Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2019, 11:54

Без податків: чи залишиться молодь в Україні

Ринок праці в Україні потребує перезавантаження. Старший юрист KPMG Law Ukraine Наталія Мусієнко розповіла «Мінфіну», чи дозволить собі держава звільнити молодь від податків, і чи зробить такий крок оплату праці прозорою.

Податки, молодь, законопроект, ринок праці
фото: pixabay.com

Законопроект №2250 пропонує звільнити роботодавців від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податку на доходи за працівників молодше 27 років. Юристи називають таке рішення неоднозначним.

Постає питання зменшення надходжень до держбюджету. Очевидно, його планують компенсувати за рахунок переходу роботодавців в майбутньому до офіційного працевлаштування.

Дане рішення може бути ефективним, якщо дійсно вирішить питання, які описані в пояснювальній записці законопроекту:

  • складність та низький рівень працевлаштування студентів та молодих спеціалістів;

  • відтік українських спеціалістів за кордон;

  • неофіційне працевлаштування.

Якщо справдяться очікування, то реалізація законопроекту стимулюватиме молодих українських спеціалістів залишатися працювати в Україні, а роботодавців – приймати на роботу студентів та спеціалістів без досвіду роботи.

Читайте також: Неоподатковуваний вік. До чого призведе скасування податків для молоді

Водночас зменшення оподаткування не стимулюватиме роботодавців піднімати заробітну плату. Як наслідок, держава недоотримає доходи, а молоді фахівці не отримають підвищення зарплатні.

Боротьба за українську молодь і спроби детінізації ринку

За умови, що рівень місячного заробітку молоді буде вищим, ніж за кордоном, сподіваємось, що це стане аргументом для молоді на користь вибору роботи в Україні, а не пошуку кращої долі за кордоном.

Однак проблема відтоку кадрів за кордон поширена не лише серед молоді віком до 27 років, а й старших людей. Можливо, в перспективі ця ситуація зміниться. Працівники, які не залишили Україну до 27 років, в силу людського фактору вже не будуть залишати батьківщину.

Читайте також: Заробітчани: свої поїхали, запрошуйте чужих

Прийняття законопроекту повинно «вибілити» ринок зайнятості в Україні. Принаймні, що стосується осіб віком до 27 років. Проте є побоювання, що з досягненням працівниками 27 років, фонд оплати праці таких осіб знову повернеться в тінь.

Які труднощі можуть виникнути

Найбільша потенційна проблема може бути пов’язана з нереалізованим планом щодо збільшення надходжень до бюджету. Як буде врегульована ця проблема, якщо очікування не справдяться, – не зрозуміло. Все-таки велика частина людей віком до 27 років мають офіційні заробітні плати. Надходження податків від цієї категорії є важливою частиною наповнення Пенсійного фонду України.

Читайте також: Скільки роботодавці доплачують за знання англійської мови

Однозначно, молодь потребує державної підтримки, а ринок праці в Україні перезавантаження. Якщо за цією реформою послідують інші рішення для підтримки молоді, проблема відтоку кадрів за кордон вирішиться позитивно.

Коментарі - 17

+
+17
DCLXVI
DCLXVI
23 жовтня 2019, 12:21
#
Надеяться на такой закон может только тот кто не желает смотреть на вещи реально. В Украине все места где платят хотя бы среднюю зарплату заняты, и поэтому молодёжь может устроится только на зарплату значительно ниже а то и вообще на минимальную, и это не зависит от образования. В той же Польше минимальная в три раза больше чем у нас средняя а ведь есть ещё и страны запада. Да и трудовая миграция нас спасает от ужасающей безработицы.
+
0
Conclusion
Conclusion
27 жовтня 2019, 17:04
#
Что ты несёшь? Любой человек от 16 лет может устроиться в сферу услуг и получать 10К в месяц, а это и есть средняя зарплата в Украине. На минималку соглашаются крайне отбитые личности. 
В любой стране хорошие места заняты. Неудивительно, ведь кто захочет такое место покидать? Точно так же как все красивые и достойные девушки в 99% заняты.
Проблема украинцев в том, что они вечно ноют.
+
+30
Toxa David
Toxa David
23 жовтня 2019, 12:32
#
Хорошо, приняли такой закон, нет единого социального взноса (ЕСВ) , нет поступлений в пенсионный фонд - как будут учитываться эти года в персональном счете в пенсионном фонде? как постаревшая молодежь наберет 35 лет трудового стажа? или все с 18 до 27 будут считаться работающими на минималке? или как?
+
+23
brigadirius
brigadirius
23 жовтня 2019, 13:24
#
А никак не наберёт стажа. На то закон и расчитан. Чтобы не платить пенсии. В нашей стране все законы принимаются только с одной целью: развести пересічного  на бабло.
+
0
demarin
demarin
23 жовтня 2019, 17:28
#
Поки на це відповіді чіткої ніхто не дав, але зрозуміло одне що влада хоче вивести з тіні зарплати і надіється в майбутньому з білих зарплат отримувати податки, які в перспективі повинні перекрити недостачу. Думаю приблизна надія на наступне: зараз людина працює на мінімалку 5років, якщо не платити податки і показувати реальну зп в районі від 8 до 15тис (в середньому 11500) і після 27 років також показувати таку зп і з неї платити податки то за наступні 5 років такі податки перекриють суми неоплачених податків. Але це тільки в теорії так можна порахувати, в реальності зп новим спеціалістам будуть показувати не в повному об'ємі. По перше, крім молодих людей на фірмах ще  працюють і ті кому за 27 років і дивно буде коли вся фірма отримує мінімалку, а молоді спеціалісти середню 11500. І по друге, ніхто ж не заважає після настання 27 років якби понизити на посаді чи зменшити ставку ближче до мінімальної. А знаючи нашу країну більша половина так і буде робити. А потім будем всі плакати що у нас дорого погані, лікарні та і пенсії малі. А у всьому винен Зе і По. ))))
+
0
Wless
Wless
24 жовтня 2019, 7:26
#
Какой ещё стаж. если так дело и пойдёт (вымирание, уезжание) кто будет им( молодёжи), платить пенсии через 50 лет, да в стране банально никого не будет.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 12:48
#
Сначала нон-резы сделали войну, убили мужчин, потом открыли шлюзи (безвиз), теперь не понимают, почему молодёжь уезжают.

Теперь, может ли амнистия от налогов для молодежи спасать страну, когда в годов взросления нужно воспитывать молодёжь ценностями и принципами.
+
0
PetrLund
PetrLund
23 жовтня 2019, 22:46
#
Какие ценности и принципы: средняя продолжительность жизни мужчин 65-68 лет. Пенсионный возраст 60 лет, и будут повышать. Поэтому те, кто поумнее уже давно понимают: к пенсии нужно готовиться самому.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 23:10
#
Именно те с 18-27 не умеют сберегать, это даже сложно для умных. 18 лет на спинах родителей, вдруг крупные суммы.

Кто-то явно надеется, что деньги пойдут в их заведения, бутики, и т.д. По-моему, ничего не полезнее чем вынужденные сбережения для молодежи.
+
0
bonv
bonv
23 жовтня 2019, 13:21
#
З одних податки зняти а на інших покласти.. Тупий і ще тупіший (с)
+
+29
Dmitrik7
Dmitrik7
23 жовтня 2019, 13:54
#
Шо? некому на заводах батрачить? Печаль. О времена, о нравы.
+
+8
Игорь Коляда
Игорь Коляда
23 жовтня 2019, 20:31
#
Законопроект №2250 предлагает освободить работодателей от уплаты единого социального взноса (ЕСВ) и налога на доходы за работников моложе 27 лет.

Это какие-то «детские игры».
Проблема трудовой миграции кроется в том,что фонд оплаты труда по отношению к ВВП в Украине много ниже ,чем в развитых странах.
Вот эту проблему нужно решать - повышать долю оплаты труда в ВВП.
И сделать это можно только одним путём - перераспределяя валовую прибыль юридических лиц от собственников в пользу наёмных работников.
+
0
Wless
Wless
24 жовтня 2019, 8:01
#
Этот закон надо было принять давно, а не до сих пор переживать ай что будет. Уезжают молодые ребята активные, вон сколько осталось девушек красивых им что здесь делать. Надо начинать раздавать жильё молодым -это классическое решение.
+
0
Mindent
Mindent
24 жовтня 2019, 10:36
#
Популизм...
+
0
Diego Donati
Diego Donati
24 жовтня 2019, 11:15
#
«Работники, которые не покинули Украину до 27 лет, в силу человеческого фактора уже не будут покидать родину»

Наивная, почему нельзя выехать в 40 или 50 лет? Особенно если есть накопления для покупки жилья в Польше.
+
+34
Diego Donati
Diego Donati
24 жовтня 2019, 11:17
#
Интересно, что произойдет, если свой рынок труда откроет Германия? Хотя бы для неквалифицированного персонала (1200-1500 евро/мес.)

Я директора своего просто пошлю нахЪ при всех в офисе!
+
+8
nepodarok
nepodarok
24 жовтня 2019, 19:47
#
Ну приймуть, ну до 27 років можливо не поїдуть закордон працювати. Але ж настане після 27-ми, що чи хто втримає? Хоча пізніше приймуть закон про відпрацювання таких на укр.підприємствах як мінімум до 38-ми років на зарплату вже вигідну і встановлену працедавцем, причому трохи більше мінімальної в кращому випадку, в противному, примусять сплатити людину за всі роки, за які був звільнений від сплати податків.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися