Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2019, 16:05

Спліт: Нацбанк обговорив з ринком перехідний період

До 1 липня 2020 року, поки діятиме перехідний період впровадження норм закону про «спліт», НБУ не буде переліцензовувати учасників ринку і змінювати вимоги до звітності. Про це повідомила прес-служба НБУ за підсумками зустрічі з представниками небанківських фінансових установ.

До 1 липня 2020 року, поки діятиме перехідний період впровадження норм закону про «спліт», НБУ не буде переліцензовувати учасників ринку і змінювати вимоги до звітності.
Фото: facebook

Що це значить

У Нацбанку запевняють, що при розробленні нового регулювання насамперед будуть враховувати ризик-профіль ринку.

«Хоча і буде відбуватися процес гармонізації регулювання з європейськими вимогами, норма про капітал не менше 5 млн євро, як це передбачено директивами ЄС для кредитних установ, не буде продубльована для українського ринку - місцеві вимоги до рівня капіталу будуть адекватними і пропорційними, і враховувати можливості ринку», - йдеться в повідомленні регулятора.

Читайте також: Нацбанк пропонує гарантувати вклади в кредитних спілках

За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, Нацбанк вважає за доцільне створити Фонд гарантування вкладів кредитних спілок. Механізм його наповнення та функціонування, особливо в кризові періоди, повинен бути детально опрацьований з ринком, зазначила вона.

Читайте також: Спліт в дії. Страховиків і фінкомпанії віддали під контроль НБУ

Історія питання

  • ВР прийняла закон про «спліт» 12 вересня. Він передбачає ліквідацію Нацкомфінпослуг і поділ функцій з регулювання фінансового ринку між НБУ і НКЦФБР.
  • ДО НБУ перейшли функції регулювання страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій.
  • Прийняття закону про «спліт» - один з пунктів програми stand-by фінансової допомоги МВФ Україні. Цей документ більше двох років чекав другого читання в парламенті.

Читайте також: Спліт: Споживачів знову підставили

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
7 жовтня 2019, 16:11
#
Довгоочікуваний закон
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися