Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2019, 12:00

Напівміри: чому уряд програє в боротьбі за мігрантів

У сучасному світі люди можуть вільно обирати місце навчання і роботи. Всі вершки знімають найздібніші та найпрацьовитіші. Державам доводиться конкурувати між собою за громадян, їхні мізки та руки.

Про те, які кроки здійснює Польща аби припинити міграцію своїх громадян до заможніших країн Європи,  і чому Україна може повчитися в сусідів, розповів «Мінфіну» власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal (Польща) Євген Кириченко.

Україна продовжує бути донором трудових ресурсів для Польщі, Італії, Чехії, Португалії і багатьох інших. Не дивлячись на те, що НБУ робить ставку на подальше послаблення міграційних процесів, ООН прогнозує зменшення кількості населення в Україні до 35 млн чоловік в 2050 році.

У бізнесі за таких умов без кризового менеджменту не обійтися. Те ж саме стосується української держави, якщо вона не хоче відсиджуватись на останніх позиціях світових рейтингів.

Чи є світло в кінці тунелю

Нещодавно в українському парламенті запропонували взяти досвід сусідньої Польщі й не сплачувати ЄСВ за працівників, молодших за 27 років, та скасувати останнім податок на дохід фізосіб. Ідея правильна, але чи зупинить вона міграцію молоді закордон? Це, як заткнути одну дірку в друшляку.

Своє слово і бачення має сказати уряд. Буквально місяць тому Кабміном було уповноважено Мінекономіки займатись трудовою міграцією українців.

На відміну від української держави у сусідній Польщі проблемою виїзду  громадян на заробітки закордон опікується Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики.

Читайте такожНеоподатковуваний вік. До чого призведе скасування податків для молоді

Для того, щоб зберегти поляків на батьківщині, діє ціла соціальна система програм для підтримки молодих сімей, їхніх дітей, вирішення житлових питань для людей у віці як до 35 років, так і старшого покоління, субсидіювання малозабезпечених сімей. Поляки роблять ставку на розвиток людського капіталу і соціальний захист власних громадян.

Вже шість років, як у Польщі прийнято комплексний підхід — Стратегія розвитку людського капіталу. Цей програмний документ передбачає досягнення цілком зрозумілих цілей: збільшення занятості населення, зростання їх професійної діяльності, покращення рівня компетенції та поліпшення здоров’я громадян.

Її доповнює Стратегія відповідального розвитку, прийнята в 2017 році. Мета — зростання доходів польських жителів при одночасному посиленні згуртованості в соціальному, економічному, екологічному та територіальному вимірах.

Підтримка відкриття власної справи

У Польщі через служби зайнятості не лише підшукують роботу тим, хто її не має, а й беруть на себе співфінансування відкриття власної справи.

Достатньо зробити заявку, де викласти суму необхідних коштів та бізнес-план. Розмір обмежено розміром середньої зарплати за півроку, це приблизно 180 тисяч гривень.

Забезпечення поляків житлом

У Польщі за останні роки успішно діє декілька програм:

«Помешкання для молоді». Держава взяла на себе частину вартості кредиту за квартиру чи будинок (50-65 м2 корисної житлової площі). В залежності від кількості дітей можна розраховувати на 10-30% вартості помешкання. Якщо в родині більше трьох дітей, є можливість повторної участі в програмі. Кредит за програмою потрібно взяти мінімум на 15 років.

В минулому році на цю програму було виділено 768 млн польських злотих (4,8 млрд грн). Програма була передбачена на п’ять років до 2018-го і визнана успішною. Взамін неї запущено програму «Індивідуальний житловий рахунок» без обмеження за віком — можливість накопичити на власне житло і не платити 19% податку на прибуток.

В Україні були спроби запустити певний аналог, який формально діє і сьогодні. Це програма «Доступне житло». Однак її фінансування із року в рік складає лише 100 млн грн. А в цьому році житло отримали 380 громадян із 12 325 сімей, що перебувають у відкритому реєстрі.

Польська програма «Помешкання +» для всіх вікових категорій. Запущена рік тому, її суть полягає у будівництві доступного житла та його здачі у довгострокову оренду із можливістю подальшого викупу. Учасники програми платять на чверть більше за комунальні послуги і символічну суму за аренду, а вже через 25 років квартира стає власністю громадянина.

Відшкодування податку на додану вартість у витратах на будівельні матеріали для будівництва житла. Програма також діяла до 2018 року і охоплювала людей у віці до 36 років. У Польщі ПДВ – 23%.

Податкові пільги та підтримка дітей

Родина, в якій є дитина до 18 років, або студент до 25 років, може розраховувати на податкову знижку за першу дитину в місяць 92,67 злотих, а за четверту — то 225 злотих (курс 6,3 грн/злотий). Таке правило працює для кожного дорослого, у кого дохід менший за 56 тисяч злотих в рік (менше 30 тисяч гривень на місяць).

Окремо держава оплачує допомогу за кожну дитину по 500 злотих в місяць в незалежності від того, скільки доходів має родина. Такі правила вступили в силу з 1 липня, хоча програма почала діяти ще з 2016 року. Після оновлення правил в програмі взяло участь додатково понад 2,6 мільйонів поляків.

І це далеко не вся допомога. З цього року кожен, хто пішов у початкову, середню школу, технічну середню школу і школу мистецтв, гарантовано отримає 300 злотих для того, щоб зібратись до школи. Це забезпечує програма «Добрий старт». Інша програма «Шкільне придане» відповідає за те, що кожен мав за державний кошт підручники для навчання.

Субсидія на послуги ЖКГ

Якщо родина в середньому на одну людину має менше за 1287,25 злотих, що на чверть більше мінімальної пенсії в Польщі, то вона має право на допомогу, що буде виплачуватись наступні шість місяців.

Сума субсидії вираховується, виходячи з доходів родини, видатків на утримання оселі та орендних ставок в муніципальному житловому фонді.

Що робити Україні

Винаходити велосипед не потрібно – варто взяти досвід сусідів зі схожими проблемами і адаптувати до українських реалій. Потрібні конкретні і системні кроки, а не окремі законодавчі ініціативи депутатів, як у випадку із законопроектом про скасування оподаткування для молоді.

А що ж пропонує українське Міністерство економіки та розвитку торгівлі в п’ятирічній програмі українського уряду для боротьби з трудовою міграцією? Створити сайт для пошуку роботи…

Як видно з досвіду Польші – від прийняття стратегій до розгортання програм на повну потужність треба не один рік. І бажання влади працювати системно та стратегічно.

Адже, загалом нині не зрозуміло, який курс взяла Україна і чого вона хоче досягти.  Реформи – це процес. Вони мусять мати кінцеву мету, яку потрібно бачити ще на початку. Уяви про це немає не лише у громадян, а й державного керівництва десятками років. А від того всі негаразди. Україні потрібен свій «бізнес-план» і чітке його виконання.

Коментарі - 84

+
0
tarick
tarick
21 жовтня 2019, 12:24
#
Ну почему «проигрывает»? Портнов вот вернулся, Хорошковский, Богатырева.
Обещали - сделали.
+
+82
hannaoSh
hannaoSh
21 жовтня 2019, 12:46
#
Сайт для поиска работы - ну гениально ведь) будто у нас Ворк юа и прочие не работают.
А придумыать велосипед и не нужно. Просто никто не хочет делать страну пригодной для жизни
+
+30
Dаrk Lite
Dаrk Lite
21 жовтня 2019, 18:49
#
Налоги нужно уменьшить и сделать понятными
+
+15
yarg
yarg
21 жовтня 2019, 21:34
#
А что у нас непонятного ? для всех и на все случаи - плоская ставка 18 % 
это же не америка , где без специального бухгалтера налоги заплатить невозможно...
+
+12
Dаrk Lite
Dаrk Lite
21 жовтня 2019, 21:47
#
Тогда почему я з чистой зарплаты должен платить ПДВ...я не понимаю...
+
+15
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 0:24
#
И таможенную пошлину , да ?
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
22 жовтня 2019, 8:04
#
Если товары в Украине не производятся Зачем платить таможенную пошлину
+
+10
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
22 жовтня 2019, 8:22
#
Раскажика как это ты умудрился заплатить НДС с зарплаты. А в целом, да, налоги надо уменьшать и делать их понятными
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
22 жовтня 2019, 8:48
#
Иду в магазин...покупаю продукты...и *** опять плачу этим козлам налог 20%
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 22:25
#
Козлам - это пенсионерам ?
+
0
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 3:06
#
Саме так)
+
0
a987654321a
a987654321a
22 жовтня 2019, 8:10
#
Все упирается в дешевую гривну ,которая была выгодна попереднику .который все делал ,что бы доллар рос постоянно . все просто опустить доллар до урововня ,что бы не выгодно было выезжать на работу за бугор.
+
+4
Dаrk Lite
Dаrk Lite
22 жовтня 2019, 8:13
#
Это зп должна быть 2000 баксов...если меньше...то люди и детей заберут с собой
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 22:26
#
Не вопрос. платите. кто же запрещает ?
+
+23
Salwador Salwador
Salwador Salwador
21 жовтня 2019, 12:46
#
Зачем что то придумывать если можно сидя ровно на оппе пощипать заробитчанина?
И вообще какой же дурак будет пилить сук на котором сидит?
Дурных нема!)))
И вообще..., строить и созидать, налаживать экономику, привлекать инвестиции, управлять механизмами экономики это все не так просто, на это нужен мозг, желание и политическая воля, гораздо проще договориться с чехами, дабы выделили больше квот для заробитчан с Украины и что бы упростили систему по приему и рассмотрению документов для жаждущих....
+
+4
Oger
Oger
21 жовтня 2019, 13:09
#
Хорошая статья!

Если мы введем все те же льготы что и в Польше всё равно это не изменит того, что в Польше выше зарплата.
Если мы хотим остановить трудовую миграцию, а в идеале сделать так, чтобы ехали работать к нам, нужно опережать Польшу и другие страны по реформам, а не просто создать сайт...

+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
21 жовтня 2019, 18:50
#
Судей сначала пересадить нужно
+
0
lika197
lika197
21 жовтня 2019, 14:34
#
Безвиз с «Европой» вообще не влияет
+
+12
An GenShuo
An GenShuo
21 жовтня 2019, 20:25
#
Я дивлюся, що ви мабуть засланий козаченко, бо ще й відміну безвізу пропагандуєте, гарна проросійська риторика, всі ті люди , що їздять за безвізом до польщі, раніше їздили за безвізом до Росії, нічого поганого в міграції немає.
+
0
lika197
lika197
21 жовтня 2019, 20:33
#
Я не знаю кто такое Козаченко. В Европе есть хорошие места жить (только географически) когда человек уже старше. Могу понять желание осуществить евро-интеграцию, и уйти в отставку там. С семьей и детьми, люди могут быть более равнодушными к культуре и экономическому состоянию страны.

Но для молодежи, влияние нон-резов в оккупированной Европе слишком вредит.

Это не русская риторика. Сколько Вам лет? Старше 40?
+
+25
yarg
yarg
21 жовтня 2019, 21:33
#
Тада.. какая европа ? работать нужно в Сирии , Чаде , Гане.... Частные военные компании , нефтедобыча , десятки тысяч долларов в месяц , плюс лут  с убитых... 
Вагнеровцы на квартиру в москве за пару месяцев на вырезании украинских сел зарабатывали....
+
0
lika197
lika197
21 жовтня 2019, 21:41
#
Это не вина Украины, а беда, что Европа сейчас единица, а то можно было б выбрать тех, которые ближе к нам, например славянские Чехия, Словакия, Словения, Польша, если ещё шире, то Восточная Германия и т.д. Теперь везде культурно испорчено западом, даже Россия.

Как я писал раньше, либо человек должен жить в перенаселенном Китае, либо человек должен жить в царстве Цукерберга. Это не очень хороший выбор.

Сделайте всем какой-то выбор, пожалуйста.
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 0:25
#
Та не вопрос. делаю. живите в Сомали. весело же там....
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 0:28
#
Ещё прочитайте это обсуждение.
Ещё причины для регулирования соцсетей как общественные блага, даже если у вас 30-летняя история Украины :-)

https://minfin.com.ua/2019/10/21/39454312/#com3679997
+
0
An GenShuo
An GenShuo
22 жовтня 2019, 0:45
#
Жив і працював у США, в Україні і в Китаї, був у багатьох країнах світу часто. Можу заявити, що ви - пропагатор. Всі білі люди окрім тимчасових експертів, котрі працюють над контрактами по замовленню - ті хто, не можуть знайти роботу у сучасному світі. При глобалізації не віднайти роботу - не хотіти її знайти)
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 0:47
#
Я — одноклассник Цукерберга.

Это не про работу, а про целостность культуры. Я не хочу жить вокруг всех культур. Думаю, Вы тоже, иначе Вы бы жили в другой стране. Нужно консервировать а не разрушить его. У нас проблема, когда основатели каких-то западных сайтов создают законы, правила, и моду для всех. Это очень сильно трогает молодежь, и власть концентрирована в руках десяти. Их законы и правила не совпадают с законами и ценностями стран.

Если можете, объясните мне, почему Китай запрещает иностранным соцсетям, но Украина не должна.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
22 жовтня 2019, 0:49
#
Тобто забитий інтернет пропагандою комуністив вам не здається дивним і ви кажете, що це все західні проблеми.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 0:54
#
Даже yarg говорит, что ей или ему было хорошо во время СССР. Вы китаец, или это просто китайский ник? Я не понимаю, если вам нравится глобализация, зачем вам Украина а не США или Европа.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 1:26
#
Спросите себя, проблема в современном Китае, это действительно их модель правительсва, или их количество людей. Они уже очень много делали в борьбе против загрязнения, например.
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 7:51
#
Мне было хорошо во времена СССР ? ну да. детский сад , каша ням-ням. когда учился в школе - все уже было очень мрачно. СССР уже был кровавым болотом со стадионами орущими «слава Кашпировскому» и вырезанными селами.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 9:50
#
:-)

Yarg
24 вересня 2019, 17:07
#
Где я говорил что СССР плохой?
он хороший.
+
0
Andrey M
Andrey M
22 жовтня 2019, 11:26
#
«Если можете, объясните мне, почему Китай запрещает иностранным соцсетям, но Украина не должна.» - хоча б тому що Китай тоталітарна держава.
Дивно що ви як приклад заборони соц мереж та інтернету не привели росію та П Корею:)
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 11:29
#
Россия тоже ничего не делает :-(
Поэтому я говорю, либо перенаселенный Китай, либо царство Цукерберга с третьем миром.

Хотя бы можно было б регулировать их. Есть 2 основы — либо как национальная безопасность, либо как общественное благо. Мы не относимся к ним как к ариями или к воде, и это, по-моему, ошибка. Они не должны взять на себя правительство, хватит делать молодёжь зомби (как и в США), и уже американцы не могут конкурировать ни с кем…
+
0
Andrey M
Andrey M
22 жовтня 2019, 12:37
#
Вам дуже гарно відповіли в цьому коментарі.
Мені додати більше нічого:
https://minfin.com.ua/2019/10/21/39454312/#com3680252
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 13:36
#
Проблема возникнет, если капиталист контролирует уличное освещение всей Украины и отключает его при задержке платежей ему, при политической смене, и т.д.

Такая же логика с соцсетями. Будьте зависимы от них, и бизнесы, и правительство, тогда не говорите мне, если ветер будет дуть в другую сторону, что я ничего не сказал про проблемы безопасности иностранных соцсетей.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
22 жовтня 2019, 21:45
#
Ви і не зрозумієте, бо виросли на совковій пропаганді і досі в ній живете.
Щодо контролю соцмереж я підтримую, але не таким чином як у Китаї або Росії. Проте проблема не у заході, а на сході. 
Доречі щодо контролю соц мереж Україна наприклад заблокувала однокласснікі та вконтакте, що і є одним з позитивних моментів, котрі і є вами запроваджені тут.
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
22 жовтня 2019, 21:46
#
Вони нічого не роблять, це другий совок, якщо вас годують інформацією про УДАРНІ ТЕМПИ ПОКРАЩЕННЯ ЕКОЛОГІЇ У КИТАЇ, і ви у це вірите, час подумати про критичну думку і згадати СРСР.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 21:54
#
Вас зовут Гордон Чанг? )
Россия вообще не контролирует соцсети. Можно использовать фейсбук там.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 22:11
#
https://www.reuters.com/article/us-china-pollution-beijing/beijing-set-to-exit-list-of-worlds-top-200-most-polluted-cities-data-idUSKCN1VX05Z
+
0
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 3:07
#
Знання котрими ви маніпулюєте, з реальністю майже не поєднані.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 12:36
#
Это западные новости.
+
0
lika197
lika197
21 жовтня 2019, 21:56
#
Я только недавно посмотрел сериал «Чернобыль». Ужасное преувеличение зла СССР, но я подумал, если бы Дятлов не облажался, мы бы жили ли в этом аду.
+
+40
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 0:24
#
Нет в этом сериале никакого зла. обычная жизнь.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 0:34
#
Да, отчасти, но чиновники изображены слишком коварными.
«Мы должны защищить народ от плодов его труда и не эвакуировать припять». Да ладно)
Американская пропаганда.
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
22 жовтня 2019, 0:47
#
Пропаганда у вас під носом у російській мові.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 0:56
#
Только русская молодежь тоже контролирована теми же соцсетями. То есть, они не очень хорошо разбираются с этим, я стараюсь уговорить хотя б одну страну кроме Китая регулировать соцсети либо как проблема национальной безопасности либо как общественное благо.
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 7:52
#
Коварными ? я был на той самой первомайской демонстрации , которую все побоялись отменить....
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 9:25
#
И я была.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 9:47
#
И? У вас теперь тоже рак мозга, рак молочной железы или что ли? :-)
+
0
ArtemIhorevich
ArtemIhorevich
22 жовтня 2019, 10:50
#
Ну а це по вашому норм - виходити на мітинги коли радіація гуляє?
як при совці виходити, так всі «ну нічо ж страшного не сталося», а якби зараз вигнали на такий мітинг, то всі б піщали що знають свої права і нікуди б не пішли.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 11:21
#
Мы про пропаганду — преувечение в этом американском сериале. Чернобыль — самое страшное событие СССР. После первомайской демонстранции, я стал мутантом с 6 руками.

На самом деле, я выгляжу моложе чем люди намного младше, пока молодёжь принимает импортированные наркотики и кальян из-за глобализации. Хорошая ли пропаганда?
+
0
An GenShuo
An GenShuo
22 жовтня 2019, 21:42
#
Ви не плутайте, індивідуум мусить сам себе контролювати і спрямовувати надалі, це вам не соціалізм.
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 22:06
#
Марксизм - идеология нон-резов)
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 22:24
#
А какая идеология резов? РУН-віра?
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 22:26
#
Может лучше без догматичной идеологии?
Из-за этих идеологий, нон-резы создавали все войны.
Можно взять у всех лучшие идеи.
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 22:28
#
А наши славные предки - резы сидели по норам без войн ? точно ?
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 22:32
#
Всё стало намного хуже в Европе с 19-го века, нет?
Были ренессанс и просвещение.
Потом французская революция, и тада! Здравствуйте Ротшильды и деградация.

Европейский-азиатский конфликт начался тоже с этого времени, и только в последние 5 лет есть разворот.
+
0
yarg
yarg
22 жовтня 2019, 22:44
#
Хуже для кого ? для крепостных крестьян  ? да , деградировали они , в интернет поналазили....

А что такое «Европейский-азиатский конфликт» ? это крестовые походы ? или война Рима и Парфянского царства ? или русско-турецкая...
+
0
lika197
lika197
22 жовтня 2019, 23:14
#
Мы обсуждаем с 19-го века…

Хуже для восточной азии и Европы. Китай потерял традиционную культуру, перенаселение не решили, постоянно воюет с нон-резами на западе. Япония и Южная Корея оккупирована, американцы платят за царство нон-резов там. СССР развалились, югославия развалились, хаос и бедность в славянских странах, нет традиционной культуры. В Европе массовая миграция, вообще нет развития культуры по европейским традициям, экономические проблемы. Рождаемость везде по Европе и по Азии низкая.

«Европейский-азиатский конфликт» — это означает опиумские войны когда евреи и британцы продали наркотики Китаю через Индию и Гон-Конг стал британским портом для импорта наркотиков. Тоже означает Корейские и Вьетнамские войны, когда американцы-резы и азиатские-резы убили друг друга именно из-за вышенаписанных и искусственно созданных идеологических разниц. Мао был необразованным популистом, все его идеи были извне, но возможно, что партия со временем стала умнее.

Половина мира не живет ни в Европе, ни в России, ни в восточной Азии, и они, безусловно, выиграли после всего этого.
+
+23
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 3:05
#
Ви не знаєте нічого про історію китаю, вони були сотні років під манчжурами, котрим допомогала росія. В китаї немає перенаселення. Все це фабрика комунізму. Вся країна - одна велика фабрика, а директор - партійний лідер. Так само як і в СНД.
У слов'янських країнах завжди було поганенько, це такая культура, подивіться на православні храми будь де в світі, у ню йорку, у японії, вони всюди брудні, всюди неохайні, я перестав це сприймати як погане, вже давненько, бо це просто така культура. Наче речі виробництва совку, вони дуже durability strong але працюють як гівно =). 
Ідеологія котру ви прославляєте, про кінець світу і культур, зараз дуже популярна. І пропагується вже дуже давно у Китаї, який взяв на озброєння її у СРСР, бо там так само було - «Всє заґнівают». Наразі просто дуже багато доступу до інформації для пересічної людини, тому завжди здається, що щось не так.
+
+8
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 9:34
#
«Потом французская революция, и тада! Здравствуйте Ротшильды и деградация.» - от паразити, понавидумували нормованих робочих днів, відпусток, соц захист, всякі профсоюзи і т.д. А от раніше просто «ляпота» була - кріпосне право, феодалізм, примусові роботи  і т.д.
Дійсно деградація:)
+
0
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 9:35
#
«Рождаемость везде по Европе и по Азии низкая.» - да-да, в Азії особливо:)
«когда евреи и британцы продали наркотики Китаю через Индию и Гон-Конг стал британским портом для импорта наркотиков.» - а тепер колумбійсько-штатовський конфлікт?:)
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 13:01
#
«да-да, в Азії особливо:)»

Где нон-резы действуют. Япония, Корея, Европа. Нон-резы помогают Индии, и Китай полу-независимый.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 13:17
#
«понавидумували нормованих робочих днів, відпусток, соц захист, всякі профсоюзи і т.д.»

Кроме всех войн с 19-го века, городской распад, рабство, торговля наркотиками, агитация феминизма, неформалов, агитация культурного конфликта, инверсия черного и белого, распад ядерной семьи, массовое распространение порнографии, педофилии, игорного бизнеса и спекуляции на их финансовых рынках, массовая миграция и открытие границы, коммунизм, колониализм.

Очень хорошо. Бездушный мир под бумажными деньгами.
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 13:21
#
Або це у вас така робота, або вас хтось сильно образив і вам важко знайти своє місце у світі.
+
+15
yarg
yarg
23 жовтня 2019, 13:29
#
«Кроме всех войн с 19-го века, городской распад, рабство, торговля наркотиками, агитация феминизма, неформалов, агитация культурного конфликта, инверсия черного и белого, распад ядерной семьи, массовое распространение порнографии, педофилии, игорного бизнеса и спекуляции на их финансовых рынках, массовая миграция и открытие границы, коммунизм, колониализм.»

та да. раньше педофилии небыло. Какая педофилия если в 15 лет было уже двое детей , а в 30 - женщина была уже старухой ?
и открытых границ небыло. Собственно их вообще небыло. Идея границ появилась в 19-20 веках. А до этого народ бродил где хотел.
и культурных конфликтов небыло. были просто погромы инородцев.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 13:59
#
«Або це у вас така робота, або вас хтось сильно образив і вам важко знайти своє місце у світі»

Я прекрасно знаю историю Китая. Если вы хотите обсуждать российскую империю и маньчжурия, можно было б ещё обсуждать монгольское нашествие на Русь. Потому что это имеет такое же значение и влияние в современном мире.

«Какая педофилия если в 15 лет было уже двое детей, а в 30 — женщина была уже старухой ?» Нет, с 3-летней как тыкание палца в глаз.

«и открытых границ небыло. Собственно их вообще небыло» — и не было машин, не было самолетов, не было общих языков как английский, не было социальных программ и хороших рабочих возможностей после миграции"

«и культурных конфликтов небыло. были просто погромы инородцев» — и? теперь месть против целого мира?
+
0
yarg
yarg
23 жовтня 2019, 14:20
#
««Какая педофилия если в 15 лет было уже двое детей, а в 30 — женщина была уже старухой ?» Нет, с 3-летней как тыкание палца в глаз.»

 - то что сейчас называют педофилией существовало и было нормой в обществе.

«и культурных конфликтов небыло. были просто погромы инородцев» — и? теперь месть против целого мира?

 - то что сейчас называют «культурные конфликты» и обсуждают на конференциях раньше называли «мочи козломордых» и заканчивалось кровавыми погромами и войнами.

Вы считаете происходящее деградацией и происками ротшильдов ? это ваше право.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 14:43
#
«существовало и было нормой в обществе» — c 3-летней, когда, в каком обществе?

Насчёт конфликта, дело в масштабе.
В истории, каждая жизнь нон-реза = 5000 жизней резов.
+
+12
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 14:50
#
«можно было б ещё обсуждать монгольское нашествие на Русь» - ви про нашестя тюркських та монгольских племен з території нинішньої росії на Русь, що в основному була територіально розміщена на нинішній території України? Так воно і продовжується це нашестя. Зараз ця ординська саранча лізе на Донбас та окупувала Крим.

Хочете про це поговорити?
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 15:04
#
Большая часть монгольской империи была на территории Китая.
Они напали в том числе на славянскую Москву в 13-ом веке.

Я имею ввиду, везде в России, в Китае, в Украине уже смесь разных культур и рас. Но нон-резы до сих пор используют исторические конфликты чтобы разделять восточно-азиатских и европейских.
+
0
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 15:10
#
Не вірно. Китай був захвачений Чингізханом і тільки тоді став частиною цієї імперії.
Так, в першу хвилю татаро-монголи прийшли з південного сходу. Але вже з 13 століття вони перенесли свій центр в нинішню Казань, звідти пішла експансія та розміщення центру в Москві. Подивіться на зображення Івана Грозного — типічне монголоїдне обличчя. Навіть прізвище «кацапи» до них прийшло з тюркської мови.

https://minfin.com.ua/2019/10/23/39468062/#com3681285
+
0
yarg
yarg
23 жовтня 2019, 15:26
#
«Но нон-резы до сих пор используют исторические конфликты чтобы разделять восточно-азиатских и европейских.»

резидент или нерезидент - это чисто налоговые термины , указывающие платит человек налоги на данной территории или нет. Вы уверены что корректно используете термин «нерезиденты» ?
+
0
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 16:23
#
Нічого ви не знаєте, бо китайці то не одін нарід як і росіяни з українцями, і те що столиця знаходиться у монгольскому місті ханбалик(пекін), це виключно через комуняк і росіян, бо це навіть не китайське місто. Але ж так , це не важливо)
+
0
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 16:24
#
Ви самє сєбє протіворєчітє.
Ви ж казали намішувати культури то погано, а тепер кажете, що все вже намішано)
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 17:30
#
Никакого противоречия нет. Хубилайхан претендовал на себя в лучших китайских традициях мандат небес, после его смерти разрыф монгольской империи. Только через 250 лет при царстве Иван 3, Русь окончательно выгнал большую орду.

Смесь, мы соглашаемся, есть.

Но половина мира не живут в регионах, которые мы обсуждаем, и нужно только сравнить их цивилизации с нашими, чтобы решить, полезно ли было б смешать их.
+
0
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 17:50
#
Яка русь?! Не путайте Московію з Руссю з центром в Києві!
І не вигнали Орду а стали її центром!
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 18:19
#
То есть юревичи не рюриковичи, только романовичи)
Или я неправильно понимаю)

Мне кажется, что мы ближе друг к другу чем к Индии или к Африке)
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 18:39
#
А чом ви не рівняєтесь на Чехів або хоча б Словаків?
Росія не моноетнічна країна, там все намішано, тож треба давно її вже розчленити на багато маленьких національних країн аби вони перестали весь цей хаос з мішаниною з російською мовою =)
Вам так не подобається глобалізація і те, що всі розмовляють англійською бо захвачені їхньою культурою, будь ласка, тоді використовуйте мову країни на сайті якої ви спілкуєтесь, наразі Українську, а не таку само нав'язану російську.
+
0
lika197
lika197
23 жовтня 2019, 19:10
#
Чехия — детский сад нон-резов, столица порно-индустрии.

Запад более смешанный с Индией и Африкой из-за нон-резидентского колониализма, восток более смешанный с Китаем, поэтому украиназация и евро-интеграция помогают нон-резам, Индии, и Африке.

Но вопрос Андрею, юрьевичи — не рюриковичи? ) Может, укажите мне кто в линии юрьевичей монголи, чтобы поддержать вашу альтернативную историю)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Ruriks.jpg
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
23 жовтня 2019, 19:36
#
Тож ми повернулись до того, що ви або бот, або схиблений російською пропагандою.
Бажаю вам жити у росії =)
+
+8
Буква Ґ
Буква Ґ
22 жовтня 2019, 7:24
#
Совковые додики подорвали его, чтобы европа не строила АЭС, а покупала жижу СССР пока Каддафи не расчехлился и не развалил СССР
+
+15
Dаrk Lite
Dаrk Lite
22 жовтня 2019, 9:26
#
Логично
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
22 жовтня 2019, 8:24
#
Ахахаха, красавчик. Лут с убитых)))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися