Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 12:26

Спліт: споживачів знову підставили

Верховна Рада прийняла закон про спліт. З липня 2020 року нагляд за страховими компаніями, кредитними спілками, ломбардами та фінансовими компаніями перейде від Нацкомфінпослуг до Національного банку.

Верховна Рада прийняла закон про СПЛІТ.
фото: india.com

Про те, як це відобразиться на споживачах і скільки недоотримає держбюджет, розповів генеральний директор асоціації «Страховий бізнес» В'ячеслав Черняховський.

Всі пам'ятають «банкопад» 2015-2016 рр., здійснений Нацбанком. Чимало банків було виведено з ринку з порушенням законодавства, а суди за деякими з них продовжуються досі. Величезна кількість великих вкладників втратили свої заощадження, в результаті чого довіра до банків відновлюється дуже повільно. Люди просто не хочуть нести свої заощадження до банків.

Тепер подібне чекає і небанківський ринок. Після переходу нагляду до Нацбанку ми очікуємо істотного скорочення кількості небанківських фінустанов, і найбільше ця чистка торкнеться регіональних компаній України.

Читайте також: Спліт: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Якими будуть наслідки для споживачів

  1. Доступність послуг впаде. Наприклад, далеко не кожна велика страхова компанія хоче працювати в регіонах. Дохідність там нижча, ніж у великих містах, клієнтів менше та й необхідно знати специфіку ринку в області. Тож замість дрібних і средніх компаній, що покинуть ринок може утворитися вакуум, коли знайти страховика де-небудь у невеликому містечку стане проблемою.
  2. Менше тих, хто надає послуги – нижчий рівень конкуренції на ринку, а отже вищі ціни і нижчий сервіс. Це – основи ринкової економіки. Тож наших співгромадян скоро чекає зростання цін на небанківські фінансові послуги, ми всі станемо платити за них більше.
  3. Є ще один неприємний і важливий момент. Держава гарантує виплати за депозитами фізосіб в сумі до 200 тисяч гривень. Коли банк виводиться з ринку, то його вкладники отримують свої кошти через Фонд гарантування вкладів. На страховому ринку системи гарантування не існує, окрім як в ОСЦПВ. Банкрутство, відкликання ліцензії, припинення діяльності страхової компанії в переважній більшості випадків означає, що страхувальники, її клієнти можуть залишитися без належних їм при настанні страхового випадку виплат.

Передача нагляду в НБУ позначиться не тільки на споживачах небанківських фінансових послуг, це позначиться на всій економіці, можна сказати, що на кожному з нас.

За оцінками експертів, без роботи за два роки залишаться десятки тисяч людей, які зараз зайняті в небанківській сфері. Небанківський ринок щорічно платив близько 7 млрд. грн. податків. Тому на податкових надходженнях це також позначиться.

Країна втратила банківський ринок, зруйнований майже дощенту фондовий, і зараз саме тому регулятору, який створив таку ситуацію, віддають для нагляду фінансовий ринок, який ще працював в країні.

Коментарі - 7

+
+159
Iknow
Iknow
13 вересня 2019, 12:45
#
«Всі пам'ятають «банкопад» 2015-2016 рр., здійснений Нацбанком» (с)
Як можна після такої фрази довіряти думці даного «експерта»?!
Банкопад був необхідним, тому що велика частина цього ринку грала не за правилами. НБУ точно буде гарним ругулятором інших фінансових бізнесів.
+
+25
Цой Жив
Цой Жив
13 вересня 2019, 13:15
#
«Всі пам'ятають «банкопад» 2015-2016 рр., здійснений Нацбанком» (с)
Після цієї фрази хотів закрити сайт. Але подумав: може я не все знаю? 
Дочитав до кінця. 
Тепер я знаю все!
+
+97
AleksandrBank
AleksandrBank
13 вересня 2019, 13:14
#
А зачем на сколько фин.компаний, работающие вне правового поля? Хотят и далее темные делишки свои творить.
+
+30
Nedvigapro777
Nedvigapro777
15 вересня 2019, 14:31
#
«Все помнят «банкопад» 2015-2016 г.г., осуществленный Нацбанком.» Где можно поставить дизлайк? Теперь о плюсах: пропадут карманные компании-мойщики и всякого рода шарлатаны. Автор статьи видимо работает в одной из вышеперечисленных компаний на полставки.
+
+15
Apollo17
Apollo17
16 вересня 2019, 9:05
#
Что за неубедительная пугалка.
НБУ единственный регулятор который имеет понятие о системности работы и как контролировать эту систему - плохо или хорошо это отдельный вопрос.
Давно уже пора отдать все НБУ.
+
+13
fae
fae
16 вересня 2019, 10:46
#
>Огромное число крупных вкладчиков потеряло свои сбережения
Но у нас никогда не было огромного числа крупных вкладчиков. Тем более в говнобанках.
+
0
georgegalustian
georgegalustian
16 вересня 2019, 23:20
#
Предлагаю еще создать в НБУ инспекцию по надзору за кассовыми аппаратами.
Для полноты картины, так сказать...
Где там зеленая команда? Дарю идею!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися