЄСВ, я буду просто закидувати гроші на один рахунок.
Також, можливо через специфіку моїх фінансових потоків, але мені краще кожного місяця закидувати на рахунок потрібну кількість коштів для ЄП та ЄСВ, а не кожного кварталу знаходити потрібну кількість коштів, щоб оплатити за квартал.
Відповідно, я буду радий, якщо вони якісно це організують і залюбки буду користуватися.
+
+3
Італій .
Італій .
7 жовтня 2019, 7:45
#
Тоесть накапливать деньги на своем счету, возможно даже временно помещая их на депозит и получая какой-никакой, но дополнительный доход — это сложно, я правильно понял? Будешь накапливать на едином счёте без каких-либо процентов. Ну ОК.

К слову единый счёт не снимет с тебя задачи мониторинга новостей об изменениях в законодательстве. К примеру изменение ставки ЕСВ обычно происходит гораздо чаще чем изменение счёта в казначействе. Да и ставка «единого» налога тоже может меняться по задумке гончаруков минимум раз в год.
+
0
zavz9t
zavz9t
11 жовтня 2019, 5:00
#
Були б нормальні ставки по депозитам, в яких можна вільно заводити-виводити кошти, можна було б щось говорити, а так... заради делькіох гривень витрачати свій час на те, щоб туди сюди ганяти гроші я вважаю не сильно доцільним.
щодо звін відсоткових ставок та розміру ЄСВ, то це на рік вперед розписується, а рахунки коли як повезе.
+
0
Італій .
Італій .
11 жовтня 2019, 7:47
#
> Були б нормальні ставки по депозитам

О каких цифрах речь? Ставки по депозитам у нас вполне ОК.
+
0
zavz9t
zavz9t
12 жовтня 2019, 6:01
#
Перевірив момент з депозитами, дійсно гарний варіант. тому, приношу вибачення, помилявся.

дякую за гарну ідею!
+
0
Bischof
Bischof
11 жовтня 2019, 10:33
#
А вы в курсе, откуда беруться вообще высокие ставки и что в них закладывается? В Сомали, наверное, под 300% можно деньги в банк вложить. В Венесуэле еще больше. Не хотите?
+
0
Італій .
Італій .
11 жовтня 2019, 13:25
#
Ты вообще видел о чём разговор?

Если отправить деньги на счёт в казначейство то мы избежим участи Сомали? А если не отправить — повторим?

+
0
Bischof
Bischof
11 жовтня 2019, 13:54
#
Это был ответ пользователю zavz9t на его сентенцию «Були б нормальні ставки по депозитам...».
+
0
zavz9t
zavz9t
12 жовтня 2019, 6:02
#
Я завжди готовий дізнатися щось нове і корисне, тому, якщо у Вас є можливість поділитися, буду радий почути.
+
0
bypsix
bypsix
6 жовтня 2019, 23:30
#
А не проще ли сделать единый счёт для уплаты всех налогов который не будет меняться никогда? Распределяться они по видам будут просто по специальным кодам которые уже сейчас обязательно пишутся в призначке. И всё. Зачем выдумывать велосипед?
+
0
Італій .
Італій .
11 жовтня 2019, 7:50
#
> А не проще ли сделать единый счёт для уплаты всех налогов который не будет меняться никогда?

Идея так называемого единого счёта не в том чтобы не менялся номер счёта для уплаты налога. А в том чтобы налогоплательщик аккумулировал деньги на уплату налогов на спец.счёте в казначестве.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися